Sarunu forums

Ikdiena => Virtuves pieredze, padomi, prieki => Topic started by: ineshuks on Marts 20, 2017, 16:48:15

Title: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 20, 2017, 16:48:15
Olas, saals, pipari...

Ko veel liekat klaat garshas uzlaboshanai?
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Luīze on Marts 20, 2017, 17:13:29
Plāni sagrieztu un saceptu bekonu. Vai sēnes. Sieru. Dillītes. Lociņus.

Tās bija idejas. Man vislabāk garšo vienkārši omlete.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 20, 2017, 19:15:00
Bekons ir piedeva.locinji dekoraacija.

Bet pashaam olaam- neko neko? Mani interesee tieshi "vnk omlete"... shljuja uudens, piena,  paaris karotes saldkreejuma?
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 20, 2017, 19:16:52
Aaa... kljuuda kljuuda...
 Olu kultenis jebshu scramled eggs mani interesee...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Narcise on Marts 20, 2017, 19:44:24
Bekons ir piedeva.locinji dekoraacija.

Bet pashaam olaam- neko neko? Mani interesee tieshi "vnk omlete"... shljuja uudens, piena,  paaris karotes saldkreejuma?
Sakultām olām pievienoju uz pusēm pienu un ūdeni, sarīvētu sieru, reizēm arī saldo vai skābo krējumu,  - ja gribas treknāku.
Man omlete nav iedomājama bez tomātiem un zaļumiem (vismaz dillēm!), ja mājās nav svaigu tomāto, lieku klāt saulē kaltētos, ko vienmēr turu ledusskapī.
Man omlete garšo labāk ar žāvētu bekonu, bet reizēm taisu arī bez žāvgaļas.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 20, 2017, 19:48:24
Laikam mana olu kultenja defekts ir piena/kreejuma truukums... bet nu baac... olu kulteni eedu biezhaak kaa pienu dzeru vai kreejumu vajag... un deelj 2 eedmkaroteem paku nepirksi...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Narcise on Marts 20, 2017, 19:54:30
Es arī ne vienmēr turu pienu mājās, tādās reizēs izlīdzos ar kafjas krējumu, (kas iepakojumā vienr.lietošanai pa 10 gab.) un vienmēr ir mājās   - piešauju ūdenim kādus 3-4 klāt (2 porcijām omletes). Ja Tev nav ari tādu, tad nu būs vien jāiztiek tikai ar ūdeni, bet tāda omlete man ne visai.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Spārka on Marts 20, 2017, 20:01:45
Ir jau arī piena pulveris. Neesmu sajūsmā, bet, ja nu nekā cita nav..
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Marts 20, 2017, 20:13:25
Nopērk paku piena, ledus saldējamos  trauciņos sasaldē un cep kulteni, kad vajag. :)
Kultenim piens, tad bērnības garša.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 20, 2017, 20:19:38
No garšvielām, ja lieku, tad visbiežāk  kariju. Vēl varianti -vidusjūras maisījums, gruzīņu harčo maisījums ( tur kuminu un kinzu jūt), ķiploku pasta pilienu.

Vēl omletei var likt klāt tējkaroti (uz 2 olām) kukurūzas cieti
Liek ne tikai sāli, bet arī mazliet cukuru

Sakuļu ar pienu vai skābo krējumu. Bet var arī tikai olas, pie tam tikai viegli samaisīt, nevis enerģiski sakulstīt
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Narcise on Marts 20, 2017, 22:31:18
Mana draudzene mani vienreiz pacienāja ar omleti, kurai bija pievienoti žāvētu reņģu gabaliņi un dilles (reņģu vietā var pievienot arī citas žāv.zivis). Kamēr nepagaršoju, skatījos uz to omleti aizdomīgi ;), bet par velti, jo garša bija laba.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: daddy on Marts 21, 2017, 11:18:49
speciālistes :D :D  kamēr neatnāk PAVĀRS, tikmēr jūs braucat purvā...  :facepalm:

