"Ej jau, Vilni, vai tad tā nav žēlastība, ja bēglim sniedz palīdzīgu roku, kad viņam nekā nav?"
"Ja plikam iedod svārkus, kas pašam nav vajadzīgi, tad tas ir saprotams. Bet, ja vēlāk turpina apgādāt, piegādāt un dot, tas izlaiž cilvēku." Kaķenieka pārliecība bija stingra. Varbūt viņš neprata izteikties, runāja īsiem teikumiem, taču Eglītim viņš iepatikās arvien vairāk. Plūmenieks sildīja labi. Kaķeniekam bija ķēriens, sava stingra zināšana, un tā, kā zināms, pelnīja ja ne gluži uzreiz cieņu, tad uzmanību noteikti.
"Ticiet man, tas nav uz labu. Tas bojā cilvēka raksturu." Kaķenieks sakopoja runai spēkus un iekrampējās glāzītes peciņā. "Mūs, franču zonā dzīvojošos, pārējie latvieši, kuri dzīvo nometnēs angļu un amerikāņu zonā, mazliet nožēlo. Lūk, viņiem esot labākas pārtikas devas. Mēs, franči, saņemam dienā piecpadsmit gramus marmelādes, viņi - divdesmit. Mums franči dod četras cigaretes dienā, viņiem - piecas gabalas. Mums jāiztiek ar 300 gramiem maizes dienā, šiem - mārciņa. Dusi mierā, Latvija!"
Laima Kota "Cilvēks ar zilo putnu" / ES esmu...Anšlavs Eglītis