Autors Tēma: Palīdziet ar padomu (kapu kopšana)  (Lasīts 13205 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

Re: Palīdziet ar padomu (kapu kopšana)
« Atbilde #15 : 2017. gada 19. jūnijs, 22:42:53 »
Kapos?! Pirmo reizi dzirdu!

Mēģinu restaurēt bēru mielasta norisi:  Sākumā saka galvenos vārdus,klusuma brīdi kaut kā neatceros, tad apsēžas un apēd to  minikūciņu un dzēriens, vīns vai limonāde -pašu izvēle. Tad sāk pasniegt silto -klasika -buljons ar pīrādziņu,bet no tā arī mēdz atteikties. Tad otrais -atkal klasika -kartupeļi, karbonāde,kotletes,vista, štovēti kāposti, kaut kādi salāti. Tad kaut kāds saldais, kūciņas, augļi, kafija.

To jau parasti pasūta un ar saimniecēm norunā. No mūsu pieredzes -nekādus atsevišķus salātus nevajag, visi gurķi, tomāti  un bietes palika pāri

Pie saldā parasti sāk runāt,  teikt kaut ko par aizgājēju.
Vienās bērēs, kur pie galdiem sēdēja ap 80 cilvēku, aicināja izteikties un laida mikrofonu apkārt. Tad nu katrs juta, ka grib kaut ko pateikt, un bija uzmanīgi jāpārtrauc,jo vakars draudēja ievilkties  bezgalībā

Ar dzērieniem jau atkarībā no pašu vēlmes -var jau vispār bez alkohola,bet parasti kāds brendijs pie kafijas un vīns

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #16 : 2017. gada 19. jūnijs, 23:10:54 »
Jā, kapos! Bēres notika ziemā, bija auksti, kapi tālu, tāpēc tika pasniegts karstvīns no termosa un kūciņas uzreiz pēc apglabāšanas. Neviens neatteicās.  :smile:

Atslēdzies diddly

« Atbilde #17 : 2017. gada 20. jūnijs, 00:00:04 »
 zinot,ka vietā,kur būs bēru mielasts,ir arī projektors,izdomājām parādīt aizgājējas fotogrāfijas.
 Bēru viesi uzņēma atzinīgi,īpaši,ka tik vecu cilvēku izvadot,parādījām viņas jaunības bildes,un daudzi seni radi tajās,ko cits pat nebija tādu foto redzējis. Tas bija reizē arī sarunām,un atmiņām pamats.
 ēdieni-glāzīte Kagora,un mikrokūciņa,tad buljons un pīradziņš. Aukstās uzkodas jau servētas,un siltais,kā parasti-rolādes,kokletes,karbonādes,karpeļi,šķovkāposti. Beigās,kūkas,un kafija.

Nesen bijām pajaunam pusim uz bērēm,arī rādīja slaidus,no bērnu dienām.Tas kkā noņem to smagumu,palīdz cilvēku atcerēties,kad bijām visi kopā.

Atslēdzies reno

« Atbilde #18 : 2017. gada 20. jūnijs, 00:04:33 »
Jā, projektors un bildes uz ekrāna. Ja nav iespējams -fotogrāfijas palaist apkārt paskatīties

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #19 : 2017. gada 20. jūnijs, 07:41:54 »
Bēres no bērēm atšķiras gan norises, gan ēdienu -dzērienu ziņā. Katrā pusē savi ieradumi (negribētos to saukt par tradīcijām). Pēdējā laikā daudz sanāk bēroties, nekur nekādas kūciņas sākumā nav redzētas. Diddly ieteiktais projektors - man tāda doma patīk... Pavasarī draudzenes bēres bij nejēgā smagas, parunāt neviens nespēja bez asarām un kumoss sprūda, kādas tur kūciņas... Kāreiz būtu noderējušas kādas bildes...

Mūspusē kapos ir vīns/šnabis (atkaršgs no laikapstākļa, ziemā šņabels pašā laikā) un pīrādziņi. Pie galda apmēram tas pats, kūciņas kā iesākums nav redzētas.

Šēra

• Viesi
« Atbilde #20 : 2017. gada 20. jūnijs, 08:04:15 »
Paldies par atsaucību. Izdomāju, vai pēc klusuma brīža uzreiz jāsāk maltīte vai vēl kas jārunā.

