Autors Tēma: Palīdziet atpazīt peoniju  (Lasīts 2892 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Daiquiri

Palīdziet atpazīt peoniju
« : 2024. gada 20. jūlijs, 11:23:51 »
Es neuzdrošinos nosaukt skaitli, cik pasaulē ir peoniju šķirņu - dažos avotos tiek minēts "vairāk kā 8000", citos "vairāk kā 10000". Bet tās ir tikai dažādos peoniju reģistros reģistrētās šķirnes, ir vēl arī nereģistrētie sējeņi...  Ļoti bieži peoniju selekcionāri piedāvā savus mazāk perspektīvos un izbrāķētos peoniju sējeņus par simbolisku samaksu interesentiem iegādāties vai vienkārši uzdāvina (noteikti kāda no peoniju audzētājām atcerēsies, kā mēs pirms dažiem gadiem par ļoti simbolisku samaksu pasūtījām Joshua izbrāķētos dzelteno peoniju sējeņus, arī manā dārzā aug vairāki). Tāpēc ļoti bieži, atpazīt peoniju pēc foto, manuprāt, ir "neiespējamā misija", personīgi es to neuzdrošinos darīt. It īpaši tāpēc, ka ir daudzi, kad peonija ķļūdaini tiek "atpazīta" un pēc tam ar jauno nosaukumu izplatīta tālāk. Piemēru netrūkst ....  :ou:

Bet, ne visi ir tik skeptiski, var arī paveikties  :m:

Lai izdodas!

Atslēdzies Daiquiri

Atb: Palīdziet atpazīt peoniju
« Atbilde #1 : 2024. gada 20. jūlijs, 11:27:54 »
Varbūt kādu tas var interesēt - pielikumā pāris lapas no APS biļetena Nr.407

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #2 : 2024. gada 20. jūlijs, 12:42:48 »
Gribēju sameklēt Dobrova peoniju grāmatu, bet plauktā neatradu - esmu kaut kur nobāzusi vai arī kādam lasīt iedevusi, tāpēc šoreiz bez foto, kad atradīšu - ielikšu  :b:

Ilggadējais Maskavas peoniju audzētāju kluba priekšsēdētājs, peoniju kolekcionārs un selekcionārs, grāmatu autors un peoniju izstāžu organizators Vladimirs Dubrovs (Владимир Меерович Дубров) rakstīja, ka uz vienu no Maskavas peoniju izstādēm apmeklētāji salīdzināšanai bija atnesuši 28 nedaudz atšķirīgas peonijas, kuras viņu dārzos auga ar nosaukumu 'Dr. F.G. Brethour', un katrs bija pārliecināts, ka viņa dārzā augošā izcili skaistā vēlu ziedošā baltā peonija ir īstā, šķirnei atbilstošā ...

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2024. gada 20. jūlijs, 12:49:41 »
katrs bija pārliecināts, ka viņa dārzā augošā izcili skaistā vēlu ziedošā baltā peonija ir īstā, šķirnei atbilstošā ...
Un kāda vismaz atbilda vai arī neviena?

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #4 : 2024. gada 20. jūlijs, 13:37:10 »
Un kāda vismaz atbilda vai arī neviena?

Atradīšu grāmatu, tad ielikšu lapas foto. Es tik atceros, ka 28 citu šķirņu peonijām, tika mēģināts "piekabināt" 'Dr. F.G. Brethour' nosaukumu.
Piemērs ar 'Dr. F.G. Brethour' nav vienīgais, man, piemēram, dārzā aug 2 nedaudz atšķirīgi 'Chiffon Parfait'. Gaidu, kad Warmerdams katalogā atkal piedāvās savējo - salīdzināšanai pirkšu trešo  :coffee:

Atslēdzies Albus Dumbledore

« Atbilde #5 : 2024. gada 24. jūlijs, 12:49:08 »

Atradīšu grāmatu, tad ielikšu lapas foto. Es tik atceros, ka 28 citu šķirņu peonijām, tika mēģināts "piekabināt" 'Dr. F.G. Brethour' nosaukumu.
Piemērs ar 'Dr. F.G. Brethour' nav vienīgais, man, piemēram, dārzā aug 2 nedaudz atšķirīgi 'Chiffon Parfait'. Gaidu, kad Warmerdams katalogā atkal piedāvās savējo - salīdzināšanai pirkšu trešo  :coffee:

