Autors Tēma: Jaunatklātās grāmatas  (Lasīts 123841 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Luīze

Re: Jaunatklātās grāmatas
« Atbilde #480 : 2019. gada 21. februāris, 09:12:47 »
Žils Verns "Drāma Livonijā" **

Bērnībā ar aizrautību lasīju Žila Verna grāmatas par ceļojumiem, bet šī iepriekš latviski nebija izdota. Sižets salīdzinoši vienkāršs - pēc negadījuma ar pasta ratiem ceļmalas krogā pa nakti paliek divi vīrieši, no kuriem viens agri no rīta dodas prom, bet otrs tiek noslepkavots un aplaupīts. Notiek izmeklēšana un minējumi par to, kurš vainīgs - tas, kurš agri devās prom (krievs) vai krodzinieks (vācietis).
 Romāna darbība notiek Rīgā, Tartu un Pērnavā ap 1870.gadu. Tiek pretnostatītas vācu un krievu etniskās grupas - gan pretendējot uz vadošu amatu Rīgā, gan kā studenti Tartu.
Igauņi netiek pieminēti vispār, latvieši - varbūt pāris teikumos kā slāvu tautas atzars un neizglītoti zemnieki. Jaunlatvieši un jaunstrāvnieki romānā acīmredzot ir krievu tautības. :) Ja no tā visa abstrahējas un nedomā par vēsturiskā fona kliedzošajām kļūdām, tad var lasīt.

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #481 : 2019. gada 21. februāris, 10:23:03 »
Cik atceros no lasītā par viņu, tad Žils Verns pats nebija ceļotājs...informāciju smēlies no bibliotēkās pieejamās un viņa grāmatās ir kaudzēm kļūdas par aprakstīto Āfriku, Amerikām, Austrāliju utt...no otras puses mums pašiem latviešiem patīk uzturēt ideju, ka jaunlatvieši bija kaut kas liels un nozīmīgs tā laika Krievijā...nu, neliela grupiņa patiesībā un, no Parīzes skatoties, noteikti nepamanāma 1870.gadā...pirmie dziesmu svētki 1873. (tos Parīzē arī noteikti nepamanīja)...   
Lāči pa ielām Tartu/Tērbata nestaigāja? :)

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #482 : 2019. gada 02. marts, 22:39:08 »
JP Delaney "Ideālā sieva" ****

Baigais tehnotrilleris. Bagātam programmēšanas uzņēmuma īpašniekam bojā gājusī (it kā) sieva tiek aizstāta ar tāda paša izskata robotu, kuram mākslīgais intelekts satur aizstājamā cilvēka domas, atmiņas, empātiju. Labi savīta sižeta attīstība, pa vidu ir arī ar autismu sirgstošs bērns. Beigas negaidītas.

Gūgle teic, ka aiz JP Delaney pseidonīma slēpjas 1962.gadā dzimis britu rakstnieks Tony Strong. Diemžēl tas man neko neizsaka, tāpat kā viņa otrs izmantotais pseidonīms Anthony Capella.

Atslēdzies reno

« Atbilde #483 : 2019. gada 04. marts, 18:50:44 »
Mišela Geibla    Dzīvoklis Parīzē --knapi ***

Man bija liela vilšanās, gan mūsdienu, gan vēsturiskajā daļā. Tik samocītu, daudzviet nepamatotu sižetu sen nebiju lasījusi. Īpaši kaitinoša bija mūsdienu daļa, piekaisīta franču frāzītēm

Atslēdzies reno

« Atbilde #484 : 2019. gada 10. marts, 12:17:53 »
Dāvids Grosmans   Bārā ienāk zirgs

Vērtējuma zvaigznes nelikšu, bet par šo grāmatu saņēmis Booker-u Mazā žīdu puišeļa skarbā bērnība Izraēlā diezgan smaga lasāmviela, lai gan galvenais varonis ir stand -up komiķis un pilns ar visādām anekdotēm, sevišķi sākumā. Varētu gan jokos, gan citātos likt lappusēm

Atslēdzies reno

« Atbilde #485 : 2019. gada 11. marts, 09:26:29 »
 Judīte Lenoksa "Juveliera sieva"

Šai grāmatai arī nelikšu vērtējumu, un nav jau arī pabeigta. Itkā dzimtas sāga, ar tik plašu darbojošos personu loku, ka uzskatītas grāmatas sākumā -droši vien redaktores ietekmē. Vai arī, lai pašai nesajūk
Tāds dīvains stils -brīžiem šķiet, ka bubina uz priekšu  sižetu vienkāršiem teikumiem, tad pēkšņi kaut kas no emocijām -tas arī mani notur. Tāds primitīvisms bišķi. Vai kā 'scenārijs

Bet tā Jumava ar savu tulkotāju izvēli! Nu kā var Anglijas māršas konsekventi saukt par solončakiem! Nu labi, esmu piekasīga, ja labāk patiktu pati grāmata, tās utis neķertu.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #486 : 2019. gada 11. marts, 09:47:36 »
"Juveliera sievu" esmu lasījusi, bet atmiņā nav aizķērusies, tātad nebija nekas īpašs. :)
Nupat pabeidzu jaunzēlandiešu rakstnieka Pola Klīva grāmatu "Dzīvības kurjers". Sākums bija intriģējošs un 3/4 romāna arī, bet beigās sanākusi bez vai šausmene ar zombijiem. :D 

