Autors Tēma: Vīna miniatūras  (Read 1465 reizes)

Offline Elzzy

Vīna miniatūras
« : Septembris 03, 2019, 13:49:03 »
Pirmā septembra nedēļa smaržo pēc pirmklasnieku jaunajām somām un cerībām, rasainā zālē krītošiem āboliem, pret asfaltu paukšķošiem kastaņiem un asterēm.  Aiz loga klusu čabina lietus un Tavā glāzē smaržo sarkanvīns. Smaržo silti, pēc upenēm, kokā nogatavojušām plūmēm, melnajiem ķiršiem un garšvielām. Tu jau zini, ka iemalkojot, vīns būs bagātīgs, ar pareizi sabalansētām miecvielām.
Priecīgu Cabernet Sauvignon dienu!

Offline Luīze

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #1 : Septembris 03, 2019, 14:03:18 »
Kastaņiem vēl īsti nav laiks pret asfaltu paukšķēt. Ozolzīles krīt jau septembrī, bet kastaņu laiks sāksies oktobrī. (Piekasos  :mrgr: )

Offline Elzzy

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #2 : Septembris 03, 2019, 15:48:00 »
Aman pie mājām jau krīt... Vot! Man agrie :D

Offline Luīze

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #3 : Septembris 03, 2019, 16:29:46 »
Tad nestāvi apakšā ;)

Offline Elzzy

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #4 : Septembris 11, 2019, 12:17:44 »
Kas ir tas, kas uz mana vīna korķa, pudeles dibenā vai glāzē?
      Tie ir tartriskie kristāli jeb ‘’vīna dimanti’’ - sīkas, kristāliskas nogulsnes, saistoties kopā kālijam un vīnskābei, kas dabīgi ir vīnogu, un attiecīgi arī vīna sastāvā.
   Kāpēc tie nonāk mūsu pudelēs, glāzēs un dažreiz arī mutē? Vīnskābe ir ļoti jutīga pret temperatūras svārstībām. Atdzesējiet vīnu pārāk ātri un līdz pārāk zemai temperatūrai, un voila! še-ku-re-ku Jums kristāli uz korķa vai pudeles dibenā...ja nepaveicās, tad arī glāzē.
   Vai kristāli atstāj ietekmi uz vīna kvalitāti? Daudzi vīnziņi, vīndari un akadēmiķi uzskata, ka kristālu klātbūtne vīnos ir kvalitātes zīme tam, ka vīns nav ‘’pāraprūpēts’’ vīndarīšanas procesā, bet uz garšu kristāli ietekmi neatstāj pilnīgi nekādu.

   Mūsu konkrētais korķis ir vakarnakt izvilkts no Tenuta San Guido Le Difese 2015 gada izlaiduma. Vīnogu sastāvs - 70% Cabernet Sauvignon un 30% Sangiovese.
Ko raksta vīna datu lapā? Elegants vīns ar izsmalcinātu sarkano augļu, lakricas, ādas, mokas, espresso un garšvielu aromātu. Bagātīga tumšo augļu garša ar patīkamu miecvielu daudzumu un lielisku balansu.
Apraksts garšīgs, realitāte ne visai. Diemžēl - novazājies pa noliktavām un veikaliem, vīns jau sācis mirt. Dzerams vēl bija, bet ne baudāms. Taču, arī šāda pieredze ir pieredze 🙂

Offline Elzzy

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #5 : Septembris 11, 2019, 12:18:43 »
korķis

Offline tuk

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #6 : Septembris 11, 2019, 12:52:51 »
Nu Tev to vīnakmeni jāsamaļ pulverī un jācep kūkas :)

Offline Mangusts

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #7 : Septembris 11, 2019, 12:59:52 »
Nu jā, korķis, šķiet, ne visai vairs izskatās...
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Offline Elzzy

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #8 : Septembris 11, 2019, 13:04:55 »
aaa neee,, ar ķorķi viss čotka  -smuks, viegabalains,, tikai ar sūdiņiem virsū :D Trakākos es no pudeles kratīju laukā

Offline baaciens

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #9 : Septembris 11, 2019, 20:45:01 »
Laikam man veicies, ka visu dzīvi esmu dzērusi lētos vīnus un šādi man nav gadījies :)

