Autors Tēma: Par ēšanu un klusēšanu  (Lasīts 5971 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pieslēdzies Trix

Par ēšanu un klusēšanu
« : 2024. gada 13. jūlijs, 10:37:37 »
Iedvesmojos no Daiquiri Dienas devas: "Vīrietim ir jāprot: 1) neklusēt, ja ir garšīgi; 2) klusēt un ēst, ja ir negaršīgi."

Pirmais punkts – obligāts, par to nav jautājumu, bet par otro aizdomājos.

Teiciena dziļākā jēga, protams, ir negrūst otram acīs katru neizdošanos. Bet ja izlasām pa burtiem?

Nu gatavo sieviete tā, ka vīrietim negaršo, un pat nav būtiski, subjektīvi (katrā ģimenē citi garšas pieradumi), vai objektīvi (bez garšvielām, ar specifiskām garšvielām, vecu, piededzinātu vai kā citādi). Un ja vēl viņai pašai tā garšo, tad tas nabaga vīrietis ko – visu atlikušo mūžu rīstīsies un ēdīs negaršīgu ēdienu? Agri vai vēlu pirmā lielā mīla noplaks, un negaršīgās vakariņas sāks durties acīs, degunā, mutē un kuņģī ar lielu jaudu. Līdz brīdim, kad kāda cita viņu pabaros garšīgi un pažēlos. Un tad ģimenei ir āmen.

Protams, vīrietis var gatavot pats. Ja māk. Vienmēr. Vismaz sajutīs kā ir vienmēr būt atbildīgam par to, lai ģimene paēdusi. Bet ja viņš nemāk? Un ja viņam nepatīk gatavot? (Labi, pēdējais nav arguments. Lielai daļai sieviešu nepatīk mūždien stāvēt pie plīts, bet "vajag" un viss.) Ja vīrietis no darba ierodas stundu vēlāk par sievu? Ja..., ja...., nu, ja viņš tāpēc vai citapēc gatavot nevar?

Un vēl pastāv manipulācijas aspekts. Ir tāds jociņš, bet katrā jokā ir daļa patiesības, – Vīrs, iznesot miskasti, aizķeras un izber visu gaitenī, mazgājot traukus, pusi sasit utt., un – šeku, reku kā no gaisa – sieva visu izdara pati, jo vākt aiz vīra viņa līderlāgu ir ilgāk, ķēpīgāk un dārgāk. Bet vīrs, kuram tās rokas nemaz nav tik līkas, priecīgi uz lieveņa sapīpē ar kaimiņu un lielās, cik veikli viņam izdevies atkratīties no vsiem mājas darbiem.

Pagriežot jociņu otrādi – sieva vienreiz piededzina, otrreiz iesit vecu olu, trešoreiz pārsāla, ceturto – nedasāla... Un skat, – vīrs rosās pie plīts, bet sieva var šķirstīt žurnālu, jo "viņai jau nesanāk"...

Protams, jebkurš no variantiem ir neveselīgu attiecību modelis, bet cik gan vispār ir ideālu attiecību (arī lielai daļai to, kuri stāsta, ka viņiem viss forši, bieži strādā aizsargreakcija, rozā brilles un krupju rīšanas maratons).

Bet ģimenes dzīvē krupji nav jārij. Ja nākas, tad tas ir vienos vārtos – agri vai vēlu viss ir nepriekšā. Atliek iemācīties informēt otru par to, ka rijamais krupis sprūst rīklē, un otram – ņemt to vērā, un abiem izdomāt kā to krupi palaist pie dīķa uz visām četrām debess pusēm.

Atliek klusi nopūsties, ka starp visiem bezjēdzīgajiemm skolas programmas priekšmetiem nepietiek vietas psiholoģijai un mācībai par to, kā sarunāties vienam ar otru ("Ētika" to nedod).

