Autors Tēma: Pārbarotās upes un mirstošie ezeri.  (Lasīts 1390 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies SNor

Pārbarotās upes un mirstošie ezeri.
« : 2020. gada 28. decembris, 11:56:48 »
https://www.la.lv/parbarotas-upes-un-mirstosie-ezeri
Citāts

Laikā, kad līdz mums nonāca Čīles salpetris un reklāmas to slavēja kā dabisku līdzekli, kas zemniekiem palīdzēs iegūt augstas ražas un veselīgus augus, bija parakstīts spriedums neatgriezeniskiem procesiem dabā.
Slāpekļa mēslojums nepaliek tikai uz lauka, bet nonāk arī ūdeņos, kas ar šo “brīnumlīdzekli” dabiski nespēj tikt galā. Urtāni spriež, ka tieši ar šo brīdi cilvēks kļuva atbildīgs par savas darbības radītajām sekām.
Latviski runājot, noteces no lauksaimniecības laukiem ir "piesārņojošu efektu" un būtu jāuzliek lauksaimniecības ražotājiem apkopot ari upes un ezerus, kas pretdabiski aizaug ar bioloģisko masu, tā mazinot bioloģisko dažādību upes un ezeros. 

"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies reno

Atb: Pārbarotās upes un mirstošie ezeri.
« Atbilde #1 : 2020. gada 28. decembris, 12:14:05 »
Tas bija krietni sen, vai ne? Ziedu laiki gan jau padomijas kolhozos. Man liekas, ka tagad zemnieki smalki iemēra, lai netērētos un neuzkaisītu lieki

Atslēdzies SNor

« Atbilde #2 : 2020. gada 28. decembris, 12:21:46 »
Tas bija krietni sen, vai ne? Ziedu laiki gan jau padomijas kolhozos. Man liekas, ka tagad zemnieki smalki iemēra, lai netērētos un neuzkaisītu lieki
Mūsdienās jā, "kālija parka" produkcija pamatā iet uz ārzemēm, un jauniem minerālmesliem ir gana pamatīga uzskaite. Bet zemē, ja tas mantas ir daudz ...  kamēr izfiltrēsies, proti, aramzeme noplicināsiet, paies savs laiks. :) Un diez vai Kanādas agro lieluzņēmējus tas pa īstam uztrauc.
"Tātad es esmu tapis jūsu ienaidnieks, sacīdams jums patiesību. " Galatiešiem 4:16
«Zema oglekļa mazietilpīgas infrastruktūras investīcijas.»
https://kubele.lv

Atslēdzies reno

« Atbilde #3 : 2020. gada 28. decembris, 12:53:20 »
Mūsu aizaugušās upes tomēr ir tīrais nieks un pāris gados sakārojama idille, salīdzinot ar to plastmasas mēslu kaudzēm, ko Āzija-Āfrika vnk iesviež savos ūdeņos, tā netīrība esot šokējoša. Pie tam straumes tos sanes noteiktās vietās

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2020. gada 28. decembris, 16:11:57 »
Mūsu aizaugušās upes tomēr ir tīrais nieks un pāris gados sakārojama idille, salīdzinot ar to plastmasas mēslu kaudzēm, ko Āzija-Āfrika vnk iesviež savos ūdeņos, tā netīrība esot šokējoša. Pie tam straumes tos sanes noteiktās vietās

Taču drāž mūs, bet Āzijai-Āfrikai pat ar pirkstu nepakrata... Nez, kādēļ tā?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies e518

« Atbilde #5 : 2020. gada 28. decembris, 18:05:54 »
Pamēģiniet iztīrīt aizaugušo ezera vai upes krastmalu savā īpašuma teritorijā un dabūsiet soda naudu tik, ka maz neliksies ! Tie, redz ir visādi bio- ibio topi ko aiztikt nedrīkst.

Atslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2020. gada 28. decembris, 19:16:30 »
būs kā Paltrovai -retu sikspārņu kakas atrod nopirktajā graustā un viss -aizmirstiet, cienītā , savas pārbūves, tagad būs sikspārņu mājoklis par cik tur milj. :smile:

Atslēdzies sanda

« Atbilde #7 : 2020. gada 28. decembris, 19:19:14 »
e518 - Tēma ir par cilvēka radītu piesārņojumu. Nejauc ar biotopu iznīcināšanu.
Dažs arī tā kārto vidi, ka mazputniem nav kur slēpties un ligzdas vīt, daudzas sugas zaudē dzīvotnes, jo cilvēks  nav pievērsis uzmanību  to eksistencei.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #8 : 2020. gada 28. decembris, 19:28:16 »
reno - domāju, ka Paltrovai ir iespējas rast kompromisu, es ļoti ņemtu vērā sikspārņu intereses.

Bet tēma patiesi ir par cilvēka radītu piesārņojumu, vēl par glifosātu būtu painteresējušies. Tas jau ir atrasts cilvēku urīna paraugos.

Atslēdzies e518

« Atbilde #9 : 2020. gada 28. decembris, 21:40:59 »
e518 - Tēma ir par cilvēka radītu piesārņojumu. Nejauc ar biotopu iznīcināšanu.
Dažs arī tā kārto vidi, ka mazputniem nav kur slēpties un ligzdas vīt, daudzas sugas zaudē dzīvotnes, jo cilvēks  nav pievērsis uzmanību  to eksistencei.
Tu laikam esi viena no tiem zaļajiem demagogiem, kas grib lai visu sakārto un iztīra neko nemainot !

Atslēdzies sanda

« Atbilde #10 : 2020. gada 28. decembris, 22:54:07 »
Nereti apdomāju, vai pārmērīga centība neradīs lielāku ļaunumu par nekā nedarīšanu, bieži jāizvēlas mazākais sliktums.
Drīksti uzskatīt mani demagogu vai ko citu, nestrādāju "zaļo demagogu" sfērā, esmu pašnodarbinātā savā profesijā.

Biologu un to amatieru vidū, kuriem liela pieredze dabas novērošanā ir daudz sakarīgu cilvēku, tikai tas sakarīgums rodas gadu gaitā.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #11 : 2020. gada 28. decembris, 23:53:38 »

Bet tēma patiesi ir par cilvēka radītu piesārņojumu, vēl par glifosātu būtu painteresējušies. Tas jau ir atrasts cilvēku urīna paraugos.
Maizi taču ēdam... Turklāt vēl mums tas "pilngraudu" tiek pasniegts kā kaut kas baigi veselīgs, vai ne? Pilngraudu maize, kliju maize...
Ir, starp citu, dzirdēta arī versija, ka bēdīgi slavenais "Dogo" radīja problēmas tāpēc, ka tā ražošanā tika izmantoti dāsni noraundapotā labība...

Atslēdzies sanda

« Atbilde #12 : 2020. gada 29. decembris, 00:34:55 »
kvadra - iespējams, stāvoklis ir nopietnāks, nekā no malas šķiet. Par lielu kompleksu govju un cūku bojātajiem iekšējiem orgāniem lietu pārāk skaļi neizpauda. Tās bija ēdušas tepat ražotu lopbarību.
Nesen vai nupat par to bija sacelta trauksme, bet klusāka nekā par Dogo.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #13 : 2020. gada 29. decembris, 01:57:04 »
Graudu audzētāji it kā lietojuši glifosātu labības nokaltēšanai:
https://www.la.lv/gribam-dzivot-dziva-zeme
Dzelzceļnieki lieto ceļu attīrīšanai, suņi vēmuši pēc pastaigas gar dzelzceļu, cilvēki arī tur staigā, veloceliņi arī mēdz būt.

Pieminēju tāpēc, ka rodas šaubas, vai ļoti taupa minerālmēslus, ja raundapu netaupa.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #14 : 2020. gada 29. decembris, 07:12:51 »
Nav jau tā, ka līdzekļus netaupītu - noraundapojot īsi pirms labības novākšanas, ietaupa uz kaltēšanu. Un droši vien tiem dzelzceļniekiem arī lētāk nezāles apindēt nekā ravēt kā savādāk.
Bet jā, man zināmie mazzemnieki Tukuma lopbarību saviem lopiņiem nedod.