Autors Tēma: Esam tālu no dabas aizbizojuši  (Lasīts 46732 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pieslēdzies Camma

Esam tālu no dabas aizbizojuši
« : 2017. gada 02. aprīlis, 08:55:24 »
Kopš esmu ieviesusies uz pastāvīgu mitināšanos pāķos ik pa brīdim prātā iesprūk doma atvērt dabas vērojumu tēmu. Ha! Ir viena lieeeeela problēma - visi cigļi ir cigļi, citus putnus atšķirt nemācēšu. Nē, nu dzērvi no stārķa arī atšķiršu. Bet tārtiņu no čaulīšu pirslīša (te poligonā tādi esot lielā skaitā) gan neatšķiršu.
Man, laikam, kā vaļā pasprukušam sunim - katrs krūms, katrs ciglis, katrs zaļumu cers tagad liekās apbrīnas vērts. Un nav jau tā, ka visu laiku pilsētas centrā starp mūriem dzīvots. Bet pāķos tas ir pavisam citādāk.
Visus sakost!

Atslēdzies ...(cita)

Re: Esam tālu no dabas aizbizojuši
« Atbilde #1 : 2017. gada 02. aprīlis, 09:21:43 »
Bet kāpēc pāķi? Es šoreiz par nosaukumu...

Atslēdzies taj

« Atbilde #2 : 2017. gada 02. aprīlis, 09:28:46 »
Nu, man jau ar lielā mērā visi krūmiņi ir krūmiņi, visi kaukainīši tāpat. Nezinu, kas pie vainas. Mazpilsētniece nejaudā zināt.

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2017. gada 02. aprīlis, 09:44:55 »
Pa mežu rudenī ejot, skatos uz  tām "suņusēnēm" un domāju -vīra vecaistēvs taču visām zināju nosaukumus, un kam nezināja -latvisko vārdu izdomāja

Pēc kara savā profesijā strādāt vairs nevarēja un izdomāja sev hobiju -mikologs

Tāpat par smilgām -man ir noteicējs, bet iecere ņemt līdz uz pļavu tā arī paliek tikai iecere

Putnu grāmata un binoklis gan mums uz palodzes stāv

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #4 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:12:27 »
Ja autore dzīvo pie Ādažu poligona (Cits Mežaparks?), tad putni, tas vēl ir nieki. Lapsas, ka biezs. Pie meža dzīvojošie tura suņus gandrīz visi - lapsu dēļ. Ilgi domāju, kāpēc pie mums kurmju nav? Vispirms bija variants Nr. 1 - netālu šauj un spridzina, bet kurmjiem vibrācijas nepatīkot. Pēc kāda gada parādījās arī variants Nr. 2 - vienā pievakarē krēslā pa logu ievēroju divus nelielus zvērēnus kuplām astēm zigzagiem lēkājam pa teritoriju. Paskatījos netā, - izskatās, ka sermuļi. Ļoti noderīgi dzīvnieciņi, starp citu. Kurmjus un visādus kukaiņus (vaboles, utt.) ēdot, ka šņakst. Neskatoties uz saviem nelielajiem izmēriem (kādi 20 cm bez astes), divatā (ģimene) varot pat trusi nokost. Vienīgās bažas ir par to, ka šos kaķi medījot, bet arī tad esot redzēti gadījumi, kad kaķis no šiem dabūjot trūkties, - kamēr vienu žmiedzot, otrs drosminieks kaķi pluinot no aizmugures tā, ka spalvas lido, beigās medījums mednieku vēl piespiežot bēgt.
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Pieslēdzies Camma

« Atbilde #5 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:34:16 »
Lapsas ir gan. Bet apkārtējie sargā vistas un citus mājputnus no vanagiem un piekūniem (ir kāda starpība?). Suņi vazājas un kož lukturus vāģiem. Vienam tālākam kaimiņam rotveilers mēdz dežūrēt krūmos pie ceļa un tad šauj uz ceļa tieši vāģim priekšā. Kāpt ārā un iet lamāties jau neviens neriskēs... Kaut esmu dzīvniekmīlis, uzkatītu par goda lietu vienreiz to lopu sabraukt. Kājāmgājēji tur nerādās šitā bāskervila dēļ.
Pāķi - nu kas tur tāds? Kādreiz tas bija apsaukājiens. Manās acīs tas ir vides apzīmējums. Lepni ziņoju - esmu pāķiene!
Visus sakost!

