Autors Tēma: NĪN vienīgajam īpašumam  (Lasīts 4693 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies roze

NĪN vienīgajam īpašumam
« : 2016. gada 21. marts, 12:22:05 »

Atslēdzies ragana

Re: NĪN vienīgajam īpašumam
« Atbilde #1 : 2016. gada 21. marts, 12:28:16 »
Un parakstīju arī.

RaFix

• Viesi
« Atbilde #2 : 2016. gada 21. marts, 12:48:19 »
Ideja ir ļoti laba. :)
Tur gan pietrūkst dažu nianšu, kas to likumu padarītu draudzīgu parastajam cilvēkam, bet grūtāk apejamu tiem, kam maciņš atļauj arī 3x lielāku NĪN maksāt. Šobrīd izskatās, ka tūlīt pus Jūrmala, Vecrīga, Mežparks un Baltezers piederēs bomžiem.
Jums tas būs vienalga, līdz brīdim, kamēr valdība nesāks meklēt veidus, kur citur salasīt to naudu, kura vairs nenāks no NĪN. Loģiski būtu, ja tiktu izstrādāti noteikumi tam, kas tad īsti ir klasificējams kā vienīgais mājoklis, par pamatu ņemot, piemēram, platību. Tas ir pirmais, kas ienāca prātā, neesmu pārdomājis šī aspekta plusus un mīnusus. Ja nebūs šitāda regulējuma, biezais gals sarakstīs savas mājas kā vienīgos mitekļus bomžiem un cietīs no tā tauta - vai nu atkal celsim PVN vai kādu akcīzi, varbūt abus.

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #3 : 2016. gada 21. marts, 12:52:00 »
Ideja ir ļoti laba. :)
Tur gan pietrūkst dažu nianšu, kas to likumu padarītu draudzīgu parastajam cilvēkam, bet grūtāk apejamu tiem, kam maciņš atļauj arī 3x lielāku NĪN maksāt. Šobrīd izskatās, ka tūlīt pus Jūrmala, Vecrīga, Mežparks un Baltezers piederēs bomžiem.
Jums tas būs vienalga, līdz brīdim, kamēr valdība nesāks meklēt veidus, kur citur salasīt to naudu, kura vairs nenāks no NĪN. Loģiski būtu, ja tiktu izstrādāti noteikumi tam, kas tad īsti ir klasificējams kā vienīgais mājoklis, par pamatu ņemot, piemēram, platību. Tas ir pirmais, kas ienāca prātā, neesmu pārdomājis šī aspekta plusus un mīnusus. Ja nebūs šitāda regulējuma, biezais gals sarakstīs savas mājas kā vienīgos mitekļus bomžiem un cietīs no tā tauta - vai nu atkal celsim PVN vai kādu akcīzi, varbūt abus.
Nu un kas notiks, ja trāpīsies "bomzis gudrais" un pamanīsies īpašumu pārdot?

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #4 : 2016. gada 21. marts, 12:53:40 »
Es par platības noteikšanu jau sašuvos šī gada Rīgas trača sakarā. Principā sanāk, ka pašvaldība nosaka, cik tad pilsētniekiem max pienākas liela dzīvojamā platība un pārējais ir lieka greznība. Kaut kā uzreiz par vēsturi pavilka palasīt.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #5 : 2016. gada 21. marts, 12:55:11 »
Nu un kas notiks, ja trāpīsies "bomzis gudrais" un pamanīsies īpašumu pārdot?
Nemaz nevajag bomžus gudros - pietiek ar "nepateicīgajiem" bērniem, kas priekšlaicīgi nodoto "mantojumu" pārdod un izliek vecākus uz ielas.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #6 : 2016. gada 21. marts, 13:40:16 »
Turpinot domu, ka tad tas nodoklis kur citur jāiekasē, es esmu pret!

NĪN ir ļoti labs, viegli administrējams nodoklis. Faktiskais ierosinājums ir mainīt no esošās likmes 0.2% uz 0.1%... Ja kāds nevar 50eur gadā par dzīvokli nodokli samaksāt, nu atvainojiet...tad tāds arī komunālos nemaksā un varbūt pat ūdeni zog!

Par miljonu vērtu privātmāju nodoklis ir 2000eur. Ja nevarat atļauties, nedzīvojiet tik dārgos īpašumos...

RaFix

• Viesi
« Atbilde #7 : 2016. gada 21. marts, 14:20:59 »
Turpinot domu, ka tad tas nodoklis kur citur jāiekasē, es esmu pret!
Es neesmu par, toties esmu reālists. Es neceru, ka pieņemot likumu, kas atceļ kaut kādu nodokli, kāds atradīs uz ko ietaupīt šo summu, nevis vienkārši pacels kādu citu vai izdomās jaunu nodokli. (Par to, kāpēc pie mums tā notiek, nesākšu vēl arī šajā tēmā.)

NĪN ir ļoti labs, viegli administrējams nodoklis. Faktiskais ierosinājums ir mainīt no esošās likmes 0.2% uz 0.1%... Ja kāds nevar 50eur gadā par dzīvokli nodokli samaksāt, nu atvainojiet...tad tāds arī komunālos nemaksā un varbūt pat ūdeni zog!

Par miljonu vērtu privātmāju nodoklis ir 2000eur. Ja nevarat atļauties, nedzīvojiet tik dārgos īpašumos...
Te vēl nāk klāt Ušakova platības nodoklis. Rīgā, ja Tev ir ~200 kvadrātu platība un Tu tur dzīvo viens, NĪN ir nevis 0,2%, bet 1,5% Tas diezgan pamatīgi audzē nodokļa summu.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #8 : 2016. gada 21. marts, 14:38:31 »
Es neesmu par, toties esmu reālists.

Tieši tā. Ja ierosina kāda nodokļa atcelšanu atsaucoties uz kautkādām tiesībām, tad vienlaikus vajag pateikt, kuru nodokli vajag palielināt, lai iegūtu naudu un nodrošinātu citas, tieši tikpat neatņemamas tiesības. :)

Es par Ušakovu nebalsoju :) Bet šis viņa gājiens ir taisnīgs un pareizs, principā. Ja nu kāds var atļauties dzīvot viens pats 200m2 penthausā un maksāt ~600eur mēnesī par apsaimniekošanu un komunālajiem, tad viņš var arī samaksāt attiecīgu NĪN. A ja nevar - vienmēr var noīrēt mazāku/lētāku vai kādu piedeklarēt  :) 

RaFix

• Viesi
« Atbilde #9 : 2016. gada 21. marts, 15:05:42 »
Tieši tā. Ja ierosina kāda nodokļa atcelšanu atsaucoties uz kautkādām tiesībām, tad vienlaikus vajag pateikt, kuru nodokli vajag palielināt, lai iegūtu naudu un nodrošinātu citas, tieši tikpat neatņemamas tiesības. :)
Teorētiski, ja šodien būtu jārisina situācija, varētu arī necelt nodokļus. Kārtīgi pārskatot tās biezās grāmatas, kas saucās "Valsts budžets", tur to summu varētu izkasīt un vēl pāri paliktu, jo mūsu valsts nevar lepoties ar nejēdzīgu tēriņu neesamību un overprice iepirkumu trūkumu. Faktiski - neviens to nedarīs. Es jau te blakus tautu aicināju pievērsties šim jautājumam un pretī saņēmu tieši to, ko biju gaidījis - "Lai jau dara kāds cits!" Tāpēc arī jāsamierinās - ja noņemsim NĪN vienīgajiem īpašumiem, vienīgie pēkšņi izrādīsies visi un to budžetā iztrūkstošo summu, visticamāk, uz kakla dabūs vai nu PVN, vai akcīze. Akcīze beigsies ar melnā tirgus daļas kārtējo pieaugumu, attiecīgi nākamo iztrūkumu budžetā un tad noteikti kaut ko piemetīs uzņēmējiem, lai maksā tie.

Es par Ušakovu nebalsoju :) Bet šis viņa gājiens ir taisnīgs un pareizs, principā. Ja nu kāds var atļauties dzīvot viens pats 200m2 penthausā un maksāt ~600eur mēnesī par apsaimniekošanu un komunālajiem, tad viņš var arī samaksāt attiecīgu NĪN. A ja nevar - vienmēr var noīrēt mazāku/lētāku vai kādu piedeklarēt  :) 
Man tā deklarēšanās uz katriem 50 kvadrātiem nepatīk no cita punkta. Pašam ir nepilni 100 kvadrāti. Purčukā vērtības tām platībām gandrīz nav, tāpēc baigo iztrūkumu gada budžetā, no tā vien, ka nepiedeklarēju te vēl kādu, nejutīšu.
Pirmais, kas man ienāca prātā - senču māja, kas būvēta padomju laikos. Viņiem lielākā daļa telpu, pēc projekta, ir visādas saimniecības telpas, jo, ja apdzīvojamā platība pārsniegtu kaut kādu konkrētu ciparu (Varu kļūdīties, bet šķiet, ka bija 60 kvadrāti), mierīgi piemeta dzīvot kādu svešinieku. Idejiski te ir tas pats - vai nu maksā mēmu naudu, vai meklē kādu, kas Tev tur deklarēsies - tā pati piespiedu telpas dalīšana, paldies Dievam, tikai juridiskā, nevis faktiskā līmenī. Neesmu baigi iedziļinājies, bet ik pa brīdim kkur dzirdu, ka kādam atkal kādas problēmas, jo bijis piedeklarējis bijušos īrniekus, pēc tam viņus dabūt ārā elle, jo deklarētajiem ir kkādas tur tiesības. Iztikšu bez tādiem priekiem.
Otrais - Ušakovam pret NĪN ir mazāka interese. Viņam vairāk interesē IIN. Ja es te piedaklerēšu brālēnu no Balviem, Ušakovs saņems viņa, kā deklarēta rīdzinieka IIN daļu. Šī nav pirmā Ušaka akcija ar šādu mērķi. Par rīdzinieku kartēm jau aizmirsies? :D

Atslēdzies daddy

« Atbilde #10 : 2016. gada 21. marts, 15:47:52 »
Otrais - Ušakovam pret NĪN ir mazāka interese. Viņam vairāk interesē IIN. Ja es te piedaklerēšu brālēnu no Balviem, Ušakovs saņems viņa, kā deklarēta rīdzinieka IIN daļu. Šī nav pirmā Ušaka akcija ar šādu mērķi. Par rīdzinieku kartēm jau aizmirsies? :D

Protams, ka tā. NĪN cilvēkam jāvelk no sava maciņa ārā, tāpēc par to raud, bet IIN jau nejūt, lai gan šis nodoklis faktiski ir 100x lielāks.
Būtībā jau rīdzinieku interesēs ir tāda rīcība (piesaistīt naudu), citādi viena otra pierīgas pašvaldība burtiski "peldas naudā", jo tur visi guļ, bet strādāt, skoloties un izklaidēties brauc uz Rīgu... lai maksā! :) :)