Esmu kūpinājis un kūpinu, nepārspīlēšu, jau gadus 40

garšo man tie kūpinājumi.
Par auksto kūpināšanu iesaku aizmirst, vismaz sākumā. Tas ir sarežģīti, tur vajag speciālu aprīkojumu (dūmu ģeneratoru, ventilatoru) u.c. lietas. "Karstajai" kūpinātavai pieliekot garu trubu, nekāda "aukstā" nesanāks, ticiet man

Bet ko tik nevar dabūt gatavu, ja nopietni vēlas...
Savukārt karsto kūpinātavu iesaku, pat ja kūpināsiet 3x gadā, tas ir tā vērts
Laba kūpinātava ir tāda, kurā vienlīdz labi kūpināt gan ziemā, gan vasarā un malka vajadzīga pagalēm, nevis ķerrām
Ja iespējams, būvējiet stacionāru, nepārspīlējot ar izmēru. Princips - kurtuvē kurina alkšņa malku, dūmi un karstums iet uz kasti, karsē, žāvē un apkūpina produktu. Ja tas nav bizness, bet savam priekam, tad parasti pietiek ar kasti 60x60cm ~1m augstu, vai 200L metāla mucu ar vāku. Koka kaste nav ilgmūžīga - krāsot to nedrīkst, tādēļ tā pāris trīs gadu laikā iepūst un beigās nodeg (manā mūžā ir nodegušas 3). Metāla muca kalpo ilgāk, bet jāsiltina no ārpuses, ja grib lietot ziemā. Mūrētām kastēm vajag ārprātīgi daudz malkas, kamēr tās uzsilst. Minētā izmēra kastei kurtuve ir 15-20L tilpuma. Vēlams ar durtiņām, lai var regulēt vilkmi. Ja tas nav iespējams, tad vilkmi regulē ar atverēm kastes vākā. Kurtuvi ar kasti savieno ar 2-2.5m garu 150mm diametra nerūsošā tērauda caurulli, kuru ar 90 grādu līkumu ievada kastē un virsū liek jumtiņu. Cinkotā caurulle 2 gadi laikā sarūsēs.
Ja nav iespējas uzbūvēt stacionāru, var nopirkt portatīvu, tāda noder arī ceļojumiem.
Man ir arī 2 portatīvas. Gaļu tajās neesmu kūpinājis, tikai zivis vai vistu. Portatīvās princips ir tāds, kastes apakšā ir alkšņu skaidas un kasti karsē uz dajebkā, ugunskura, grilla, kaut vai prīmusa. Portatīvajā skaidas pietiek stundai+, pēc tam tās pārvēršas pelnos, līdz ar to gaļa drīzāk būs cepta dūmos nevis kūpināta. Zivis vai vista iznāk ļoti labi.