Autors Tēma: "Īsta" pasta  (Lasīts 4826 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Re: "Iista" pasta
« Atbilde #15 : 2014. gada 29. novembris, 16:51:58 »
Latviešu valoda ir jauna un tāpēc nemitīgi tiek papildināta, tiek lietoti daudzi aizgumi. Tāpat arī mēs uzzinam ik dienas kaut ko jaunu.
Ko es bērnībā zināju par makaroniem? To, ka ir 2 veidu – gliemežvāciņi un „vermišeļi” smalkie makaroniņi. Tos, kas gatavajās zupās burtiņu un saulīšu izskatā, tos pat nav vērts pieminēt. Vai toreiz varēju iedomāties,  ka reiz būs lazanja, papardelle un tagliatelle?

Lai papildinās valoda, bet kādēļ jāpiešķir jau valodā esošam un aktīvi lietotam vārdam (pasta) no svešvalodas ievazāta jēga?
Tad pēc zviedru (vai dāņu, neatceros, da ij pofig) modes kūkas arī sauksim kā oriģinālā - par kakām?

Un galu galā tā latviešu valoda vispār nevienam nav vajadzīga, davai, visi mauksim vismaz angliski - puspasaule mūs sapratīs!
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Lynx

« Atbilde #16 : 2014. gada 29. novembris, 19:23:46 »
 Man taa tiiri personiigi absoluuti nav pretenziju pret to, ka pastu sauc par makaroniem. Un faktiski arii mani itaalju radi zina, ka postpadomju valstiis visa pasta ir makaroni.
Bet, ja taa absoluuti objektiivi - pasta (vai makaroni) ir itaalju nacionaalais eediens - taada kaa firmasziime.  Mees jau te varam spriedeleet par to, ka ne jau itaalji pastu izdomaaja un par to, ka visupirms visu pastu saakotneeji sauca par makaroniem, bet realitaate ir taada, kaada taa ir. makarooni ir tikai un vieniigi viens pastas veids.
Makaroni, tas ir padomjlaiku ievazaajums, kad par aarvalstu virtuvi mees neko nezinaajaam
Bet - ja nu kaadam vieglaak saukt visa veida pastu (kaut gan viens iznjeemums laikam buus visiem - spagetti) , kaadas probleemas...
Par ievazaashanu - ir autentiski citvalstu eedieni, ko laikam tomeer vajadzeetu saukt origjinaalvaardaa - varbuut ar laiku muusu valodnieki izdomaas sushi par riisu un zivs rulliishiem nodeeveet, lavashu par plaano, lielo apaljo plaaceni u.t.t.

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #17 : 2014. gada 29. novembris, 19:45:15 »
Nu, man ar tiiri sajuutu liimenii ir pretdabiski makaronus par pastu saukt... Lai itaaljiem ir pasta, bet mums vinji biha makaroni pat tad, kad bija dazhaadu veidu (ok, tikai 3, nevis 103)...
Sushi mums nebija vsp, taa kaa var saukt par sushi ;)

Iistenos padomju laikos pica bija?

Atslēdzies Murenīte

« Atbilde #18 : 2014. gada 29. novembris, 19:51:51 »
bija, ineshuk, bija.. nu vism picērijas. un tie apaļie veidojumi ar kaut ko gaļīgu iekšā un sieru pa virsu ne ļoti atšķiras no tā ko zem nosaukuma pica var dabūt šodien. Labi, parādījās  80-o vidū

Atslēdzies ineshuks

« Atbilde #19 : 2014. gada 29. novembris, 20:40:11 »
Astonjdesmito vidus vairs nekvalificeesies kaa "iisti" padomju laiki... Vot 60.-70. bija?

Atslēdzies imho

« Atbilde #20 : 2014. gada 30. novembris, 00:22:44 »

Atslēdzies j

« Atbilde #21 : 2014. gada 30. novembris, 02:22:02 »
Picas nebija gan

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #22 : 2014. gada 30. novembris, 11:57:45 »
Pastas lietā man vairāk par padlaiku tradīcijām traucē tas, ka latviešu valodā ilgāk lietošanā ir pasta kā kaut kas smērējams.

Līdzīgi sanāk ar makaroniem-cepumiem, kurus latviski tagad ieteica saukt par kādiem tur biskvītiem, turklāt, šis vārds manā vārdnīca jau arī aizņemts un rada citas konditoriskas asociācijas... :laugh:
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #23 : 2014. gada 30. novembris, 12:01:30 »
Tur es Tev varu piekrist

Atslēdzies imho

Re: Mangusts
« Atbilde #24 : 2014. gada 30. novembris, 14:53:19 »
tos cepumus latviski deevee par Makarūniem, kaut gan macaroon ir cita veida mandelju cepums

http://2.bp.blogspot.com/-ZgpWgEO2E5A/Tol8uUnIDzI/AAAAAAAAAXQ/WphdoGTzYaA/s1600/Macaron-Macaroon.jpg

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #25 : 2014. gada 30. novembris, 15:01:09 »
Jā, par makarūniem un makaroniem taisnība, bet mums iegājies saukt mandeļu cepumus makarūnu vārdā, lai  - jau atkal! - nejuktu ar makaroniem. Sasodīts, nevarēja pie mums ieviesties kāds cits vārds, lai tos nelaimīgos miltu izstrādājumus apzīmētu jau no paša sākuma? :)

Atslēdzies imho

« Atbilde #26 : 2014. gada 30. novembris, 15:17:14 »
 taa recepte ir vazaata pa visu Eiropu un arii citaas valstiis putrojas ar pareizu nosaukumu

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #27 : 2014. gada 30. novembris, 15:25:48 »
Pēc angļu izrunas sanāks makarūns, bet franču izrunā - makarons... Tā kā putra ir gan.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #28 : 2014. gada 30. novembris, 15:43:30 »
Tabulē, frikasē, bezē ,
ragū, suflē,
relišs, konfits, čatnijs,
blinis....

Mani mulsina "Četras sezonas". Tā kā latviskoti nosaukumi, bet tā dīvaini....

Atslēdzies imho

« Atbilde #29 : 2014. gada 30. novembris, 15:57:29 »
sanaak, ka franchu mandelju macaron faktiski ir lokaalizeeta macaroon (kuri var buut gan ar mandeleem, gan kokosu, gan ko citu) versija

sovjetu laikos liidz masaam nonaaca tikai visleetaakais pastas veids - makaroni un veelaak publikai likaas par sarezhgjiitu orienteeties dazhaado pastu finenesees

peec analogjijas - vairums viirishkju visu, kam ir kaats, lapas un pukjiite galaa, suc par flokshiem, jo nav tak cilveeka speekos visus nosaukumus iegaumeet