Autors Tēma: Mūsu bērnības spilgtākie notikumi  (Lasīts 6123 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mango

Re: Mūsu bērnības spilgtākie notikumi
« Atbilde #15 : 2016. gada 10. oktobris, 22:52:40 »
Vēl par sēņošanu. Bet skolas vecums. Celis ģipsī. Bet mājās jau pokemonu nenoturēsi, es protams arī steberēju pa mežu.
Mežš tāds ģikijs, sakrituši koki, jāložņā pamatīgi.
Arī par meža cūkām biju dzirdējusi..
Klīstu es pa mežu un dzirdu tādu savādu ņemšanos, skatos gravā ģimenīte bauda dubļu vannas.
Ka ņēmu vagu laukā no meža, ne ģipsis traucēja pāri kokiem lekt, nekas, to skrējienu vispār neatceros, tikai to, ka tiku laukā no meža pie tantes ar saucienu cūkas. : D

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #16 : 2016. gada 10. oktobris, 23:28:02 »
Vienreiz bērnībā no laukiem, kas pie jūras, paņēmu no vectēva loma dažas dzīvas reņģes, no kurām divas lielākās ieliku 3-litrīgajā stikla burkā ar ūdeni, atvedu uz Rīgu un ielaidu dzīvokļa akvārijā, nosaucot par Ansīti un Grietiņu. Sākumā viņas notēloja integrāciju un izlikās par parastām akvārija zivīm, bet pamazām ievērojām, ka akvārijā zivtinu paliek arvien mazāk, līdz beidzot Ansītis un Grietiņa palika vienīgās... Nav grūti uzminēt, kur palika pārējās...
   Vēl man spilgtā atmiņā, ka kaimiņos tolaik 1 krievu ģmenē dzīvoja 3 brāļi, viņi bija vēl izdomas bagātāki... Reiz pagalmā viņi noķēra parasto pelēko žurku, aiznesa mājās un pieradināja. Būrī nelika un žurka skraidīja viņiem pa dzīvokli, bet kad nācu no skolas, tā uz pakaļkājām stāvot, bieži skatījās pa logu... Vienreiz puikas to piesēja striķītī kā sunīti un aizgāja iepirkties uz tuvējo maizes veikalu, pati biju lieciniece tam skatam, jo gāju viņiem aiz muguras uz to pašu veikalu nopirkt bulciņas.  Lieki piebilst, ka pircēji veikalā pašķīda uz visām pusēm, bet pārdevēja skaļi lamādamās, izdzina viņus no veikala ar visu žurku un es mājās mammai prasīju, ko nozīmē "svoloči". ;)

Atslēdzies Mango

« Atbilde #17 : 2016. gada 10. oktobris, 23:49:50 »
Atkal līdzības. Bērnībā ļoti gribējās mājdzīvnieku, bet suni, kaķi neļāva. Omis bij uz lauka noķēris man pelīti, kāmji toreiz nebija. Atceros, kā burkā vedām uz Rīgu. Bija jāizdomā, kur turēt, tikmēr šī dzīvojās pa burku, pa virsu marlīte. Baroju. Naktī šī mistiski tika laukā, vannasistabā sagrauza pulvera paku, agrāk bija tādas lielas 5 kg, visa grīda pulverī.
Bija virtuvē uz galda cukurgraudus grauzusi.
Nojautu, ka briest kkas nelāgs, likās manīju, ka tiek liktas lamatas. Izlikos, ka esmu aizmigusi un gaidīju, kad vecāki aizmigs, zagos uz virtuvi, vēru logu vaļā, lai var aizmukt, 1. stāvs. Ceru, ka izdevās.

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #18 : 2016. gada 11. oktobris, 01:09:47 »
Bērnībā viss ir pirmo reizi un spilgti. :)
Pirmā spilgtā atmiņa man ir no jūras - jūras smarža, vējš. Zinu, kaut kur čemodānos ir foto, izrakšu un paskatīšos, cik veca es varētu būt bijusi.
Tēvam bija paradums vasarās sestdienu rītos uzsaukt - braucam! Nekad netiku manījusi, ka braucieni tiktu plānoti. Tikai tik tikko iedomājos, ka varbūt tomēr norunāja, man nedzirdot. Līdzi vienmēr bija gumijas laiva, jo nakšņošanas vieta allaž bija pie kādiem ūdeņiem.
Atceros, kā ap 5 g.v. iemācījos peldēt, kulstījos seklumā un - pēkšņi - peldu!  Tā Sajūta!

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #19 : 2016. gada 11. oktobris, 02:10:17 »
Mana pirmā bērnības atmiņa, kuru skaidri apzinos – Bija ziema, mammucis ievīstīja mani kaut kādā deķī un iesēdināja koka ragaviņās ar ieapaļu atzveltni. Droši vien staigāt vēl nemācēju, arī runāt ne, bet atceros, ka es pie sevis domāju, par to, cik skaisti apkārt un par tām sniegpārsliņām, kas skaisti krita  uz cimdiņiem. Sniegpārsliņas bija aukstas un negaršīgas. Laikam nosalu, jo vēl atceros, ka  visapkārt rosījās mammucis ar kaimiņieni, rīvēja man ar kaut ko kāju pēdas un lika uz pieres kompreses. Liekas, ka neraudāju, es vispār maz raudāju.
Un vēl vecmāmiņa, Man bija fantastiska vecmāmiņa. Klusa un vienmēr smaidīga. Viņai bija tik siltas maigas rokas. Visvairāk man patika, kad viņa lasīja man grāmatas, dažas jau zināju no galvas. Tieši viņa man lasīja Staburaga bērnus, Poruka  stāstus ,Zaļo grāmatu un Kestnera  Emīlu. Bet visvairāk man patika Raiņa Zelta  zirgs un Sprīdītis. Man liekas, es pat raudāju. Un vēl viņa man dziedāja tautas dziesmas un mācīja adīt rakstainus cimdus.
Un ir vēl tādas lietas, kas ar mani notika tikai bērnībā. Es pat nezinu, kā to nosaukt, tāds  meditatīvs dvēseles stāvoklis. Izjutu  to stāvokli reizes 3-4 un pēc gadiem 13 vairs nekad.  Pat nezinu, kā to nosaukt. Pēkšņi ir viens mirklis, kad tu sajūti tādu dīvainu atsvešinātību no apkārtējās pasaules . Tu esi tikai vienatnē pati ar sevi , savu dzīvi un dvēseli. Tai mirklī mani vienlaikus piepildīja mierīgas laimes , brīvības un skanoša lidojuma izjūta . Visa pasaule sanēja un piepildījās ar mirgojoši zeltītu gaismu. Es dzīvi izjutu šīs enerģijas viļņus, tie bija tik taustāmi un vienlaikus maigi un caurspīdīgi. Likās, ka visa pasaule piepildās ar tiem pulsējoši  zelta stariem. Cik tas bija jauki un tā laimes izjūta, kas vēl ilgi nebeidzās.  Pirmo reizi, tas notika, liekas gados sešos – kad noriskēju un vienatnē nogāju par 1.5 metra augsta žoga dzegu, šaura dēļa platumā ( varbūt tieši tāpēc nenokritu, jo pēc pašreizēja vērtējuma žogs bija savus 25 m garš); otrreiz tas bija trešā klasē,  kad pirms vasaras brīvdienām saņēmu liecību un pagalma uz šūpolēm neviena nebija – šūpojos  un tā bija pilnīga laimes sajūta. Trešo reizi tas bija mājās, vienkārši sēdēju uz dīvāna un pēkšņi ne par ko nedomāju, vienkārši atkal lidoju …
To, kā beidzās bērnība es arī atceros. Es ar manu klases drušku, nolēmām pirmo reizi iemēģināt alkoholu, jo cerības to uzzināt ģimenes lokā bija niecīgas. Mūsu ģimenē neviens nedzēra – Vispār!  Nu varbūt kādu glāzi svētkos, ja ciemiņi atnesa. Tā kā mūsu izredzes iepazīties ar zaļo pūķi bija niecīgas.  Bet kaut kad taču tas bija jādara. Vienā vārdā reiz tā stunda sita un mēs nostājāmies  pēc alkohola izslāpušo rindas galā. Bija jāizvēlas, kaut ko no piedāvātā asortimenta. Nedaudz pamīņājamies un tad druška  ar pirkstiņu viegli piesita priekšā stāvošām vecim : - Atvainojiet lūdzu, ko jūs ieteiktu iesācējiem?  Nu moins – es to atcerēšos visu mūžu. Veču rinda manāmi sarosījās, un uztraukti sāka apspriest, ko lai tādu vajadzētu iegādāties lietošanai  tik jaukām būtnēm, lai nesabojātu pirmo reizi . Beigās visi vienojās. Tas bija Gratiješti.  Tāds štrunts vien bija. Tāpēc nekāds liels dzērājs no manis nav sanācis

