Autors Tēma: Ko audzēt dārziņā?  (Lasīts 660 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Leonora

Ko audzēt dārziņā?
« : 2023. gada 16. marts, 12:43:22 »
Man ir tāds neliels dārziņš mūsu lauku mājā. Reāli tas ir tikai priekš tam, lai būtu ko laukos darīt, jo neko tādu ļoti ēdamu neizaudzējām. Burkāni, pētersīļi, selerijas...ne skaisti, ne ilgi uzglabājami(nav pagraba), ne arī ļoti lietojam, kā arī veikala burkāni ir daudz labāki. Kāpstgalvas labi ja 2 apēdām (bija kāds 8). Kolrābji izauga cieti. Kartupeļi tādi visādu izmēru, daudz maziņu, dažas vagas bija, apēdām jau, bet nu veikalā ir labāki. Vienīgie normālie bija gurķi, bet arī bija par daudz no tām dažām vagām, beigās likām kompostā. Sīpoli izauga par daudz, pat nebija, kam dot. Tomāti siltumnīcā bija bezjēgā, bet tajā es nepiedalos un neko nesaprotu.
Vienvārdsakot jautājums ir tāds - ko audzējat savos dārziņos? Ko iesakāt audzēt - tipa lai ir prieciņš un kas mazliet apēdams un ir ko darīt laukos :)   Varbūt audzēt tikai puķes.
Sapratu arī, ka nekad nevar prognozēt, cik un kas izaugs.

Atslēdzies Amālija

Atb: Ko audzēt dārziņā?
« Atbilde #1 : 2023. gada 16. marts, 12:49:30 »
Dārzā esmu rets viesis. Bet šodien nopirku sēklas - spinātus un rukolu. Forši salātus, redīsus, lokus. Kas neprasa dižu darbu. Bietes? Kabači? Ķirbis?
Ja dzīvo uz vietas, forši saplūkt, sarakt dārzā.
Skābenes. Dilles. Rabarberi.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #2 : 2023. gada 16. marts, 12:55:45 »
mums laukos dārziņš un siltumnīca ir bērnu darbaudzināšanai.

audzējam visādus zaļumus pašpatēriņam, gurķus, kabačus, ķirbjus, tomātus... sīpolus praktiski visu ziemu savus ēdam, kartupeļus līdz jaungadam apēdam.

zemenes un ķiršus tāpat apēdam, upenes un jāņogas pārstrādājam sulā, ābolus arī, plūmes kompotā... dzeram savu, ā- no upenēm/jāņogām arī vīnu raudzēju un šogad no vīna atliekām šņabīti izdzinām... savas sulas garšīgas, spilvas sīrupi "sintētiski", dabiskās sulas traki dārgas... un kolu vien cik ilgi dzersi?? :)

Amī, visādus zaļumus (izņemot dilles) tikai siltumnīcā. Mums klajā laukā izaug cieti un neēdami. tāpēc, ka visu dienu saule

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2023. gada 16. marts, 13:39:12 »
Kartupeļi. Vēl neesam apēduši, pietiks līdz vasaras vidum, kad sāksies jaunie. Nez, mums lieli un smuki. Jālasa kolorado, citādi noēdīs līdz zemei.
Burkāni. Ja retina, ir lieli un labi. Jāvāc vēlu, vasaras vidū ir tikai peļastes (veikalā lielāki). Nemāku normāli uzglabāt, jāaprij ātri.
Skābenes. Ko nesavāra zupās pavasarī, to vāra no saldētajām (jau sagrieztas liek traukos).
Zirņi ļoti garšo. Jāsien, citādi veldre, ir vērts sēt tikai saldos, jāsēj agri (gada 100. dienā), tad maz tārpaino.
Piparmētras tējām. Jāravē, protams.
Gurķi siltumnīcā (agrie) un dobēs (mazie un daudz). Ko neapēd sīkie sirodami, tas aiziet burkās.
Tomāti siltumnīcā. Dažādas škirnes, agrie un vēlie. Rij, kamēr nāk pa acīm ārā. Ķirštomātiņi ir labi un bērniem patīk.
Paprika ir, bet man sanāk plāna. Kam garšo, var čili audzēt. Aug. :)
Ķirbji neprasa darbu, spiežu sulu. Ja pielej klāt kādu citu, ir labi (man plika sula neiet iekšā). Kam garšo, atlikumus var cept pankūkās un putrās.
Kabači, kam garšo. Tos parasti kaimiņienes met pakaļ, nestādu pati. :D
Garšaugi man kaut kā neaug. Dilles un sīpolloki. Sīpoli arī labi ziemo, cepam uz pannas sagrieztus, iet klat pie ēdieniem kā salāti. Baziliks.
Cūku pupas. Jāapēd, kad ir sezona.
Pākšu pupiņas. Var saldēt to, ko neapēd.
Salāti, bet jāstāda no stādiem, sēt dobē ir bezjēdzīgi, nezāles izdīgst ātrāk. :D

Un izvirtības - melones un arbūzi. Sastādu starp tomātiem siltumnīcā, jo ārā nekas neizaugs. Ja atceras aplaistīt, tad izaug diezgan lieli un tīri garšīgi. Arbūzi ir auguši, melones pērn nesanāca (jo sajaucu ar kabaci un iebakstīju ārā. :D )
Zemenes IMHO nav vērts, tur darba vairāk nekā labuma. Man ir palikušas tās, kas nav nosprāgušas un kas ir sastīgojušas. Ārā neraušu, bet īpaši neiespringstu.
Vienīgās, ko ir vērts, t.s. Mēness zemenes. Sīkas, bet ražo līdz novembrim.

