Autors Tēma: Vārda brīvība Latvijā  (Lasīts 3260 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

tas_pats_lv

• Viesi
Re: Vārda brīvība Latvijā
« Atbilde #15 : 2016. gada 09. augusts, 09:11:28 »
Iemācies lasīt - man nav nekas pret to, ka publisko visu šo informāciju. Es esmu pret nekontrolētu mutes virināšanu. Patiesība ir laba lieta, taču, pat to paziņojot, ir jāprot izvēlēties vārdus.
Mani nomāc iespaids, ka es esmu kaut kādā man nesaprotamā formā devis mājienu, ka es vēlos dibināt patiesības žurnālistikas fakultāti ar dekānu manā personā, un tagad prasu no jums finansējumu ... es tak to nedaru, pareizi?  :thinking:
Jautājuma būtība ir par to vai par avīžu rakstu vajag saglabāt iespēju veikt kriminālvajāšanu pret žurnālistu. Par tiesisko regulējumu ar civillietu nav nekādas pretenzijas, par savu rakstīto patiešām ir jāatbild...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #16 : 2016. gada 09. augusts, 10:48:56 »

Jautājuma būtība ir par to vai par avīžu rakstu vajag saglabāt iespēju veikt kriminālvajāšanu pret žurnālistu. Par tiesisko regulējumu ar civillietu nav nekādas pretenzijas, par savu rakstīto patiešām ir jāatbild...

pag pag, visu pēc kārtas, par jautājuma būtību:
a) Tu vēlies no KPL izslēgt 157. pantu "Neslavas celšana"
vai
b) Tu vēlies ,lai minēto pantu nepiemēro atsevišķām cilvēku kategorijām - politiķiem, žurnālistiem, aktieriem u.c.?

Tā uz pirkstiem runājot - krimināllieta ir sabiedrībai bīstama, tāpēc apsūdzību uztur valsts, savukārt civillietas personas atrisina savā starpā, jo tur sabiedrībai bīstamības nav.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #17 : 2016. gada 09. augusts, 14:43:36 »
Ja es pareizi esmu sapratis, tad iet runa par 157.panta otrās daļas atcelšanu:
Kā jau visiem zināms 156. un 158 pants ir izslēgts
palicis KL ir tikai 157 pants:
Citāts
  157.pants. Neslavas celšana
(1) Par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), —
soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.
(2) Par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī —
soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.
Procesuālā kārtībā gadījumā, kad iespējamais sods ir brīvības atņemšana, ir daudz stingrākas, nekā piespiedu darba vai naudas soda gadījumā.

p.s. un, manuprāt, jēdziens "masu saziņas līdzekļi" vairs netiek lietots, bet likumdošanā plaši lieto "masu informācijas līdzekļi" (MIL) – laikraksti, televīzija un radio, kas principā norāda uz šī panta mantošanu no padomju Latvijas krimināllikuma.

p.s.s. paldies cita par atgādinājumu, ka labie darbi nav veikti līdz galam un laiks atgriezties pie labo valstiski pareizo darbu darīšanas

Nekādi neatstāja "deja vu" sajūta. Kur esmu dzirdējusi tādas runas kā te bīda t_p_lv? Atcerējos, ko tas viss man atgādina! Tas man atgādināja Vienotības retoriku, kad tā rāvās pie varas. Diemžēl nācās konstatēt, ka arī Vienotībai vārdi nesakrita ar darbiem... Kas arī bija jāpierāda. Skaisti runāt ir viens, skaistus (labus un krietnus) darbus darīt - pavisam cits!
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 09. augusts, 15:32:36 no Spārka »

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #18 : 2016. gada 09. augusts, 15:28:29 »
Re, pat netika 2 pilnas lapas ar komentāriem pierakstītas, kad jau izdevās aizrakties līdz problēmas saknei.  :thumbsup:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #19 : 2016. gada 09. augusts, 16:22:30 »
p.s. un, manuprāt, jēdziens "masu saziņas līdzekļi" vairs netiek lietots, bet likumdošanā plaši lieto "masu informācijas līdzekļi" (MIL) – laikraksti, televīzija un radio, kas principā norāda uz šī panta mantošanu no padomju Latvijas krimināllikuma.

īsti nesapratu norādi par mantošanu no Padomju Latvijas krimināllikuma? Es zupu joprojām ēdu ar karoti, kā LPSR laikos, un no tā nemaz nekautrējos. vai tad toreiz VISS bija nepareizi?? :D

RaFix

• Viesi
« Atbilde #20 : 2016. gada 09. augusts, 16:48:28 »
Procesuālā kārtībā gadījumā, kad iespējamais sods ir brīvības atņemšana, ir daudz stingrākas, nekā piespiedu darba vai naudas soda gadījumā.
Procesuālā kārtība atšķiras atkarībā no nodarījuma bīstamības. Ja nodarījums ir personas veselību vai dzīvību apdraudošs, procesuālās darbības būs daudz stingrākas, nekā gadījumos, kad neviens no nodarījuma fiziski necieš. Ja esi kādam nozadzis mašīnu, būs vieglāk, nekā, ja esi nosepkavojis cilvēku.
Pameklē arhīvos vecos - 90to gadu sākuma likumus. Toreiz tajā likumā bija uzskaitīts, ka cieņas un goda aizskaršana ir attiecināma uz radio, televīziju, presi un sabiedriskiem pasākumiem. Tāds tas likums bija padomju laikos. Korekcijas ieviesa, kad parādījās internets. Ar laiku valodnieki ir šim te izdomājuši analogu terminu, bet iepriekšējais nav atzīts par nekorektu, tāpēc likumā nekas nav mainīts taču nē - tas nav tāds, kāds bija padomju laikos.

Mani nomāc iespaids, ka es esmu kaut kādā man nesaprotamā formā devis mājienu, ka es vēlos dibināt patiesības žurnālistikas fakultāti ar dekānu manā personā, un tagad prasu no jums finansējumu ... es tak to nedaru, pareizi?  :thinking:
Nē, Tev vienkārši ir melnbaltā domāšana. Ja kāds uzskata, ka žurnālistam arī būtu jāprot pievaldīt muti un nevis uz faktiem, bet uz epitetiem, bez kuriem fakti pilnīgi mierīgi var iztikt, tad viņš uzreiz ir zagļu atbalstītājs. Tā nav. Žurnālists arī nemēdz būt bez grēka.
Jā, vajag saglabāt kriminālvajāšanu pret jebkuru, kas pārkāpj likumu. Nepatiesas informācijas izplatīšanai sekas var būt ļoti smagas un tieši dēļ šī aspekta arī šis pārkāpums ir krimināli, nevis administratīvi vai kā citādi sodāms. Viss ir tā, kā tam jābūt. Žurnālistiem, turklāt, vispār vajadzētu stingrāku kontroli, jo tas, kas pēdējos gados notiek žurnālistikā ir tuvu pretīga robežai. Virsrakstus palasi - tur no patiesības jau sen vairs nav ne smakas - lai tikai skandalozāk izklausās. Vajag, vajag viņus pakratīt, lai publicē to, kam tiešām ir saturs, nevis no mušas ziloni pūš. Tādus kārtīgus ziloņus, pie tam labā formātā, publicē vairs retais žurnālists.

P.S. Nevienu no saviem darba devējiem neesmu pat domājis aplaupīt. Nevis tāpēc, ka esmu slinks, bet tāpēc, ka neesmu tā audzināts. Domā, ko runā, citādi šobrīd no tāda izteikuma var izsecināt arī to, ka Tu manā vietā iespēju garām nebūtu laidis, kas neko labu par Tevi kā cilvēku neliecina.