Autors Tēma: padomāsim  (Lasīts 4170 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies kvadra

Atb: padomāsim
« Atbilde #15 : 2022. gada 06. jūnijs, 21:17:15 »
Man šķiet, ka pēc datuma punkta atstarpi neliek  :thinking:

Atslēdzies Mangusts

« Atbilde #16 : 2022. gada 06. jūnijs, 21:24:11 »
Liek. Mode nelikt, šķiet, radusies tāpēc, ka nezina, kā teksta redaktora uzstādījumos nomainīt, lai pēc punkta neraksta ar lielo burtu.
Citāts
Turklāt programma nākamo vārdu automātiski mēdz sākt ar lielo burtu, ja pēc punkta ir atstarpe.
- šo var mainīt.
No amount of advance planning will ever replace dumb luck

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #17 : 2022. gada 06. jūnijs, 22:08:27 »
Man šķiet, vēl pirms datoru ēras - vecās grāmatās - nebija atstarpes pēc datuma punkta. Tā, tīri vizuāli, pierasts redzēt.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #18 : 2022. gada 06. jūnijs, 22:17:19 »
Pirms datoru ēras pēc skaitļa vārda punkta atstarpe bija vienmēr – kamēr ar grāmatu salikšanu un teksta rakstīšanu nodarbojās cilvēki, kas to bija mācījušies. Rakstīšana bez atstarpes ieviesās tad, kad pie datora tika visi, kam nav slinkums, bet kuri nemācēja ielikt speciālo atstarpi, kura neļauj abiem vārdiem dalīties jaunā rindā, - lai datums vienmēr ir kopā ar mēneša nosaukumu, nevis paliek rindas beigās. (Šovakar vairs nemāku paskaidrot.) Ir speciālā atstarpe, kas datumu un vārdu atdala, bet uztver kā vienu vārdu un nepārnes otro daļu jaunā rindā.

"Nu jau pierasts" ir tāpēc, ka lielākā daļa nezinīšu tā raksta. Drīz pieradīsiet arī pie toletes un aizskariem.

Pielikumā Žils Verns, "Piecas nedēļas gaisa balonā". 1981. gads.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #19 : 2022. gada 06. jūnijs, 23:54:37 »

"Nu jau pierasts" ir tāpēc, ka lielākā daļa nezinīšu tā raksta. Drīz pieradīsiet arī pie toletes un aizskariem.

Nevajag pārspīlēt. Šim nav sakara ar gramatiku, bet datorrakstīšanu. Lielais vairums datorlietotāju nemaz nezina ne speciālo atstarpi, ne arī citas teksta redaktora gudrības. :mrgr:

Starp citu, biju ļooooti pārsteigta pēc neskaitāmas reizes Zvaigznes ABC izdotajās grāmatās lasītās konstrukcijas "nujā" vietā vienā grāmatā (vairs neatceros, kurā, bet noteikti bija citā izdevniecībā izdota) beidzot izlasot tekstu: "Nu, jā,...."  :clap:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #20 : 2022. gada 07. jūnijs, 13:24:45 »
Hmmm... Var jau būt, ka atmiņa izstrādā visādus jokus un tiešām ir agrāk bijušas tās atstarpes. Kādā pavaļas brīdī pašķirstīšu vecās grāmatas.

Man šķiet, ka "nuja" un "nu jā" ir bik dažādas lietas un pastāv abas  :thinking:  Vai arī atkal mani atmiņa izjoko?  :mrgr:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #21 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:12:38 »
Hmmm... Var jau būt, ka atmiņa izstrādā visādus jokus un tiešām ir agrāk bijušas tās atstarpes. Kādā pavaļas brīdī pašķirstīšu vecās grāmatas.

Nu bet saka taču "septītajā jūnijā" (t.i., "septītajā [atstarpe] jūnijā"), nevis "septitajājūnijā". Punkts nosaka tikai to, ka skaitlis ir kārtas skaitļa vārds. Mašīnrakstīšanas (un datorrakstīšanas) viens no pamatpostulātiem - pēc punkta vienmēr ir atstarpe.
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #22 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:23:33 »
Es vienmēr lieku atstarpi pēc datuma punkta  :?: , bet man bieži domrakstos bija 10/2  :blushing:
Nezinu, kas ir "nujā", jo lietoju "nu, jā!"

Nujā izklausās pēc Kaukuļa vilkiem!

Atslēdzies Minne

« Atbilde #23 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:35:55 »
Šķiet, pēc punkta nelieku pauzi

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #24 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:38:59 »
Interesanti. Man arvien licies, ka ir "nuja" un "nu, jā!", bet, izrādās, normāli esot arī "nujā", kas, manuprāt, ir nepareizs hibrīds...  :thinking:   
https://www.valodaskonsultacijas.lv/lv/questions/877

Atslēdzies Minne

« Atbilde #25 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:45:08 »
“Nujā”, “nuja” izklausās pārliecinošs pretstatā šaubu pilnajam “nu, (emmm) jā..”

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #26 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:46:40 »
Kā pareizi lietojamas atstarpes gadu un datumu pierakstos?
Šis ir gadījums, kad rakstībā jāievēro atstarpes. Lai nebūtu pārpratumu, vēlams likt tā saucamo saistīto atstarpi, kas panākama, vienlaikus uz datora tastatūras nospiežot Shift, Ctrl un atstarpes taustiņu. Tā ir izmantojama, piemēram, starp vārda iniciāli un uzvārdu, gadu un datumu pierakstos, dažos saīsinājumos (u. c., u. tml., š. g.), skaitliskos daudzumos, kas norādīti procentos (10 %), jo tas ļauj ciparam vai nosaukuma daļai palikt vienā rindā, nesadalot tekstu tā, ka cipars vai nosaukuma daļa paliek vienā rindā, bet procentu zīme vai nosaukuma otra daļa tiek pārnesta uz nākamo rindu. (Tiesību aktu tulkošanas rokasgrāmata. Rīga : Tulkošanas un terminoloģijas centrs, 2006, 69. lpp.)

https://valoda.lv/wp-content/uploads/docs/BUJ/Interpunkcija_.pdf

(Redz kā, mūžu dzīvo, mūžu mācies! :mrgr: )

Atslēdzies baaciens

« Atbilde #27 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:48:00 »
“Nujā”, “nuja” izklausās pārliecinošs pretstatā šaubu pilnajam “nu, (emmm) jā..”
Kāpēc tad nelietot vienkārši "jā"?

Atslēdzies Minne

« Atbilde #28 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:51:10 »
“Jā” ir pārāk pašpārliecināts 😀

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #29 : 2022. gada 07. jūnijs, 14:56:07 »
Manuprāt, "jā" ir "jā", bet "nuja" izsaka piekrišanu iepriekš sacītajam ar nozīmi "kā tad", "protams".