Autors Tēma: Dažas man noderīgas receptes  (Read 699 reizes)

Offline vellata

Dažas man noderīgas receptes
« : Janvāris 30, 2019, 11:48:01 »

Tunča salāti
1 bundžiņa laikam sautēta tunča eļļā
2 paciņas salātu maisījuma ar rukolu
Nedaudz rīvēta cietā siera
Citrona sula
Visu šito sajauc vai šajā secībā pa kārtām liek uz liela šķīvja (mums sanāca no šī daudzuma 2x izmantoto šķīvi apkraut). Mērce veidojas no konservu eļļas un citrona sulas.


Sāļais rupjmaizes kārtojums
Eļļā apcepta rupjmaize
Krievijas siers
Ķiploki vai “Asumiņš”
Majonēze
Liek traukā kārtās: rupjmaize, siers, majonēze ar ķiploku piedevu.


Maizītes ar ievārījumu:
Sastāvs mīklai:
250g margarīna,
3 glāzes miltu,
3/4 glāzes piena
3 tējk. cukura
1/2-1 paciņa rauga
sāls
Pildījumam:
Zapte, ideālā gadījumā aliču, bet pēc maniem novērojumiem vēl der upeņu, kā arī Pūres aveņu un zemeņu (ja gribas dažādību vai arī nav aliču zaptes). Varbūt der vēl kāda paskābāka un koncentrēta zapte.
+Sakulta ola “nolakošanai”
Pagatavošana:
Pienā izšķīdina raugu, cukuru un sāli.
Margarīnu sarīvē uz rupjas rīves, sajauc ar miltiem un sabrucina/samīca kopā, līdz sanāk vienmērīga birstoša masa.
Pielej sagatavoto pienu un samīca viendabīgā stingrā masā, kas vairs īpaši nelīp pie rokām (ja viss ir kārtīgi samīcīts, bet vēl stipri ķīp pie rokām, var iemīcīt vēl pa drusciņai miltu, līdz neķīp).
Noliek vismaz uz stundu ledusskapī (ne saldētavā) vai vēsā vietā.
Mīklu pa izrullē (nav jārullē visu daudzumu vienā piegājienā, es parasti vienu porciju dalu 2-3 daļās), sagriež apmēram 7×7 gabaliņos, vidū ieliek zapti, malas saspiež vidū kopā pa virsu zaptei.
Nosmērē ar olu un cep apmēram 175-200C, līdz kļūst zeltaini brūni.


aliču zapte
mūsu mājās pēc šīs metodes taisa visas zaptes, varbūt vienīgi cukura/ogu proporcija variē. galvenais šīs metodes pluss ir tas, ka zapte saglabā izteiktāku izmantoto augļu garšu un skaistu krāsu. īpaši būtiski tas ir ķiršu zaptei, kura parasti maina krāsu no tumši sarkanas uz brūnganu. aizņem gan pa kādai stundiņai kādās 2 dienās, bet ir to vērts
salasa gatavas aličas, izņem kauliņus, pārgriežot ogu uz pusēm.
nosver atkauliņotās ogas, ieber grāpī un pievieno tikpat cukura, nedaudz ūdens, lai sākumā nepiedeg.
maisot karsē, bet neļauj vārīties – tiklīdz taisās, griež nost.
noņem no uguns un ļauj atdzist, ik pa brīdim apmaisot, lai dziest ātrāk. (jo ātrāk atdziest, jo mazāk nomainās krāsa)
atkārto tik ilgi, kamēr zaptei ir vajadzīgā konsistence (apmēram trīs reizes, parasti vakars-rīts-vakars)
visbeidzot uzvāra un lej burciņās.
pagājušogad viena partija (~5l) mazliet piedega un tagad tai ir piedevās vēl arī viegls karameļu aromāts. man iepatikās, bet tas nenozīmē, ka tīšām vajag piededzināt – to grūti dozēt ;)


“Omlete” ar dārzeņiem jeb dārzeņu sacepums ar sieru:
sālsūdenī apvārīti puķkāposti un/vai sālsūdenī apvārīti brokoļi, un/vai apcepti kabači – tiek salikti cepeškrāsnij piemērotā traukā un aplieti ar rīvēta siera, olu un saldā krējuma maisījumu, kam pievieno arī garšvielas pēc paša izvēles. es liku tikai sāli un laikam arī piparus. apmaisa un cepeškrāsnī iekšā. cep, kamēr liekas, ka varēu būt gatavs
nosaukums atkarīgs no tā, cik daudz siera maisījuma lej virsū un kādas tajā proporcijas.


