Autors Tēma: Teicieni  (Lasīts 1059 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies kvadra

Atb: Teicieni
« Atbilde #15 : 2022. gada 04. oktobris, 08:05:56 »
Un ar sēnēm?  :mrgr:
Man šķiet, par "suņa-" sauc visu ko slikto - suņa laiks, suņa sēne utt..
Nepelnīti suņam, protams... :(

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #16 : 2022. gada 04. oktobris, 08:14:45 »
Un kāpēc suņaburkšķis ir suņaburkšķis? Par kaķpēdiņu vismaz skaidrs, puķīte kā kaķa pēdiņa.

Laiks gan šodien tāds, ka labs saimnieks suni laukā nedzīs.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #17 : 2022. gada 04. oktobris, 08:35:55 »
Un suņastobrs ir indīgs  :mrgr:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #18 : 2022. gada 04. oktobris, 09:14:34 »
Man šķiet, par "suņa-" sauc visu ko slikto - suņa laiks, suņa sēne utt..
Nepelnīti suņam, protams... :(

Lūk, par šo arī aizdomājos. Tik daudz visādu teicienu, kur suns ar negatīvu nokrāsu. Pārpārēm. Un tajā pat laikā, ir arī - " suns cilvēka labākais draugs". Lūk, kādēļ tā? Kur tas suns aprakts?  :?:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #19 : 2022. gada 04. oktobris, 09:25:25 »
"Nagla" tāpēc, ka pumpa ar galviņu (strutainu).
"Pakaļā" tāpēc, ka strutains augonis tieši uz pakaļas - atšķirībā no citām vietām -, lai arī sīks, bet riebīgi traucē jebkādu normālu aktivitāti - ne apsēsties, ne lāgā pagulēt.
"Suņa", iespējams, tāpēc, ka suns, salīdzinot ar kaķi, tāds diezgan pastīvs dzīvnieks, un ar augoni uz pakaļas arī daudz neizlocīsies. Bet šim man nav 100% pārliecības par skaidrojumu, drīzāk kas cits, jo "suņanagla" vispār ir vienkārši augonis (mata maisiņa iekaisums vai tamlīdzīgs), un var būt arī citās vietās. Vēl jau ir "dzīst kā sunim". Ticamākais, ka taisnība jums par suni negatīvā nozīmē.

Toties ir vilkakauls mugurā - stīva mugura kā vilkam.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #20 : 2022. gada 04. oktobris, 09:29:23 »
Vilkakauls, tas kā salīdzinājums, novērojums. Es zinu kas ir suņanagla  :mrgr:  es gribu zināt, kādēļ suns ir "sliktais"...

Par to " kur tas suns aprakts" vai "tad te tas suns aprakts", iedomājos, ka pa kluso nozūmē kādu dranķi, nu vagaru piemēram, pa kluso norok. Pēc laika kāds uzrokas un konstatē faktu - ak tad šeit... bet vienalga, kādēļ dranķis tiek dēvēts par suni... ja tai pat laikā ir teiciens "bez kaķa nav mājas, bez suņa nav pagalma" un līdzīgi.

« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 04. oktobris, 09:43:19 no tuk »

Atslēdzies reno

« Atbilde #21 : 2022. gada 04. oktobris, 09:55:30 »
Ieinteresējāt.
https://www.urbanpaws.com.au/dogs-in-myth-and-legend/

Suns ir bijis bargais sargs vai nelaimes vēstnesis. Ne velti arī latviešu ticējumos ir, ka suns gaudo, kad sajūt nāvi. Varbūt tādēļ arī baidās un apvelta ar visādiem ļauniem vārdiem

Atslēdzies tuk

« Atbilde #22 : 2022. gada 04. oktobris, 10:02:43 »
Vispār suns bija pārcēlājs tajā saulē latviešiem un tas neskaitījās sliktais.

Vēl iedomājos, varbūt tas saistīts ar nekontrolēto trakumsērgas izplatību, jo bieži tiek pieminēts arī traks suns.  :?:

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #23 : 2022. gada 04. oktobris, 10:03:49 »
.. svešu suņu, kuri var sāpīgi iekost, ir daudz vairāk, kā viens savējais sargs.. tāpēc iespējams tas negatīvais tēls

Atslēdzies Camma

« Atbilde #24 : 2022. gada 04. oktobris, 10:06:52 »
Zirga pase - gājējs, kurš nav motorizēts, bet slāj pa braucamo daļu (''vai Tev zirga pase izsniegta?''). Teiciens ieviesās vēl tajos laikos, kad uz ceļiem kā braucamais (ha!) vēl bija sastopams zirga pajūgs. Mūsmājās teiciens tiek lietots samērā bieži attiecībā uz nedisciplinētiem gājējiem :) .
« Pēdējās izmaiņas: 2022. gada 04. oktobris, 10:24:46 no Camma »
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #25 : 2022. gada 04. oktobris, 10:15:39 »
Aiz Daugavas siliņā
Divi melni suņi rēja.
Tie nebija melni suņi,
Tie bij Dieva kumeliņi.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #26 : 2022. gada 04. oktobris, 11:32:50 »
Ir jau arī darbības vārds "sunīt" jeb lamāt. Un "rieties" jeb strīdēties lamājoties un apvainojot.
Es visu atceros, Ričard...