Autors Tēma: Vārītu pupiņu uzglabāšana -?  (Lasīts 2525 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Vārītu pupiņu uzglabāšana -?
« : 2015. gada 11. decembris, 08:14:05 »
Nupat nejauši atklāju feino ēdmaņu - sacepti sīpoli ar speķi/cauraudzi un piegāzta bundža ledusskapi aizsēdējušos pupiņu (parastās, no skārdenēm, peld kaut kādā suslūdenī).

Nu i aizdomājos [kam tur pienācās ©?]
Sīpoli, protams, ir. Speķi var atrast. Nav nekāda problēma pievārīt katlu ar pupiņām. Nav problēma iešķūrēt saldētavā maisiņos pa porcijai. Bet kā varētu šīs salikt burkās ilglaicīgai glabāšanai, lai nav čakaris ar atkausēšanu? Izņem burku un pļok uz pannas... [Pupiņas, protams, nevis burku... :D ]
Tādas kā zapte - no katla karstas un burkās iekšā - stāvēs nesaskābušas ilgāk par pāris dienām?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies ragana

Re: Vārītu pupiņu uzglabāšana -?
« Atbilde #1 : 2015. gada 11. decembris, 08:39:31 »
Domāju, ka vajag burkas pakarsēt. Sensenos laikos pēc vienas grāmatas taisīju kaut kādus konservus ar pupiņām, tur bija teikts 750 gr burku karsēt 45 minūtes.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2015. gada 11. decembris, 08:45:30 »
Kāpēc nevar arī īsi pirms cepšanas iemest saldēto pupiņu kluci karstā ūdenī? Pupiņas ātri atdalīsies viena no otras.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2015. gada 11. decembris, 08:57:14 »
Da nekas tur īsi neatdalās, kluča vidus ātri neatkūst. Turklāt šķaidīt ar ūdeni to ēdienu es netaisos - mēdz būt arī pajukušas pupiņas, jo cietas neviens neēd.

Labi, konservu grāmatu apskatīšos.
Principā gan jau internetā visu var atrast, bet kā zināms, ne viss, kas ir rakstīts internetā, ir ņemams par pilnu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2015. gada 11. decembris, 09:14:15 »
tu pirksi pupiņas, mērcēsi, vārīsi un tad uzglabāsi? Baigais čakas

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2015. gada 11. decembris, 10:36:38 »
Nepirkšu. Man dārzā aug. Un uz krāsns vārās par velti kopā ar istabas sildīšanu. Vienīgie izdevumi ir par cūkas vaigiem vai kaut kādu citu speķgaļu.

Čakars ir vārīt ik pēc pāris dienām mazu katliņu, nevis vienreiz lielu podu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #6 : 2015. gada 11. decembris, 10:57:24 »
Mana fantāzija par tēmu - a varbūt tomēr vienkāršāk sasaldēt, tikai nevis klučos, bet nelielās  plakanās "pankūkās"? Nu tā, lai ātri atkūst un izjūk?
Man būtu slinkums vēl noņemties ar viņu pasterizāciju...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #7 : 2015. gada 11. decembris, 11:00:13 »
Ja saldē maisiņos un izklāj plakani kā tāfeles, tad ar atkausēšanu Luīzes minētajā veidā nevajadzētu būt problēmām. Ar burkām man liekas šausmīgs čakars. Lai atkausējot  nebūtu riktīgā pļurā, pupiņas var nevārīt līdz 100% mīkstumam, tāpat uz pannas apsildot, pakarsējot tās gatavosies vēl mazliet mīkstakas

Atslēdzies Minne

« Atbilde #8 : 2015. gada 11. decembris, 11:01:04 »
Mēs ar kvadru vienādi :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #9 : 2015. gada 11. decembris, 13:15:10 »
Pagrabs ir kudiīī lielāks par saldētavu... :D
Pat ledusskapī mēdz būt vairāk vietas, nekā saldētavā vasaras beigās/rudenī (pat pavasarī, kad tur bērzu sulas aizvietojušas ogas).

Labi, forumu pakustināju, vēlāk parušināšu internetu.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #10 : 2015. gada 11. decembris, 16:26:04 »
Nez kā tiek apstrādātas tās vārītās pupiņas, zirņi, ko var veikalos dārzeņu nodaļas plauktos atrast. Vai pietiek ar to, ka vakuumā.

Par plakano saldēšanu kā tāda ideja nav slikta. Laikam facebukā redzēju  tādu pieredzes rullīti, kur, šķiet, malto gaļu saldēja izrullētās loksnēs palielos maisos, bet maisos ar ko garenu (zīmuli, lineālu) pirms sasaldēšanas taisīja iespiedumus - izņem nolauz, cik vajag, bet pārējo atpakaļ saldētavā.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #11 : 2015. gada 11. decembris, 16:51:05 »
Dāmas, tas protams ir ilglaicīgāk čakarīgāk, bet, ja saldē un grib, lai āti atkūst - saldē kā pelmeņus vai veselas ogas. Uz plāts, atsevišķās vienībās un tad sasalušas saber porciju maisiņos.
Rudenī nopirku kaut kādu konservēšanas grāmatu (laikam Galējas), varu tajā iemest aci, vai nav kādas idejas. Kangarei arī visādi brīnumi bija, ja kādai ir grāmata, paskatiet.

Bet tās kas veikalā, man šķiet tiek gatavotas vispierms iebundžojot un pēc tam ar visu bundžu karsējot. Ja ir tas agregāts, kurā tušonkas bndžas vāra - visticamāk tajā arī var pagatavot.

Aaa un Trix - ceru, ka Tu tās veikala pupas notecini un noskalo pirm pļokšini uz pannas.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #12 : 2015. gada 11. decembris, 16:58:49 »
Nez kā tiek apstrādātas tās vārītās pupiņas, zirņi, ko var veikalos dārzeņu nodaļas plauktos atrast. Vai pietiek ar to, ka vakuumā.
Visticamāk, ka vāra ar visu plēvi - cietas pupas ievakuumē, un tad ilgi zemā t vāra. Varbūt pirms tam izmērcē fig zin.
Svaigie dārzeņi (mizotie burkāni, kartupeļi) tiek iepriekš apstrādāti. Atverot iepakojumu ļoti ātri saglumē un saskābst (darbā vienbrīd veda, tāpēc no piegādātājiem izsitām informāciju, kāpēc rūgst).

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2015. gada 11. decembris, 18:24:27 »
Aaa un Trix - ceru, ka Tu tās veikala pupas notecini un noskalo pirm pļokšini uz pannas.

Tā susla IMHO nav pārtikas produkts, turklāt lieks škidrums uz pannas galīgi nav vajadzīgs, bet mazgāt gan jēgu neredzu - viss, kas ir varējis tajās pupās sasūkties, tur jau ir sasūcies, ko tur vairs mazgāt.

Rūpnieciskā saldētava gan man nav, lai 6 litrus pupiņu sasaldētu plakaniski. :D Ja nu vienīgi jāgaida februāris ar -30 un jāplāj pagalmā uz taciņas. :D

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #14 : 2015. gada 11. decembris, 21:50:59 »

Sālsūdenī apvārītas svaigas pupas var konservēt, lai ziemā ietaupītu laiku, mērcējot un vārot kaltētās. Svaigās pupas izloba no pākstīm un ne vairāk kā trīs minūtes vāra. Nokāstas pupas pilda burkās, pārlej ar verdošu ūdeni, kam uz katru litru pievienota ēdamkarote sāls, un pasterizē.

Tas bišku no citas operas - par svaigām cūku pupām, bet varbūt var tamlīdzīgi ieburkot arī vārītas pupīņas.