Autors Tēma: Cīnoties par drošību, pastiprināt riskus?  (Lasīts 959 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Cīnoties par drošību, pastiprināt riskus?
« : 2023. gada 30. marts, 10:24:21 »
Ir man vecumveca pastkaste, parole nav mainīta kopš dibināšanas laikiem, 8 zīmes. Paldies visiem svētajiem, ka neliek mainīt reizi mēnesī. :D
Paroles nekad neļauju datoram atcerēties, mana izpratne par drošību to nepieļauj. Tas, kas ir manā galvā, ir zināms tikai man, to, ko zina divi, zina pat cūka. Man nav ilūziju par datorā ierakstītu paroļu drošību.

Ir man tajā pašā vietā otra pastkaste. Arī ar paroli - 8 zīmes, bet parole nesakarīga (hosta ģenerētā, nenomainīta). Vakar ielīdu, domāju nomainīt, lai varu atcerēties, nevis bakstīt no lapiņas, un atklāju, ka nu jau parolei jābūt 12 zīmes garai.

Un šajā brīdī man parāva šķībs smīns. Ja tās savas paroles – 6–8 zīmju garumā ar speciālajiem simboliem, cipariem, lielajiem un mazajiem burtiem – es vēl varu atcerēties, jo lieku pēc sev zināmas sistēmas, tad 12 zīmes pat nemēģināšu paturēt galvā. Ņemot vērā paroļu daudzumu, tas ir vienkārši nereāli. Līdz ar to vai nu man jānēsā līdzi blociņš ar parolēm, vai nu jāiebaksta, lai dators tās visas atceras. Ne viena, ne otra pieeja nav un nekad nebūs droša, jo blociņš var pazust, bet pietiek kādam tikt pie mana datora, kad visas pieejas tam piekļuvējam ir brīvas.

Protams, protams, zinu visus pie krūts sitējus, ka tas viss jūsu drošībai, bet realitātē es redzu tikai nedrošību. Ja dažu burtu vai īsa vārda paroli var atcerēties katra tante, tad tādi 12 simboli, kas jāmaina reizi 3 mēnešos, tai tantei būs uz līmlapiņas, kas pielīmēta monitoram. :D

Vai arī [uzlieku folijas cepurīti] tiek gatavots ceļš, lai visi garo paroļu izbesītie labprātīgi visur bakstītu savus pirkstu nospiedumus, skenētu sejas un acs varavīksnenes. :D Jebšu vieglāk ir padoties nekā peldēt pret straumi. Ja cilvēkam padara dzīvi neciešamu, agri vai vēlu viņš salūzīs.

[Jau gara acīm redzu personāžus, kuri man oponēs... :D ]
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Amālija

Atb: Cīnoties par drošību, pastiprināt riskus?
« Atbilde #1 : 2023. gada 30. marts, 10:33:53 »
Esmu drausmīgi nevērīga pret parolēm. Faktiski visur ir gandrīz viens un tas pats. Izņēmums - banka un darba dators. Jo tur jāmaina.
No otras puses, mierinu sevi ar domu, ka it kā nekā slēpjama nav; neesmu interesanta citiem, lai ko kompromitējošu atrastu.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2023. gada 30. marts, 10:43:27 »
Darbā datu bāzēm paroles man kārtīgi pierakstītas, jo jāmaina katru mēnesi un nedrīkst atkārtoties :mrgr:
Savas privātās paroles atceros tāpat un nemainu gadiem, kamēr vien sistēma vai kas cits to nepiespiež.

Atslēdzies vecinja

« Atbilde #3 : 2023. gada 30. marts, 10:48:25 »
Ko kādas valsts institūcijas gribētu uzzināt, tāpat zinās par mani pašu labāk :rofl: No tuviniekiem nekā slēpjama nav - par ko uztraukties?Daļa paroļu galvā, daļa uz kaut kādām lapiņām

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2023. gada 30. marts, 10:58:49 »
No otras puses, mierinu sevi ar domu, ka it kā nekā slēpjama nav; neesmu interesanta citiem, lai ko kompromitējošu atrastu.