Cik nu bērēs būts, mielasts allaž sākts ar pāris kumosu kūciņu un desertvīnu.
Tas simboliski mazina rūgtumu, sāpes  un vēl vieglu ceļu aizgājējam.
Tam seko buljons ar pīrādziņu, siltais ēdiens, tad augstais galds, noslēgumā deserts, kafija.

Atslēdzies dip

« Atbilde #21 : 2017. gada 20. jūnijs, 09:05:26 »
Bēru tradīcijas Latvijā atšķiras. Zinu, ka Vidzemē dod cienastu jau kapos - dzeramo, pīrāgus. Varbūt tas domāts tiem, kas netiek/negrib uz bēru mielastu.
Rīgā - gandrīz vienmēr glāze vīna un maza kūciņa. Nezinu izskaidrojumu.

Pēc klusuma brīža - laikam gribētos kādu pamatīgu sākumievadvārdu.

Fotogrāfijas - ļoti laba doma.

Es saprotu, ka bēres ir bēres, bet skumji, ja neviens neko nepasaka par aizgājēju.

Atslēdzies fiasko

« Atbilde #22 : 2017. gada 20. jūnijs, 09:05:29 »
Jā, cik esmu bijusi bēru mielastos, tad arī parasti pirmais mazkūciņas kumoss un salda vīna glāzīte. Ēdieni jau parasti klasiskie, nekādas izvirtības nav vajadzīgas, tomēr labi, ja ir garšīgi pagatavots...

Latgalē bērēs pie kapiem ir dzerta arī šņabja glāzīte un apēsts kāds gaļas pīrādziņš. Tā kaut kas.iedots arī tiem, kas nedodad tālāk uz mielastu.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #23 : 2017. gada 20. jūnijs, 09:10:59 »
Arī šoreiz atšķiršos. Laikam bijām vienīgie dīvainie, tradīciju lauzēji un pagāni - savam dēliņam nekādus bēru mielastus nerīkojām. Visa mūsu būtne pretojās (runāju par sevi un bērna tēvu) kkur sēdēt un stumt rosolu vai karbonādi, vai redzēt to darām citus. Un nespējām arī iedomāties, kurš tur būtu spējīgs ko runāt, vadīt vai klausīties. Bet principā neviens par to ne brīnījās, ne šausminājās, izņemot vienu omi. Tā mums lasīja morāli, kaunināja, ka tā nav pieņemts, ko cilvēki teiks utml. Un pēc bērēm uzklāja mazu kafijas galdu, uz kuru aizvilkāmies, bet pie kura es vnk aizmigu no šausmīgās pēdējo dienu nervu pārslodzes (pat tagad rakstu un rokas nenormāli sāka trīcēt - viss tik svaigs vēl).

Protams, saprotu, ka tā nav pieņemtā norma, cilvēki dara un rīko mielastus, ta ir tradīcija. Un ir ta, kā Emīlija saka - tradīcijas atšķiras. Zinu bēres, kur kapos uzreiz pasniedz mazu cienastiņu un stipro dzērienu, ir, kur pēc bērēm brauc uz mielasta vietu un aizgājēju piemin tālāk. Kūciņas sākumā gan aŗī neesmu manījusi.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #24 : 2017. gada 20. jūnijs, 09:15:04 »
Man vienmēr iet uz bēru mielastiem ir mocības, ēst tur negribas, drīzāk ir nelabums, tā piespiedu iešana un atsēdēšana šķiet bezjēdzīga. Protams, atkarīgs no publikas, bet zinu bēres, kur tādus mielastus nerīko - piem krematorijā blakus zālē izdzer vīna glāzi par aizgājēju un nekādu mielastu. Ceru, ka pēc manis arī neviens cilvēkus nemocīs ar mielastiem.

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #25 : 2017. gada 20. jūnijs, 09:52:51 »
Jā, jā, "ko cilvēki teiks".

