Autors Tēma: Pelējuma sieru svaiguma noteikšana  (Lasīts 1183 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Kalniņa

Pelējuma sieru svaiguma noteikšana
« : 2015. gada 16. jūlijs, 10:21:20 »
Sakiet, kā var noteikt, kad zilā un baltā pelējuma sieri ir veci? Bieži ārpusē ir tāds aizdomīgs pelējums, bet kā zināt, vai tas no vecuma vai tā jābūt? Pelējums vien it kā ir.
« Pēdējās izmaiņas: 2015. gada 16. jūlijs, 10:47:11 no Piafa »

viesmiiliigs

• Viesi
Re: Pūlējušo sieru svaiguma noteikšana
« Atbilde #1 : 2015. gada 16. jūlijs, 10:30:43 »
Es parasti skatos, lai tas "pelējums", kas ir ārpusē, ir sauss (pat caur plēvīti var redzēt) vai nav sācis izplatīties uz iekšpusi. Tas tāpēc, ka mana pārliecība ir, ka svaigs pelējuma siers ir tāds, kur ir smukas krāsas dzīsliņas (zilajiem un zaļajiem), bez pelēcīguma, brūnganuma. Baltajiem, kas ar garoziņu noteikti skatos vai garoziņa nav sākusi kļūt brūngana. Parasti arī gar griezuma malām var redzēt, ka kaut kā nelabi izskatās iekšējā maliņa. Tad neņemu.

Atslēdzies kvadra

Re: Pelējuma sieru svaiguma noteikšana
« Atbilde #2 : 2015. gada 16. jūlijs, 10:57:44 »
Skatos uz griezuma vietām, vai tās ir gaišas, vai nav palikušas miklas un tumšākas - pelēcīgi brūnganas.

Atslēdzies Kalniņa

« Atbilde #3 : 2015. gada 16. jūlijs, 11:02:32 »
Ja apgriež malas, tad var lietot vai labāk nē? Garšā parasti atšķirību nejūtu.

Atslēdzies Betons

« Atbilde #4 : 2015. gada 16. jūlijs, 11:04:10 »
Lieka deva penicilīna neskādēs.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #5 : 2015. gada 16. jūlijs, 11:19:40 »
Es izgrieztu visas bojātās vietas un patērētu tikai pēc termiskās apstrādes - mērcēs, karstmaizēs, uz picas, sacepumos utml Bet drīzāk - izmestu. Nav ko riskēt ar veselību pāris eur dēļ.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #6 : 2015. gada 16. jūlijs, 12:54:24 »
Es tur neko nepreperēju, ja no ārpuses paliek balts (tāpat kā citi pastāvējuši sieri), metu ārā, bet tā reti gadās, jo pelējuma sieri garšo un parasti ātri apēdas.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #7 : 2015. gada 16. jūlijs, 13:10:02 »
Neziņu, vai tā skaitās termiska apstrāde, bet man traki garšo pūdētie un sieri uz rupjmaizes mikrenē, ņamma.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #8 : 2015. gada 16. jūlijs, 13:55:16 »
vaitad sapuvis siers var būt arī svaigs? :) sapuvis ir sapuvis, kāda starpība - bik vairāk vai mazāk...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #9 : 2015. gada 17. jūlijs, 16:09:21 »
 Es apgraizu un lietoju tālāk

Atslēdzies sōla

« Atbilde #10 : 2015. gada 19. jūlijs, 10:54:25 »
Ak vai, tas pats Danishblue Dānijā maksā 2reiz mazāk un arī ir dauuuuuudz garšīgāks, pieredze rāda, ka mums sūta tos pāripalikušos, neēdamos  :cry:

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #11 : 2015. gada 19. jūlijs, 11:08:50 »
Tas kaut kā palīdz svaigumu noteikt?

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #12 : 2015. gada 19. jūlijs, 12:13:12 »
Nu nez, kā sieram noteiksi tas labs vai slikts, kamēr nepagaršosi. Vienīgi balstoties uz piena kvalitāti un arī tad galaprodukts=siers var sanākt atšķirīgs. Manuprāt, rūpnieciskajiem ražotājiem nav jēgas ķēpāties ar šķirošanu.

Siers laikam ir viens no pārtikas produktiem, par kuru neiespringstu, ja nav pirmā svaiguma, bet uz garšas kvalitāti tas iespaidu var atstāt. Pārāk nostāvējušiem pelējuma sieriem parādās amonjaka aromāts. Bet tā baltā garoziņa brie, kamambēra sieriem brūnējusi mēdz būt arī tikko veikalā nopirktam sieram, kam derīguma termiņš vēl vismaz pāris nedēļas.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck