Autors Tēma: Ko varam nezināt?  (Lasīts 3357 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Atb: Ko varam nezināt?
« Atbilde #15 : 2021. gada 03. janvāris, 09:18:44 »
minēju par orgāniem

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #16 : 2021. gada 03. janvāris, 09:30:45 »
"Ābols upē" nezināju salu.

Ka to var nezināt???

Nezināju par krist. vielu un prēmijas ieguvēju.

Atslēdzies reno

« Atbilde #17 : 2021. gada 03. janvāris, 09:50:52 »
krist. vielu nosaukumu nezināju, bet prātā bija, ka ir ar tās valsts vārdu
Ābolam zināju 100%, prēmiju -gandrīz, bet bija pareizi

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #18 : 2021. gada 03. janvāris, 11:25:33 »
Nezināju to nātrija nitrātu no Čīles. Pārējos jā, pat zināju, ne minēju :)

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #19 : 2021. gada 03. janvāris, 13:42:26 »
Atļaušos nepiekrist tēmas autorei, ka šīs spēles finālisti nezināja Gangu!       
Pirmkārt, šīs LTV svētku spēles, arī VIP dod 5 un iedeva 3 tūkstošus, nevar vērtēt kā zināšanu pārbaudi, jo tie ir svētki un šoreiz tie bija svētki LTV kolektīvam! :) 
Kas nokļuva fināla?   
Volmārs, cienījams vecās raudzes un paaudzes LTV fosilija, un Karīna Rubene, jau cita paaudze un daudz jaunāka.     
Karīna Rubene, pirms atbildēt par upi, zināja, ka uzvarēs visā spēlē, ja atbildēs pareizi. Viņa parādīja cieņu relikvijai Volmāram un atdeva uzvaru, pasakot Nīla!...viņa zināja par Varanasi (jautājumā neizskanēja šis vārds) un neticu, ka tad nezināja Gangu! Vienkārši aiz cieņas pret vecāku kolēģi atdeva uzvaru, un es personīgi par to cienu Karīnu! :)       
Volmārs savukārt parādīja, ka ir džentlmenis, jaunāka dāma viņam atdeva uzvaru un tad jau viņš nevarēja parādīt - bet es to Gangu zinu!...viņš tajā brīdī arī noteikti būtu atdevis uzvaru dāmai, kā jau džentlmenis, bet tādas iespējas vairs nebija....atlika tikai pievienoties Gangas "nezināšanā"!  :)   
Šajā fināla jautājumā jaunā LTV darbinieku paaudze nodemonstrēja, ka ciena savus vecākos kolēģus, bet vecais pterodaktils nodemonstrēja, ka ir džentlmenis! :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #20 : 2021. gada 03. janvāris, 15:42:54 »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #21 : 2021. gada 03. janvāris, 15:43:06 »
Var jau būt, var jau būt... Kaut gan man šķiet maz ticami, ka spēlētāja varēja galvā visu spēli skaitīt līdzi savus un vēl pretinieka iegūtos punktus. Ja vien tie viņiem nav visu laiku priekšā uz ekrāna - to mēs nezinām. No otras puses, arī tā Gangas nezināšana ir brēcoši neticama...
Bet vispār, arī uz citiem jautājumiem dalībnieki ar erudīciju diez kā nespīdēja...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #22 : 2021. gada 03. janvāris, 16:47:54 »
Pirms gadsimta Latvijā tādu romu nebija. Bija čigāni. Un žīdi.
[Besī politkorektā pareizruna (sk. Orvels).]
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #23 : 2021. gada 03. janvāris, 17:25:33 »
Arī 100%.Dažus minēju - piem. Briseles kāpostus :rofl:

Atslēdzies dip

« Atbilde #24 : 2021. gada 03. janvāris, 18:52:59 »
Pirms gadsimta Latvijā tādu romu nebija. Bija čigāni. Un žīdi.
[Besī politkorektā pareizruna (sk. Orvels).]

Pirms gadsimta nebija arī noteiktu tautību cilvēku masveida iznīcināšanas, pateicoties kurai šie vārdi ieguva negatīvu nokrāsu.

Un ja mani kāds ebrejs vai roms lūdz nelietot šos vārdus, domāju, man nav jāmētā pirksti un viņiem jāpierāda, kādi viņi ir dunduki.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #25 : 2021. gada 03. janvāris, 19:22:38 »
Toties Ždanoka, Lindermans u.c. rūpējas, lai vārdam ebrejs latviešu valodā būtu negatīva nokrāsa.
Vārdam žīds sen krievu valodā bija negatīva nokrāsa, bet ne latviešu un lietuviešu valodā. Krievvalodīgie ebreji, šķiet, neapzinās atšķirību.
Nevienu tīšām nekaitinu, man ir klienti krievvalodīgie ebreji, lielāki krievi par krieviem, nu ebreju grautiņi bija Krievijā bez vāciešu komandēšanas.
Viena krievvalodīgā ebrejiete gan ir jauka, dzīvesgudra sieviete, māte ar 6 bērniem atbēgusi no bada, bet pareizticīgā. Vieda sieviete.

Vārdā čigāns nespēju saskatīt negatīvu nozīmi.

Pieslēdzies Camma

« Atbilde #26 : 2021. gada 03. janvāris, 19:29:12 »
Piekrītu Triksei - vai tāpēc man būtu jāizsviež mēslainē visu MANU kultūru, ka kādam cittautietim nepatīk, kā saucu viņa tautību MANĀ dzimtajā valodā?
Nu tad sāksim ar bērnu grāmatām - "Čigānmeitēns Ringla'', ''Zaķīšu pirtiņa". Cik zemu vēl taisāmies pieliekties? Ar kādām tiesībām kāds man var norādīt, kā ko saukt manā valodā? Kādēļ man jāmaina savu senču gadu desmitu un simtu iedibināto kārtību kāda ienācēja dēļ?

Un, jā, tumsonība ir pārsteidzoša. Skumjākais, ka tā tiek piedāvāta kā izklaide, ka tiek padarīta par normu. Kļūdīties ir cilvēciski. Bet būt aprobežotam?...
Visus sakost!

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #27 : 2021. gada 03. janvāris, 20:14:03 »
Pasaule iet tālāk, valoda izteiksmes līdzekļi mainās, iegūst citas nokrāsas, gan pozitīvas, gan negatīvas. Kurš te vel runā ar mīksto r vai pieņem, ja tiek uzrunāta pa Liepiņa kundzi, ne Liepiņas kundzi?
Viens no pēdējiem avotiem par romu un čigānu tēmu, ko esmu dzirdējusi, podkāstā Pieturzīmes
https://podcasts.apple.com/lv/podcast/26-romu-valoda-latvij%C4%81-saruna-ar-l%C4%ABgu-ignati/id1502082851?i=1000501044262
« Pēdējās izmaiņas: 2021. gada 03. janvāris, 20:22:15 no fiasko »

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #28 : 2021. gada 03. janvāris, 22:11:19 »
Kaut ko pa ausu galam dzirdēju, ka gruzīniem arī nepatīkot, ka viņus sauc par gruzīniem...viņi tak vairs nav Gruzija, bet Georgia...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #29 : 2021. gada 03. janvāris, 22:22:21 »
Kā lai gruzīnus citādāk dēvē? Par džordžiem? Par žorikiem?