Autors Tēma: Latviešu priekšstati par savu vēsturi...  (Lasīts 7858 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Spārka

Re: Latviešu priekšstati par savu vēsturi...
« Atbilde #15 : 2017. gada 07. novembris, 17:46:22 »
Raksts, kura linku ielikusi un kuru pozitīvi vērtē Olgucis, ir par nacionālajām atmodām, tautu mentalitātes un pašapziņas atspoguļojumu vēstures traktējumā un literatūrā.
Un tajā nav nekā par to, ko Zigis un/vai Jūlis grib pastāstīt.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #16 : 2017. gada 07. novembris, 19:26:19 »
Ļoti labs raksts.

Ar ko tad šis raksts ir labs? Tas vēsturnieks nav redzējis nevienu latviešu avotu, un tic visam baltvācu muļķībām (Indriķa Hornika ir vēsturisks dokuments?). Latviešu valoda, ar ko tik ļoti lepojas Spārka, pat to izdomāja vācu mācītāji, tumšo latviešu zemnieku labdari. Bet tas raksts ir ļoti moderns pavisam citā nozīmē - jo tas ir neoliberālisma ideoloģijai atbilstošs, - nekādas izmaiņas nekad nav bijušas un nekad nebūs, tā kā jādzīvo tik ar pilnu krūti, citas dzīves nebūs! :)

Turklāt šim rakstam ir trīs daļas.
Vēsturiskie mīti: izcelsme un nozīme modernas nācijas attīstībā (I)
Vēsturiskie mīti: latviešu stereotipiskais pagātnes redzējums (II)
Vēsturiskie mīti: latviešu kultūras pašizolācija (III)

Bet es viņa vēsturisko pamatojumu neieteiktu cilvēkiem, kas nav gatavi domāt Anša Leitāna (1815—1874 (19. gs sākums) līmenī, un apjēgt šī līmeņa ierobežotību! Bet nu jā, bet Latvijas vēstneša portāls tādu viedokli izplata, bez komentāriem. ;)

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #17 : 2017. gada 07. novembris, 20:01:27 »
Raksts, kura linku ielikusi un kuru pozitīvi vērtē Olgucis, ir par nacionālajām atmodām, tautu mentalitātes un pašapziņas atspoguļojumu vēstures traktējumā un literatūrā.
Un tajā nav nekā par to, ko Zigis un/vai Jūlis grib pastāstīt.

Mēs esam tādi, kādus paši sevi uztveram un pasniedzam. Tādus mūs redz citi.

Lūk, ar šo raksts sākas...
Es ceru, jūs zināt, kur mani meklēt?

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #18 : 2017. gada 07. novembris, 20:08:10 »
... tātad ... Ja krievi sevi uzskata/pasniedz sevi kā nez' kāda garīguma nesējus, tad es, zigis, viņus tieši tā arī uztveršu? Ha, ha, ha. Es viņus pārāk labi pazīstu, un ne viens vien pokazušņiks privātā komunikācijā ir bijis spiests saprast, ka zigis ļoti labi zina, ka tā visai bieži ir ne vairāk, kā izdevīga mīta miglas pūšana acīs nezinātājiem.
Tad man tagad igauņus būtu viņu iedomīgumā un bravūrā par dieviem jāuzskata? Tieši tas pats, - poza un ne vairāk.
Katrs, kurš tēlo izsitēju, tagad būtu par Rembo jāuzskata?
Cieņai pret sevi ir tā nejaukā īpašība, ka tā ir jānopelna. Gan privātā, gan grupas, gan tautas vai nācijas līmenī. Un nevajag gulēt tik daudz, lai būtu vajadzīga ceturtā, piektā (?), astotā (?) un divpadsmitā (?) atmoda.
Par to, ka mūs uztber tā, kā mēs paši sevi uztveram ... Bija tāda anekdote par divu alkānu sarunu:
P.: "Jāni, tu mani cieni?"
J.: "Jā, Pēter, cienu! A tu mani, Pēter, cieni?"
P.:"Jā, cienu, Janka, cienu!"
J.: "Redz, Pēter, kādi mēs cienījami cilvēki tomēr!"
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 07. novembris, 20:17:29 no Zigfrids »

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #19 : 2017. gada 07. novembris, 20:12:57 »
TPLV...
Rakstā NAV pieminēta Indriķa hronika, kura vispār attiecas uz 12.-13.gs (par tās autentiskumu es pašlaik nedebatēšu), NAV pieminētas "baltvācu muļķības" (ja neskaita Merķeļa veikuma kritisku vērtējumu).
IR pieminēti:
Rainis
Jūlijs Straume
Jāzeps Grosvalds
Rūdolfs Blaumanis
 Anna Brigadere
 Jānis Jaunsudrabiņš
Ernests Birznieks-Upītis
Edvarts Virza
Jānis Poruks
Andrejs Pumpurs
Auseklis
Ādams Mickēvičs
Pēteris I

Raksta izvirzītā problēma ir - vai latviešu literatūra un kultūra būtu varējusi (vai arī tagad varētu) dot vairāk nacionālās pašapziņas stiprināšanā.

Piezīmes par neoliberālismu un A.Leitānu man nav saprotamas, tāpat kā komentārs kopumā, par ko pazemīgi atvainojos.

