Autors Tēma: Ģimenes arhīvi -senču stāsti un foto  (Lasīts 3992 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies tuk

Re: Ģimenes arhīvi -senču stāsti un foto
« Atbilde #15 : 2016. gada 24. oktobris, 00:25:58 »
Man arī viens vectēvs kājām devās uz Rīgu un 14gados uzsāka patstāvīgu dzīvi,
apguva amatu, vēlāk mācījās...
Kad manam dēlam bija tāds vecums, vienmēr viņu atcerējos, kā viņš viens diez jutās,
tāds mazs puika, bez savējo aizmugures. Bet nu bija uzņēmīgs vīrs, tas gan.

Atslēdzies reno

« Atbilde #16 : 2016. gada 24. oktobris, 10:03:21 »
No "Latvijas jūrniecības vēsture" 179. lpp.

Karal -trīsmastu gafelšoneris. Nolaists ūdenī 1900. Mērsragā. Tilpība 299 BRT. Būvm. Mucenieks. Īpašn. E. Kalniņš, J. Siliņš. Veicis Transatlantijas reisus. 1922. 22. okt. sniega vētras laikā zaudēja buras un mastus, tika izmests krastā pie Akmeņraga Kurzemē, bojā gāja 7 apkalpes locekļi (arī kapt. J. Siliņš), izglābās tikai stūrmanis K. Siliņš

Atslēdzies dille

« Atbilde #17 : 2016. gada 24. oktobris, 14:14:47 »
Taisnība jau Tev būs , Reno :)
Mana tante bija profesionāli rakusies arhīvos, vai nebija meklējusi pēc vārda un uzvārda un kuģa bojāejas gada. Apstiprinājās Tava versija un viņš bijis matrozis.
No bērnības atceros mazliet citu vecmāmiņas māsas stāstu, par to , ka uzmācījies augstāk par matrozi un gājis bojā pirmajā ārzemju reisā.
Nu, varbūt atgriežoties no tālām jūrām?

Atslēdzies reno

« Atbilde #18 : 2016. gada 24. oktobris, 14:58:28 »
Bēdīgs stāsts. Un sniegputenis 22. oktobrī...

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #19 : 2016. gada 26. oktobris, 17:28:28 »
Man līdzīgi kā Reno, tikai no tēva tēva puses dzimtā sanāk jūrnieki un zvejnieki. Mans vecvectēvs bijis kapteinis uz slavenā kuģa Neibāde, kad diemžēl 1926.gada 9.sept. piedzīvoja traģisku avāriju un 39 cilvēku sastāvā nogrima Rīgas līcī, par laimi vecvectēvs tobrīd jau bija kapteinis uz cita kuģa. Pievienotajā fotottēlā vecvectēvs redzams baltajā kapteiņa uzvalkā un viņam klēpī dēlēns - mans vecaistēvs, kuru  no bērnības atceros mats matā tādā  izskatā, kā bildē redzamais viņa tēvs. Arī vectēvs gāja sava tēva pēdās, mācījās Ainažu jūrasskolā, tāpat kā viņa brālis, pabraukāja uz kuģiem, bet pēc tam tomēr kļuva par zvejnieku - līdz pat mūža beigām dzimtajā pusē Tūjā.
Vectēva mīļākā dziesma bija "Neibāde"... kas sākās ar vārdiem: "Vai tu atceries vēl, vai tu atceries vēl, kuģi Neibāde Baltijas viļņus, kas šķeļ?", mēs abi ar brālēnu to ātri apguvām un tā bērnībā kļuva arī par mūsu mīļāko dziesmu, ko bieži dziedājām...

[attachment deleted by admin]

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #20 : 2016. gada 26. oktobris, 18:21:30 »
Varbūt kādam būs interesanti palasīt dziesmas "Kuģis Neibāde" vārdus, jo dziesmā atspoguļots kuģa likteņstāsts, ieskaitot traģisko septembra nakti...
http://www.dziesmas.lv/d/Kugis_Neibade_-_ood_Guthrie/9865

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #21 : 2016. gada 26. oktobris, 18:34:03 »
Varbūt kādam būs interesanti palasīt dziesmas "Kuģis Neibāde" vārdus
Šķiet, ka SF publikas vairums  no galvas zina :)
Bilde - brīnišķīga!

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #22 : 2016. gada 26. oktobris, 18:48:47 »
Šķiet, ka SF publikas vairums  no galvas zina :)
Neticami. :) Nezkāpēc iedomājos, ka tā dziesma nav īpaši populāra, iznemot mūsu un citu dzimtās, kuru vēsture saistīti ar kuģi "Neibāde". Acīmredzams, kļūdījos, bet man tas drīzāk ir patīkami. :)

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #23 : 2016. gada 26. oktobris, 19:13:11 »
Es, piemēram, nezināju tādu dziesmu. Tā jau gandrīz vai balāde.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #24 : 2016. gada 26. oktobris, 19:21:58 »

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #25 : 2016. gada 27. oktobris, 14:28:38 »
Neibādes dziesmu zinu no bērnības...te atkal būtu jāstāsta par manu dzimtu..bet man negribas bez bildēm(bet bildes visas izjauktajā kompī,kad viņu kāds saliks kopā...nezinu).
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega