Autors Tēma: Pupiņzupa ar žāvētām ribiņām  (Read 1076 reizes)

Offline Nomade

Pupiņzupa ar žāvētām ribiņām
« : Februāris 17, 2018, 20:50:23 »
Šito izlasīju un izkopēju no čata. Un siekala līdz zemei. Lūdzu, kā šo izgatavināt gatavu un gardu? Man te viesos somu jaunietis, kā reiz būtu noderīga šitāda latviska zupiņa!

Offline reno

Re: Pupiņzupa ar žāvētām ribiņām
« Atbildēt #1 : Februāris 17, 2018, 23:55:52 »
Kas nu tur tik īpašs...viss pašas garšas sajūtās.mans variants galīgi vienkāršs -zupa-primitivo.

Iepriekšējā dienā aplej pupiņas, daudzumu rēķini kādu sauju uz porciju. Ūdeni saglabā un lej katlā. Es parasti lieku katlā gan žāvētās ribiņas, gan svaigu gaļu. Tad nu vispirms uzvāri un noputo svaigo gaļu , tad liek katlā žāvētās ribas (un visas sataupītās kamariņas no žāvgaļām) un pupiņas, arī sagrieztos burkānus, kādu lauru lapas kriksi,seleriju, ķiploku,melnos piparus. Sīpolu -ja atstāj zupā -sīki sagrieztu un iepriekš apceptu, ja ņem ārā, vnk pārgrieztu uz pusēm.Es mazliet kartupeļu pielieku uzreiz, lai šķīst un veido tumīgumu. Citi liek putraimus vai pat iebiezina ar miltiem.Kad pupiņas gandrīz gandrīz mīkstas, liek sāli un kartupeļus
    Lielākā zināšana -pareizā laikā likt kartupeļus, lai pupiņas neizšķīst un sāli likt pašās beigās, citādi pupām cieta miza.Beigās zaļumus -pētersīļus.
   Viss ir daudz vienkāršāk, ja lieto konservētās pupas, tās protams pieliek pašās beigās
Gaļu izņem, noloba no kauliem(jānāk nost pilnīgi mīksti),sagriež sīkāk un atpakaļ katlā

   Mūsu ģimenē krējumu šai zupai klāt neliek, bet pieēd rupjmaizi ar sviestu
Pupiņu krāsai nav nozīmes, no tumšajām arī zupa tumša, ar baltajām lielajām visskaistākā.

Ceru, ka neko neesmu aizmirsusi

Offline Emīlija

Re: Pupiņzupa ar žāvētām ribiņām
« Atbildēt #2 : Februāris 18, 2018, 09:53:16 »
Es vāru līdzīgi. Tikai... pupas vāru atsevišķi, un tad ar visu ūdeni iegāžu gatavajā.

Sanāk trīs daļās:
1) iepriekš. dienā iemērktas pupas vienā katlā
2) izvāra gaļu (kaut kas svaigs + kaut kas žāvēts, parasti cūkas stilbs vai ribas), izņem
3) liek gaļas buljonā putraimus, smalki sagriestus burkānus un sīpolus, vienlaicīgi vāra atsevišķi pupas, un kad pupas gatavas, saber ar visu ūdeni buojonā. Pievieno sasmalcinātu gaļu, noregulē sāli.

Oi, aizmirsu - pēdējā laikā vēl seleriju iegriežu... Bez tās es laikam vairs nevienu zupu nemāku izvārīt... Selerija gan izšķīst gamdrīz vai, bet dod labu stiprumu buljonam. Tā nu selerija + burkāns man aizvieto kartupeļus...

Burkānu lieku, lai smukāk :) pupas vāru atsevišķi, jo liekas, ka žāvgaļas sāls var traucēt tām būt mīkstām...
« Last Edit: Februāris 18, 2018, 10:02:10 no Emīlija »

Offline reno

Re: Pupiņzupa ar žāvētām ribiņām
« Atbildēt #3 : Februāris 18, 2018, 10:01:56 »
Man par kaunu jāatzīstas, ka pārsvarā manas zupas ir ar konservētajām. Neviens nav pieķēris, par garšu nesūdzas
Ar nomērcētajām Emīlijas variants drošāks, jo cietā miza nav laba. Ja pielej arī mērcēšanas ūdeni, garša vēl stiprāka

 

Copyright © sarunuforums.lv All rights reserved