UPDATED:
Par Indriķa hroniku (tomēr) ir - otrajā raksta linkā; par baltvāciem trešajā. Varbūt tomēr varējām vispirms par pirmo daļu parunāt?
« Pēdējās izmaiņas: 2017. gada 07. novembris, 22:27:10 no Spārka »

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #20 : 2017. gada 07. novembris, 22:15:09 »
Jā, konkrētais raksts nav par vēsturi, bet gan par velmi pasapņot. Protams, 700 verdzības gadi ir dzejisms, bet tie apstākļi tiesību ziņā starp cilvēku kas runā vāciski,zviedriski vai poliski un protolatviešu dialektos bija drausmīga, kur kļūstot par dzimtcilvēku latviešu stāvoklis tikai uzlabojās, jo izņēma viņu no statusa dievs- manta. :) Un tā kopš 13.gs. visu laiku pārvaldīja vācieši, lai kādi ar bija Latvijas pārvaldnieki. Jā, tā bija visā Eiropā, bet Latvijā dievi bija vācieši. Un principā no šī apburtā loka latvieši brīvi tikai ar 1918 gada republiku.

Nu par pašu autoru:
Citāts
Grāmatas autors Kaspars Kļaviņš (Dr. hist.) dzimis 1968.gadā Rīgā. Studējis LU, Hamburgas, Minhenes, Minsteres un Centrāleiropas (Budapeštā) Universitātē. Stažējies Monpeljē universitātē Francijā. Veicis pētniecības darbu ievērojamos pasaules arhīvos un bibliotēkās. Bijis pasniedzējs LU. Ar Fulbraita programmas finansējumu strādājis kā viesprofesors Rūzvelta universitāte Čikāgā. Pēc tam strādājis Monaša universitātē Austrālijā. Šobrīd K. Kļaviņš ir Daugavpils Universitātes asociētais profesors un Monaša Universitātes (Austrālijā) pētniecības zinātniskais līdzstrādnieks (Adjunct Research Associate). Pēdējā laikā cieši saistīts ar Pikardijas Žila Verna Universitāti (Université de Picardie Jules Verne) Amjēnā, Francijā, kur līdzdarbojas dažādos zinātniskos projektos.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #21 : 2017. gada 07. novembris, 23:26:44 »

Lai vēl kāds ko pasaka, ka nav verdzības mantojums ;)

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #22 : 2017. gada 07. novembris, 23:51:02 »
Atkal Ziga benefice. Pat nelasīju visas tās atklāsmes. Zigim vajadzētu padzīvot ārzemēs kādus 10 gadus, kur visapkārt visvisādas tautības. Varbūt nāktu pie samaņas.

Atslēdzies Zigfrids

« Atbilde #23 : 2017. gada 08. novembris, 17:12:54 »
Atkal Ziga benefice. Pat nelasīju visas tās atklāsmes. Zigim vajadzētu padzīvot ārzemēs kādus 10 gadus, kur visapkārt visvisādas tautības. Varbūt nāktu pie samaņas.

Nu, nu, kas man ārzemēs būtu jāierauga?

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #24 : 2017. gada 08. novembris, 22:50:09 »
Tas, ka tavi nievātie latvieši ir supertauta.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #25 : 2017. gada 08. novembris, 23:26:29 »
Tas, ka tavi nievātie latvieši ir supertauta.
Es gandrīz vai no krēsla nokritu, kad šito Broņas uzstāšanos izlasīju!
Bet pilnīgi pareizi, Broņa, ja latviešiem netic nevienu mēnesi gadā, tad kā var noteikt atšķirību, ka kaut kas ir izmainījies?  :lv:
Un novembris ir reti izdevīgs laiks, lai ticētu Latvijai un Latvijas tautai (daļa no latviešiem vēl tādi ir!)!   :lv:

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #26 : 2017. gada 08. novembris, 23:31:15 »
Nesapratu nevienu teikumu un nemaz netaisos saprast. Secinu, ka abi ar Zigi esat viens otra cienīgi visos jautājumos. Turpiniet mīlēt un atbalstīt viens otru.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #27 : 2017. gada 08. novembris, 23:50:05 »
Nesapratu nevienu teikumu un nemaz netaisos saprast. Secinu, ka abi ar Zigi esat viens otra cienīgi visos jautājumos. Turpiniet mīlēt un atbalstīt viens otru.
Hmzs, un kā tu varēji kaut secināt, ja neko nesaproti? Jo es patiesībā esmu tavā pusē! Es atbalstu tavu Latvijas mīlestību un patriotismu!  :lv:
Make Latvia great again! (tā vismaz Zigītis nesaka)
Save

Atslēdzies Broņa

« Atbilde #28 : 2017. gada 08. novembris, 23:54:27 »
Neticu. Jo visi tavi teksti vienmēr ir jāsaprot kaut kā otrādi vai ačgārni. Citādi tikai pārpratumi vien sanāk, ja saprot pa tiešo.

tas_pats_lv

• Viesi
« Atbilde #29 : 2017. gada 09. novembris, 00:15:52 »
Un kā lai es palīdzu tikt pāri tavai neticībai?  :lv: