Autors Tēma: Kādas sēnes ņemat, kādas atstājat? Jeb - sēņu kursi ineshukam  (Lasīts 8362 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Nāra

Re: Kādas sēnes ņemat, kādas atstājat? Jeb - sēņu kursi ineshukam
« Atbilde #15 : 2016. gada 13. jūlijs, 11:47:42 »
Nelasu sēnes, kā arī domāju, ka nekādas rakstiskas pamācības nelīdz, tur vajag pieredzi.
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 13. jūlijs, 12:21:29 no pitons »

Atslēdzies reno

« Atbilde #16 : 2016. gada 13. jūlijs, 11:48:40 »
trakais -bekas vārīt

Atslēdzies Mango

« Atbilde #17 : 2016. gada 13. jūlijs, 12:22:00 »
Celmenes nav manā arsenālā! Tā. Jāiet pētīt. Nebiju arī dzirdējusi, ka augstvērtīgas.

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #18 : 2016. gada 13. jūlijs, 12:33:31 »
Bērnībā biju "grāmatu tārps". Trīs mājās esošās sēņu grāmatas zināju no galvas un ģimenē skaitījos sēņu eksperts (droši vien smieklīgi izskatījās, kā pieaugušie mežā ar katru neparastāku sēni skrien pie 10gadnieces konsultēties). Spriežot pēc tā, ka vēl visi esam dzīvi, tēmu pārzināju labi.

Tagad, protams, lielākā daļa informācijas aizmirsusies, tāpēc lasu tikai "klasiku" :
- bērzlapes,
- alksnenes (marinētā veidā pēc tam tāda ņamma),
- vilnīšus, rudmieses, krimildes (pēdējās 2 mūsu sēņu vietās sastopamas ļoti reti; žēl, jo, manuprāt, visgaršīgākās no visām sēnēm)
- gailenes
- bekas, baravikas (lai gan negaršo man tie glumekļi, ņemu tāpēc, ka pieņemts, ka tās ir labākās sēnes. Izņēmums ir mazās sviesta beciņas marinētas. Pārējās tikai sīki, sīki sasmalcinātas mērcē kopā ar normālām sēnēm)
- cūcenes.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #19 : 2016. gada 13. jūlijs, 12:46:02 »
trakais -bekas vārīt

katrā ģimenē ir savi "putni" :) mēs bekas noteikti vāram, atskaitot baravikas un varbūt sviestabekas...

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #20 : 2016. gada 13. jūlijs, 12:48:53 »
es arī šausminos par beku vārīšanu

Ko, neviens neēd čigānenes? Baigi labā cepamā sēne, īpaši tiem, kam nepatīk glumekļi. un vārīta ar laba, tāpat kā bērzlape - salātiem.

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies reno

« Atbilde #21 : 2016. gada 13. jūlijs, 12:50:09 »
Es dažreiz nopērku tirgū. Pie mājām līdzīgas aug, bet ej nu atšķir no sunenēm

Atslēdzies daddy

« Atbilde #22 : 2016. gada 13. jūlijs, 12:54:25 »
es arī šausminos par beku vārīšanu

Itāļi šausminājās arī par baraviku cepšanu - teica, ka pie viņiem tās var ēst tāpat svaigā veidā... Itālijā tā arī ēdu, LV neesmu mēģinājis :)

Atslēdzies Kikamora

« Atbilde #23 : 2016. gada 13. jūlijs, 13:11:56 »

Ko, neviens neēd čigānenes? Baigi labā cepamā sēne, īpaši tiem, kam nepatīk glumekļi. un vārīta ar laba, tāpat kā bērzlape - salātiem.

Mūsu mežos tādu (vai ļoti līdzīgu)  ir nenormāli daudz. Un neviens nelasa. Iespējams, ja redzētu citus lasām, arī pati sāktu. Bet tā, baidos, ka suņu sēnes salasīšu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #24 : 2016. gada 13. jūlijs, 13:52:20 »
Mēs arī čigānenes nelasām :thinking: . Nicīgi tika saukta par krievu sēni. Vienreiz gan izmisumā salasījām, jo nekā cita nebija, un nekāda vaina.

Mans mežs gan pašlaik tukšs

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #25 : 2016. gada 13. jūlijs, 14:01:16 »
Es jau ar lasu tikai tad, kad nekā cita nav :) Kādreiz, kad sālījām - tad gan... pielasi spaini un miers, pietiek ziemai. tagad kaut kā negribas vairs sālītās... Salātiem tikai tik cik baltas bērzlapītes uzreiz pēc izvārīšanas, ziemai neglabājam.

izlaidušies ar tiem veikala šampinjoniem...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #26 : 2016. gada 13. jūlijs, 14:10:54 »
Lasu tikai tās sēnes, par kurām droši zinu, ka var ēst. Ja ir šaubas, tad labāk atstāju sēni mežā.

Gailenes, bekas (ar izņēmumiem), baravikas, rudmieses - tās es ņemu vienmēr. Pārējās atkarībā no garastāvokļa, groza tilpuma un meža piedāvājuma. :)

Atslēdzies Mango

« Atbilde #27 : 2016. gada 13. jūlijs, 14:37:51 »
Lietuvieši ir aptrakuši ar tām čigānenēm, pilns tirgus, neko citu neredzēju, pat gailenes ne.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #28 : 2016. gada 13. jūlijs, 14:58:02 »

izlaidušies ar tiem veikala šampinjoniem...

taisnība, tomēr reizēm gribas kādu "izteiktāku" garšu, tādēļ mēs nevis sālam, bet sasaldējam dažus maisiņus ar vārītām parastām sēnēm un dažus ar saceptām gailenēm.

Iedomājies podiņēdiens - kārtām kartupeļi, kūpināta gaļiņa, sacepti sīpoli, dažādas sēnītes...ar jēliem šampinjoniem nekas tāds nesanāks :) 

Atslēdzies faraons

« Atbilde #29 : 2016. gada 13. jūlijs, 19:40:20 »
ar čigānietēm ir jocīgi - pati nelasu. ja man blakus kāds lasa vai liek manā grozā, tad varu ņemt un arī vēlāk ēst. bet pati iesēņot nespēju - atgādina mušmires. bail. un tās, kas klasiskās vārāmsēnes, arī ilgi vāru, kamēr krāsas pazūd. un vēl mērcēju trīs dienas. :)