Autors Tēma: Mākslīgais Intelekts  (Lasīts 299 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Krimsons

Mākslīgais Intelekts
« : 2022. gada 06. septembris, 21:18:11 »
Īsa atkāpe par AI vēsturi.
Divtūkstošo gadu sākumā man darbā bija kursi par šo tēmu, gribēju pat uzbūvēt neironu tīklu.
Toreiz jau pārdesmit gadus AI buksēja bērnu autiņos un buksēja vēl gadus padsmit pēc tam.

Izrādījās - problēma ir atziņā, ka intelekts ir loģika.
Kopš zinātnieki izpētīja, ka cilvēka smadzenes 99.999% savu resursu izmanto refleksu apstrādei un tikai 0,001% no smadzeņu darbības ir loģika, un šo atziņu pielietoja AI izstrādē, resp., AI pamatā ir refleksu simulācija nevis loģika, uzreiz AI panākumi aizlidoja kosmosā.

Neskaitot mūsu organisma refleksu apstrādi, izrādās, ka pat mūsu apziņa un lēmumi, un pat tas, ko mēs uzskatām par domāšanu, pamatā ir refleksi nevis loģika. 

Uz šī fona ir vērts aizdomāties par mūsu pašapziņu - radības kronis...
1. Ja uz Zemes izmirs visas sliekas un citi tārpi, dzīvība pilnībā aizies bojā 12-18 mēnešu laikā.
2. Ja uz Zemes izmirs visi kukaiņi, dzīvība pilnībā aizies bojā 2-4 gadu laikā.
3. Ja uz Zemes izmirs visi cilvēki, dzīvība plauks, zels un attīstīsies, kā vēl nekad :)

Atslēdzies Leonora

Atb: Mākslīgais Intelekts
« Atbilde #1 : 2023. gada 24. aprīlis, 08:42:26 »
"Mākslīgais intelekts jau tā pati mašīnmācīšanās vien ir."

Gluži tas pats nav gan, jo otrais ir viena no pirmā sastāvdaļām

Man liekas,  sievietes šajā forumā, varbūt izņemot kādu, nemaz nav iedziļinājušās AI(paskaidrojums - AI irmākslīgais intelekts).
Es kādu laikuatpakaļ, ielādēju AI aplikāciju utt, to katrs var izdarīt. Tiešām tikai mazliet iepazinos, parunājos čatā ar AI, izmantoju AI- minūtes laikā man bija gatavas 2 motivācijas vestules, darba lapas skolai, joka pec pacatoju par covid un karu(AI ir ļoti politkorekts). Vēl AI man radīja oriģinālu krāsojamo grāmatu par konkrētu tēmu, ko dāvināšu jubilāram un daudz ideju kādam manam konkrētam jautājumam.
Iespēju ir milzums, es tikai mājsaimnieces līmeņa sākumā  :rofl:
Un pārdomas- kas notiks tālāk...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2023. gada 24. aprīlis, 10:31:58 »
AI arī izdod pilnīgi absurdu informāciju. Ar pārliecību.

Piemērs (citēts no Facebook, autors personiski pazīstams).

Es: Kas ir Latvijā izdotā žurnāla "Mezgls" galvenais redaktors?
AI: Atvainojos, bet šķiet, ka nav žurnāla Latvijā ar nosaukumu "Mezgls". Ja vēlaties, varat precizēt informāciju vai sniegt vairāk konteksta, un es mēģināšu palīdzēt jums ar jautājumu.
Es: Ir žurnāls "Mezgls". To izdod izdevniecība "Santa".
AI: Atvainojos par iepriekšējo atbildi, es nebiju informēts, ka eksistē žurnāls "Mezgls", ko izdod izdevniecība "Santa".
Latvijā izdotā žurnāla "Mezgls" galvenais redaktors ir Reinis Inkēns. Viņš ir publicists, rakstnieks un dziesmu vārdu autors, ar plašu pieredzi preses jomā. Reinis Inkēns ir strādājis arī citos Latvijas medijos, tostarp laikrakstā "Diena" un "Latvijas Avīzē". Viņš ir arī bijis populāras latviešu grupas "Labvēlīgais Tips" dalībnieks un daudzas dziesmas no šīs grupas repertuāra ir tapušas ar viņa vārdiem.