Atslēdzies ragana

« Atbilde #20 : 2016. gada 11. oktobris, 08:53:06 »
Ļoti spilgta un karsta saule, milzīga pļava pie Lielās Egles. Zied dzegužpuķes un bezdelīgactiņas. Viss ārkārtīgi košs. Mēs ar māsu vērojam tritonus mazas upītes caurtekā. Gaiss burtiski san.

Mēs ar māsu bijām lielas peldētājas. Uz upi gājām vairākas reizes dienā, nevienam atļauju pat  nedomājām prasīt. Bieži sacentāmies, cik ilgi varam aizturēt elpu zem ūdens. Cik atceros, biju uzvarētāja - minūte un 20sekundes. Pulksteņa gan mums nebija, skaitījām lēnām (pat stipri lēnāk, kā vajadzētu  :) ). No sākuma bija grūti, bet tad iestājās tāds interesants stāvoklis, ka likās, bez problēmēm var arī daudz ilgāk (vēl tagad reizēm sapnī redzu, ka varu elpot zem ūdens). Viss bija kļuvis dīvaini nereāls.  Par cik upi pazinu kā 5 pirkstus, man patika apgulties uz muguras un ļaut lai straume nes. Tāda pilnīga uzticība dabai.

Ļoti agrā bērnībā vēroju kā uzreiz pēc ledus iziešanas pa upi brauc plostnieki. Plosts vismaz pārsimt metru garumā. Plosta priekšgalā, pa vidu un aizmugurē stāvēja vīri ar garām kārtīm un sasaucās svešā valodā - laikam nodeva komandas, kā izgriezt līkumus.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #21 : 2016. gada 11. oktobris, 08:55:43 »
Vai, Olguci, tas par alko iesācējām bija labais!  :rat:

Bērnībā man vecāmāte iemācīja adīt dubultos cimdus - jāada ar diviem kamoliem uzreiz un veidojas tāds kā rūtiņu vai šūnu raksts. Atceros, ka nebija nekas sarežģīts, bet tieši kā jāada, sen jau esmu aizmirsusi. Un paprasīt arī sen vairs nav kam. Toreiz vecāmāte teica, ka katru gadu cenšas vismaz vienu pāri noadīt, lai neaizmirstu, kā to dara.

Atslēdzies ragana

« Atbilde #22 : 2016. gada 11. oktobris, 08:58:54 »
Vēl viena atmiņa - upē tikko bija izgājis ledus, pamatīgi pali. Visa lielā līča pļava bija pārplūdusi un pilna ar milzu ledus gabaliem. Kad trešā dienā ūdens sāka noskriet, mēs ar vecomāti ņēmām kartupeļu grozus, āvām gumijas zābakus un gājām uz pļavu lasīt zivis, kas nelaimīgas plunčājās bedrītēs.
Ar māsu pa lediem lēkājām vismaz vēl pāris nedēļas.

Atslēdzies olgucis

« Atbilde #23 : 2016. gada 11. oktobris, 09:57:44 »
Vau,  un tas ledus pavasarī!!! Sētas vidū agrā pavasarī izveidojās pamatīga ezeriņš, kas izskaloja ledu biezumā fantastiskus rakstus. Ledus krakšķēja un lūza zem kājām. Ievērtajām saulē ledus veidotos rakstus - tā bija pavisam cita pasaule...

Jā, un reiz bijām nosprieduši braukt glābt indiāņus. Man pat liekas, ka neviens nenojauta, kur tie tādi indiāņi dzīvo, viens bija skaidrs - šamie ir jāglābj. Glābēju komandā bija ap pieciem dalībniekiem, visā nopietnībā rakstījām sarakstus, kas jāņem līdz, vācām konservus un ko tur vēl vajag. Pasākums izgāzās vienkārši - viens no dalībniekiem izpļāpājās mammai un mamma teica, ka viņu nelaidīs. Visa sajūsma kaut kā pati no sevis noplaka. Ar ko tas beidzās paši zināt - indiāņi iznīka.