Pieslēdzies Camma

« Atbilde #6 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:45:37 »
Ā, vot! Ziemā visādi cigļi lido ēst ābolus un speķi. Nu tad pirmoreiz acis iepletās, kad ieraudzīju dzeni - raibu kā dzeņa vēders, bet sarkanās krāsas šamais nomainījis uz dzeltenzaļām! Skaistulis! Nez, tas ir cits ciglis, vai tas pats dzenis, tikai individuāli krāsu mainījis? Es domāju - kā sēnēm - sviestabekas ta sviestabekas, bet arī tās ir dažādas. Kā ar dzeņiem? Ir atšķirīgas pasugas?
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:48:18 »
Esam, esam attālinājušies.
Atceros bērnībā ar vecomi gājām “zālītes“ lasīt. Vecome visām vārdus zināja,
kura kad plūcama, kādai kaitei, profilaktiski vai akūti, kuras savstarpēji sader, kuras ne.
Es labi ja trešo daļu atceros un tad vēl grāmatā ieskatīšos.

Putnu grāmata mums arī pa ķērienam, ja ar to izskatu vēl kautcik, tad ar dziesmām gan
problēmas. Vakarrnakt pat, silts, sēžam ārā, putni ņemas visu nakti - pīkst, svilpj, treļļo,
atpazīsti nu!

Pieslēdzies Camma

« Atbilde #8 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:50:32 »
Stārķis šogad ir redzēts - attālo kaimiņu kūtsjumtā, ligzdā. Bet viens tikai. Dzērves gan auro pilnā rīklē un iespaids tāds, ka ir vismaz pustūkstotis tepat purvelī. Kā var pāris bļauru piebļaut visu pagastu...
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #9 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:52:05 »
Bet ir taču labi, vai ne, Camma! Labāk, nekā pilsētā?

Pieslēdzies Camma

« Atbilde #10 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:55:02 »
Pilsētā ir savas priekšrocības. Nav ko salīdzināt divas pilnīgi dažādas lietas.
Visus sakost!

Atslēdzies reno

« Atbilde #11 : 2017. gada 02. aprīlis, 10:59:56 »
Stārķu kungs atlidojot pirmais, kundze pagaid, kamēt mītne sakārtota un iztīrīta -tā vismaz pie melnajiem stārķiem raksta

Camma, tev pēdējais laiks putnu grāmatu nopirkt, ir viena  ļoti laba, izdota pirms gadiem 10
Ir vairāki dzeņi, dzilnas
Man piemājas dzenis bija ikdienas viesis pie zīlīšu speķa

Vispār  dārzā ir redzēti gandrīz 20 dažādi putni. Pag. gadā pievienojās pūce un vanags

pupuķis netālu dzīvo, katru vasaru redzam mauriņā -ar savu līko knābi sliekas maķarē

Pieslēdzies Camma

« Atbilde #12 : 2017. gada 02. aprīlis, 11:04:20 »
Grāmata ir, pat divas. Abas padomijas laika, ar melnbaltām miglasbildēm. Bet sākumam noderēs :). Esot pat plate ar putnu treļļiem bijusi, tikai vinils ilgi nedzīvo... Nuja, internetā jau var atrast, vajag tikai gribēšanu un laiku.
Visus sakost!

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #13 : 2017. gada 02. aprīlis, 11:12:28 »
Ko gan neesmu redzējis ... eži nerādās manā galā.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #14 : 2017. gada 02. aprīlis, 11:17:55 »
Viens no noteikumiem, kas jāievēro, lai būtu iespēja būt tuvāk dabai un vērot, laikam ir ... komposta kaudze/kaste kkur teritorijas nomaļākā vietā. Visādi sīkie putneļi pa to kaktu visbiežāk y dzīvojas - visādiem kukaiņiem un kāpuriem pilns.  :)