Autors Tēma: Dzīvību Lūšu tautai!  (Lasīts 6039 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Mangusts

Re: Dzīvību Lūšu tautai!
« Atbilde #15 : 2016. gada 24. decembris, 13:01:28 »
Cik lasīju netā, ar māti lūsēni paliek līdz 9 mēnešiem, kad māte sāk atkal meklēties, tad triec tos ratā. Sanāk īsti pieauguši nav (lūsene meklējas martā, grūtniecība līdz 70 dienām), bet nekādi kaķēni arī vairs sen nav. Bet informācija pasniegta tā it kā tie būtu uķi, puķi mazulīši, spēle uz emocijām. Lai arī mani nesajūsmina šādi attēli ar trofejām, taču ažiotāža, kas sacelta un komentāri par šo tēmu ir briesmīgāki, nekā ar vienu šāvienu nomedīts lūsis.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #16 : 2016. gada 24. decembris, 13:53:37 »
Nu viņi ir 6 ...7 mēnešus veci kaķēni, kuri tagad klīst pa mežu vieni.

Pamatā jau pretenzijas ir pret tusētājiem - medniekiem. No otras puses, Lūšu pārapdzīvotība Latvijas mežos kaut kā nav manīta, Lūši nedzīvo baros un pārapdzīvotība nav iespējama. Un viņu izšaušana notiek pamatā tikai lai taupītu stirnas cilvēkiem- medniekiem.
Man būtu ļoti patīkami, ja uz Lūšu medīšanu būtu moratorijs uz pārs gadiem. Tomēr nav normāli ka cilvēki šauj kaķus kā kaut kādus kaitēkļus.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #17 : 2016. gada 24. decembris, 16:26:35 »
Sākusies jaunā lūšu medību sezona; šā gada limits - 150 lūši
   Sākot ar 1.decembri, Latvijas mežos sākusies jaunā lūšu medību sezona, kas turpināsies līdz nākamā gada 31.martam, liecina Valsts mežu dienesta izdotais rīkojums. Tas arī paredz, ka pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms šajā sezonā ir 150 dzīvnieku.

Iepriekšējā medību sezonā tika nomedīti 172 lūši, pieļaujamais nomedīšanas apjoms bija 175.
Eiropas valstu mērogā gan lūsis, gan arī vilks ir apdraudēts un tādēļ iekļauts aizsargājamo sugu sarakstos. Šo sugu aizsardzību nosaka arī Latvijā ratificētas starptautiskās konvencijas un Eiropas Savienības valstu likumdošana. Taču dokumenti pieļauj ar vietējiem apstākļiem saistītas atkāpes no vispārējām prasībām. Lai iegūtu konkrētos datus, attiecīgajām sugām tiek veikts monitorings, kura mērķis ir sistemātiski noteikt, vai populācija sekmīgi atjaunojas pastāvošās medību slodzes apstākļos.

[attachment deleted by admin]
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 24. decembris, 16:35:27 no tas_pats_lv »

Atslēdzies itta

... visvairāk cilvēkus satuvina kopīga nodarbošanās ar muļķībām ...

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #19 : 2016. gada 24. decembris, 19:33:44 »
"Rīkojumu par pieļaujamo lūšu nomedīšanas apjomu 2016/2017 gada medību sezonā" ir noformējis neviens cits kā Lūsis :)

Lūsis 67212776
valters.lusis@vmd.gov.lv
 :coffee:

Atslēdzies dip

« Atbilde #20 : 2016. gada 25. decembris, 11:34:53 »
Palasījos komentārus par lūša mednieci. Vispār drausmīgi. Negribētu būt tās meitenes vietā.
Un tad aizdomājos par cilvēku dubultmorāli. Kaut kā neticas, ka visi rakstītāji ir pārliecināti veģetārieši. Tāpat - ka neviena sieviete no rakstītājām nav izdarījusi abortu - nogalinājusi pati savu bērnu. Bet tas jau laikam nekas - pupu mizas.
 Laikam vislielākā kļūda meitenei - palielīties internetā. Nez, ja mums par visu, ko darām, būtu jāliek bildes un jāatskaitās, kādi mēs būtu? Vai arī tiešām visi ir balti un pūkaini?
Jā, nogalināt dzīvnieku ir slikti, bet sulīgu kotleti apēst ir labi.
Man patiešām ir žēl meitenes.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #21 : 2016. gada 25. decembris, 11:39:53 »
Lūši nav gaļas medījums. Līdz ar to moralizēšana par veģetārismu ir lieka.
Mežacūkas, stirnas, aļņi, kas posta cilvēku stādījumus un ir lietojami pārtikā - neredzu problēmu atšaut un noēst pārmērīgi savairojušos populāciju.
Ko apdraud lūši, man vēl nav tapis skaidrs.

Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #22 : 2016. gada 25. decembris, 14:09:13 »
Lūši plēš stirnas, zaķus, u.c. mazos. Lielā skaitā katru dienu. Ja tiek klāt - mājputnus un trušus.

Manuprāt problēma ir specifisku attēlu postēšana FB. Lai liek mednieku portālos, kur spēj novērtēt medījumu trofejas. Bet tautai parādīt nogalinātu dzīvnieku - kādu gan reakciju viņa gaidīja?

Atslēdzies reno

« Atbilde #23 : 2016. gada 25. decembris, 14:16:29 »
 citāts pašā sākumā : " Kāda medniece Gunita Kaņepe portālā «medniekiem.lv» ievietojusi foto, kurā pozē ar nomedītu lūšu mammu."

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #24 : 2016. gada 25. decembris, 18:30:41 »
Es, lai arī veģetāriete, neesmu ne liekule, ne svētule. Ja kaut kādu iemeslu dēļ dzīvnieku skaits jāregulē, piemēram, vilku vai to pašu lūšu savairojies pār mēru, ka zaķiem, stirnām un mājas aitām vairs dzīves nav, tad tas ir jādara. Ja mežacūkas norok laukus, ja stirnas/brieži/aļņi noposta jaunaudzes pa tīro, tad ir labi, ka ir cilvēki, kas to skaitu paretina un pie viena  aizbaida tālāk no civilizācijas. Un nomedīto nolieto kā gaļu. Tāpat pilnībā saprotu mājputnu īpašnieku, kas nošaus lapsu, kura apsēdusi viņa saimniecību un stiepj vistas un zosis prom. Tā ir nepieciešamība. Tas ir darbs, kas jāizdara. Bet perversi ir gūt baudu no slepkavošanas, perversi ir lepoties un fočēties ar līķiem, vienalga, kādu iemeslu pēc tas dzīvnieks nogalināts.

Ja sieviete izdarījusi abortu, tad tā vairumā gadījumu tomēr bijusi smaga izvēle un pārdzīvojums. Grūti iedomāties, ka kāda ar to lepotos sociālos tīklos un izliktu apskatei foto ar aborta atlikumu.

Atslēdzies tex

« Atbilde #25 : 2016. gada 26. decembris, 13:30:08 »
Tur ja utā lieta, ka viņa to trofejas bildi bija publicējusi mednieku (kas vrb tiešām novērtē trofeju) portālā un savā fb (kurā nafig vsp skatījās kāds, kam konkrētā persona neinteresē/nepatīk utt?).

Nebija jau nonākusi ziņu lentas galvgalī. PIRMS kāds neizvilka to bildi un neiznēsāja pa fb un twitteri. Un tie komentāri imo ir stulbāki un necilvēcīgāki par nomedīto trofeju. un pasniegti tā, it kā tur zīdāmi lūsēni būtu palikuši - dīvānhipsteru (kas visticamāk nekad neko nav nomedījuši, jo vnk ir par tizlu un ispīlējušies stabulenēs virs potītēm, lai būtu aizgājuši līdz mežam, kur nu mācījušies, dabūjuši atļaujas utt) emocijas un to uzpūšana...

Jā, šaut pa lielāko zvēru nebija labs stils, bet gan jau to jaunajai dāmai kāds vecāks mednieks būtu pieklājīgi paskaidrojis medību portālā. Turklāt clv tās bija 1. medības... nu sapriecājās, ka ar 1. šāvienu ekselents guvums tika. Ja es 1. medībās ar 1. šāvienu tiktu pie kruta medījuma es arī gribētu, lai mani draugi priecājas ar mani. Tāpat kā par citu negaidīti lielu sasniegumu vai vinnestu.
Jā, kļūda bija likt fb lapā, ko redz visi,- ne tikai draugi, bet arī nelabvēļi un skauģi... pārsteidzās skuķis mazliet. Tas arī viss.

Ja es būtu viņas vietā, papētītu, kurš pirmais aizšēroja socportālos ar negatīvu komentāru un to nu toč no sava "draugu loka" nobloķētu ar galiem gan fb, gan IRL. PAt ja kādam draugam vai paziņam tas nešķita smuki, ja vēlētu clv tomēr labu, pateiktu privāti, kā tas izskatās un ka vrb labāk būtu ko tādu nepublicēt. Tāpat kā, ja draugam rāvējslēdzējs aplamā vietā vaļā, nebļautu tak šo faktu pa visu balles zāli, bet pieietu un klusām pateiktu, vai ne?

Bet iznēsāt pa visu valsti un portālos vēlēt baisas lietas utt, tas/tie, kas to izdarīja, IMO būtu pelnījis visus tos vēlējumus saņemt pats.

Un jā, ja visi liktu internetā VISU, ko dara, un vēl ar foto, paši nosodītāji būtu baltāki un pūkaināki? Tiešām? Vai mocītos liekulībā, lai tādi izskatītos?
« Pēdējās izmaiņas: 2016. gada 26. decembris, 13:37:44 no tex »

Atslēdzies reno

« Atbilde #26 : 2016. gada 26. decembris, 13:57:22 »
un būtu uzrakstījusi vnk "ar lūsi"

Atslēdzies Maruu

« Atbilde #27 : 2016. gada 26. decembris, 22:36:47 »
Lūša gaļu var ēst, taču pirms tam tā kārtīgi jāpārbauda uz parazītiem. Lūšiem tādi ir biežāk, kā jebkuram citam meža iemītniekam.

Neteiktu, ka šis gadījums būtu gluži pārspīlēts - mazuļiem šobrīd ir aptuveni pus gads, māte ap šo laiku tikai beidz viņus zīdīt un viņi lēnām tiek apmācīti medībām - pabarot sevi paši. Šajā vecumā viņi to vēl neprot. Lūšu mazuļi no mātes atdalās aptuveni 10-11 mēnešu veci, attiecīgi nav bez pamata apgalvojums, ka šobrīd viņi vēl ir diezgan bezpalīdzīgi - viņi prot paši paēst, bet ne medīt.
Medības cilvēkam šobrīd vairs nav izdzīvošanas jautājums, tās nepieciešamas ne vairāk, kā dzīvnieku skaita regulēšanai. Lūšu populācija pie mums nav tā lielākā, attiecīgi - atstāt mazuļus nomiršanai nav nekas labs, it sevišķi gadījumā, kad runa ir par dzīvniekiem, kas ir uz riska robežas.