Un vēl – jo ilgāk es dzīvoju jo vairāk redzu, ka dzīve sabiedrībā ir pastaiga pa mīnu lauku, jo nekad nevari zināt, kas kuram būs trigeris un bērnības trauma, jo katra rīcība vienam radīs dziļāko aizvainojumu, otrs to pat nepamanīs. Sū...nas ir tad, kad viens uzreiz godīgi pasaka, ka tas, ko otrs uzskata par jociņu, viņu īstanībā personisku iemeslu dēļ dziļi aizskar, un lūdz tā neizteikties, bet tas pirmais paziņo, ka viņš tāds ir un turpina.

Laikam kaut kur aizpeldēju no tēmas idejas. Iešu labāk lasīt jāņogas.  :mrgr:
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Amālija

Atb: Par ēšanu un klusēšanu
« Atbilde #1 : 2024. gada 13. jūlijs, 10:45:54 »
Varbūt sāls ir - KĀ pasaka. Un vēl - ir cilvēki, kuri sasparojas pēc uzlielīšanas, citi pēc kritizēšanas. Esmu pirmais variants. Centīšos vairāk, labāk, jaudīgāk. Pēc kritikas necentīšos. Noiešu no trases.

Pieslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2024. gada 13. jūlijs, 11:07:35 »
Es arī esmu no tiem, kam "labi domātie" spērieni pakrūtē neveicina lidošanu nu nemaz.
Nu, jā, kritizēt ir jāmāk. Pateikt tā, lai nav aizvainojoši, ir jāmāk. Paslavēt vienmēr ir pozitīvāk.

Bet kur ir tā robeža, pēc kuras slavēt vairs nav par ko? Tā īstenībā ir jau cita tēma – par ērgļiem, kas prasās slavējami (un to, ka vīrietis ir jāslavē, māca no visiem stūriem), bet slavēt nav par ko. Vai tiešām jāslavē par elementārām, pašsaprotamām lietām? Un kas slavēs sievieti par tā paša līmeņa veikumu? Un tad atkal sanāks tā, ka vīrietis saņems 3 uzslavas, bet sieviete – 30. Tad jāslavē abi vienādā skaitā? Vīrietis par vienreizēju miskastes iznešanu, poda vāka nolaišanu un savu zeķu ielikšanu veļas kastē, bet sieviete par svētku galdu ar 15 ēdieniem, remontu virtuvē un uzšūtu bērnudārza izlaiduma kleitu meitai?

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #3 : 2024. gada 13. jūlijs, 11:24:08 »
Lielākā daļa vīriešu visu mūžu ēstu bistro utt  ēdienu, ja sievas neuzspiestu savas barotājas rūpes. Jo vīrieši ir vienkārši, viņiem nevajag to smalko pavārmākslu un dīvainos ēdienus. Bet ko lai dara, ja sievietes uzspiež :D
Ne katrs ir tik drosmīgs pateikt.
Mani galīgi neuztrauc kritika, tad es saku- nepatīk, taisi pats.
Visu neizlasīju, vrb tur cita doma, pārāk gari iedziļināties  :?:
Un zināmā vecumā kļūst diezgan vienalga, dzīvo nost-ne slavē, ne neslavē. Tas varbūt jaunībā ļoti svarīgi zināt psiholoģiju un gudrot, ko ne tā pateici.
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 13. jūlijs, 11:32:02 no Leonāra »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #4 : 2024. gada 13. jūlijs, 11:55:08 »
"Ēst klusējot" derētu gadījumā, ja tas ir vienreizīgs pasākums kkur ciemos. Savās mājās var arī nenoklusēt, galvenais, lai sacītais nebūtu dzēlīga ņirga, bet labdabīga atsauksme, un kā tāda arī tiktu uztverta.
Cik ģimeņu, tik modeļu. Var gatavot sieviete, var vīrietis, pa kārtai, kopā vai kurš nu pirmais mājās pārradies. Lai tikai tas apmierina abus.
Un nav tiesa, ka vīrietim nevajag mājas ēdienu. Vajag.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2024. gada 13. jūlijs, 12:31:56 »
Tas jau pirmajā kopdzīves gadā noskaidrojas kuram kas garšo, negaršo. Kurš ēd mīksti vārītas olas, kurš cieti. Bet ēšanas paradumi un gaume dzīves laikā mēdz arī mainīties...
Par to - vīrs neprot gatavot gan iesmaidīšu, neesmu vēl nevienu tādēļ mirušu vīrieti redzējusi, vismaz olu uzcept un pelmeņus izvārīt māk visi.  :mrgr:

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #6 : 2024. gada 13. jūlijs, 12:43:00 »

Un nav tiesa, ka vīrietim nevajag mājas ēdienu. Vajag.