man šķiet, ka te tiek apspriesti divi dažādi olu ēdieni - omlete (Omelette), plānāks vai biezāks olas sacepums 1 gabalā un olu kultenis (scrambled eggs), kas ir daudz mazu olas gabaliņu ar vai bez piedevām. katram ēdienam ir sava māksla - omletei svarīgi, lai tā neizjūk, kultenim tieši pretēji - jābūt mazos gabaliņos, vēlams ar "zupiņu", tāpēc katram ir attiecīgas piedevas vajadzīgas :)


[attachment deleted by admin]

[attachment deleted by admin]
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tex on Marts 21, 2017, 13:34:55
PAr kulteni runājot, man iegājies: olas, šļuka piena un paviiiiisam maz sāls un uz pannas mazu ķipsi sviesta vai pili eļļas un cept. I viss. Ko tur vēl vajag?
Nedomāju, ka olu naturālo garšu vēl vajag kkā uzlabot. Bet es arī jēlu olu varu apēst, sooo, laikam jau ir clv, kam vnk olas negaršo un tad nu štuko kā "uzlabot" to, ko vnk bojāt nevajag.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: diddly on Marts 21, 2017, 22:16:55
manas šaubas un slinkumu izteikties,atnāca daddy,un izteicās. un pilnīgi piekrītu!
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Minne on Marts 22, 2017, 00:17:23
Viss jau būtu labi ar daddy, tikai tajā kultenī gabaliņi Pārāk mazi, Man patīk lieli, sulīgi gabali, nevis sakasīti un sačammāti kā bildē  :m:
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 22, 2017, 07:56:08
Nesmuki samačkāts tas kultenis, man tāds kā Minnei patīk. Es nevis maisu, bet uzmanīgi apgrozu

Vēl var sākt cept kā kulteni, tad lēnām rullēt rullī un brīvajā vietā ielej mazliet pienu vai buljonu un vēl pacep kādu minūti, kamēr rullis uzpūšas
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 22, 2017, 08:30:11
Njaa... bij man doma mazos kafijas kreejuminjus sagaadaat, jo piens un krrejums reti viesi maajaas ..

PS daamas nau vainiigas, ka ineshuks saakumaa teemu nepreciizi pieteica
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Marts 22, 2017, 08:31:15
Man arī netīk tāds “saskrambāts“ kultenis.
Kultenim jābūt maigam un galvenais, nepārceptam.
Kā apakša sāk cepties, tā viegli paceļ, lai vēl šķidrā masa no aukšas saplūst apakšā
un viss, gatavs.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tex on Marts 22, 2017, 09:21:28
Vai iepērc marge annele vai tml nebojājošos pienus. Būs mājās tieši, kad vajadzīgs.
Ko ar pārējo litru... kaķi tādu nedzers?
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Mangusts on Marts 22, 2017, 09:41:12
Ja par garšvielām, man patīk pievienot hmeli-suneli.

Un arī iebildums Daddy par kulteni - man labāk bez zupiņas. Starp citu, pieredze liecina, ka tā izteikti un ātri veidojas, ja piekuļ ūdeni, mazāk - ja pienu, praktiski nemaz - ja saldo krējumu.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 22, 2017, 09:48:12
Vai iepērc marge annele vai tml nebojājošos pienus. Būs mājās tieši, kad vajadzīgs.
Ko ar pārējo litru... kaķi tādu nedzers?

Par to jsun runa- kur atlikumu likt? Nu izdzers kakji gramus 100-150...

Pameegjinaashu shodien ar to kafijas kreejumu... zheel, ka trekno taa nepako...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 22, 2017, 09:48:53
Man arī netīk tāds “saskrambāts“ kultenis.
Kultenim jābūt maigam un galvenais, nepārceptam.
Kā apakša sāk cepties, tā viegli paceļ, lai vēl šķidrā masa no aukšas saplūst apakšā
un viss, gatavs.