Faktiski - ja viņa savā postā nebūtu minējusi, ka ir atstājusi mazuļus, kas vēl nav patstāvīgi, ažiotāžas nebūtu. Bilde ar lūsi būtu vnk bilde ar lūsi. Man nepatīk tā dižošanās ar trofejām, bet tas tā ir pieņemts, mednieki tā dara un man tas neko neizteiktu. Taču laikmetā, kad lūsi nenogalināja, lai remdētu izsalkumu, dižoties un vēl ar to, ka mazuļi atstāti, lai gan vēl nav patstāvīgi, gan nav labi - mežā zvēru trūka, ka jānogalina tieši lūsene ar mazuļiem? Tas, ka nāca virsū, loģiski - jebkura dzīvnieka māte ir gatava uzbrukt, ja jūt apdraudējumu saviem bērniem.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #28 : 2016. gada 27. decembris, 17:20:46 »
Aizņemtībā šo tēmu piefiksēju visai pavirši, bet tomēr. Feisbuks virmoja tā ka nevarēja nepamanīt. Visvairāk nošokēja it kā sakarīgu un saprātīgu diezgan publisku person(īb)u izkliegtie saukļi par mežoņiem, slepkavām - medniekiem (+ vēl dažādi eksaltēti apzīmējumi).. Nu kamoon... A līdz 10 aizskaitīt? A apdomāt, ka varbūt ir lietas, par kurām ir pārāk maz izpratnes (un nav arī vēlmes tādu iegūt), un nevajadzētu vismaz tā uzreiz piebļaut sabiedrības dzirdīgās un visu norijošās ausis?...

Mums ģimenē arī ir mednieki. OK, es arī nesaprotu, kā viņi to var (p.s. gaļa man garšo), bet - uzsvars ir uz "ES nesaprotu". Kaut kur dziļi iekšā tomēr virmo izpratne, ka labi, ka vēl cilvēkos ir saglabājušās kaut kādas dabiskās lietas un to kārtība, prasmes un saprašana par dabu, instinkti, kas ir ļāvuši cilvēcei vēl ne tik sen sevi pabarot un aizsargāt. Ne jau klaigājošie trenažierskrejceliņinteliģenti, kas veikli drukā komentus internetā, un ar Pirmās pasaules problēmām pārņemtās dāmītes būs tie, kas  kaut vai (cerams nekad nepienākušajā) X stundā paņems bisi un izšaus vajadzīgajā virzienā... Šie, uz 5. pantu un cilvēktiesībām atsaukdamies, sametīs loriņus koferī un aizšvilps uz kādu tajā brīdī drošāku vietu, kamēr nopeltie mednieki un mednieces paši zināt ko izdarīs...

Nesākšu tagad diskutēt un apspriest ko tad tai medniecei vajadzēja vai nevajadzēja šaut, un lepoties vai nelepoties, tagad ne par to. vairāk - cik viegli "pavelkas" cilvēki uz visādiem stereotipainiem "protestiem".

Medības - barbarisms.
Mežus izcirst ir slikti.
Zaļā enerģija ir naudas grābšanai.
Zinātnieki ir tirliņi, kas tikai tērē naudu.
utt...

Un pamēģini tik pret pūļa viedokli ko iebilst...

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #29 : 2016. gada 27. decembris, 18:18:27 »

Faktiski - ja viņa savā postā nebūtu minējusi, ka ir atstājusi mazuļus, kas vēl nav patstāvīgi, ažiotāžas nebūtu. Bilde ar lūsi būtu vnk bilde ar lūsi. Man nepatīk tā dižošanās ar trofejām, bet tas tā ir pieņemts, mednieki tā dara un man tas neko neizteiktu. Taču laikmetā, kad lūsi nenogalināja, lai remdētu izsalkumu, dižoties un vēl ar to, ka mazuļi atstāti, lai gan vēl nav patstāvīgi, gan nav labi - mežā zvēru trūka, ka jānogalina tieši lūsene ar mazuļiem? Tas, ka nāca virsū, loģiski - jebkura dzīvnieka māte ir gatava uzbrukt, ja jūt apdraudējumu saviem bērniem.

cik es saprotu no saklausītā mednieku viedokļa, decembrī lūšu mazuļi ir pietiekami patstāvīgi