Autors Tēma: pīrādziņu gatavošanas tehnoloģija  (Lasīts 3488 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Narcise

pīrādziņu gatavošanas tehnoloģija
« : 2016. gada 22. decembris, 15:52:47 »
Tie, kas cep mājās pīrādziņus, piem.ar speķi -padalieties lūdzu, kā Jūs to darāt (mani neinteresē sastāvdaļas, bet tehnoloģija).
Es tos sagatavoju cepšanai kā vecmamma to darīja -izrullēju 4 -kantīgas formas mīklu, ielieku visā tās platumā sleju speķa/sīpolu masas, aizrullēju to ciet un tad ar krūzītes pusi no mīklas plātnes augšējās malas atdalu atsevišķos gabalos, pēc tam atkal liek jaunu sleju, utt,  bet tādā veidā vienalga jārullē ciet katra pīrādziņa abas malas. Kā darāties Jūs? Gribas izmēģināt šogad savādāk!

Atslēdzies ragana

Re: pīrādziņu gatavošanas tehnoloģija
« Atbilde #1 : 2016. gada 22. decembris, 16:19:14 »
No mīklas izveidoju "desiņu", sagriežu vienādos gabaliņos, katru izplacinu, lai smuki apaļa ~7 cm diametrā, ielieku vidū ~ tējkaroti sagatavotās gaļas, pārloku (ar īkšķi pieturot pildījumu, lai neizbirst), maliņas ar pirkstiem saspiežu kopā, "vīli" aploku uz apakšu, pašu pīrādziņu saloku smukā mēnestiņā.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #2 : 2016. gada 22. decembris, 16:25:24 »
Ņemu mīklas kanci (daļu no visas), lai ir ērti darboties, norullēju vienu malu, salieku speķi, aploku mīklu, nospiežu maliņu ar glāzi, maliņas vēl saspiežu ar pirkstiem un vīli pagriežu uz leju - noslēpju.
Visus sakost!

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #3 : 2016. gada 22. decembris, 16:51:22 »
Apmēram, kā Camma. Tikai neteiktu, ka norullēju - pavelku, paplacinu... rauga mīkla elastīga, stiepjas.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Nuffs

• Viesi
« Atbilde #4 : 2016. gada 22. decembris, 17:27:49 »
Klasiskos pīrāgus cepu reti, šķiet tik uz saulgriežiem, tad nu kā ome un mamma cepusi,
kā bērnībā. Patīk, ja mīkla plāna, bet pildījums daudz.
Plāni izrullē, ar glāzi izspiež aplīšus, uzliek pildījumu, aizspiež malas, saliec “mēnestiņā“.
vēlreiz uzraudzē, pārziež ar kultu olu un cep.

Atslēdzies Narcise

« Atbilde #5 : 2016. gada 22. decembris, 19:24:13 »
Vēlreiz uzraudzē -tas ir cik ilgi ?? Vot šito gan neesmu dzirdējusi.

Nuffs

• Viesi
« Atbilde #6 : 2016. gada 22. decembris, 20:15:09 »

Gan jau esi. Rauga mīklu vienmēr pēc rullēšanās un ņemšanās,
kad gaiss tiek izspiests un mīkla saplacinās atstāj kādu mirkli siltumā atgūt puffīgumu.
Minūtēs gan nepateikšu,bet to var redzēt,kad atkal mīkla puffīga.
Parasti, kamēr viena plāts cepas tiek saveidota nākamā un arī uzpuffējas ,
virtuvē jau diezgan silts.
Ja liek cepties neuzraudzējot straujā karstumā, mēdz būt, ka malas atveras un nav glīti.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2016. gada 22. decembris, 20:26:16 »
Es atstāju uz pannas, līdz ar aci var redzēt, ka kļūst pufīgāki. Ideāli. Ja cepu tulīt, tad mīkla pacieta, plāna un sausa sanāk.

Lipinu pa vienam - izrullē mīklu, sagriež kvadrātiņos, besoties par košļenes radinieci, kas mēģina savilkties kunkulī, izstaipa pa rokām, vidū ar tējkaroti liek pildījumu, izmisīgi mēģinot netrāpīt uz malām, citādi tajās vietās veras vaļā. Aizlipina malas, liek ar šuvi uz leju un mēģina ieliekt pīrādziņa formā.
Nu bet es jau nav kaucmindietis, kā māku, tā cepu. :D [Nu, tāpat kā ar gurķu trixarinēšanu :D.]
Es visu atceros, Ričard...