Shitas izklausaas peec omletes
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 22, 2017, 10:16:02
man sākumā bija domāts -cep kā omleti, t. i. pankūka un tad sāk rullēt. Var arī sieru vispirms uzrīvēt vai jau sacepinātu bekonu vai sēnes -iznāk ļoti pamatīgs, sulīgs olu ēdiens

Tās "īstās' lai cep katrs savā pannā, katram jau sava īstā. Es tātad cepu kulteni dažādos veidos
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tex on Marts 22, 2017, 10:31:17
Par to jsun runa- kur atlikumu likt? Nu izdzers kakji gramus 100-150...

Pameegjinaashu shodien ar to kafijas kreejumu... zheel, ka trekno taa nepako...
Vēl jau tie "nebojājošies pieni" arī atvērti kādu nedēļu ledusskapī nesabojājas. Pa ned''elu vrb i vēlreiz kulteni uztaisīsi, vai kaķiem izbarosi...

Kgan teorētiski saldais krējums + ūdens pareizā proporcijā = tam pašam vien vajadzētu sanākt
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: daddy on Marts 22, 2017, 10:31:28
Ja par garšvielām, man patīk pievienot hmeli-suneli.
Un arī iebildums Daddy par kulteni - man labāk bez zupiņas. Starp citu, pieredze liecina, ka tā izteikti un ātri veidojas, ja piekuļ ūdeni, mazāk - ja pienu, praktiski nemaz - ja saldo krējumu.

fui, ar hmeli-suneli viss pēc plova garšo...

"zupiņa" man arī ne pārāk, bet tā gaumes lieta. Lielā savējos pieradinājusi - viņa bagātīgi lej pienu, liek tomātus, tur tāds sautējums beigās sanāk... es mazbērniem vienreiz izcepu, šie paskatījās - saka tas NAV kultenis, šito miksli Tu vari ēst pats, mums lūdzu izcep ĪSTU! :)

interesanti omleti cepa vienā viesnīcā - milzīga karsta metāla virsma, uz tās no krūkas uzlej jau sakultu olu, turpat blakus apcep sēnes, šķiņķi, tad, kad ola jau savilkusies, to apcepto sēnes, šķiņķi etc - šļop uzmet virsū, tad vēl pārkaisa ar sieru, ar lāpstiņu sarullē, tad vēl uzkaisa zaļumus un lūdzu - labu apetīti :)
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Marts 22, 2017, 10:33:01
Shitas izklausaas peec omletes

Nē, omleti kā uzlej uz pannas tā vairs neaiztiek līdz gatava. Tad ir vienā gabalā,kuru pēc tam var sagriezt cik gabalos vēlas, ilgāks cepšanas laiks zemākā temperatūrā.
Kultenis cepas īsu brīdi, uz lielākas liesmas un liekot šķīvī nekad nebūs vienā gabalā,
jo dalīsies, ja nebūs pārcepts. :)
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: itta on Marts 22, 2017, 13:18:25
Man garšo versija, kad galjinju, sēnes, papriku utt. apcep un tad pārlej ar olu - piena masu ar garsvielaam, bet bez saals, pēc tam uzkaisu rīvētu sieru un, ja ir lociņus...


Reizēm to visu cepu zem vāka, lai ir vienā lielā gabalā, bet citreiz pārjaucu :) , tikpatlab var būt arī olas ar pienu bez piedevām vai tikai ar pārkaisītu sieru.