Atslēdzies reno

« Atbilde #487 : 2019. gada 11. marts, 23:42:50 »
Vēl pie juveliera sievas tulkojuma.Tāds stulbums nebija lasīts -"zīmēšanas istaba".Bravo,Anete Ūdre.Drawing room gan nenotiek zīmēšana

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #488 : 2019. gada 12. marts, 07:11:41 »
Vēl pie juveliera sievas tulkojuma.Tāds stulbums nebija lasīts -"zīmēšanas istaba".Bravo,Anete Ūdre.Drawing room gan nenotiek zīmēšana

Google šo variantu piedāvā kā pirmo. Ar to ir viss pateikts. :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #489 : 2019. gada 12. marts, 07:37:58 »
Lasu tālāk jau daudz piekasīgāk -"pazīst kā savu plaukstu"-te Nīkei būtu ko teikt, kuģis jahtas vietā. Sāku domāt, ka romāna  dīvainais valodas stils ir tulkotājas "nopelns"

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #490 : 2019. gada 13. marts, 12:10:17 »

Salla Simuka Sniegbaltītes triloģija: Sārta kā asins, Balta kā sniegs, Melna kā ogle. ****, brīžam šķita visu 5 zvaigžņu vērta. Neatradu, ka kāds šeit jau aprakstījis.
Galvenā varone 17-18 gadu veca skolniece Lumiki (Lumikki=somiski Sniegaltīte) - baltais zvirbulis, atturīga, spējīga, vadās pēc principa: "Vislabāk dzīvē veicās tad, ja tajā iejaucās pēc iespējas mazāk." Protams, šo principu pārkāpj - iejaucas/tiek iejaukta, un tālāk seko piedzīvojums - trilleris ar detektīva elementiem.
Katra grāmata ir atsevišķs notikums, taču vēlams lasīt secīgi, jo lēnām varonei (un lasītājam) atklājas galvenais noslēpums.
Īsi nesamocīti teikumi, bez plašiem aprakstiem, tomēr ļoti ietilpīgi, iztēli rosinoši. Tieši tā, kā man patīk - nekā lieka.
Būtiski - pēdējās grāmatas kulminācijā atskaņotā "Florence and the Machine dziesma" "Breath of life" ir filmas "Sniegbaltīte un mednieks" pamattēma. Diemžēl tulkotāja to nav norādījusi, lai gan tas sasaucas ar pēdējās daļas sižeta līniju. Iespējams, viņai šķitis, ka dziesmas teksts izvēlēts, jo atbilst notiekošajam. Starp citu iesaku klausīties šo dziesmu, lasot attiecīgo grāmatas nodaļu - varētu sanākt papildefekts.
Manuprāt, vērts paklausīties arī citas grāmatā citētās dziesmas. Garbage un Beatle atradīsiet paši, somi, kas izdevumā latviskoti - Tapio Rautavaara - Sininen uni, Anna Puu - Palava tuuli.

"Lumiki ar skatienu meklēja istabā plaisu. Ikviena cilvēka mājoklī bija plaisa - kaut kas tāds, kas neiederējās kopainā, kas bija pretstatā  iepriekšējiem pieņēmumiem."
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies nakata kngs

« Atbilde #491 : 2019. gada 13. marts, 14:07:57 »
Man diez ko nepatika...pirmā vēl rosināja lasīt otro sniegbaltīti, bet trešā jau šķita haltūra...atceros, ka Mangustam patika "Marko effekts", kurš man savukārt bija ne visai...arī sniegbaltītē ir bērnišķīga bēgšana , mukšana ...kaut ko sliktu noklausās un tad vairākas grāmatas lpp.aprakstītas kā bēg - vai nu pa kapiem, vai pa pilsētu utt...   
Reti var sastapt sižetu, kas kaut kur neatkārtotos citu autoru darbos, tāpēc man grāmatās interesē autora meistarība rakstīt un Simuka raksta pārāk primitīvi....   
Dodu 1 zvaigzni.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #492 : 2019. gada 13. marts, 14:34:24 »
Nu re - man atkal šķita, ka Simukā atrodu, ko retajā - uzrakstīts lakoniski, taču trāpīgi un iztēloties visu var ļoti skaidri. Man nepatīk detalizēti apraksti puslappuses garumā.
Un būtiskāk šķita nevis bēgšanas un pakaļdzīšanās, bet varones izjūtas.

P.S. Lūk, Lēnas Lehtolainenas valoda tiešām ir primitīva.
« Pēdējās izmaiņas: 2019. gada 13. marts, 14:41:52 no Mangusts »
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies reno

« Atbilde #493 : 2019. gada 13. marts, 15:56:18 »
Man tas pats  -dodu 1 * , kaut kad sen lasīju, trešo laikam pat nē. :) . Es esmu kaut kur pa vidu -fantasy parasti nepatīk un daudzvārdīgi palagi arī nē.

Bet paretam man gadās gan no vienas, gan otras grupas, kas ir paticis

Atslēdzies sōla

« Atbilde #494 : 2019. gada 13. marts, 17:47:23 »
Man riktīgi patika, Svens Kuzmins "Hohma". Kaut kas no Bērziņa, no Vonnegūta. Labs. Patiešām, iesaku.