Varētu piekrist. Pat ļoti piekrist, jo tieši virtuves smaržas dod šo mājas sajūtu. Bet ir viens bet..vīriešiem bieži vien nevajag šos pīrādziņus, kotletes, plātsmaizes un vēl nez ko, ja viņa sieviete, lai to visu pagatavotu in nogurusi kā darba zirgs. Nogurusi sieviete ir nogurusi. Viņa nesmaida, viņa ir īgna, viņa ar aizvainojumu saasināti uztver jebkādu kritiku, pat labi domātu. Un rezultātā - kašķis mājās.
Sīs ir mans novērojums.
Jautājums foruma vīriešiem: kā tad īsti ir ar to "mājas ēdienu" un sievas ēstgatavošanas prasmēm?

Pieslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2024. gada 13. jūlijs, 12:57:57 »
"Ēst klusējot" derētu gadījumā, ja tas ir vienreizīgs pasākums kkur ciemos.

Pilnīgi piekrītu.

Par to - vīrs neprot gatavot gan iesmaidīšu, neesmu vēl nevienu tādēļ mirušu vīrieti redzējusi, vismaz olu uzcept un pelmeņus izvārīt māk visi.  :mrgr:

Es runāju ne par sevis pabarošanu, bet par regulārām vakariņām ģimenei. Pelmeņi un ola ir vienreizējs pasākums. Pēc nedēļas ar pelmeņiem *katrās* vakariņās sieviete skries pa sienu augšā, un vīrietis tur jau būs priekšā. Vārdos parasti ir "man jau neko īpašu nevajag", bet pēc kāda laika ar "neīpašo" ēdienu sākas pukstēšana, cik var vienu un to pašu ēst.

Bet es gan pazinu tādu vīrieti (un gan jau viņš nav vienīgais), kurš pārradās no darba ap 19, ar kurkstošu vēderu un kafijas krūzi pie datora spēlītēm sagaidīja sievieti, kura pēc darba pārgurusi ieradās 22.00, un paprasīja uztaisīt vakariņas, jo gribot ēst. Un nē, ātrais variants no pusfabrikātiem nederēja – cik tad varot ēst tās veikala karbonādes.

Bet ir viens bet..vīriešiem bieži vien nevajag šos pīrādziņus, kotletes, plātsmaizes un vēl nez ko, ja viņa sieviete, lai to visu pagatavotu in nogurusi kā darba zirgs. Nogurusi sieviete ir nogurusi. Viņa nesmaida, viņa ir īgna, viņa ar aizvainojumu saasināti uztver jebkādu kritiku, pat labi domātu. Un rezultātā - kašķis mājās.

Mans novērojums gan ir pretējs. Vīriešiem vajag tos pīrādziņus un kotletes, bet sievietei pie kotletēm (pēc tādas pašas darba dienas kā vīrietim) ir jābūt nenogurušai. Kā viņa to panāk, tā ir sievietes, ne vīrieša problēma.

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #8 : 2024. gada 13. jūlijs, 13:09:19 »

Mans novērojums gan ir pretējs. Vīriešiem vajag tos pīrādziņus un kotletes, bet sievietei pie kotletēm (pēc tādas pašas darba dienas kā vīrietim) ir jābūt nenogurušai. Kā viņa to panāk, tā ir sievietes, ne vīrieša problēma.