Ja aiziet vecs cilvēks, tas drusku citādi - bieži vien tā ir vieta un laiks, kad nu visi radinieki sapulcējas, ok, lai ir tas mielasts un pieminēšana, viss laikā un vietā. Bet ja jauns cilvēks - apžēliņ, tā tiešām ir cilvēku mocīšana, likt pie galda sēdēt un vēl ēst... Tad tiešām labāk vīna glāze pēc un pietiek, nevis kā te piedzīvoju - bezpersonisks bēru vadītājs (kas savā ziņā ir labi) saka - nutad pateiksim paldies saimniecēm par gardo maltīti... jēziņ. lai cik tā maltīte "garda" es neredzēju nevienu kas būtu garšīgi un ar apetīti ēdis, visiem kumoss sprūda

Atslēdzies daddy

« Atbilde #26 : 2017. gada 20. jūnijs, 10:03:22 »
Tas jau protams ir dārgo pakaļpalicēju ziņā, vai taisīt kristīgo apbedīšanu vai aicināt bezpersonisku bēru vadītāju-raudinātāju. ...vienās tādās bērēs, kur raudinātāja sāka nest kārtējo sviestu par iesēto ko tur, kas tagad celsies, bet nelaiķis to neredzēs ... man gribējās viņai iekraut un apklusināt, lai nepļurkst, ka nelaiķis ne ko sēja ne stādīja... bet lūk "ko cilvēki teiks" atturēja... 

Kristīgie izvadītāji vismaz tādas blēņas nemelš...

Es personīgi kapos neko neēdu un nedzeru, tā manās sajūtās ir īpaša vieta, kas nav ēšanai piemērota. Bez tam pēc "3 saujām smilšu" arī rokas gribās nomazgāt...

Atslēdzies Emīlija

« Atbilde #27 : 2017. gada 20. jūnijs, 10:10:05 »
Tas jau protams ir dārgo pakaļpalicēju ziņā, vai taisīt kristīgo apbedīšanu vai aicināt bezpersonisku bēru vadītāju-raudinātāju. ...vienās tādās bērēs, kur raudinātāja sāka nest kārtējo sviestu par iesēto ko tur, kas tagad celsies, bet nelaiķis to neredzēs ... man gribējās viņai iekraut un apklusināt, lai nepļurkst, ka nelaiķis ne ko sēja ne stādīja... bet lūk "ko cilvēki teiks" atturēja... 

Kristīgie izvadītāji vismaz tādas blēņas nemelš...

A zini, kad sāk to sviestu nest un no tā dusmas uznāk, vismaz bimbiens drusku pāriet, tā ka sviesta nešanai savs pozitīvais efekts ar ir... :) Sliktāk, ka brīžiem smiekli sāk nākt, vot tad gan grūti, jo "ko cilvēki teiks"...

Atslēdzies Nāra

« Atbilde #28 : 2017. gada 20. jūnijs, 10:13:29 »
Protams, ka mielasts ir vajadzīgs, tas piederas pie mūsu kultūras, kā arī daudzi braukuši tālu ceļu uz bērēm - ko tad, atbrauks, apraks un prom? Mielasts jau nav plika ēšana, tā ir mirušā pieminēšana, arī sen nesatiktu radu atkalpavienošanās, bieži arī sen neredzēti draugi satiekas - tur ir viss kopā - bēdas un arī prieki. Nevaru iedomāsties bēres bez mielasta. Tas, vai tu ēd vai nēēd, tā ir tava darīšana, kā arī bieži atkarīgs no tā, cik tuvs biji miru;sajam, bet kopā pasēdēt ir svēta lieta, ne uzreiz skriet darbos.
Ar pīrāgu un vīna došanu kapos esmu saskārusies, tā vienmēr nedara, bet katrā ziņā tas ir domāts tiem, kuri neiet uz mielastu.

Autorei - ja neesi algota bēru mielasta vadītāja, tad iesaku neiespringt, teikt kādu ievadu un tālāk jau viss rit savu gaitu. Vai nu paši sāk ko runāt vai vienkārši sēž un ēd un tērzē, tas jau vairs nav tik svarīgi, neviens negaida no bērēm šovu.
Jā, kūciņa un vīna glāze vienmēr ir pirmais, ko ēd, esmu pārsteigta, ka kāds par to brīnās.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #29 : 2017. gada 20. jūnijs, 10:31:59 »
Protams, katrs savam tuvajam rīko apdedīšanu kā šķiet pareizāk, nekā nosodāma.
Esmu pat dzirdējusi stāstus, ka aizgajējs vēl pats izteicis vēlmi vienkārši apbedīt, bez kādas jezgas. Dzirdēts arī par piekodināšanu neskumt, bet rīkot vienkārši līgsmu radu ballīti.

Es bēru mielastu uztveru kā pēdējo kopīgo maltīti, jo
arī aizgajējam krēsls pie galda, arī viņš vēl šepat, vien citā veidolā...