Nuffs

• Viesi
« Atbilde #8 : 2016. gada 22. decembris, 22:37:30 »
Ja ikurāt nevajg klasiskos raušus vai maz laika var
izrullēt četrstūri, pārklāt ar olu,
uzkaisīt pildījumu, sarullēt kā ruleti, nedaudz saplacināt un
sagriezt pāris cm gabaliņos.
Ja negribas ķimerēties, tad šis veids ir ātrs un izskatās gana glīti.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #9 : 2016. gada 27. decembris, 00:37:37 »
Ja cepu klasiskos, tas katru mīklas gabaliņu plicinu-placinu atsevišķi, pildu, loku....

Ja slinkums, tad taisu tāpat kā magoņmaizītes - izveltnēju četrstūraini garenu mīklas plātni, nosmērēju ar olu, pārkaisu cauraudža-sīpolu maisījumu, sarullēju veltnī, sagriežu 1cm biezumā un guldu uz plāts

Atslēdzies diddly

« Atbilde #10 : 2016. gada 27. decembris, 11:34:04 »
   No mīklas saviju tādu kā desu,izplacinu no gala mazu vietiņu plānas mīklas,lieku tējkaroti speķa,aizloku ,ar glāzi nospiežu smuku pusapaļu pīrādziņu,lieku uz pannas ar griezuma malu uz leju,pārsmērēju ar olu,kas sakulta ar cukuru. Ļauju uzrūgt,lieku cepenē,un puslaikā vēlreiz apsmērēju ar olu.
  Šogad mīklu taisīju no gatavās pakas maisījuma,sanāca ļoti labi.

Atslēdzies tex

« Atbilde #11 : 2016. gada 27. decembris, 13:49:26 »
man 1. eksperimenta #^#$% paņēma un izkalta.
Nesaprotu kāpēc. Sākumā domāju, ka 180C par maz, uzkarsēju līdz 200 (vismaz pēc puļķa uz cepenes, termometra iekšā nav) - izkalta vēl trakāk.
Mīklas sastāvā kkas nav labi? Par maz raudzēju?
Raugs it kā rūga, iraugs pat no savas bļodiņas izkāpa. Mīklas apjoms raudzēšanas laikā palielinājās, bet tikai kādas 2x...
Recepte it kā no vecmammas laikiem, kam viss labi sanāca, tik man atmiņā kā tas apjoms pieauga pamatīgāk. Vai par īsu laiku raudzēju? --kkād 1+h

Vārdu sakot, tā arī nesapratu, kas tieši tur bija nepareizi un tas demotivē mēģināt vēl kādreiz, jo nesaptoru, kas tieši būtu jāizlabo.

Atslēdzies diddly

« Atbilde #12 : 2016. gada 27. decembris, 13:52:46 »
man mamma mācīja,ka pārak centīgi samīcīta mīkla dod beigās cietus pīrāgus. un skābo krējumu lika,lai mīkla gaisīgāka. bet es pati sastāvdaļas nejaucu,lietoju gatavo maisījumu,ar eļļu neskopojos,sanāk ar vieglu kraukšķīgu miziņu.

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #13 : 2016. gada 27. decembris, 14:39:45 »
TExim - man mācīja, ka milti mīklā ir jāsijā caur sietu, no augstuma, "lai bagātinās ar gaisu". Es arī cepu 200 grādos. Domāju, ka uzraudzēšana uz plāts arī ko dod. Placinot, mīkla tiek sablīvēta, tad nu vajag lai raugs drusku padarbojas un pīrāgi drusku paceļas.

Tomēr arī proporcijas ir svarīgas. Manuprāt, liels miltu daudzums cietina.Es lietoju recepti no padomju laiku pavārgrāmatas. 1 plātei, 30-32 pīrāgi.
Piens -  1 glāze (graņonka, Veras Muhinas)
Sāls - 2-3 naža gali
Cukurs - 75 g (ja būs saldā plātsmaize , tad 100)
Sviests vai citas taukvielas, vai maisījums - 100 g
Raugs svaigais -25 g (uzraudzēts ar šļuku piena un pustējkaroti cukura)
Milti - 400-500 g (man parasti sanāk pielikt 450 - 475 g)

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #14 : 2016. gada 27. decembris, 14:50:46 »
Tehnoloģija un knifi ir aprakstīti arī nesen iznākušajā "100 labi padomi", Pīrāgi, Novembris 2016.

[attachment deleted by admin]