P.S. Reinis Inkēns ir fotogrāfs.

Un ne tādas vien pērles. Vismaz pagaidām uz AI čatā izlasīto informāciju paļauties nevar.
Nu, tas, ja vajadzīga nopietna informācija. Idejas par dāvanu, iespējams, ir labas. Uzzināt, kas izraisa pielonefrītu – riskanti.

Daudzi izmanto AI čatu kursadarbu rakstīšanai. Nerunājot par to, ka stils un vārdu izvēle ir atpazīstama pa kilometru, arī saturs ir murmulēšana par tēmu riņķī un apkārt, bet precīzas, strukturētas atbildes ir retums. Turklāt, ja pats konkrēto jomu nezini, tad ir iespēja daudz ko palaist garām un saņemt izplūdušu neko.

Mana pieredze ir ne tik optimistiska.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Leonora

« Atbilde #3 : 2023. gada 24. aprīlis, 11:06:24 »
Gan jau ir cilvēki un firmas, kuri kļūs stāvus bagāti saistībā ar AI.
Galvenais, ka AI uztaisa grāmatiņu un tu vari to pārdot utt, jo nav jau nekādu autortiesību.
Iespējas gan jau visādasgan gudrām galvām, gan kā palīgs ne tik gudram.
Atceries, kad parādījās Google translate- kādi murgi nāca ārā.  Kas ir tagad- perfekts tulkojums pārsvarā.
Ja par kursa darbu- labi, ja ir pamats' tas ūdens..nekas, pievieno ko savu un vismaz nav tas ūdens jāgudro. Es tik teoretizeju.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2023. gada 24. aprīlis, 14:06:01 »
Atceries, kad parādījās Google translate- kādi murgi nāca ārā.  Kas ir tagad- perfekts tulkojums pārsvarā.

Nekas daudz nav mainījies. :D Gūgle joprojām dod ārā pērli pēc pērles, no perfektuma tālu. :D

Atslēdzies Camma

« Atbilde #5 : 2023. gada 25. aprīlis, 09:05:38 »
Šoreiz gribu Trix oponēt. Ļoti labi tulko tehniskos tekstus. Jā, ir jāpārlasa un vietām štengri jālabo, bet to tiešām nevar salīdzināt ar vēl pāris gadus atpakaļ izmesto murgu gabalu.
Gribam visu perfektu, taču ieguldīt negribam nemaz. Kurš no jums tulkojot ir licis klāt savu terminu un tā skaidrojumu? Iztulko savu gabalu un fiiitj-prom. Tāpat jaunā čata programma mācās  no lietotāju sarunas, sevišķi, ja tas attiecas uz vietējas nozīmes infformāciju - kuru gan interesē maza miesta ''slavenība'' pasaules mērogā?
Visus sakost!

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2023. gada 25. aprīlis, 13:45:10 »
Es nupat tulkoju medicīniskos tekstus... krūšu kastes caurules ievietošana un centrālās līnijas ievietošana.
Varbūt par dzinēja uzbūvi ir precīzāk, bet par cilvēka uzbūvi ir auzas.

« Atbilde #7 : 2023. gada 25. aprīlis, 20:44:07 »
Es nedomāju, ka par dzinējiem ir precīzāk, tur arī ir vārdi, kas atkarībā no konteksta tulkojas citādi. Par medicīnu pēdējais labākais bija trauki = (blood) vessels, t.i., asinsvadu vietā   :rofl:
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #8 : 2023. gada 04. maijs, 10:52:35 »
Mikrosofta pērle