Offline Elzzy

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #10 : Novembris 13, 2019, 18:01:39 »
Vai jums ir gadījies aiziet uz kino, ieraudzīt filmā vīna pudeli un vēl ilgi pēc filmas domāt par to?
Viedokli par mūsu jauno filmu ‘’Dvēseļu Putenis’’ izveidosiet paši, bet mēs te par vīnu.
Grāmatā rakstīts šādi: ‘’ Tikai trīs,’’ Vilnis nopūšas, atdodams man naudas maku, ‘’ toties laba manta. Tokajietis, salds kā sīrups un skuķiem vareni iet pie sirds. Pats redzēsi’’
…….tokajietis brūngani kvēlo glāzēs…………
Filmā ir mazlietiņ savādāka aina, bet to vēlams redzēt savām acīm - priekšā neteiksim.
Tokajietis - vīnu karalis un vīns karaļiem. Deserta vīns, kurš tiek gatavots Ungārijā, Tokaji reģionā. Pie tam, šis ir vecākais datētais desertvīns. Pirmie dati par šo vīnu parādās jau 17 gadsimtā, kaut gan cēlās puves pozitīvā iedarbība uz vīnu tika atklāta gandrīz gadsimtu pirms tam Vācijā, kur tas tika atklāts pilnīgi nejauši.
Tokaja bija pirmā vieta pasaulē, kur ieviesa vīnadārzu klasifikāciju - 1709 gadā  Transilvānijas princis Rakoczi sadalīja 28. vīnadārzus 1,2 un trešajā klasifikāciju līmenī. Tokajietis bija visavirāk novērtētais un visvairāk iekārojamais vīns, galvenokārt Krievijas un Polijas galma aristokrātijai un muižniecībai. Vīna piekritēju vidū bija tādas personības kā Ferenc Rakoczi II, Pēteris Lielais, Karalis Luiss XIV, Katrīna Lielā -  kura pie tam bija Ungārijas vīnadārzu pirmā ārzemju investore, pamata visi vīna dārzi piederēja Ungārijas aristokrātijai, Austrijas komponists Džozefs Haidns.
Vīns tiek gatavots no trim dominantajām vīnogām Furmint, Harslevelū, Sarga Muskataly, kuras pēc vajadzības papildina - Kaverszala, Zeta un Kabar. Tokajietis iedalās: ASZU -Šis ir pasaulslavenais saldais, dzintara krāsas vīns, kas visā angliski runājošajā pasaulē pazīstams kā Tokay. Sākotnējā ungāru vārda aszú nozīme bija "žāvēta", bet terminu aszú vajadzēja saistīt ar vīna veidu, kas ražots ar botrytised (t.i., "dižciltīgi" sapuvušām) vīnogām. Aszú vīna pagatavošanas process ir šāds: Aszú ogas atsevišķi novāc, pēc tam savāc milzīgās tvertnēs un izspiež līdz pastas konsistencei (pazīstamu kā aszú mīklu).Misu vai vīnu lej uz aszú mīklas un atstāj uz 24–48 stundām, ik pa laikam apmaisot.Vīnu ielej koka mucās. Mucas glabājas vēsā vidē,  tās navcieši noslēgtas, tāpēc mucā notiek lēns fermentācijas process, parasti vairākus gadus.Aszú koncentrāciju tradicionāli noteica ar mīklas putoniju skaitu, kas pievienots Gönc mucai (136 litru mucā) misas.Mūsdienās putonijas skaitlis ir balstīts uz cukura un bezcukura ekstrakta saturu nobriedušā vīnā. Aszú svārstās no 3 puttoniem līdz 6 puttoniem, un vēl viena kategorija ar nosaukumu Aszú-Eszencia pārstāv vīnus, kas pārsniedz 6 puttonus. Atšķirībā no vairuma citu vīnu, spirta saturs aszú parasti pārsniedz 14%. Gada aszú produkcija ir mazāka par vienu procentu no reģiona kopējās produkcijas.ESENZIA -To sauc arī par nektāru, un tas bieži tiek aprakstīts kā viens no ekskluzīvākajiem vīniem pasaulē, lai gan tehniski to pat nevar nosaukt par vīnu, jo tā milzīgā cukura koncentrācija nozīmē, ka tā spirta līmenis nekad nepaaugstinās virs 5-6 procentiem. Eszencia ir aszú ogu sula, kas dabiski izplūst no tvertnēm, kurās tās savāc ražas novākšanas laikā. Esencia cukura koncentrācija parasti ir no 500g līdz 700g litrā, lai gan 2000. gada ražas laikā esencia ražoja virs 900g litrā. Esencia parasti tiek pievienota aszú vīniem, bet to var ļaut raudzēt - vismaz 4 gadus, līdz iepildīšanai pudelēs. Iegūtajam vīnam ir vienāda aromāta koncentrācija un intensitāte, taču tas ir tik salds, ka to var dzert tikai nelielos daudzumos. Atšķirībā no praktiski visiem citiem vīniem, Esencia saglabā savu kvalitāti un dzeramību, ja tos uzglabā vismaz 200. gadus.FORDITAS - (ungāru valodā nozīmē "apgāšanās"), vīns, kas izgatavots, lejot misu uz aszú mīklas , kas jau izmantota aszú vīna pagatavošanai.MASLAS - iegūts no vārda "kopija" ungāru valodā), vīns, kas izgatavots, lejot misu uz aszú nogulsnēm.
Protams, ka gan gramatā, gan filmā, visticamāk tika piemineē visparastākais Tokaji Aszu. Paspekulēsim ar iespējamajiem aromātiem un tā garšu : Ļoti salds, bet ar augstu skābuma līmeni, vidēji pilnmiesīgs vīns, mutē gandrīz krēmīgs.  Aromātos dominē mandarīna, aprikožu,persiku, bumbieru, laima, vīģu,ananāsu, apelsīnu miziņu, greipfrūtu, upeņu un plūmju notis, kuras papildina kumelīšu, akācijas,medus, ingvera, safrana un marcipāna, diļļu, piparmētru nianses. Augļi ir gan svaigi, gan vārīti. No izturēšanas ozolkoka mucās vīns iegūst šādas nianses kā kafija, karamele. Vīnam novecojot priekšplānā nāk kaltēto augļu nianses -  tādām kā žāvētas aprikozes, vīģes, žāvētas plūmes, citrusu miziņas. Mandeles, valrieksti, valriekstu miziņas, kafija, baltā šokolāde, tēja un karamele - arvien vairāk parādās. Tāpat šeit var būt sastopami tādi aromāti kā kūpināta gaļa, trifeles, dūmi, muskuss un kūpināts sāls.
P.S - mazliet par saderību ar ēdieniem - šis nav viegls vīns, lai sapārotu ēdienu ar vīnu,bet domājiet par treknu zosu aknu pastēti vai zilo sieru. Lielisks arī ar asiem ēdieniem un austrumu virtuvi.
« Last Edit: Novembris 13, 2019, 19:30:47 no Elzzy »

Offline Luīze

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #11 : Novembris 13, 2019, 18:51:55 »
Pati sacerēji vai kādu daļu piekopēji?

Offline Elzzy

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #12 : Novembris 13, 2019, 18:53:13 »
Pati sacerēji vai kādu daļu piekopēji?


tagad jāsāk domāt cik kļūdas es nepamanīju, ir pietulkots.

Offline Luīze

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #13 : Novembris 13, 2019, 19:00:13 »
tagad jāsāk domāt cik kļūdas es nepamanīju, ir pietulkots.


Ļoti daudz....  :sad_smiley: Ja gribi, varu salabot un izrediģēt.
(Sākotnējais teksts ir vēl kaut kur pieglabāts?)

Offline Mangusts

Re: Vīna miniatūras
« Atbildēt #14 : Novembris 13, 2019, 19:57:52 »
Aszu, manuprāt, vislabākais mērenais 3 puttonyos (grozu/spaiņu/toveru?) saldumā. 5 jau ir pārāk salds. Ja nu tikai ledusaukstu no maziem biķerīšiem dzert. Bet veikalos pēdējos gados 3 vairs nemanu, tikai 5.
Forditas arī pie mums neesmu redzējusi, bet Ungārijā degustācijā ļoti garšoja.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

 

Copyright © sarunuforums.lv All rights reserved