Aptauja

Kura ir īsteni latviska torte vai kūka?

Medus kūka
3 (13%)
Napoleons
0 (0%)
"Īsta lauku" torte
20 (87%)
Torte ar biezpiena krēmu
0 (0%)
Cita (komentāros lūdzu miniet kura tā būtu)
0 (0%)

Pavisam nobalsoja: 22

Balsošana ir beigusies: 2015. gada 26. oktobris, 16:28:15

Autors Tēma: Īsteni latviska torte/kūka?  (Lasīts 3486 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

viesmiiliigs

• Viesi
Īsteni latviska torte/kūka?
« : 2015. gada 12. oktobris, 17:28:15 »
Tagad ir populāri meklēt latvisko identitāti, dzīvesziņu un visu pārējo nacionālo, kas būtu katrā latvietītī. Tādēļ aizdomājos, kura tad no kūkām vai tortēm būtu tā vislatviskākā.

Komentāros laipni lūgti dalīties ne tikai, kura "cita" tā varētu būt, bet arī varbūt, kādas pazīmes liecina par latvisku torti - augļu/ogu dekori, obligāta brūkleņu zapte vai kas cits.

Atslēdzies tuk

Re: Īsteni latviska torte/kūka?
« Atbilde #1 : 2015. gada 12. oktobris, 18:56:39 »
Nemateriālā kultūras mantojuma koncepcijā šķiet bija minēta tā “īstā lauku torte “.

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #2 : 2015. gada 12. oktobris, 19:04:30 »
Man īstā lauku torte saistās ar 3 biezām ripām, pa vidu zaptes,virsū vārītā krēma dekors. Vienmēr likās par sausu. Tagad tās īstās lauku tortes irdaudz garšīgākas, mitrākas,zaptei blakus starp kārtām krēms. Bet nu bez šaubām - latviskākā torte ir šī.

Atslēdzies flyingcat

« Atbilde #3 : 2015. gada 12. oktobris, 19:21:25 »
Es atceros, kā mana draudzene Rīgā cepa torti ar lauku olām- biskvīts sanāca tik kupls, ka bija jāgriež plakaniski uz pusēm, lai kaut cik civilizēti izskatās :) Protams, ka lauku torte, un ar skābu zapti!

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #4 : 2015. gada 12. oktobris, 19:38:48 »
Man domāt no vietējām izejvielām darinātā. Maskarpone piemēram nav vietējā.  Nepatīk ar augļiem un ogām nokrautās virsas. Vīnogu pusītēm, kivi, dārza mellenēm - nē. Želejotās virsas - nē.  (mango želeja ņam, ņam ,ņam) Kas tad paliek - biskvīts, brūkleņu, upeņu, dzērveņu, jāņogu ievārījums, vārītais krēms, sviesta krēma rozes.
Ak jā- visi kakao un šokolādes, kafijas  atvasinājumi arī metami laukā no kanona pa manam.

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #5 : 2015. gada 12. oktobris, 20:01:52 »
Kā var iedomāties, ka latviska torte ir Napoleons vai medus kūka? Nē, nu mums garšo un ir iecienītas, bet saprašanai tak jābūt.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #6 : 2015. gada 12. oktobris, 21:18:09 »
Man arī šķiet, ka tāda būtu biskvīta torte - no lauku olām, smuki dzeltena, ar brūkleņu ievārījumu vai jāņogu želeju. Krēms vārītais, bet nekādas rozes, tik smukas cakas :) Starp biskvīta kārtam smērēts gan ievārījums, gan krēms.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2015. gada 12. oktobris, 23:11:10 »
Ja latviskās identitātes meklējumos, tad torte kā tāda nav latviska. Latviski bija rauši.
 Kā piemēram, sklandrauši, kuri nu jau iekļauti unesco nematerialajā mantojumā.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #8 : 2015. gada 12. oktobris, 23:14:36 »
Mani jau pašā saknē smīdina termins "latviska torte". Blaumanis neko tādu neaprakstīja.  :rofl: :coffee:
Visus sakost!

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #9 : 2015. gada 12. oktobris, 23:52:16 »
Vai nu biezpiena torte ar Selgas cepumiem (torte, kas netiek cepta) vai ....  Napoleons ... jā, mētājiet ar akmeņiem, bet tā ir vienīgā ko ēdu .... par citām nav viedokļu ... ( biezpiena tika gatavota bērnībā; medus bija kāzu torte - bet saprotu, ka nav latviska)....

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #10 : 2015. gada 13. oktobris, 00:16:13 »
Interesanti, a kas bija pirms "lauku tortes"? Tie rauši jau nav īsti saldi. Varbūt plātsmaizes, vai kaut kādi kriņģelīši, baltmaizes, ogu maizes?

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #11 : 2015. gada 13. oktobris, 00:17:59 »
No kurienes pie mums radās populārā medus kūka? Tur arī izejvielas it kā vietējās tikai.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2015. gada 13. oktobris, 01:20:39 »
Interesanti, a kas bija pirms "lauku tortes"? Tie rauši jau nav īsti saldi. Varbūt plātsmaizes, vai kaut kādi kriņģelīši, baltmaizes, ogu maizes?

Nu Pūk, cep rausi cik saldu gribi -ja tev bites, cep medusrausi,
cep vienu lielu vai daudzus mazus. Kur tad vēl biezpienrauši, ābolrauši, speķarauši...
Rauši apaļi vai pusapaļi, simbolizēja sauli un galdā celti gadskārtu godos.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #13 : 2015. gada 13. oktobris, 10:53:00 »
Esmu ēdusi variāciju par biskvīta torti, kas nebija sausa un nebija pieķellēta ar brūkleņu zapti. Krēms bija tiešām gards, lai gan pieļauju, ka tā bija  mūsdienīga variācija par tradicionālo sviesta krēmu.
Jāņem vērā, ka padomju laikā tortes lielākās vērtība bija tieši izmantotās lauku olas un citu izejmateriāli. Tagad ir pieejams daudz plašāks izejvielu klāsts, ko katrs var pielāgot un izmantot tieši savu garšas kārpiņu iepriecināšanai.  :thumbsup:
Padomju laikā manai ģimenei bija pazīstama kūku cepēja, kas strādāja mājās. Napoleona torte uz manu 18.dzimšanas dienu bija vienkārši fantastiska -  viegli drupana, ar maigu vārīto krēmu iekšā... ak... tādu varētu ēst un ēst.  :sad_smiley:

Atslēdzies Mango

« Atbilde #14 : 2015. gada 13. oktobris, 11:15:15 »
Medus. Latviskas sastāvdaļas, latviski skan, aura latviska. :)
Kādas tortes...