Autors Tēma: sēņu soļanka  (Lasīts 999 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

sēņu soļanka
« : 2016. gada 30. jūlijs, 10:18:15 »
Patiesībā tā nav nekāda nopietna recepte, drīzāk iedvesmojošs gabaliņš, ka visu var pārvērst zupā.

Pamatā ir bērzlapes  -marinētie podiņi ar sīpolu ripām,  plakanie eksemplāri sālīti zem sloga (puslitra burciņa un akmens) jau sagriezti strēmelēs.

Tad -atkausēta puslitra plastmasas pudele ar buljonu no saldētavas, sīpoli, kartupeļi,no pagājušāgada aizķēries paštaisītais Džeimija Olivera kečups, kaut kāds nikns spāņu maisījums asumam.

Tālāk jau vienkārši -sīpoli ripās cepinās kādas 15 min, tad pieliek devīgi kečupu, marinētās sēnes un sīpolus, visu pacepina vēl. Pa to laiku buljonā izvārās sīki sagriezti kartupeļi, sardeles krikši. Visu sagāž kopā, klāt ieberu sālītās bērzlapes, žāvētu desu strēmelītēs,vēl pavāru min 5.
 Tad vismaz stundas 2 gaidīja ēdājus -tas arī nāca zupai tikai par labu.
. Nekādus kaperus un olīvas nevajag, jo visas garšas jau ir no marinētajām sēnēm, sīpoliem un vēl šļukas marinādes.

Buljons tikpat labi varētu būt no želejtrauciņiem.

Atslēdzies ragana

Re: sēņu soļanka
« Atbilde #1 : 2016. gada 30. jūlijs, 13:03:09 »
Es pa starpu gurķu marinēšanai vārīšu skābeņu zupu. Tagad smuka otrā raža, jauna un maigas lapiņas.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #2 : 2016. gada 04. augusts, 20:16:03 »
Ielieku šajā tēmā. Solīju jau aizvakar, bet nesanāca. :blushing:
Šī recepte der gan kā sēņu salāti, gan kā zupa (tad pievieno buljonam ar kartupeļu kubiņiem, pasniedz ar skābu krējumu un sasmalcinātiem zaļumiem)

1 kg tomātu (noblanšē, nomizo, sagriež gabaliņos)
1,5 kg sagrieztu vārītu sēņu (svaigas sagrieztas bekas vai bērzlapes, čigānietes)
1 kg sasmalcinātu sīpolu
0,5 kg burkānu
~ 200 ml eļļa
pipari, sāls, 2 ēdamkarotes 9% etiķa
Katlā eļļā apcep sīpolus un burkānus, tad pievieno sēnes, pasautē, pievieno tomātus,sautē vēl minūtes 20. Pievieno garšvielas, izmaisa, vārošu pilda burkās, aizvāko, apgāž otrādi un silti sasedz.

viesmiiliigs

• Viesi
« Atbilde #3 : 2016. gada 04. augusts, 20:28:14 »
Joprojām ar siltām jūtām atceros šo. Sašķaidot un uzsildot arī zupa būtu labu labā.

Autors: Anitiņš
Datums: 30.01.2006 18:58

Nu tā,tā kā man dikti nepatīk ārkārtīga precizitāte tad es bieži daru tā-salātus taisam no tā kas ir mājās.Uzrakstīšu pamatsastāvdaļas un procesu,nianses var bū dažādas. Novārītas sēnes sakapā un apcep un krāmē kastrolī.1-1,5 kg tomātiem noņem miziņas un eļļā sacep,kastrolī iekšā.1 kg sīpolus sagriež,sacep un kastrolī.1 kg burkānus sarīvē,sacep un turpat.Kādu papriku arī sacep un klāt.Sagriež pētersīļu un seleriju buntītes un arī grāpī.Turpat kādu sasmalcinātu ķiploku,sāli un cukuru attiecībā 1:2(cukuru vairāk).Var likt garšvielas kādas grib,man bij drusku estragons,baziliks,kalnumētra,arī tomātu mērce1/2 l burka. To visu liek uz uguns un vāra,pielej vēl šļuku etiķa -stiprumam.Vāra uz lēnas uguns maisot jo velk pie katla dibena.Kad jūt ka lieka šķidruma vairs nav, tad ir gatavs un liek burkās un našķojas ar sviestmaizi vai pie taisītiem siltiem ēdieniem izmanto kā salātus.Man kā beku sievai tās sēnes rudenī vienmēr ir un tad nu jāštuko kā izmantot. Tie marinētie dārzeņi arī bij marinēti kopā ar sēnēm, visam ir savādāka garša kā parasti-vajag tik pamēģināt pašiem.Lai veicas !

PS ieraudzīju datumu, pavilka uz nostaļģiju - vairāk kā 10 gadus atpakaļ tas bija...
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 04. augusts, 20:34:16 no Piafa »

Atslēdzies reno

« Atbilde #4 : 2016. gada 04. augusts, 20:36:21 »
Paldies, tagad tik jāgaida jaunais sēņu uznāciens, pašlaik gailenes vien. Dārzā gan 2 bekas galvas izbāzušas, tad jau mežā arī sāks augt. Zupām manas favorītes tomēr stingrās bērzlapes