KEFĪRA TORTE
pamatnei (parastais biskvīts):
3 olas
3 ēdamkarotes cukura
3 ēdamkarotes ar lielu kaudzi miltu
kefīra masai:
1,5 L kefīra ar kaut kādiem ogām (es izmantoju melleņu kefīru)
0,5 L saldā krējuma
3 ēdamkarotes cukura
40g želantīna
pagatavošana:
saputo olas ar cukuru, pēc tam masā iemaisa miltus. ielej formā (man bij 28 cm) uz 200 C cepeškrāsnī iekšā tik ilgi, kamēr iekšā izcepies. noliek atdzesēties.
uzbriedina želantīnu. saputo krējumu ar cukuru, pielej kefīru, samaisa. pievieno želantīnu un noliek vēsumā dzesēties uz vismaz stundu.
kad mēreni sarecējusi, rotā ar augļiem pēc vēlēšanās




Eksperimentālais sautējums “tas tūlīt sabojāsies!”
Dažas dienas atpakaļ pirkta kūpināta gaļa tiek sagriezta kubciņos un kopā ar sīpoliem apcepta.
Pielej drusku ūdens un piegriež klāt dažus tomātus, kam izgriezti sīki bojājumi.
Pasautē un piemet šķēlēs sagrieztus dažus aizdomīgā kārtā nesabojājušos šampinjonus.
Bagātīgi apbārsta ar ķiplokpipariem, kārtīgi izsautē un novāra lieko ūdeni.
Visu sajauc ar vārītiem makaroniem un ēdot brīnās, ka neticami labi garšo.


Sastāvdaļas drīkst variēt un var arī nebūt uz “tūlīt sabojāsies” sliekšņa

Offline vellata

Re: Dažas man noderīgas receptes
« Atbildēt #1 : Janvāris 30, 2019, 11:52:32 »

Nieru un sēņu sautējums
Kārtējais uz vietas improvizētais kulinārais izstrādājums, skatoties, ko var atrast ledusskapī. Tā ka sanāca labi, iemetīšu te. Daudzums varētu būt pietiekams vai nu 2-3 ēdājiem vai vienam ēdājam 2-3 ēdienreizēm.


1 dikti liels vai vairāk mazi sīpoli
1 jaunlopa niere
čupiņa sēņu (man bija austersēnes, svaru nepateikšu)
dažas ķiploka daiviņas
vidējs burkāns
daži kartupeļi
garšvielas -kādi nu svaigi vai kaltēti zaļumi trāpās pa rokai (man bij Vidusjūras garšaugi)
saldais krējums
sāls


Ņem katliņu ar vāku, kurā tas arī visa atrakcija tiek veikta. Sagriež nieri gabaliņos, rūpīgi izskalo vai mazliet nomērcē un tad noliek notecināties lieko šķidrumu. Sīpolus sagriež un apcep sviestā vai eļļā zeltaini brūnus, tad piemet nieres. Austersēnes sagriež strēmelītes, bet burkānu - šķēlēs. Kad nieres apvārījušās (nieru paliek mazāk, toties daudz ūdens iztek un izveido buljonu), pieliek austersēnes, burkānus un sagrieztus ķiplokus. Nomizo kartupeļus, sagriež gabaliņos un vēl pēc brīža pieliek (tā kā es kartupeļus mizoju ļooooti lēni, es viņus pieliku, tiklīdz biju tik tālu tikusi), pievieno garšvielas un sautē, kamēr kartupeļi gatavi. Pielej šļācienu saldā krējuma, pievieno sāli pēc garšas un vēlreiz uzvāra. Labu apetīti!


P.S, Pa vidu var gadīties papildināt šķidruma daudzumu ar vārošu ūdeni, ja vāra bez vāka.


"Cacas brokastis"Ņem graudu/sēklu/kliju maizīti (var šķēlēs, var "rikas"), apziež biezā slānī ar mīkstu gatavu avokado. Sadrupina kādu šķēli fetas siera, uzbārsta pa virsu un visbeidzot uzmaļ pa virsu raibus piparus.


Pusdienas karstai vasaras dienai:
ņem pāris saujas vārītu makaronu (atkarībā no temperatūras rezultātu var definēt vai nu kā salātus, vai arī silto ēdienu), pievieno bundžiņtunci un šķēlītēs sagrieztus saulē kaltētus tomātus. Var jaukt visu kopā, var arī katrs sev uz šķīvja salikt vēlamās proporcijas.



Menca parmezāna panējumā

(gan jau der arī citi kustoņi)

Ņem mencas fileju, sagriež "porciju gabaliņos" (es parasti apēdu vairāk kā vienu tādu, tāpēc ""), uz pašas zivs nekādas garšvielas bērt nav nepieciešams. Sajauc pusi uz pusi rīvmaizi un rīvētu parmezānu, pievieno šķipsnu svaigu vai žāvētu diļļu. Panēšana izveicama pa priekšu apvārot miltos, tad sakultā olā un visbeidzot rīvmaizes maisījumā. Sakarsē pannu, uzlej eļļu, met zivi virsū, kamēr gatava.

Oriģināli recepte ņemta no vienas Zviedru bodes haļavnajām receptēm, tur gan bij paredzēts bāzt kādā austrumu maizītē kopā ar salātiem, bet es, gaužām latviski, pievārīju klāt kartupeļus un salātus nokrāvu blakus : :) Sanāca tik forši, ka lēmu padalīties :)





Laša pildījums buljona pīrādziņiem / laša kotletes krējuma mērcē

Kā nu gadās, kā ne, reizēm pēc iepriekšminētā ēdiena gatavošanas paliek pāri rīvmaizes un siera maisījums. Jāņem mikrenētu (vai arī kādu ceptu iepriekšējās ēdienreizes atlieku) laša gabalu un jāsamīca kopā ar rīvmaizi. Vēl jāpiemet piparus, sāli, ķimenes un olas, cik nu vajadzīgs. Gan jau papildus bonusus dotu kāds smalcināts apcepts sīpols, ja ir iedvesma. To visu samīca un te nu receptes aiziet katra savu ceļu un gan jau ir vēl kādi lietojuma varianti. Tātad, ja gribās buljona pīrādziņus, ņem kādu gabalu kārtainās mīklas, sagriež kvadrātiņos un stūķē iekšā vēlamo daudzumu masas. Aizlipina ciet, nopindzelē un cepenē iekšā. Ja gribās kaut ko gruntīgāku, taisa kotletītes, apviļā miltos un tupina uz pannas - kad apcepušās, aplej ar saldo krējumu un kādu laiciņu pasautē, lai nav pārāk sausas.


Panēts balts un pūkains siers ar kartupeļu standziņām
Visnotaļ trekna gastronomiskā izvirtība 2 personām - ideja nosperta no kamambēra "kotletēm"


6 vidēji kartupeļi (skaitu var pielāgot pēc ēstgribas un kartupeļu lieluma)
dilles (te var likt kādas nu garšvielas labāk tīk)
nedaudz olīveļļas


~125g balta un pūkaina siera (ar President Brie izdevās, bet viens cita ražotāja siers pārāk strauji izkusa)
milti
ola
rīvmaize
rapšu vai cita cepšanai piemērota eļļa


Uzliek cepeškrāsni sildīties uz 200-220C. Nomizo kartupeļus, sagriež apmēram pirksta resnuma standziņās. Bļodā sajauc olīveļļu un dilles, kartupeļus saber iekšā, izvaļā pa eļļu, izliek cepešpannā uz cepampapīra un liek cepties.


Kad kartupeļi sāk tuvoties gatavībai, ielej pannā ~0,5cm eļļas (nu žēl man gluži eļļā vārīt viņus, ja ar šito pietiek!) uz uzkarsē. Ņem siera gabaliņus (puse 250g ritulīša var tikt ērti sagriezta 4 gabalos, pieņemu, ka 125g var sadalīt 4 daļās un ar būs labi), apvārta miltos, tad olā un visbeidzot rīvmaizē un tupina ar kādu mizainu skaldni uz pannas. Kad viena skaldne apcepusies, paripina uz nākamās. Parasti "brīvās" malas es atstāju pēdējās un tikai naski apsildu, jo tās ātrāk mēģina kust. Liek uz šķīvja katram pienākošos karstā siera apjomu un kārtīgi sauju kartupeļu. Sākumā var mērcēt kartupeļus pakusušajā sierā, vēlāk, kad siers mazliet atdzisis sarecējis, vienkārši ēst sieru klāt.




