Autors Tēma: Polenta  (Read 2679 reizes)

Offline Spārka

Polenta
« : Oktobris 09, 2014, 09:57:19 »
Dots: 15-20 min vārāmie kukurūzas putraimi un vēlme gatavot polentu (mamaligu), tādu, ko pēc tam sagriež un apcep..
Problēma: dažādās receptēs dažādas ūdens/putraimu proporcijas, citi vēl sakās buljonā vārījuši.

Pēc šādas sanāks, kā vajag?
4 krūzes ūdens
450 g rupja maluma kukurūzas miltu
1 tējkarote sāls
50 g rīvēta cietā siera
4 olas pasniegšanai
Pagatavošana
1. Lielā katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli. Vienmērīgi un lēnām, nepārtraukti maisot,
pievieno kukurūzas miltus.
2. Turpina nepārtraukti maisīt ~ 15–20 minūtes, līdz var redzēt, ka mamaliga jeb polenta sāk viegli atdalīties no katla malām.
3. Kamēr mamaliga vēl silta, to ievieto kantainā cepamajā formā un atstāj atdzist vēsā telpā.
4. Mamaligu izņem no formas un sagriež 2 cm biezās šķēlēs. Tradicionāli mamaligu
griež ar diegu, bet var izmantot arī nazi.
5. Uz pannas izkausē sviestu un apcep mamaligu zeltaini brūnu no abām pusēm. Liek uz
šķīvja un pārber ar rīvētu cietā tipa sieru. Rumānijā mamaligu bieži pasniedz, uzliekot
pa virsu vēršaci.

viesmiiliigs

  • Viesis
Re: Polenta
« Atbildēt #1 : Oktobris 09, 2014, 10:05:39 »
Man jau pusgadu stāv paciņa ar kukurūzas miltiem polentai, bet tā arī neesmu pieķērusies. Ja godīgi - tvnet recepti neņemtu, veiktu padziļinātu izpēti angliskajās lapās.

Offline Spārka

Re: Polenta
« Atbildēt #2 : Oktobris 09, 2014, 10:07:53 »
Es jau arī Tvnetam neuzticos, bet, meklējot vairāk, tās variācijas sāka mani mulsināt. Ja būs rezultāti, ziņošu.

viesmiiliigs

  • Viesis
Re: Polenta
« Atbildēt #3 : Oktobris 09, 2014, 10:14:17 »
Nevis JA, bet KAD. Jebkurš rezultāts ir rezultāts ;)

Offline Afrora

Re: Polenta
« Atbildēt #4 : Oktobris 09, 2014, 10:16:31 »
vienreiz taisīju.
negaršoja
Под самым красивым хвостом павлина скрывается самая обычная куриная жопа. Так что меньше пафоса, господа. /Ф. Раневская/

viesmiiliigs

  • Viesis
Re: Polenta
« Atbildēt #5 : Oktobris 09, 2014, 10:17:03 »

Online reno

Re: Polenta
« Atbildēt #6 : Oktobris 09, 2014, 11:44:16 »
Man arī nepatika. Būtībā sacepta sausa putra. Vārot jāmaisa bez mitas, baigi rauj klāt.

Offline ragana

Re: Polenta
« Atbildēt #7 : Oktobris 09, 2014, 11:54:07 »
Toties smuki skan - "polenta". Mamaliga gan tā prasti, kā kolhoza ēdnīcā. :smile:

Offline Afrora

Re: Polenta
« Atbildēt #8 : Oktobris 09, 2014, 12:03:11 »
Būtībā sacepta sausa putra. Vārot jāmaisa bez mitas, baigi rauj klāt.
wo wo, moš manējā ar bik piedega, jo pagaršošanai pietika 1 kumosiņš :D

Toties smuki skan - "polenta".
agha, tik vien i kā nosaukums  :just_popcorn:
Под самым красивым хвостом павлина скрывается самая обычная куриная жопа. Так что меньше пафоса, господа. /Ф. Раневская/

Offline rutta

Re: Polenta
« Atbildēt #9 : Oktobris 09, 2014, 12:06:24 »
Man jau ar tā mamaliga/polenta tā ne visai  :(  Puiks gan ēda un slavēja.

viesmiiliigs

  • Viesis
Re: Polenta
« Atbildēt #10 : Oktobris 09, 2014, 12:13:28 »
Vsjo, āķis lūpā, šodien tiks taisīta :) Kā reizi biju ieplānojusi vienkāršas vakariņas, tad būs laiks paeksperimentēt


Offline Minne

Re: Polenta
« Atbildēt #11 : Oktobris 09, 2014, 12:51:30 »
Es mazliet no Austrijas pieredzes.


Visi kljuvushi nevaljiigi, noveertee laiku, un labpraataak izmanto produktus, ko fiksi pagatavot. Arii polentu. Ir nopeerkamas gan 1min polentas, gan 3min polentas milti. Sheit laikam Stokmanii esmu ko liidziigu redzeejusi, bet, jaaatziist, ka garsha atshkjiras.


Verdoshaa saalsuudenii, kuraa tradicionaali izkausee kaadu pikuci cuuku tauku (Schmalz - shmalc)(var sviestu), nepaartraukti un shausmiigi spariigi maisot, pakaapeniski ber polentu (man nepatiik akmenscieta putra, taadeelj njemu attieciibaas 2:1). Uguni nogriezh uz minimaalo. Iesaku ieprieksh rokaas uzvilkt cimdus vai taas citaadi pasargaat, jo, kad putra saak biezeet, taa saak pljurinaat kaa taads vulkaans, kas izgruuzh lavu, t.i.polentu. Taatad - ciitiigaak maisiisi, mazaak cietiisi. Aatrajai polentai taa priekshrociiba, ka process fikss, roka paspeej riktiigi nogurt, sevishkji, kad putra sabiezee, Vienreiz pat salauzu koka karoti no darba spara. Rauj katlu no uguns nost un apsegtu katlu noliek atpuusties.


Taalaak ir 2 varianti. Pirmais - austrieshi taisa taadu tradicionaalu piektdienas eedienu kaa Sterz (Shterc) Agraak tas bijis brokastu eediens, kad valdiijusi nabadziiba, bet laukos shie produkti normaalam zemniekam vienmeer bijushi pieejami.. Uz pannas kauseetos cuuku taukos (vinjiem ir taadi forshi, nesmirdiigi) iisu briitinju pasilda Grammel (muusu izpratnee skrandziishi - sacepinaati cuukas galjas atgriezuminji, aadinjas - forshi un kraukshkjiigi, visideaalaak, ja pirkti pie zemniekiem), tad njem un ar dakshu no polentas katla atdala (atkniebj) putras gabalus. Visu kopaa pajauc pa pannu un gatavs. Austrieshi tradicionaali eed to ar uzvaariitu pienu no shkjiivja kaa taadu zupu vai arii atsevishkji, piedzerot kafiju. Kafija kopaa ar skrandzhiem man liekas chau, piens taapat, taadeelj es eedu vienu pashu. Man ljoti garsho.


Otrs variants vai arii tad, kad peec Sterz veel paliek putra paari - vnk griezh gabalos, apviljaa riivmaizee un apcep. Var eest ar dazhaadaam meerceem vai taapat.


Baigi gari sanaaca un, Spaarka, piedod, ka Tavu teemu pievaariiju.
« Last Edit: Jūlijs 21, 2015, 17:29:17 no Spārka »

Offline baaciens

Re: Polenta
« Atbildēt #12 : Oktobris 09, 2014, 16:12:29 »
Priecājos, ka ne es viena, kura nejūsmo ... polenta un mamaliga, protams, skan jauki .... bet visas mēģinātās versijas neprasījās pēc vēl ...

Offline Minne

Re: Polenta
« Atbildēt #13 : Oktobris 09, 2014, 16:19:45 »
Vienmeer paliek veel vienkaarshais variants - piena putra ar kukuruuzas putraimiem. Bet mannas putra aatraak gatava

Offline Spārka

Polenta gatava
« Atbildēt #14 : Oktobris 10, 2014, 17:35:46 »
Atskaitīšos.
300 g kukurūzas putraimu aplej ar 1 l ūdens. Pēc stundas liek uz lēnas uguns, pievieno apm tējkaroti sāls un 20 min vāra, maisot ar putojamo "slotiņu" vienā virzienā. Pēc tam uzliek vāku, pusstundu patur, tad izgāž uz šķīvja.
Tālākais jau pēc vēlēšanās- apcept uz pannas sviestā, apcept cepeškrāsnī un pievienot izsmalcinātas piedevas (sieru, tomātus, olīves) vai ēst tāpat ar krējumu.

Lai gan 20 maisīšanas minūtes šķita garākās manā mūžā, nekas nepiedega, ne arī ..kā tur Minne izteicās? - nepļurināja.
« Last Edit: Oktobris 10, 2014, 17:47:26 no Spārka »

 

Copyright © sarunuforums.lv All rights reserved