Bērnībā topā bija tieši tā zupiņa pie olām, speciāli lēju ljoti daudz piena un ūdeni :)
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 22, 2017, 13:46:16
Nu re, cik dažādas gaumes -es tieši speciāli vispirms sakraukšķinu cauraudzi, sēnes, lai nav kā izsutinātas, atlieku, tad cepu kulteni. Vienīgi tomāta šķēles turpat apcepinu, kad olu jau var pastumt malā
Par īsto omleti Kārļa Marksa ielas ieskrietuvē vecļauži jau ir apcerējuši -to biezo, tricelīgo apm.5 cm biezo gabalu ar suliņu
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Pūka on Marts 22, 2017, 13:54:18
Labāko kulteni cepa mana Latgales vecāmamma. Man liekas no tītaru olām plus piens. Sauca par "olūtni".
 Dzeltens, biezs, viegls. Nebija šķidrs, un nebija arī gumijots, kā scrambled eggs. Nebija vienā gabalā, bet mega lielos gabalos. Piedevas nebija nekādas, pat gaļa ne, tikai tik cik smarža no vecās pannas un malkas plīts.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Narcise on Marts 22, 2017, 16:22:49
speciālistes :D :D  kamēr neatnāk PAVĀRS, tikmēr jūs braucat purvā...  :facepalm:

man šķiet, ka te tiek apspriesti divi dažādi olu ēdieni - omlete (Omelette), plānāks vai biezāks olas sacepums 1 gabalā un olu kultenis (scrambled eggs), kas ir daudz mazu olas gabaliņu ar vai bez piedevām. katram ēdienam ir sava māksla - omletei svarīgi, lai tā neizjūk, kultenim tieši pretēji - jābūt mazos gabaliņos, vēlams ar "zupiņu", tāpēc katram ir attiecīgas piedevas vajadzīgas :)

Es tā kā nesapratu, kur Tu to purvu ieraudzīji, jo ne jau par konsistenci bija runa, bet par sastāvdaļām, tajā skaitā pienu ! Bet dažādas sastāvdaļas var būt gan uz omletē, gan olu kultenī ! ;d
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 22, 2017, 18:12:27
scrambled egs  - gumijots?!
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 22, 2017, 19:11:04
Gumijotu es ar neesmu sastapusi...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tex on Marts 23, 2017, 09:11:43
Vrb kādas viesnīcas brokastīs jau 4. dienu pēc kārtas ticis pasniegts. 1. bija maz viesu un 2., 3. pierādīja, ka olu kulteni viesi neēd :D
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Minne on Marts 23, 2017, 09:14:52
Kad kulteni sakašā mazos gabaliņos un pārkaltē uz pannas, tad ir mazliet gumijoti gan
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: diddly on Marts 23, 2017, 09:55:11
ar omleti man asociējas tā švammīgā skolas ēdnīcas omlete,kura parasti bija auksta,un apakša,laikam no pannas tāda zilgana...
visgaršīgākais ir kultenis,ja pieliek saldo krējumu.vairāk neko neprasās.
mēs arī mēdzam taisīt tādu,kā Reno aprakstīja,arī sēnes apcepinu brūnas atsevišķi.
manā bērnībā mamma man cepa pankūku/omleti,kur iejaukta viena ēdamkarote miltu,es saucu par "oliņ kampūciņ",un manam bērnam arī tā ir vismīļākā. sanāk tāda saturīga omlete.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 23, 2017, 11:17:56
Man jau nebija miera -sameklēju Delia pavārgrāmatu. Tur ir lappusēm apraksts, kā pareizi gatavot scrambled, omleti, pildīto omleti utt.

Pamēģināju scrambled pēc viņas receptes, (olas lauku).


2 lielas olas, 10 g sviests. Garumgarais apraksts par pannu -maza, ar biezu dibenu- un maisīšanas tehniku-to izlaidīsim

Olas maigi samaisa ar sāli, pipariem, bet nekuļ, , uzlej uz karstas pannas, kur izkusis sviests. Karstums vidējs. Sāk pārbīdīt olu, kad apm. 2/3 ir savilkušās, ņem nost no uguns, tādā pašā veidā iemaisa atlikušo sviestu, var arī lāsi saldā krējuma. Tā veidojas tā maigā masa, jo ola un panna karsta. Jāpasniedz nekavējoties uz grauzdiņa.

