Autors Tēma: brētliņas  (Lasīts 4758 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies alex

brētliņas
« : 2014. gada 03. decembris, 13:05:33 »
Šim ir n-tās marināžu variācijas. Ar tomātu pastu vai ar sinepēm. Es priekš sevis paņemšu ideju par sīpolu pavārīšanu. Labāk atdos garšu marinādei un būs mīksti, nevis kraukšķīgi.

Es savukārt varu palielīties, kanesen izmēģināju reņģu sālīšanu "a la" ķilavas. Zacenei un pie alus vai kādām smalkākām uzkodām aiziet uz urrā ;)
Vienīgi man nezkāpēc āda palika cieta un pagrūti nokožama. Ja grib pa smalko, tad maizītes jāgriež kumosiņos. Receptē minētas brētliņas http://www.latvijasdaba.lv/zivis/sprattus-sprattus-balticus-schneider/ , bet tās pie mums nopirkt ir diezgan sarežģīti, jo izskatās stipri vien pēc reņģēm un parasti tirgū  tās nešķiro. Man nekad nav ļauts pašam pa kasti rakāties un meklēt ;) Tāpēc izmantoju reņģes http://www.latvijasdaba.lv/zivis/clupea-harengus-membras-l/ Tā pati siļķu dzimta vien ir  :talking:

Recepte šitāda (zagts no http://vinotava.blogspot.com/2012/07/kilavas.html ) :

300g svaigas brētliņas
3ēdamk. rupjā jūras sāls
2tējk. baltie pipari
2tējk. virces
4 lauru lapas
1tējk. cukurs
pusglāze dzeramais ūdens

Brētliņas izķidā, kārto traukā kārtām un apkaisa ar sāli, pipariem, vircēm, klāt liekot lauru lapas. Tā turpina līdz visas brētliņas ir sakārtotas traukā. Pusglāzē dzeramā ūdens izšķīdina cukuru un pārlej pār zivīm. Trauku aizvāko/noslēdz un noslogo. Uzglabā ledusskapī. Ķilavas būs gatavas ēšanai pēc 5 dienām.
« Pēdējās izmaiņas: 2014. gada 03. decembris, 14:17:15 no Spārka »

Atslēdzies Pūka

Re: brētliņas
« Atbilde #1 : 2014. gada 03. decembris, 14:33:18 »
Daddy teica:

nespeciālistam var likties kāda starpība, reņģe vai brētliņa, bet atšķirība ir MILZĪGA! brētliņai ir pavisam cits tauku saturs un gaļas struktūra. Brētliņa nav "maza reņģīte"! Neiesaku gatavot reņģes pēc brētliņu receptes, būs visai viduvējs rezultāts

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #2 : 2014. gada 03. decembris, 14:36:19 »
Alex teica:

Uz aci šīs praktiski arī nevar atšķirt. Es protu tikai uz tausti. Brēčām ir asi vēderi, ja velk "pret spalvu".

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #3 : 2014. gada 03. decembris, 14:38:25 »
Daddy teica:

Gatavojot sālītas zivis (ķilavas, siļķes), ir neprāts tās ķidāt. Ķidas dod īpašu garšu, kā arī piesātina produktu ar taukvielām. Ēst tās protams nevajag, bet produkta nogatavināšanā ķidām ir būtiska nozīme. Izņēmums varētu būt īpašos gadījumos, a)ja zivis nav svaigas - tad nav vērts sālīt vispār b)zivis ir iegūtas intensīvas barošanās periodā - to var redzēt pēc atvemta planktona, tad protams jāķidā. 

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #4 : 2014. gada 03. decembris, 14:42:43 »
Daddy teica:

CT reizēm ir gan dabūjamas tieši brētliņas. tām ass gabaliņš no dibena cauruma līdz astei, nevis vēders  ja nav tīra manta, es reizēm nekaunos un palūdzu izlasīt...parasti ar 1 kg man pietiek, tas ir 50-60 zivtiņas

Atslēdzies ragana

« Atbilde #5 : 2014. gada 03. decembris, 14:45:28 »
Recepte pārbaudīta un atzīta laba esam. Faktiski šādā veidā gatavo arī zivju fabrikās.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #6 : 2014. gada 03. decembris, 14:47:08 »
Pūka te kā pelnrušķīte sijā graudus no pelavām - brētliņu komentārus no reņģu tēmas.  :hug:
Bija vērts?  :rofl:

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #7 : 2014. gada 03. decembris, 14:57:28 »
Es taisos izmēģināt recepti! Varbūt vēl kāds sagribēs, nu tad lai ir info kā atšķirt no reņģes, kur nopirkt,ķidāt/neķidāt, cik zivis iekš kg!

Atslēdzies reno

« Atbilde #8 : 2014. gada 03. decembris, 15:26:25 »
kas ir "virces", ja cukurs sāls pipari lauru lapas jau izdalīti atsevišķi?

Atslēdzies alex

« Atbilde #9 : 2014. gada 03. decembris, 15:27:51 »
kas ir "virces", ja cukurs sāls pipari lauru lapas jau izdalīti atsevišķi?

Es vienmēr esmu uzskatījis, ka tie ir smarzīgie pipari.

Atslēdzies Antuanete

« Atbilde #10 : 2014. gada 03. decembris, 15:39:16 »
Starp citu, tiem, kas izmanto ārzemju resursus - "allspice" ir tas pats smaržīgais pipars. Es visu laiku besījos, ka pie mums tādu nevar nopirkt, kamēr kolēģis drusku papētīja un mani apgaismoja :)[size=78%] Gemosā var nopirkt maltus smaržīgos piparus, ko izmantot saldumu receptēs.[/size]

Atslēdzies alex

« Atbilde #11 : 2014. gada 03. decembris, 15:42:35 »
Starp citu, tiem, kas izmanto ārzemju resursus - "allspice" ir tas pats smaržīgais pipars. Es visu laiku besījos, ka pie mums tādu nevar nopirkt, kamēr kolēģis drusku papētīja un mani apgaismoja :) [size=78%] Gemosā var nopirkt maltus smaržīgos piparus, ko izmantot saldumu receptēs.[/size]

Tā... ŠIs tad nu lai top par manu jubilejas- 200 komentāru! :D

Iekš desertiem neesmu specs. Es vairāk par pirmajiem un otrajiem ;)

Atslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2014. gada 03. decembris, 18:30:01 »
paldies par tām vircēm -tas varētu būt krustnagliņu un smaržīgā piparu maisījums?

Atslēdzies alex

« Atbilde #13 : 2014. gada 03. decembris, 19:10:14 »
paldies par tām vircēm -tas varētu būt krustnagliņu un smaržīgā piparu maisījums?

Manuprāt nē. Virces IR smaržīgie pipari. Vieni paši. Neprasi man, kāpēc dažās receptēs šos tā sauc! :)

Atslēdzies Pūka

« Atbilde #14 : 2014. gada 03. decembris, 19:27:54 »
Man zināmi cilvēki arī par vircēm sauc smaržīgos piparus vienus pašus. Nu tos, kas apaļi, maza zirņa lielumā, brūni.  Savukārt vircots ēdiens var nozīmēt - piparots (nespecificējot ar kuriem pipariem) , vispār stipri garšvielots...