Autors Tēma: Ļaundari izliekas par ..  (Lasīts 6124 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Ļaundari izliekas par ..
« : 2018. gada 06. jūlijs, 15:53:13 »
Krāpniecības  shēma,  kur  ļaundari  izliekas  par Microsoft tehniskā  atbalsta dienesta speciālistiem, ar mērķi, protams, izkrāpt naudu, ir  aktuāla  arī  šodien  un  arī  Latvijā. 

Krāpnieki izmanto iebiedēšanas taktiku, lai panāktu, ka upuris samaksā par nevajadzīgiem tehniskā atbalsta dienesta  pakalpojumiem, kas it kā nepieciešami, lai salabotu izdomātas programmatūras vai iekārtas problēmas.
Eksistē  vairākas pieejas un metodes, ko ļaundari izmanto.

Piemēram,  viņi paši piezvana upurim, un stādās priekšā  kā  Microsoft vai kādas citas kompānijas pārstāvji.  Zvana saņēmējiem nav ieteicams paļauties tikai uz telefona  numura noteicēju, jo arī to ļaundariem ir iespējams viltot tā, lai izskatītos, ka numurs nāk no tās pašas  valsts vai reģiona. Tālāk ļaundari parasti mēģina pierunāt upuri instalēt programmu, kas dod viņiem iespēju attālināti  pieslēgties upura iekārtai. Izmantojot doto pieeju,  krāpnieki viltīgi cenšas normālas sistēmas darbības pazīmes  stādīt priekšā kā apliecinājumu kāda vīrusa klātesamībai utt.

Cita populāra pieeja  ir panākt, ka upuris pats piezvana krāpniekiem. Upurim, apmeklējot kādu mājas lapu, parādās  krāpnieku veidots brīdinājuma paziņojums, kas informē par nopietnām iekārtas vai programmatūras problēmām.  Paziņojumā norādīts arī atbalsta telefons, uz kuru upurim jāzvana, lai savu iekārtu savestu kārtībā. Realitātē  Microsoft  kļūdu un brīdinājuma paziņojumi nesatur nekādus telefona numurus.  Ja  upuris  pats  piezvana, tālāk turpinās scenārijs ar attālināto pieslēgšanos un noslēdzas ar krāpnieku pieprasījumu maksāt viņiem  vienreizēju abonementa maksu par piedāvāto servisu.

CERT.LV aicina, saņemot šādus zvanus, tos uzreiz pārtraukt un nekādā gadījumā nedot zvanītājam pieeju savai  iekārtai un privātajai informācijai.

Atslēdzies Minne

Atb: Ļaundari izliekas par ..
« Atbilde #1 : 2018. gada 24. jūlijs, 11:38:27 »
Un kas ir tie, kas lec virsū datora ekrānā un biedē? Prasa visu ko instalēt, brīdina, ka visa sistēma pakaļā, viss inficēts utt.

Kā tādam čaiņikam kā es saprast, kas no laba, kas no ļauna?  :thinking:

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2018. gada 24. jūlijs, 12:04:43 »
Un kas ir tie, kas lec virsū datora ekrānā un biedē?
Tev vajadzētu atšķirt sava antivīrusa interfeisu, nu, izskatu. Ja Tev ir antivīruss. Principā tikai un vienīgi tam arī būtu jāuzticas.
No nejaukākajiem "lecējiem" esmu redzējusi (ne savā datorā) "policijas vīrusu", kas saka - nu ir ziepes, skaiti mums naudu. Šai gadījumā ziepju nav, viņu tikai ir pagrūti aizvērt, bet sistēmai tas neko nenodara.
Ja saķersi šifrētājvīrusu, būs nepatīkamāk, jo tas reāli datus aizšifrē, un bez izpirkuma maksas tos atjaunot nevar.
Bet tie, par ko Tu jautā, visdrīzāk ir uzmākuļi spiegi/tārpi, kas to vien grib, lai kāds viņus brīvprātīgi instalē.
Nevar Tev ieteikt ideālo konfigurāciju, bet ar AdBlock bloķētāju vien jau daudzus tādus "lecējus" padara neredzamus. Gadiem ilgi neesmu redzējusi.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #3 : 2020. gada 08. oktobris, 09:55:33 »
Šis nebūs par ļaundariem, kuri izliekas par Mocrosoft darbiniekiem, bet bankas ...   
Atradu arī kādu rakstu - 
https://www.la.lv/4-ieteikumi-ka-atpazit-krapniekus-kas-izliekas-par-bankas-darbiniekiem     
Nu, situācija esot sekojoša, ka "bankas pārstāvis" ziņo, ka ar jūsu kontu notiek aizdomīgas darbības, notiek naudas noņemšana kaut kur pasaulē, bet jūs esiet Latvijā...     
Lūk, mani jautājumi -   
1. Tātad "bankas" pārstāvis zin manu bankas kontu? ....nu, nebūtu tak loģiski šim pārstāvim teikt, ka jūsu kontu iztīra kāds un tad prasīt konta nummuru? Kā tu zini, ka iztīra, ja nezini manu bankas kontu?   
2. Tātad, ja zin manu bankas kontu, tad no kurienes? ...informācijas noplūde bankā, internetveikali?   
3. Ja zin konta un telefona numuru, vārdu, uzvārdu, tad kur ir notikusi informācijas noplūde? ...bankā?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #4 : 2020. gada 08. oktobris, 10:10:22 »
"Pārstāvis" nezina. Tur droši vien ir veikla sarunas vadīšanas shēma.
Cik nav bijuši gadījumi tepat forumā, kad atsūta e-pastu par kontu bankā, kurā konta vispār nav.
Tā ka bankas mums ir aptuveni trīs, tad pēc varbūtības teorijas, ir izredzes trāpīt uz īsto.
Tālāk tikai jāprot veikli runāt, lai upurim neienāktu prātā neko pārbaudīt.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #5 : 2020. gada 08. oktobris, 10:11:39 »
un labākais jau, ka Latvijas bankas savus klientus uzrunā krieviski :D