Te pat Freidam būtu ko galvu palauzīt..
Manuprāt, ir čaklas centīgas un ārkārtīgi mīlošas sievietes/sievas, kurām no bērnības iemācīts, ka vīrieša mīlestība "iet caur vēderu". Un ir tādas kā es -kuras neiespringst uz ēst gatavošanu. Ja ir no kā gatavot un ir laiks, tad gatavoju, ja negribas gatavot, tad negatavoju. Ēdam kaut ko viegli un ātri pagatavojamu vai braucam ēst ārpus mājas. Atzīstos, tas bija tad, kad dzīvoju kopā ar draugu. Tagad esmu viena. Varbūt tāpēc, ka negatavoju?  :blushing:  Lai gan ne jau ēstgatavošana vai negatavošana bija par iemeslu kāpēc šīs attiecības izbeidzu.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2024. gada 13. jūlijs, 13:11:59 »
Un kā vārdā tā "nenogurstošā" kotlešu un pīrāgu cepēja tā iespringst?  :ng:

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #10 : 2024. gada 13. jūlijs, 13:20:21 »
Un kā vārdā tā "nenogurstošā" kotlešu un pīrāgu cepēja tā iespringst?  :ng:
Labs jautājums :)
Varu atbildēt tikai no novērojumiem draudzeņu ģimenēs: iesākumā ir šī mīlestība (laikam jau), parādīt ka prot, ka grib savu vīrieti palutināt. Piecelties agrāk, lai mīļotajam būtu brokastiņas un pusdienas, jo viņš taču pusdienaslaikā brauc mājās ēst un kur tad vēl vakariņas...un mājās gatavojot taču ir krietni lētāk un izdevīgāk uttt. Un tā iet laiks.
Respektīvi: uzskatu, ka sievietes pašas "izlaiž" savus mīlos un pēc tam žēlojas.
Nu jā, bet viņām ir vīri. Man nav..

Atslēdzies Leonāra

« Atbilde #11 : 2024. gada 13. jūlijs, 13:46:23 »
Ja nav bērnu vai izauguši, tad - kā sanāk, tā ēd,loģiski.
Viss tas ar gatavošanu ir bērnu dēļ.
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 13. jūlijs, 13:51:39 no Leonāra »

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #12 : 2024. gada 13. jūlijs, 14:11:19 »
Visi jau zina, ka mūsmājās ēst gatavo viņš. Es slavēju gan, jo ir garšīgi un ar izdomu.
Filozofiju no šitā īsteni nevaru izvilkt...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #13 : 2024. gada 13. jūlijs, 14:16:28 »
Vīriešiem vajag tos pīrādziņus un kotletes, bet sievietei pie kotletēm (pēc tādas pašas darba dienas kā vīrietim) ir jābūt nenogurušai. Kā viņa to panāk, tā ir sievietes, ne vīrieša problēma.

Šaubos vai tur būs abpusēji mīlošas attiecības...

Bet ja atgriežas pie sākotnējā klusēt vai neklusēt, labāk neklusēt, citādi būs kā tajā vecajā anekdotē par tīteņiem, kur visu mūžu tā sieva ņemas ar to tīteņu gatavošanu, jo vīrs tā tos ēd un vīrs tā tos ēd, jo sieva tak gatavo. Bet ne sievai patīk tā ņemšanās ar tīteņu gatavošanu, ne vīram tie garšo.  :mrgr:
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 13. jūlijs, 14:36:44 no tuk »

Pieslēdzies reno

« Atbilde #14 : 2024. gada 13. jūlijs, 16:23:28 »
Pienākums un vajadzība gatavot bija tad, kad bērni dzīvoja mājās. Jā, arī lētāk, ārpus mājas nemaz nevarētu atļauties. Bet nav arī nekad tā īpaši paticis, labāk pāris sviestmaizes mājās

Gatavojam "pēc patikas". pārsvarā es, citreiz vīrs. Citreiz garneles, citreiz pelmeņi.
Es zinu, kas vīram negaršo, viņš -kas man. Par to teikšanu gan ir viens bet -ja es vīru pakritizēju -par sāļu, par nesāļu, pārcepts,  viņš diezgan viegli apvainojas. Man aizrādījumi gan vnk jāpieņem. Līdz "gatavo pats" nekad neesam pat tuvumā tikuši. Bet vispār man patīk gatavot un parasti diezgan labi sanāk

Mūsdienās es kaut kā nespēju pat iedomāties modeli, kur vīrs paģēr kaut kādas maltītes un pats nedara neko