Offline vellata

Re: Dažas man noderīgas receptes
« Atbildēt #2 : Janvāris 30, 2019, 11:54:25 »

Saldskābi Briseles kāposti ar fetu un valriekstiem
brīvi tulkots no https://www.wellplated.com/balsamic-brussel-sprouts/


~1 kg Briseles kāpostu
3 ēdk kļavu sīrupa
3 ēdk balsamico etiķa
2 ēdk nv olīveļļas
1 tk sāls
3/4 tk svaigi maltu melno piparu
~150 ml sakapātu valriekstu
~120 ml drupināta fetas siera


Uzliek cepeškrāsni sildīties uz 200C. Briseles kāpostiem novāc bojātās lapas un katru kāpostiņu pārgriež uz pusēm. Saber bļodā un sajauc ar kļavu sīrupu, balzāmetiķi, eļļu, sāli un pipariem. Saliek cepeškrāsns pannā, vienmērīgi izlīdzina (tulk. piez. : man labāk patīk likt ar griezumu uz leju + man ir neliela cepeškrāsns, tur tikai pusporcijai uz pannas pietiek vietas) un cepeškrāsnī iekšā. Cep 35-40 minūtes, vienu vai divas reizes pamaisot, lai vienmērīgāks brūnums (tulk. piez.: ja mazāka izmēra, var arī īsāku laiku un es viņus napig nemaisīju). Kamēr cepas, uz pannas apgrauzdē valriekstus. Kad izcepies, sajauc kāpostiņus ar valriekstiem un fetas sieru un liek galdā.


(Tulk. piez. : Es viņus izmantoju kā piedevu, nevis kā pamatēdienu, tāpēc uz 2 cilvēkiem pietiek ar pusi dotā apjoma, ja tā ir vienīgā piedeva, vai arī ar ceturto daļu, ja klāt vēl ir bulgurs (/kuskuss/rīsi/kas nu patīk un liekas, ka piestāv). Ar lasi (citronpipari vai [sāls, pipari, dilles, ķimenes]) un bulguru noteikti labi kombinējas.)



Sarkanīgs sautējums no saldētas mencas
(2 porcijas)


1 sarkana paprika
3 nelielas mencas vai citas mencveidīgas zivs filejas
10 mazie plūmjtomāti
ķimenes
2 vārīti kartupeļi
pētersīļu zaļumi
ja ir iedvesma - kaperi


Uz sausas pannas vidēji augstā temperatūrā apcepina gabaliņos sagrieztu papriku. Pievieno eļļu, iemaisa gabaliņos sagrieztu zivs fileju. Kad zivs nedaudz apcepusies, pievieno uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, uzkaisa drusku sāls un ķimeņu. Samazina siltumu un sautē zem vāka, kamēr tomāti puslīdz izšķīduši. Tad pievieno mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi izsiluši, uzber drusku pētersīļu, un piekoriģē sāls daudzumu, ja nepieciešams. Pasniedzot var uzbārstīt kaperus.

Offline Samotrākes Nīke

Re: Dažas man noderīgas receptes
« Atbildēt #3 : Janvāris 30, 2019, 12:38:43 »
Tie, kas lasa un novērtē Džeromu K. Džeromu, eksperimentālo sautējumu "tas tūlīt sabojāsies" jau sen sauc vienkārši par īru sautējumu :D
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Offline Mangusts

Re: Dažas man noderīgas receptes
« Atbildēt #4 : Janvāris 30, 2019, 12:42:22 »
Šķiet esmu gatavojusi (sen, sen, sen) variāciju par kefīra tortes tēmu, bet kefīra vietā liku skābo  krējumu +  želatīns.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Offline vellata

Re: Dažas man noderīgas receptes
« Atbildēt #5 : Janvāris 30, 2019, 12:57:08 »
Tie, kas lasa un novērtē Džeromu K. Džeromu, eksperimentālo sautējumu "tas tūlīt sabojāsies" jau sen sauc vienkārši par īru sautējumu :D
Mjā, tādā gadījumā man ik pa laikam top kāds neprognozējuma sastāva īru sautējums... vai biežāk - "īru" zupa :D

Offline daddy

  • Relikvija
  • ******
  • Ziņas: 3595
  • Total likes: 3256
  • Labais vienmēr uzvar! t.i. kas uzvar, tas labais!
Re: Dažas man noderīgas receptes
« Atbildēt #6 : Janvāris 30, 2019, 15:49:06 »

ko nu par sautējumiem...

īru kafija ir vienkārši neatvairāma...
kā arī asiņainā mērija, kur mērijas tā pavairāk :D   

 

Copyright © sarunuforums.lv All rights reserved