Nu, lūk, es par to pašu. Kādreiz draugiem.lv varēja iebakstīt vienalga ko, lai tikai būtu. Pilnīgi pietiekami tai informācijai, kas man tur [ne]glabājās. Ja kādam bail par savu datu drošību, drīkstēja rakstīt garu un sareģītu. A nafig man tādai vietai, kur man vispār nav nekā, izņemot bezpersonisku drazu, ir vajadzīga briesmīgi sarežģīta parole? Turklāt obligāti?

Nu jau praktiski nekur neļauj ierakstīt īsu un vienkāršu paroli, katrā sīkākajā štrunta vietnē jāraksta miljonāra bankas konta cienīga parole. A nafigam??? Kārtējo reizi sarežģīt dzīvi normālajiem cilvēkiem, lai saujiņa mudaku nedabūtu pa degunu?

Atslēdzies Leonora

« Atbilde #5 : 2023. gada 30. marts, 11:31:06 »
Nezinu, kur autorei prasa tās trakās paroles. Man arī kā te dažam visur ir vienāda un patiesībā cik tad ir tādu vietu, kur vajag paroli? Kādas max 6. Esmu parasts cilvēks un par to neuztraucos .

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #6 : 2023. gada 30. marts, 12:17:13 »
Nezinu, kur autorei prasa tās trakās paroles. Man arī kā te dažam visur ir vienāda un patiesībā cik tad ir tādu vietu, kur vajag paroli? Kādas max 6. Esmu parasts cilvēks un par to neuztraucos .

Epasti, rēķini par dzīvokli, gāzi, elektrību. Saziņa ar Vid. Banka. Teātra biļetes. Abonēšana. Pirkumi. Tas pirmais, kas nāk prātā.

Atslēdzies reno

« Atbilde #7 : 2023. gada 30. marts, 12:24:02 »
Mums datorā saraksts ar parolēm vienā mapē

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #8 : 2023. gada 30. marts, 12:44:23 »
O jā, svēta patiesība, mani arī šitais kaitina. Katra lapa prasa paroli un "ne mazāk kā tikuntik burtu, vismaz viens lielais plus vēl kāds cipars...", kas tās visas var atcerēties?! Katrreiz, kad atjaunoju kārtējo aizmirsto, nočortojos, ka uztaisīšu sarakstu un piespraudīšu uz sienas pie datora  :mrgr:  Man pārsvarā atkārtojas viens un tas pats vārds, kurš vēl vai nu sākas ar lielo burtu vai beidzas ar ciparu, i tad vēl gadās kkādas variācijas. Ja darītu, kā tiek mācīts, ka "paroles nedrīkst atkārtoties, vajag katrai vietai savu, un vēl jāmaina ik pa brīžam", tad vispār nojūgties varētu.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #9 : 2023. gada 30. marts, 13:11:36 »
uz sava kompīša ļauju paroles saglabāt (kompīts aizsargāts ar kartiņu un 10 zīmju PIN)...citur protams ne.  Paroles, kur vajag veidoju pēc principa sakne+galotne.

ja kaut ko slepenu vajag uzzināt - var taču pajautāt /ar lodāmuru rokā/ - cilvēki ir neticami atsaucīgi :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2023. gada 30. marts, 13:34:57 »

Es arī esmu parasts cilvēks.

e-pasts (divi, jo tā vajag, plus trešais, kas paredzēts pilnīgi anonīmiem darījumiem, piemēram, ierakstīt reklāmas bukletos, kur prasa e-pastu, vai sazināties par zābaku atpirkšanu)
elektrum
mans.teleoperators.lv
e-csdd
Internetveikali utml.: Aliexpress, Depo, ss utt.
Google konts
Microsoft konts. Šos divus es vispār neprasīju, bet nevar iztikt, ja gribu lietot datoru bez īpašām problēmām.
Sekojoši gmail e-pasts - vēl viens lieks, bet neizbēgams objekts.
e-klase
paypal
zoom.us
EDS
Dažādas vietnes - geocache, Sarunuforums, i-book, facebook, draugiem.lv un vēl vismaz ducis reti vajadzīgu, bet bez reģistrācijas un paroles neizmantojamu vietņu.

