Autors Tēma: par boršču  (Lasīts 1405 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies reno

par boršču
« : 2020. gada 04. decembris, 07:40:32 »
https://www.delfi.lv/news/versijas/marcis-bendiks-rigas-laiks-kulturmantojuma-borscs.d?id=52719985

Man patīk Bendika pārspriedumi. Boršču gatavoju diezgan reti, bet tagad zināmā mērā iedvesma pamēģināt tādu kārtīgu, ukraiņu. Tik jāsagaida ēdāju kompānija, priekš diviem zupu izvārīt nav iespējams

Atslēdzies Mangusts

Atb: par boršču
« Atbilde #1 : 2020. gada 04. decembris, 10:37:48 »
Tik tas strēbiens un strebla... :fp:  Kur palicis strebeklis?
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies daddy

« Atbilde #2 : 2020. gada 04. decembris, 12:29:01 »

Man patīk Bendika pārspriedumi.

Filozofam nevajadzētu nodarboties ar gatavošanu, tādam ēdienam būs jāpieiet filozofiski... tāpat oberim nevajadzētu filozofēt, tāda virtuves filozofija vien sanāk. Viss, ko varu pateikt par Bendiku...

Atslēdzies sanda

« Atbilde #3 : 2020. gada 04. decembris, 13:38:26 »
Tieši Bendika neminētais strebeklis man ir nereti lietots vārds, strēbienu uztveru kā strēbšanas sastāvdaļu - paņem karoti un  tik strebj, streblu neesmu dzirdējusi.

Vircoti ēdieni aktuālāki dienvidu zemēs - labāki pret zarnu parazītiem, pārtikas eksperti arī varētu paskaidrot, kad liek klāt maksimāli daudz garšvielu.

Atslēdzies Camma

« Atbilde #4 : 2020. gada 04. decembris, 13:40:40 »
Strebla-albertS. Bija tāds robotiņš bērnu grāmatā.
Bobim mājās dzīvojot pastrebiņi. Var viņam apjautāties par uzvedības niansēm... :)
Visus sakost!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #5 : 2020. gada 04. decembris, 13:41:57 »

Bobim mājās dzīvojot pastrebiņi. Var viņam apjautāties par uzvedības niansēm... :)

re kā atceras  :smej:
tik no manis vairs nav nekā ko pastrebties  :?:

Atslēdzies Camma

« Atbilde #6 : 2020. gada 04. decembris, 13:46:26 »
Vienkārši Tu tik jauki aprakstīji, ka iespiedās atmiņā :)
Visus sakost!

Atslēdzies sanda

« Atbilde #7 : 2020. gada 04. decembris, 14:01:28 »
Tēvs minēja, ka paziņa ukrainis minējis - īstam ukraiņu borščam jābūt ar pastāvējušu speķi, jo to vārīja ziemā, bet cūkas kāva rudenī.
Mani paziņas nesen viesojās Ukrainā un bija sajūsmā par boršču, ēduši katru dienu un visur.

vēl -atceros, ka grāmatas par kulināriju autora Pohļobkina uzvārdu tēvs atzina par piemērotu kulināram, paskaidrojot - tas no pohļobka, kas nozīmē strebeklis.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2020. gada 04. decembris, 14:06:47 »
Vircoti ēdieni aktuālāki dienvidu zemēs - labāki pret zarnu parazītiem, pārtikas eksperti arī varētu paskaidrot, kad liek klāt maksimāli daudz garšvielu.

Nekāds experts neesmu, bet ziemā, vēsā laikā vircoti ēdieni labi sasilda. :) 
Strebekļu un strēbšanas piekritēja neesmu, no, no , no... streblu dzirdu pirmo reizi.

Atslēdzies reno

« Atbilde #9 : 2020. gada 04. decembris, 14:39:03 »
Jā, borščam ukraiņi liek Dzeltenu, t.i. pastāvējušu speķi.
Bendiks diezgan aizrautīgs gatavotājs, ar ideju, nevis tāpat.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #10 : 2020. gada 04. decembris, 14:42:07 »
Bet garša tam pastāvējušam normāla? Ja mūsmājās žāvgaļa iestāvas, speķis garšo ne visai... ukraiņiem laikam sālīts cieņā, varbūt cits smeķis

Atslēdzies sanda

« Atbilde #11 : 2020. gada 04. decembris, 16:08:53 »
reno - jā, tieši tā arī uzsvēra -dzeltenu, nepamatotas kautrības dēļ neminēju šo vārdu.

mangust - speķa garšu un konsistenci daudz ietekmē cūkas ēdināšana, gan jau šķirne un turēšanas apstākļi arī
Tie, kas nesen atgriezās no Ukrainas, minēja, ka bijusi ļoti garšīga gaļa, kam es noticēju, jo lielveikalos pie mums nopērkamais bezgaršīgais gaļveida izstrādājums vēl tur nav tik izplatīts.
Žāvētu gaļu arī nereti tagad iegūst piešpricējot ar speciālām garšvielām, nevis riktīgi žāvējot, kūpinot, vītinot vai citādi. Es atšķiru.
Sīkāk neko nezinu, kas cieņā ukraiņiem, vecais ungāru sālītais speķis gan bija labs.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2020. gada 04. decembris, 16:16:23 »
Tas varētu būt līdzīgi, kā ar ieskābuša biezpiena cepšanu.

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #13 : 2020. gada 04. decembris, 17:46:32 »
Nu lielveikala žāvējumi, man neskaitās žāvējumi