Tiešām skatā iznāca tādi kā kripuči, ko es vēl apsmēju, bet ļoti maigā, patīkamā  konsistencē, un  visi tā ļurīgi, bet turējās kopā, nevis kā atsevišķi gabaliņi. 


Pilnīgi noteikti varu ieteikt pamēģināt, vismaz tad, kad  nav ne piens, ne krējums, ko iemaisīt
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: diddly on Marts 23, 2017, 14:02:56
atvainojos par novirzi no tēmas,bet kkas diezgan līdzīgs,tikai saldais no olām,uz pannas,pa fikso. pa vidu starp omleti un biskvītu.
http://www.chefkoch.de/rs/s0/kaiserschmarrn/Rezepte.html (http://www.chefkoch.de/rs/s0/kaiserschmarrn/Rezepte.html)


par tēmu-te omletes
http://www.chefkoch.de/rs/s0/omelette+grundrezept/Rezepte.html?user_search_input=omel (http://www.chefkoch.de/rs/s0/omelette+grundrezept/Rezepte.html?user_search_input=omel)


japāņu
http://www.chefkoch.de/rezepte/286071107217209/Tamagoyaki-japanisches-Omelett.html


šito paņemienu,ka 3 x rullē,un pirmā reizē uzlej tikai 1/3 masas,nemaz nezināju,būs jāpamēģina
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Minne on Marts 23, 2017, 17:55:16
atvainojos par novirzi no tēmas,bet kkas diezgan līdzīgs,tikai saldais no olām,uz pannas,pa fikso. pa vidu starp omleti un biskvītu.
http://www.chefkoch.de/rs/s0/kaiserschmarrn/Rezepte.html (http://www.chefkoch.de/rs/s0/kaiserschmarrn/Rezepte.html)

Keiserschmarn ir viens no austriešu nacionālajiem saldēdieniem, kuru tomēr mēdz ēst arī kā pamatēdienu. Tas bija ķeizara Franča Jozefa iemīļots ēdiens.

Omleti neatgādina nekādā ziņā un nav arī tik sauss kā biskvīts. Drīzāk atgādina kko pa vidu starp biezu pankūku un kēksu, paķepīgs, pasmags, ar dakšu sadalīts gabalos. Ēd ar kompotu
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 24, 2017, 10:13:19
Visādi kulteņi mums ir gandrīz katru rītu, japāņu "dashi maki tamago" bija gatavots, bet šorīt , Diddly iedvesmota, gatavoju tā rūpīgi pēc suši grāmatas.Dabīgi, man nebija mistiskā buljona "dashi", tātad sanāca tikai maki :)

receptē 6 olas sakultas, 125 ml dashi buljons, es atšķaidīju kādu 1/4 daļu prastā buljona kubiņu
2 ēk cukurs
1 tk sāls
1 ēk sakē (!!)  -izpalika
1 ēk mirin etiķis, bija, (mūsu veikalos ir,) bet sabijos un pieliku par maz, faktiski garšu nejuta

Visu sakulsta. Japāņiem ir speciāla 4-stūraina panniņa, bet pat viņi pieļauj,  ka var arī apaļā
Uz pannas ar smeļamo kausu uzlej 1/3 , cep,kamēr sāk savilkties. Ar 2 dakšiņām rullē uz savu pusi, rulli aizstumj uz otru malu. Uzlej nākošo 1/3, paceļ rulli, lai satek arīi zem tā. Atkal atkārto sarullēšanu, bet rullis paliek vidū, pēdējo kārtu aploca.