Kāpostus un puķkāpostus man noēd parazīti, vairs nemēģinu. Redīsi man neaug, – sīki un tārpaini – bet vispār pavasarī ir labi (kam aug).

Bet vispār jāaudzē tas, ko paši ēd.

Puķes - tad, ja gribas kaut ko skaistu un nav kur likt laiku. (Man aug tās, kas te ir vēsturiski un ir izdzīvojušas pofigisma atmosfērā).
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2023. gada 16. marts, 15:32:36 »
Man pārsvarā puķes, respektīvi košumdobes. Piparmētras  un majorāns puķpodos pie durvīm. Nav tālu jāiet. Vienmēr 1 nokarenā atraitnīte lielā augstā podā, kārtīgi laistot, nolasot noziedējušās un piebarojot, zied līdz jūlijam.
Pāris ogu krūmi, zemenes apm. 10 gab. augstajā dobē, mazliet avenes. Tradicionāli - kabači un 6 gab. gurķi -mums pietiek.
Siltumnīca nav un acīmredzot arī nebūs. It kā gribu, it kā nē. Varbūt riskēšu ar pāris lauka tomātiem

Tulpes podos, ieraktas, kad nozied, izceļu un nolieku ēnā aiz mājas.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2023. gada 16. marts, 16:12:25 »
Ja no krūmiem, tad krūmmellenes man patīk, bet tām diezgan laika vajag, līdz izaug tik lielas, ka vairāk par pussauju saražo.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #6 : 2023. gada 16. marts, 19:55:41 »
Man pavisam neliels dārziņš, tāds pagaidu variants. Ir daži augļu koki, upenes, jāņogas, ērkšķogas - visas nolasu, kad gatavas. Aug daudzgadīgās puķes un dažas viengadīgās, ja nepaslinkoju izaudzēt stādus. Tomāti siltumnīcā, dalos ar vecākiem un māsu - visu noēdam. Lielās raibās pupas vienā dobē - vasaras otrajā pusē izskatās kā skaista ziedoša sarkanbalta siena. Pēc novākšanas jāizžāvē un var uzglabāt/ēst visu gadu. Dilles. Šur tur izlien pa kādam kartupeļu lakstam, lai gan neesmu stādījusi. Rudenī noroku, bet tāpat kaut kas zemē paliek un nākamajā gadā atkal aug :?: Skābenes. Mazās zemenītes. Rabarberi. Piparmētras.
Vislielākā ņemšanās ar tomātiem siltumnīcā un zāles pļaušanu. Viss pārējais aug pats :?:

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2023. gada 23. jūnijs, 16:58:50 »
Piecas dienas nebijām mājās, lietus aplēja, saule sildīja un viss saaudzis kā traks. Gurķi jāatsien, lauka tomāti zied un jau sīkuļi aizmetušies. Zemenes skaistas, lieli ķekari. Uz tiem uzkāro arī vīngliemeži, vakar vakarā 8 gab izlasīju un aizsviedu pie kaimiņiem. Nogalēt tādus lielos nevaru, būs jānopērk indīte.

Šorīt aprušināju kartupeļus (10 gab). Man viss tādos noteiktos daudzumos -6 gurķi, 6 tomāti, 4 cukini utt. :rofl:

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #8 : 2023. gada 23. jūnijs, 20:42:24 »
A kaimiņiem par ko gliemeži? :D
Es savējos no dārza metu pāri upītei, tur aizaugusi teritorija, izlikta pārdošanā.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #9 : 2023. gada 23. jūnijs, 21:14:24 »
Aizdomājos - vai vīngliemezis vispār ēd zemenes? Nebija tā, ka šamais ir plēsējs, kas rij kailgliemežus?  Tātad, visnotaļ noderīgs dārza iemītnieks?

Atslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2023. gada 23. jūnijs, 21:38:12 »
tad ko viņi tādos baros tusē, pa vienam uz katru manu zemeņu stādu?! Kaimiņos neviens nedzīvo

Atslēdzies reno

« Atbilde #11 : 2023. gada 23. jūnijs, 21:41:37 »
Varu derēt, ka Daddy man ieteiktu tos gliemažus apēst. Tādu variantu apspriedām un vienbalsīgi atmetām -ķert, turēt kastē ar miltiem un tad riskēt ar ēšanu, labāk nē

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2023. gada 23. jūnijs, 22:04:32 »
Aizdomājos - vai vīngliemezis vispār ēd zemenes? Nebija tā, ka šamais ir plēsējs, kas rij kailgliemežus? 

Neceri. Veģetārietis gan.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #13 : 2023. gada 24. jūnijs, 01:29:23 »
Jā, diemžēl... Es jau pati tagad paguglējos par šamo ēdienkarti. Nez, kur es ņēmu šito ideju, ka vīngliemeži medī savus plikos sugasbrāļus, neatceros. Bet kāds taču man to pastāstījis  :?:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2023. gada 26. jūnijs, 08:19:18 »
Vīngliemezis ir garšīgs, bet sīksts. Mīdijas un jūras ķemmītes tomēr labākas!