Autors Tēma: Ievēlēties  (Lasīts 3248 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Camma

Re: Ievēlēties
« Atbilde #15 : 2017. gada 27. maijs, 20:38:28 »
Kaitina, kad cilvēki piezvana uz iestādi un ''man tā kā vajadzētu tā kā uztaisīt...''. Tad arī saņem atbildi ''tā kā varētu. tas it kā maksās...'' vai ''tā kā derētu pajautāt savam ģā, vai tiešām jums to tā kā vajag''.
Visus sakost!

Atslēdzies reno

« Atbilde #16 : 2017. gada 27. maijs, 20:54:12 »
Jā - anglicismi kaitina gluži tāpat kā rusicismi.Ģermānismi jau pamazām izzūd līdz ar paaudzi, kas tos lietoja.Es, tāpat kā Minne, šad tad īpašās situācijās vai pa jokam lietoju gan rusicismus gan anglicismus :)

Tieši otrādi -tā paaudze, kas tos tiešām visā nopietnībā lietoja, jau sen zem zemes. Tagad ir "jaunais ģermānismu vilnis" -jauni cilvēki, kam acīmredzot skolā nekas par to nav mācīts. Viņiem liekas, ka tie ir jauki, veci latviešu vārdi, tādi feini un ontlīgi,  un tādēļ strikti tos brūķē.

Un ne jau par sarunu valodu es šūmējos -var noderēt gan vot,gan deķis, gan pankūka. Bet vadošajos dienas laikrakstos un portālos gan tas izskatās prasti

Atslēdzies Camma

« Atbilde #17 : 2017. gada 27. maijs, 21:47:38 »
Starp citu, ''tualete'' nav latvisks vārds. Arī krieviski ''tuaļet'' nav apzīmējums būdiņmājai. Krievu valodā šo vārdu vispār izmanto pavisam nesaistītu lietu apzīmēšanai - piem., izsmalcināta apģērba apzīmēšanai.
Krieviski gari skan ''othožeje mesto'' un prasti - ''nužņik''. "Sortir'' arī nav īsti krievu un izmantots koka būdiņmājas apzīmēšanai. Latviešiem tak ir ''ateja''. Bet mums jau dabisko vajadzību kārtojamo vietu vajag kaut kā caur puķēm un ar glanci, spranču modē - ''tuaļot''. Vot i vēl arvien cīnāmies ar daiļskaņošanu. Un kaut kā dīvaini skan ''tualetes ūdens" - tā i nevar saprast, vai jau nolietais pasmelts, vai gluži otrādi - domāts nelāgās smakas nomākšanai atejā.
Visus sakost!

Atslēdzies tuk

« Atbilde #18 : 2017. gada 27. maijs, 21:47:54 »
Uff, ar ar tiem ģermānismiem sadzīvē baisi grēkoju :),
Patīk, kā vecome runāja- krizdoles, gardīnes... :)
Bērns mazajās klasēs atnācis no skolas aizrādīja - “smuki“ teikt nedrīkstot...
Saprotu, bet vēdlodziņu vēl aizvien mūsmājās sauc par kaplodziņu, stulbi izklausās,
ja nezina ka tas no vārda knap... :D
Njā...

Atslēdzies reno

« Atbilde #19 : 2017. gada 27. maijs, 23:30:31 »
Mana vienīgā pieredze ar ģermānismiem bija kaimiņu tante -vecmāmiņu vecumā, tiešām veco laiku cilvēks. No viņas arī zinu, kas ir širce , telēķis un gafele. Kaut gan par pēdējiem diviem neesmu droša -vai tik nav no kaut kādas literatūras, tik arhaiski viņa nerunāja, smalka dāma, veikalu īpašniece -bijusī, protams.

No mammas puses man ir tikai kurzemnieku vārdi -visādas naģes, ķoči un bērnu sitināšana. No tēva puses -tīra latv. valoda, vienīgā tāmnieku sāpe -jaucu N un Ģ