Beigās no 4 olām sanāk tāds pamatīgs rullis, var griezt kā ruleti. Japāņi atdzesē un ēd kā piedevu pie suši. Ikuko cepa vienkārši plānu omleti,sagrieza strēmelēs un lika sušos iekšā
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Marts 24, 2017, 10:19:03
Dashi buljons -tas ir ļoti vienkārši.  :rofl: Ņem 1 kombu lapu, ūdenī uzvāra, izņem, iemet bonito fish flakes atkal uzvāra un izkāš


Es tā iedomājos -mūsu veikalos ir kaut kādas kaltētas fiškas, parasti alus plauktu tuvumā :rofl: Jāpataujā tas kombu -kaltētas lapas, uz 1 l ūdens vajag 1 "pastkartes"izmēra lapu
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Mangusts on Marts 24, 2017, 11:43:13
Citēt
Omleti neatgādina nekādā ziņā un nav arī tik sauss kā biskvīts. Drīzāk atgādina kko pa vidu starp biezu pankūku un kēksu, paķepīgs, pasmags, ar dakšu sadalīts gabalos.

Vienvasar bērnībā laukos ar brāli niekojāmies ar ķeizara omleti pēc receptes no grāmatas "Labu apetīti", kur pastāstiņi  par dažādu valstu (dominēja, protams, socbloks) virtuvi mijās ar receptēm. Mēs gan parasti sacepām diezgan stingri - tā, ka tas vairāk līdzinājās cepumu drupačām.

Japāņu virtuves nieki varētu būt nopērkami Gourmet studio veikaliņā pie Asaru un Lienes krusta. Ir viņiem vēl kaut kur veikals un mājaslapa. (http://www.gourmet-studio.lv/)
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 24, 2017, 13:23:37
Dashi buljons -tas ir ļoti vienkārši.  :rofl: Ņem 1 kombu lapu, ūdenī uzvāra, izņem, iemet bonito fish flakes atkal uzvāra un izkāš


Es tā iedomājos -mūsu veikalos ir kaut kādas kaltētas fiškas, parasti alus plauktu tuvumā :rofl: Jāpataujā tas kombu -kaltētas lapas, uz 1 l ūdens vajag 1 "pastkartes"izmēra lapu

Ljoti vienkaarshi :D
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ineshuks on Marts 24, 2017, 13:25:04
KIseshmarnu vai kaa vinju tur reiz pirku pavinjaa. Dr. Oetker (vai kkaa taa). Citi vinju produkti patiik, bet shitajaa kkas nesanaaca...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Narcise on Marts 24, 2017, 13:33:56
No citām tautām aizgūtas receptes - tas nav slikti, bet ja atklāti, tad man vislabākās atmiņas tomēr ir no olu kulteņa, ko bērnībā laukos vecaistēvs vai vecmamma gatavoja uz malkas plīts - no savu vistu olām, kurām nebija kā veikalā pirktajām bāls, bet spilgts dzeltenums, nelika viņi klāt tomātus, no zaļumiem tikai lociņus no dārza un pašaudzēta cūča cauraugušu žāvētu gaļiņu. Un kultenim klāt protams, gotiņas pienu, neatšķaidītu. Kā teiktu M.Rītiņš: "khas var būt labāks par to!" ;)
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: dille on Marts 24, 2017, 15:49:02
ar omleti man asociējas tā švammīgā skolas ēdnīcas omlete,kura parasti bija auksta,un apakša,laikam no pannas tāda zilgana...

Patiesi, kāpēc tie skolas kulteņi bia tik baisi? Immer zilām apakšām un no apakšas bija riebīga piegarša. Auksti, kā no ledusskapja (bet , šķiet, toreiz taču visu gatavoja uz vietas, ne?)
Nejauki sulojās. Un katru reizi, redzot uz šķīvja, mazu, glītu, dzeltenu taisnstūrīti bija cerība, kura zuda jau pēc pirmā kumosa :cry:
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: diddly on Marts 26, 2017, 16:33:30
Vakar pamēģināju aptuvenu japāņu omletes variantu,pēc Reno ieteikuma.
Sanāca laba,ar visu 3 x rullēšanu. Ēdājs teica-tāda ūdeņaina.Bet es palaboju-biji domājis sulīga,ja?
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Maijs 01, 2017, 19:11:04
Ar kulteņiem un kulteņu ēdājiem tāpat kā ar bitēm. Izdomāju, ka 2 mazās sēnītes varētu smalki ieintegrēt kultenī, un kulteni, dabiski, izcept pēc visiem kulteniskajiem noteikumiem. Lepni servēju. Draudzene tā domīgi sēž, pabaksta ar dakšiņu un saka -te vēl tāds pajēls... Beidzās ar to, ka savu porciju lika atpakaļ pannā un kārtīgi no abām pusēm apcepa.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Broņa on Maijs 07, 2017, 19:01:40
Problēmu no omletes uztaisījuši. Un nezina, kā vien izpildīties, kā padarīt to omleti nelīdzīgu omletei. Tad nu sanāk aplauziens kā reno.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Maijs 07, 2017, 20:01:56
Kāds nu tur “aplauziens“ :)
Olas jau vispār vešķ tonkaja..., vārītas pat -viens ēd vienīgi ar šķidru dzeltenumu,
cits cieti vārītas, vēl cits vidējas.
Daži ēd vienīgi ceptas vēršacī, bet vārītas vai omletē nē, gaumes attiecībā uz olām tik dažādas...
Ir kas lieto jēlas olas, citam tas būtu pasaules gals!
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Maijs 07, 2017, 21:28:14
izrādās ir jauna modes ola -"ola mākonī"
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Maijs 07, 2017, 21:53:30
Domāta tā ar saputoto olu baltumu un cepenē cepta?
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Maijs 07, 2017, 22:54:38
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Mangusts on Maijs 07, 2017, 23:10:11
Sīkāk, lūdzu par mākoni!
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Maijs 07, 2017, 23:32:21
http://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a52748/cloud-eggs-recipe/

Var jau pamēģināt
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: diddly on Maijs 08, 2017, 15:14:58
 Nja...tagad jau visu svarīgu infu glabā"mākoņos". Nu arī olas...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: ragana on Maijs 08, 2017, 16:09:56
diddly!!!  :rofl:
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Maijs 08, 2017, 17:17:58
Es gan to “mākoņu“ olu recepti zinu kā
impresionista Kloda Monē iecienītu ēdienu ar nosaukumu

                “Orsīnī“ olas

olu baltumus ar sāli saputo stingrās putās,
ar sviestu ietaukotu cepampapīru klāj uz plāts, liek virsū baltuma pikas, veido iedobi,
ievieto dzeltenumu un liek karstā cepenē 180 grādos uz kādām 10,15 min.

Man patīk tas putotais variants - tāds gaisīgs un maigs, viegls.
Jā, var dažādi “apgreidot“ ar parmas sieru, šķiņķi
vai bekonu, pipariem vai ķiplokiem, spinātiem...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: daddy on Maijs 10, 2017, 08:53:24
izdevās nokūpināt gardu speķi...uzcepu kopā ar olām, uzreiz bērnības garša atgriezās... vectēvs kādreiz tā cepa... tikai viņam tas speķis bija 3-4 pirkstu biezumā, nevis kā tagadējais knapi 1 pirksta... bet agrāk jau viss esot bijis lielāks, saldāks, olas dzeltenākas, utt
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Broņa on Maijs 10, 2017, 20:07:21
Daddy, vai tad tie nomestie kg nebūs atkal klāt? Tu tak tievē.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: daddy on Maijs 11, 2017, 09:00:31
pa šķēlītei jau var :) 