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #6 : 2020. gada 08. oktobris, 10:19:15 »
Man bija pāris līdzīgas vēstules no Swedbankas, kur nekad nav bijis konta. Mammucim arī reizes trīs zvanīja krievu mēlē ar kaut kādiem brīdinājumiem. Labi, ka viņa pierasti visus sūt sazināties ar māsu, kura kārto visus sadzīviskas dabas jautājumus. Nez kāpēc, bet zvanītāji parasti kautrējās ar šamo sazināties.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #7 : 2020. gada 08. oktobris, 10:56:08 »
....es tik domāju, ka cilvēkiem, kuriem kontos ap 50 tūkstošiem eiro, nav tik lētticīgi ...ok, var iekrist uz pirmo jautājumu, vēl uz otro....taču laiks, lai nosauktu savu bankas kontu tak nav mazais?...kurš no mums no galvas to atceras? ....domāju, ka 90% tautas to neatceras....kamēr sameklētu to bankas kontu, vajadzētu tak galvai atjēgties no pirmā pārsteiguma?....sākt domāt - kāpēc viņam mans bankas konts, ja zvana no bankas?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #8 : 2020. gada 08. oktobris, 11:00:15 »
Tur var lietot izteikumu "precizēsim" vai tamlīdzīgi.
Vēl jau ir iespējams uzlauzt kādu ne pārāk aizsargātu tirgotāju klientu datu bāzi, bet es šaubos, vai tā ir krāpnieku prakse.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #9 : 2021. gada 03. jūlijs, 10:37:35 »
krāpnieki veic uzlabojumus savā darbībā, jau imitē bankas telefona zvanus...un iekrīt arī latviete, kura grib sarunāties latviski, bet piekrīt krievu valodai...

https://www.la.lv/naudu-glabj-aizskaitot-to-projam

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #10 : 2021. gada 03. jūlijs, 11:00:30 »
Pasmaidīšanai - notiek arī otrādi. Summa gan maza, bet tomēr. (Pavirši izrediģēts autotulkojums, piedošanu).

[..]Krāpnieks pastāstīja sievietei, ka tiek mēģināts uzlauzt viņas kontu, un nolēma precizēt, cik daudz naudas tajā ir.

“Es nosaucu pirmo summu, kas ienāca prātā - 8 miljonus. Tajā pašā laikā kontā patiesībā bija apmēram 50 rubļu. Tad sarunu biedrs sāka steigties. Viņš teica, ka katra sekunde ir dārga, un piedāvāja doties uz banku, izņemt visu naudu un pārskaitīt to uz drošu kontu. Bet nepārtrauciet sarunu, lai uzturētu sakarus, viņš teica.
Pēc šī dialoga viņa teica krāpniekam, ka viņai beigsies visa nauda, ​​kas atrodas tālrunī, jo par viņas tarifu tiekot apmaksāti ienākošie zvani.

"Bankas apsardzes dienesta pārstāvis" pensionāres numuram nekavējoties pievienoja 500 rubļus.

"Tad tas pats "darbinieks" piezvanīja un teica, ka klientu uzticība un drošība viņam ir galvenā, un atkal ieteica doties uz bankomātu. Bet es negrasījos nekur iet un atkal vaicāju, kuru banku viņš pārstāv. Kad viņš man piezvanīja, es izlikos par sklerotiķi un teicu, ka 8 miljoni atrodas citā bankā, un pie viņiem ir tikai 50 rubļi, ”stāstīja sieviete.

Viltnieks viņu izlamāja un nolika klausuli.
(c) https://knife.media/phone-scam-vs-pensionerka/

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #11 : 2021. gada 03. jūlijs, 11:17:21 »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #12 : 2021. gada 03. jūlijs, 11:26:51 »
vēl viens stāsts jau par tautieti Anglijā -   
https://www.la.lv/esmu-pilnigi-stulba-zoss-atdevu-krapniekiem-800-marcinu

Atslēdzies true detective

« Atbilde #13 : 2021. gada 03. jūlijs, 11:30:38 »
dīvaini, ka banka nevar bloķēt darījumu un atgriezt naudu klientei, es pēc tādas bankas attieksmes nomainītu banku. pirms pāris gadiem arī iekritu, aizpildīju netā kaut kādu "kreiso" veidlapu, kur bija jānorāda kartes dati, sākumā novilka 1eur, nākamo mēnesi kaut kādus 35, summa neliela, bet uz to arī šī shēma darbojās, katru mēnesi vilkt nost pa nelielai summai un no vairākiem tūkstošiem cilvēku tā jau ir iespaidīga. summa nav liela, ne visi pamana. sazinājos ar banku un viss tika atgriezts atpakaļ, kā arī karte nomainīta protams.
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 03. jūlijs, 11:48:52 no true detective »
“Be good to yourself ’cause nobody else has the power to make you happy.” – George Michael

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #14 : 2021. gada 03. jūlijs, 11:47:58 »
...man šķiet, ka ja rodas milzīga pārliecība, ka zvana tomēr no bankas, jo visu par tevi zina, runā latviski utt...un esot ūber- unikāla situācija, tad jāpiedāvā sarunu veikt zoomā...bet kaut ko jau atrunāsies, ka tas nav iespējams, nedrīkst filmēt bankas telpās utt...