Un vēl reiz ziemā laukos pie radiem, gājām uz lauku pirti. Pirtiņa bija maziņā, melna, stāvēja pļavas vidu. Kad jau gājām atpakaļ pa sniega kupenās iemītu taku, bija jau nakts. Zvaigznes bija tik tuvu, sniegs vizuļoja visās varavīksnes krāsās, gurkstēja zem kājām un tu arī tāds tīrs un balts vienoti ar dabu. Un tad tīk pat tīri un svaigi palagi un īpatnēja smarža visapkārt -vecais mammis bija nolicis zem spilvena piparmētru maisiņu... Tā dēļ bija vērts piedzimt

Atslēdzies Alstere

« Atbilde #24 : 2016. gada 11. oktobris, 13:42:42 »
Bērnības vasaras pagāja Jūrmalā, Mellužos. Tur bija tēva māja, ko izmantojām kā vasarnīcu. Viss labais, ko atceros no bērnības, ir no turienes.
Bija arī kastaņkoki ar skaistākajiem kastaņiem pasaulē. Jau no 4 gadu vecuma biju liela lasītāja un, protams, par ēdamajiem kastaņiem bija lasīts. Neticēju, ka mūsējos nevar ēst un ķēros tik pie gatavošanas. Gadi bija kādi 6-7. Gatavoju kā klasisko baraviku mērci - sviestā sacepu sīpolus, tad nomizotus un sagrieztus kastaņus, pievienoju garšvielas un bagātīgi aizdarīju ar krējumu. Procesa laikā nepagaršoju. Vilšanās bija negaidīta.
Ēdamos kastaņu izdevās nogaršot tikai pēc gadiem 30. Arī jutos vīlusies.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #25 : 2016. gada 11. oktobris, 14:10:27 »
Tik skaisti stāstiņi :)

Es neko īsti nevaru atcerēties, tādu gaišu un saulainu. Tikai visādas bailes un nepatikšanas.

Ā, viens ir - laukos, ar māsīcām, uz šķūņaugšas malas sasēdušās, rāvām dziedāt krievu cietumnieku dziesmas... Tā, šas, mēģināšu atcerēties (cik labi ka ir internets)... Kā mēs viņas zinājām - nav ne jausmas. Kaut kas iemācīja... :D

Бледной луной озарился
 Старый кладбищенский двор.
 И над могилой сырою
 Плакал молоденький вор:

(tālāk asarainā balsī)
 — Мама, милая мама,
 Зачем ты так рано ушла?
 Свет белый покинула рано,
 Отца-подлеца не нашла?

Живет он в хорошеньком доме,
 С другою семьей, прокурор.
 Он судит людей по закону,
 Не зная, что сын его вор.

И вот на скамье подсудимых
 Наш маленький мальчик сидит
 И голубыми глазами
 На прокурора глядит.

Окончилась речь прокурора,
 Преступнику слово дано:
 — Судите вы, граждане судьи,
 На это вам право дано.

Раздался коротенький выстрел,
 На землю наш мальчик упал
 И голубыми глазами
 Отца-подлеца он проклял.

— Ах, миленький маленький мальчик!
 Зачем ты так рано пропал?
 Сказал бы ты это мне раньше,
 И я бы тебя оправдал.

Вот бледной луной озарился
 Старый кладбищенский двор,
 И над могилой двойною
 Повесился сам прокурор.

« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 11. oktobris, 14:16:49 no Emīlija »

Atslēdzies Ezme

« Atbilde #26 : 2016. gada 11. oktobris, 14:25:41 »
Cik jauki palasīt šīs bērnības atmiņas,kas jaukas un spilgtas.Un nav neviena,kas te būtu ieslīdzis pārdomās par ''grūto bērnību''!
īManas atmiņas par bērnību(līdz skolas vecumam) -ir pilnīga brīvības sajūta.Dzīvojām laukos,visa diena savās gaitās-kur jāglābj ūdenī iekritusi vabole,kur aizlūzusi puķe jāpaceļ,kur jāapskatās,kas kūtī notiekās un jel kas,ko sirds vēlējās.Un tad vēl tā īpašā sajūta vasaras pēcpusdienās,kad gaiss aiz karstuma vibrēja un arī sanēja,tad man bija sava īpašā pasaule ar dažādiem izdomātiem sarunu biedriem,savu valodu,ar rudzu lauku kas pēkšņi uzziedēja un saulē spīdēja zelta putekšņos,Pasaule tikai man.Jā,un arī vecmammas aukstā roka uz slimības reizē karsto pieri..labi.
Pēc tam sākās skola un visa mana bērnības pasaule iznīka ,pazuda,palika tikai atmiņās,es vairs nemācēju tajā iejusties un dzīvot.
Kā ar nazi nogriezta.

Atslēdzies Mango

« Atbilde #27 : 2016. gada 11. oktobris, 14:39:59 »
Man ir arī viens šaušalīgs stāstiņš, kā bērnu nevainīgs joks var novest pie lielas traģēdijas.
Siena laiks. Siens no lauka tiek vests uz šķūni. Bērni tiek norīkoti siena mīcīšanai. Tik ved un mēs tik mīcām, lēkajam, dauzamies. Kādam no mums rodas ideja, ka vajag paslēpties zem siena un pieaugušos izjokot, visi esam pazuduši, aizlaidušies u.tml. Saguļamies zem siena, sakrāmējam pamatīgi virsū, guļam, piebrauc pieaugušie un pēkšņi man blakus ieduras dakša.. Kliegdama metos laukā, lai netrāpa kādam. Viss beidzās labi. Bet NEKAD tā nedariet, rakstu un vēl tagad drebuls.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #28 : 2016. gada 11. oktobris, 16:08:23 »
Toties manas dažas atmiņas var līdzināties feļetoniem, piem. šī. Mamma mani nereti sūtīja uz gastronomu, kas pāri dzelzceļam zem tuneļa Daugavpils ielā. Tieši pretī tam uz stūra atradās piena veikals, bet virs tā 3.stāvā dzīvoja divi dvīņu brāļi, tādi dikten jocīgi, maigi izsakoties... Viņiem bija ap gadiem 40, abi dūšīgi plikpauri, kuri mūždien staigāja strīpainos jūrnieku kreklos un plisētos svārkos (!), arī ziemā tāpat, tikai virs jūrnieku krekliem velkot pufaikas. Nezinu, par ko viņi strādāja un vai vispār strādāja, bet šad tad nodarbojās ar kokgriešanu un turpat pie veikala dažreiz pārdeva savus rokdarbus -  koka suvenīrus-suņus, tikai nezkāpēc uz 3 kājām (2 priekšējām un vienas pakaļkājas, kas bija apvienota ar asti). Turklāt, tie izskatījās pēc dažādu sugu suņiem, tikai neparastais kāju skaits gan nemainījās. Un iedomājāties, kāda šiem pusmūža dvīņu brāļiem bija izklaide ? Viņi turpat piena veikalā pirka piena tetrapakas (toreiz Rīgas piena kombināts ražoja tādas 3-stūrainas pakas no kartona),  lai no 3. stāva šīs piena tetrapakas nomestu garāmgājējiem pie kājām un viņus nobaidītu. Tāpēc  tā rajona iedzīvotāji, zinot šo paradumu, ejot garām piena veikala mājai, nereti tramīgi skatījās augšup, vai uz viņiem nelidos kārtējā piena paciņa. Bet bērni viņiem patika, tos viņi nebaidīja un reizēm māja ar roku vai kaut ko uzsauca, arī man, bet nav jau nekāds brīnums, ka es, redzot viņus abus uz ielas, centos pasteidzināt gaitu vai iet ar lielu līkumu. Tādi jautri un vienlīdz diezgan biedējoši brālīši. ;)

Atslēdzies tuk

« Atbilde #29 : 2016. gada 11. oktobris, 21:42:26 »
Kā man patika tas 3stūru piena paku dizains!
Un patīk vēl aizvien, brīnos, ka to neviens piena ražotājs neizmanto. :(
Tas bija perfekts.
Diemžēl, autoru nezinu. :(