a speķi kūpina tā:
nopērk veikalā/tirgū pāris kilogramus.
sagriež ~10cm platos gabalos
uzvāra marinādi - uz 1L ūdens 3ĒK sāls, ķiploks, laurlapas, parastie un smaržīgie pipari. atdzesē
saliek speķi katlā, pārlej ar marinādi un uz nedēļu vēsumā (ledusskapī)
pēc tam ņem ārā, notecina, apžāvē un kūpinātavā iekšā.
Ja plānais mūsdienu speķis (1.5-3cm),  pietiek ar stundu.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Maijs 11, 2017, 10:02:14
no speķa daudz mazāk sliktuma kā no baltmaizes vai cīsiņiem
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: daddy on Maijs 11, 2017, 10:49:55
no speķa daudz mazāk sliktuma kā no baltmaizes vai cīsiņiem


tieši tā! kā arī no visādām ar garšas pastiprinātājiem un krāsvielām pārbāztām gaļām un desām.
Vajag ēst tīru mantu! Es jau gadi 2 gaļas/desu plauktam mierīgi eju garām, jo pats vītinu liellopu (tipa basturma) un tagad arī speķi iemācījos kūpināt...
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Maijs 11, 2017, 10:54:02
...nu atliek vien sākt arī gaļu audzēt ;)
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Luīze on Maijs 26, 2017, 14:35:29
Interesantas idejas:
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Maijs 26, 2017, 16:17:00
Interesanti, īpaši ar biešu sulu!
Bet draudzene, kas manu olu kulteni aiznesa atpakaļ uz pannu un vismaz 3 min cepa no abām pusēm , laikam noģībtu, visas tās pusjēlās olas skatoties. Vēršaci cepot, es arī pārduru dzeltenumu, lai nav tik jēls
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Luīze on Maijs 26, 2017, 17:32:48
Man garšo šķidrs dzeltenums, bet baltumam jābūt perfekti izceptam.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Janvāris 15, 2019, 10:49:00
Ielieku pie omletēm, būs jāpamēģina, šķiet varētu būt laba tāda gaisīga.
https://delfi.lv/tasty/receptes/tikai-3-sastavdalas-maiga-sufle-omlete-poulard-francu-gaume.d?id=50660549
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Janvāris 15, 2019, 14:31:51
Tāks, ir izmēģināts :) , precīzāk bērns cepa.
Ar dzeltenumu nesanāca tik veikli pārklāt visu pannas virsmu - drošvien panna bija par
karstu. Sviesta vietā eļļa. Sanāca tikpat vizuāli skaista un dievīgi gaisīga!
Man ļoti patika, vairāk pat par mākoņolām. Būs man favorītos. :)
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Janvāris 15, 2019, 16:01:38
Būs jāpamēģina, manai garšai  baltums tāds aizdomīgi gaisīgs liekas
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: Krimsons on Janvāris 15, 2019, 17:05:10
"Maigā"un "suflē" ir tie vārdi, kas man pilnīgi un galīgi disonē ar omleti.Omletei jābūt gana "cietai", vēlams ar speķi un sīpoliem.
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: tuk on Janvāris 16, 2019, 10:56:33
Krimson, tā ir  a l t e r n a t ī v ā  omlete! :P
Title: Re: Olu kultenis
Ziņa:: reno on Jūlijs 19, 2019, 12:57:28
Atgriežoties pie omletēm -šodien tapa japāņu plānā omlete usuyaki tamago, un jāteic -slavējama

 Precīza recepte mazai omletītei:
1tk kukurūzas ciete  -noteikti vajag!
1 ola
1 olas dzeltenums
1tk sāls
Cieti izšķīdina ēdamkarotē ūdens, putriņā piekuļ olas.Cep, kad sāk savilkties, apgriež otrādi, kā pankūku. Vispār lieto suši taisīšanai -vai nu kā ietinamo, vai kā sastāvdaļu

Es, protams, ieviesu savas variācijas  -liku veselas olas, un kukurūzas cieti iekūlu pienā. No otras japāņu receptes  -kulteņa -paņ'ēmu , ka liek uz 2 olām tk sāli un tk cukuru, un jāsaka, ka baigi labi, nekādu saldumu nejūt. No piena un papildus baltuma manējā sanāca  pufīgāka,kad auksta, tāpat sakrita plāna