Bērnu e-pasti, viņu microsoft un googles konti, uzdevumi.lv (jo paši mēdz aizmirst), datoru ieejas paroles (microsoft vairs nepieļauj datoru bez paroles), un tas viss dubultā. Labi, ka nav vairāk bērnu. Nezināt bērnu paroles nav opcija. Katrs vismaz vienu telefonu šādi jau nogalināja, rūpnīcas iestatījumi nepalīdzeja, - par spīti aizliegumam uzlika paroli un pēc tam bļāva, ka telefons ķēms, viņš taču labi zinot, kādu paroli uzlicis.

Onkulim gados - mazāk, bet tas pats, jo es palīdzu ar lielu daļu datoršita, reizēm attālināti, tāpēc arī tas uz mani attiecas.

Gan jau es te pat visu nepieskaitīju. Protams, kaut kur var ielogoties ar internetbanku, bet ne visur, un ne visur es to gribu.
Visur vienāda parole nav opcija, jo sākotnējā visur vienādā sen jau mutāciju rezultātā daudz kur mainījusies, jo - kam vajag vairāk zīmju, kam jāmaina ik pēc 3 mēnešiem... galu galā pilnīgi visai dažāda svarīguma drazai vienu paroli arī ne pārāk gudri turēt, kaut kāda apjausma par drošību man tomēr ir, un savu uzskatu līmenī es to gribu ievērot. Bet ne vairāk.

Jau teicu, ka tēma radās, ieraugot vienkāršam sūda e-pastam paroles atjaunošanas logā pieprasījumu pēc 12 zīmju paroles (ar lielajiem, mazajiem burtiem, cipariem un speciālajiem simboliem). Ar astoņām zīmēm visas tās drazas, redz, nepietiekot.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #11 : 2023. gada 30. marts, 14:59:16 »
Trix, runāt par parolēm - tā ir sava veida pikšķerēšana...un daudzi jau te atklāj savus paradumus, paroles vēl nē, bet profesionāli uzlauzēji jau varētu gūt informāciju ...te visiem ir arguments - es mazs cilvēciņš, man nav ko slēpt utt...bet jūs var kādās shēmās pataisīt par vainīgo, jūs pat nesapratīsiet no kurienes vējš pūš ...sargi sevi un tad arī dievs tevi sargās! :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #12 : 2023. gada 30. marts, 15:13:26 »
Vainīgo caur draugiem.lv profilu? Kur 0,5 posti un ducis klasesbiedru? Smalki...

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #13 : 2023. gada 30. marts, 15:23:46 »
Vainīgo caur draugiem.lv profilu? Kur 0,5 posti un ducis klasesbiedru? Smalki...
nu, tak dzirdēts, ka uzlauž un lūdz klasesbiedriem naudu, bet konts uz kuru jāskaita jau nav tavējais...un pašai tikt iekšā vairs nevari, jo uzlauzējs ir nomainījis paroli un komunicē, mango naudu, jo "tev" grūta dzīve utt

« Atbilde #14 : 2023. gada 30. marts, 16:07:21 »
Visam Trix uzskaitītajam pieskaitiet vēl kādu duci dažādu klientu platformu, kurās man jātiek iekšā, lai saņemtu un nodotu darbus, izrakstītu rēķinu utml. Un 2 faktoru autentifikācija, kad beidzot esi iekārtojusies gultā ar datoru, bet telefons pieslēgts lādēties otrā istabā - apstipriniet savā telefonā, ka tas esat jūs  :angry:
Turn that sh*t up louder, make it all go faster!