Autors Tēma: Paraksti par lēmuma [atļaut krieviem vēl 2 gadus ņergāties ar valodu] atcelšanu  (Lasīts 215 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

https://manabalss.lv/atcelt-22-augusta-veiktos-grozijumus-imigracijas-likuma-par-vlasts-vlaodas-prasmem/show

Varbūt pietiks krieviem list pakaļā? Tagad vēl 2 gadus viņi vilks kaķīti aiz astes?

Citāts:

Aicinu atcelt 22. augustā notikušo valdības vienošanos par izmaiņu veikšanu Imigrācijas likumā un paturēt spēkā valsts valodas prasības uzturēšanās atļaujām nepilsoņiem iepriekšējā kārtībā. Valdība konceptuāli ir vienojusies aicināt Saeimu lemt par grozījumiem Imigrācijas likumā, ar kuriem tiktu pagarināts termiņš, kādā Krievijas pilsoņi varēs iegūt uzturēšanās atļauju, nokārtojot valsts valodas eksāmenu (https://www.delfi.lv).

Aicinu atteikties no šā lēmuma un paturēt spēkā noteikumu, ka uzturēšanās atļaujas tiek atņemtas tiem, kas nav nolikuši vai nav pieteikušies nolikt valsts valodas pārbaudi līdz 1. septembrim.

Ir pienācis laiks beigt ņirgāties par sabiedrību un dot skaidru signālu Krievijas pilsoņiem par spēles noteikumiem, nemainot tos visu laiku. Citādi šī prasība par valsts valodas zināšanām tiek pārlikta un atlikta ik pa brīdim. Mums ir jāciena pašiem sevi. Ja kāds valsts valodu nevar iemācīties 30 gadu laikā, tad papildus divi gadi neko nepalīdzēs, un šī 22. augusta vienošanās par izmaiņām Imigrācijas likumā ir piekāpšanās agresorvlasts pilsoņu spiedienam.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies baaciens

Paldies!

Šī laikam ir pirmā iniciatīva par kuru visa ģimene parakstījās.  Žēl, ka maz ticu, ka izdosies, bet mēģināts nav zaudēts!

Atslēdzies Aste Risks

Skatos, īrniecei mācību grāmatas, laikam baidās :mrgr:
Viņai gan laikam ap 70

Atslēdzies kvadra

"Aizliegais paņēmiens" veltīijis šai tēmai vienu savu raidījumu
https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/04.09.2023-aizliegtais-panemiens-krievijas-pilsoni-latvija.id304093
Vecie putinisti vaimanā, ka nevarot viņi tagad 70+ gadu vecumā dažu mēnešu laikā iemācīties latviešu valodu. Jā, protams, ka nevar. Tikai, nez, kur viņi bija visus beidzamos 30 gadus?! Lai neteiktu, ka visus 70, jo sakās Latvijā dzimuši esam? Kā ir acis un ausis jāaizbāž, lai itin neko neuztvertu?!

Ek, man jau arī nekas nebūtu pretī piedzīvot to veco putinistu pavadīīšanu līdz austrumu robežai, tikai nenotiks tā... Nu, nenotiks. Jo "Eiropa mūs nesapratīs"... Tā ka, mandomāt, taisnība ir tiem vairākiem tūkstošiem rašas pilsoņu, kas nemaz nav pieteikušies nekādam eksāmenam, dzīvo kā dzīvojuši un neliekas ne zinis.  Nekas viņiem nedraud. Pabllefos, pabaidīs letiņu valdība un apklusīs. Neba nu pirmais vai pēdējais priekšvēlēšanu solījums, kas izčākstējis nebūtībā.

Atslēdzies Leonora

Bija intervija ar to Latvijas krievu aktieri, kas vinnēja deju šovu, aizmirsu uzvārdu.  Arī teica, ka, dzīvojot un mācoties Rīga, līdz laikam 20 gadiem latviešu valoda nav bijusi vajadzīga un nav pratis. Tagad iemācījies un filmējas visādos dīvainos latviešu seriālos.  Ja dzīve piespiež, iemācās, bet, ja ne- kam to vajag..atcerejos,Maksims Busels

Pieslēdzies Spārka

Iztēlojos šo pašu par latviešu valodu:

Atslēdzies kvadra

Es tos ļautiņus NESAPROTU. Vienkārši nesaprotu. Man sanāk vismaz reizi gadā būt Lietuvā, reizi vairākos gados Ukrainā. Un man ir diskomforts dēļ tā, ka valodu nezinu. Kad mani uzrunā uz ielas, kad jāizskaidrojas veikalā, utt. Kā tāda dura nepilnvērtīga... Nu labi, ukraiņu +/- var saprast, zinot krievu, bet leišu nav tik viegli. Bet lasu veikalu izkārtnes, reklāmas, produktu cenu zīmes, mani interesējošos sludinājumus viņu "ssā", un ir kaut kāds vārdu krājums. Reiz biju aizbraukusi  pēc sludinājuma pie lietuvietes, kura prata vien leitiski, krieviski nemaz un angliski caur telefonu, tad es biju spējīga ar viņu kaut kā pusleitiski, pusangliski sabuldurēties.
Kāpēc tie krievieši pa 70 gadiem neko nav iespējuši?! Viens no diviem -vai nu viņi ir bezcerīgi stulbi, vai arī lielkrievu šovinistam zapadlo kaut kādu tur "sobačij jazik" mācīties. Sliecos uz otro variantu, un man viņu nav žēl nemaz.

Atslēdzies tuk

Tādēļ, ka visur LV viņi lieliski spēj iztikt ar krievu valodu. Un iztiks vēl 2 gadus. Tā ja.

