to var darīt tikai ar telefonu, vai tomēr vajag speciālu gps gadžetu?
Labi, es atrodu slēpni, kas man jāieraksta žurnālā un kāda informācija jāsavāc pašam? Tur vajag aplikāciju? Vari cilvēcīgi pastāstīt tautas valodā?
GPS gadžetu nevajag, pietiek ar telefonu, kam ir GPS. Vai planšeti. Vai neko - apskaties mājas datorā, kur ir slēpnis, un lien meklēt, un pēc tam mājās pieraksti, ja atradi (bet šitas ir diezgan nereāli, jo reizēm atrast nav viegli arī ar GPS). Es parasti mājās normālā ekrānā izpētu, kur došos, ja nav slinkums lapas izdrukāju (info var ļoti noderēt, bet telefonā meklēt man nepatīk), bet pa mežu blandos ar telefonu. Slēpņiem jābūt tādās vietās, kur var tikt klāt jebkurš, nekomunicējot ar svešiniekiem - t.i., slēpņi nedrīkst būt parkos, kur ieeja par maksu tikai dienā, vai krogos, kur jājautā bārmenim. Viņiem ir diezgan nopietni noteikumi.
Pirmkārt, reģistrējies saitā. Tur var redzēt kartē visus slēpņus un to veidus. Vispār slēpņošanas pamatideja ir iedot cilvēkam informāciju un likt apmeklēt kādu interesantu vietu ar savu stāstu (vecās fabrikas, ainavas, kalni, piemiņas vietas, ēkas utt.).
Slēpņi ir vairāku veidu: ir parastie - kartē apskaties slēpņa vietu (koordinātas), aizej un pēc norādēm sameklē pašu slēpni. Tiem parasti ir kaut kur doto koordināšu tuvumā noslēptas dažāda lieluma kastītes vai kapsulas. Piemēram, slēpnis ir pie Zilās upes iztekas avotiņa, jāsameklē kaste pēc norādes "pie līkā koka, caurums" pareizais līkais koks, jāizdomā, kur tur ir caurums, kamēr neviens neredz, jāizvelk kastīte, tad logbukā ieraksti, kad esi bijis un kas tu tāds, noliec atpakaļ, kur bija, un geocaching programmā ieraksties, ka tu tur slēpni esi atradis (tajā brīdī slēpņa ikona kartē no sākotnējās kļūst par dzeltenu smaiļiku, un tev pieskaita atrastu slēpni), ja gribi, vari pierakstīt komentāru - viegli, grūti, kas patika (palasīsi pārējos komentārus, apmēram sapratīsi). Var nobildēt lietišķo pierādījumu - grāmatiņu ar savu ierakstu, bet tā, lai citi pēc bildes uzreiz nevar saprast, kurš līkais koks ir pareizais.
Ir daudzpakāpju, kam jāizstaigā vairākas vietas, sekojot norādēm, lai atrastu gala slēpni.
Ir ar mīklām, kur kaut kas jāatrod, jānolasa info vai jāsameklē tīklā, jāskaita stabi vai jāatrisina uzdevums, kura atrisinājums dod paša slēpņa koordinātas. Tālāk tas pats - atrodi, ieraksties un atzīmē saitā.
Ir virtuālie, kur aizej uz norādīto vietu, izlasi kaut ko, piemēram, gada skaitli, aizsūti uz linku, un slēpnis iereģistrējas kā atrasts.
Kartē ir slēpņu vietās bumbulīši - atkarībā no slēpņa veida dažādi. Uzspied uz bumbulīša, atveras slēpņa apraksts. Slēpņiem ir dažāda sarežģītības pakāpe (cik grūti ir atšifrēt īsto slēpņa vietu) un piekļuves pakāpes (no 1 - "piebraucu un paņēmu" līdz 5 - līšanai uz vēdera pa dubļainu kalnu lejā vai upes caurtekā zem šosejas). Ir iepriekšējo atradēju komentāri, no kuriem reizēm var izlobīt derīgu informāciju. Piemēram, viens nokomentējis, ka viņu novērojis onka no loga, tu ej, domā, kurā vietā īsti tas slēpnis ir, ieraugi onku logā, atceries komentāru un saproti, ka vieta ir īstā.
Paši slēpņi ir dažāda lieluma trauciņi - plastmasas kastītes, skrūvējamas PET pudeļu sagataves ar grāmatiņu (t.s. logbook) un, ja vieta ļauj, rakstāmo. Nanoslēpnis ir apmēram sērkociņu kastītes lieluma kapsuliņa, mikro - PET pudeles sagatave, parastais - plastmasas "brokastu" kastīte, ir arī lielāki. Vispār lielākajos mēdz krāties dažādi suvenīriņi, bet to sistēmu es vēl neesmu izkodusi.
www.geocaching.comSlēpņošanai ir arī speciāla aplikācija/programma, bet nav obligāta.
Ā, vēl ir dalījums parastajos slēpņotājos un premium, kas maksā kaut kādas eiras gadā (35? neatceros). Tiem ir labums, ka viņi redz jaunos, tikko uztaisītos slēpņus īpaši izdalītus, un vēl kaut kāda speciāla slēpņu šķirošana viņiem pieejama. Bet kā es pagaidām novēroju, tad tie slēpņi, kas aplikācijā ir pelēki un kam tā īsti netiec klāt, ir atverami un izlasāmi no .com. Iesākumā mierīgi var izņemties ar to, kas par velti.
Apmēram tā. Ja gribi vēl ko zināt, jautā.
Bet vispār labs pasākums. Interesanti un laiku apēd ka nemetas.
IMHO pokemonu ķeršana ir piemērota pokemoniem. Te tomēr bik ar galvu jādomā un kājas jākustina.