Pieslēdzies Amālija

Pirmkārt, lielkrievu šovinisms. Otrkārt, latvji lieks muguru un buldurēs viņu valodā. Jo nevar tak labu ļaužu aizvainot. Mums taču vieglāk. Mēs taču zinām. Trešais iemesls, kas smuki savijas ar otro - viņi MĀK runāt (lielākoties), bet nerunā tāpēc, ka krieviski vieglāk, kaunās par akcentu. Un latvieši tak nav cūkas, saprot un runās krieviski.
To ļoti labi redzu darbā. 99% gadījumos sāk runāt krieviski, atbildēts tiek latviski, nobeigums - abi runā latviski.

Atslēdzies Leonora

Loģiski, kurš mācīsies valodu tāpat vien bez vajadzības. Neviens. Ja var iztikt ar savu. Acīmredzot, nav bijis vajadzības :?:
Viena ukrainiete, ko zinu, arī nemācījās latv.v. Un nemācīsies,  jo atklāti teica, ka nav ko ar šo valodu ārpus LV iesākt. Vācu, angļu utt- cita lieta to arī ukraiņiem ir vērts iemācīties, tā dzīvē var noderēt.
« Pēdējās izmaiņas: 2023. gada 15. septembris, 21:08:05 no Leonora »

Atslēdzies kvadra

Viena ukrainiete, ko zinu, arī nemācījās latv.v. Un nemācīsies,  jo atklāti teica, ka nav ko ar šo valodu ārpus LV iesākt. Vācu, angļu utt- cita lieta to arī ukraiņiem ir vērts iemācīties, tā dzīvē var noderēt.
Nu, šo es varu saprast. Cilvēks, kas pēkšņi un negaidīti nokļuvis bēgļa statusā, mācīsies vispirms to valodu, kurai plašākas pielietojuma iespējas. Sevišķi vēl, ja nav nodoma palikt Latvijā. Tas normāli. (Lai arī esmu satikusi ukraiņus, kas šobrīd, nokļuvuši latviešu darba kolektīvos, pa vārdiņam vien noskaidro, kā latviski sauc to vai šito. Tāpat vien, aiz intereses, jo latvieši jau neatsakās ar viņiem krieviski runāt. Un latvieši tāpat vien apjautājas un apgūst kādu frāzi ukrainiski. Forši.)

Bet runa jau nav par bēgļiem, bet šeit 30+ gadus vai vispār visu mūžu nodzīvojušiem krieviem.

Atslēdzies Broms

Aizvakar Spices Lido. 2 reizes pārlika pasūtīto, jo latviski nesaprata pilnīgi neko. Atnāca kolēģis, kurš prata tulkot. Jā, es redzēju piespraudi O.. Oleksandra , bet Olksandra gribēja runāt krieviski! Tai
"Razumuvaesh ukrainsku movu"  viņu atmskoja  momentāni! Es esot fašists. Nenoturēja savu būtību.
10.00 klausījos Saeimas sēdes tiešraidi. 53 ir diezgan trausls pārsvars, bet tie 53 ir paredzēti konkrētam mērķim. Jaunais MK ir "kirhenšteini".
Izvirpuļoju savu šizo teoriju.  Kā es gribētu šeit pielikt ņirgu..

Atslēdzies Broms

Es tos ļautiņus NESAPROTU. Vienkārši nesaprotu. Man sanāk vismaz reizi gadā būt Lietuvā, reizi vairākos gados Ukrainā. Un man ir diskomforts dēļ tā, ka valodu nezinu. Kad mani uzrunā uz ielas, kad jāizskaidrojas veikalā, utt. Kā tāda dura nepilnvērtīga... Nu labi, ukraiņu +/- var saprast, zinot krievu, bet leišu nav tik viegli. Bet lasu veikalu izkārtnes, reklāmas, produktu cenu zīmes, mani interesējošos sludinājumus viņu "ssā", un ir kaut kāds vārdu krājums. Reiz biju aizbraukusi  pēc sludinājuma pie lietuvietes, kura prata vien leitiski, krieviski nemaz un angliski caur telefonu, tad es biju spējīga ar viņu kaut kā pusleitiski, pusangliski sabuldurēties.
Kāpēc tie krievieši pa 70 gadiem neko nav iespējuši?! Viens no diviem -vai nu viņi ir bezcerīgi stulbi, vai arī lielkrievu šovinistam zapadlo kaut kādu tur "sobačij jazik" mācīties. Sliecos uz otro variantu, un man viņu nav žēl nemaz.
Lūk, tieši par to ir stāsts! Redz, Tu ielauzies tiekoties. 4 gadu laikā Gruzijā esmu bijis 3x pa ned. 1x tik ļoti iepatikās, ka diezgan nopietni tika apsvērta doma pārcelties. Sveicieni un pārtika - Adžārijā tikšu galā.
Bet vietējie šķībie źokļi pārsvarā tēlo, ka neprot. Ja vajag viņam - runā! Bet, jāatzīst, esmu bijis sūdīgs piemērs un par to man ir kauns - ja redzēju iespēju pelnīt, es pogoju/pagātnē/.  Sen, vAlnc parāvis, tas bija den!

Atslēdzies Aste Risks

Es ar visiem krieviem runāju latviski. Ja nesaprot kādu vārdu - iztulkoju, bet vienalga turpinu latviski.
Ārpus Latvijas - angliski.

Atslēdzies Camma

Visu cieņu leišiem un igauņiem. BET. Cik nav gadījies ko jautāt un netikt nekādā galā, jo nesaprot ne krieviski, ne angliski. Tiešām tik pašpietiekami un sēž tikai mājās? Paši nekur nebrauc? Ar ko tad atšķiras no krieviem? Man tiešām būtu igauniski jāmācās iebraucot uz 1 dienu un tuvāko kauplusu meklējot? Stulbi.
Visus sakost!