Vēl jāņem vērā, ka peoniju ziedi atšķiras no audzēšanas apstākļiem un krūma vecuma.
Chiffon Parfait ir divi varianti. Domā Warmerdamam būs trešais variants?  :mrgr:
Un tak Sārai B. arī ir vairāki varianti.
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 24. jūlijs, 13:10:30 no Luīze »

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #6 : 2024. gada 24. jūlijs, 14:16:22 »

Vēl jāņem vērā, ka peoniju ziedi atšķiras no audzēšanas apstākļiem un krūma vecuma

tieši tā - augsne, mēslojums, arī klimatiskie apstākļi un temperatūra
Ne velti Latvijas zemenes ir gardākas par Grieķijā audzētajām  :smile:

Citāts
Chiffon Parfait ir divi varianti. Domā Warmerdamam būs trešais variants?  :mrgr:

kādam ir jātic par šķirnes atbilstību nosaukumam, es izvēlējos Rūdu. 50%, ka kāds no maniem "parfaitiem" būs kā Rūdam, bet 50% ka nē  :m:

Citāts
Un tak Sārai B. arī ir vairāki varianti

Tēmas komentāros es jau ieliku Brēmera rakstiņu par "naktsmurgiem ar SB"
Internetā par SB esmu lasījusi vairākus ierakstus, daudzi, manuprāt, ir "... viena tante teica ..." līmenī. Biežāk krievvalodīgajos interneta resursos citētās, manuprāt, ir šīs divas publikācijas https://pion-flowers.narod.ru/index.html un https://www.alisagarden.ru/03_peoni/sort_sarah_bernardt.html . FB vairāki peoniju audzētāji min skaitli 386 - tik daudz esot SB varietāšu (nezinu, kur ņemts šis skaitlis, jo nekur nav norādes uz pirmavotu).
Manā dārzā aug trīs no dažādām vietām pasūtītās "sāras", par savējo esmu izvēlējusies no PeonyShop atsūtīto - varbūt iestādīta labākā vietā, varbūt klons labāks, nezinu, bet labāk stāv uz kājām un zied arī bagātīgāk  :nam:

« Atbilde #7 : 2024. gada 24. jūlijs, 14:46:21 »
90to gadu vidū nopirku vairumtirdzniecības puķu bāzē mazu peonijas stādiņu ar nosaukumu Sāra B. , uzziedēja pēc sešiem vai septiņiem gadiem.  Tā kā nebija vēl peoniju bums, nebija interneta ar bildēm ... kas tad zin vai īstā.  :mrgr: 
UN. Sākās peoniju trakums. Kaimiņienei bija Sāra no peonijšopa (laikam). Un izrādas nemaz nelīdzinās manai Sārai. Mana tāda pusplika, starp ziedlapām redzami ziedputekšņi un ziedlaiks nesakrīt, tumšo lāsumu nav. Krūmu pārstādīju citā vietā. Atkal neziedēja, šoreiz gan tikai kādi trīs gadi.
Šogad uzziedēja. Un izrādās ka mana ir tipiska Sāra. 
Tā kā varētu būt ka Sāra ir hameleons  :) , uzvedas dažādi.

Man par zemenēm sāpe. Šogad nopirku jauno šķirnu zemeņu stādiņus. Garša līdzīga veikala zemenēm, tādām kas gatavas. Nav nemaz skābumiņa un garša tāda pliekani salda, vienveidīga. Redzēs kā būs nākamo gadu.

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #8 : 2024. gada 24. jūlijs, 14:50:45 »
... vairāki varianti ...

tie, kas siltumnīcā audzē t.s. "amatieru, delikatešu šķirņu" tomātus, pukojas ne mazāk kā peoniju fani - kaut kādu noteikumu dēļ tomātu kolekcionāri nereģistrēto tomātu šķirņu sēklas izplata labākajā gadījumā ar tulkotiem nosaukumiem (ideāli, ja tiek pievienots arī oriģinālais nosaukums), sliktākajā - nodarbojas ar jaunradi.

Gluži kā kino - pamēģini uzminēt, ja nezini - vai tā ir viena un tā pati filma vai divas?

Atslēdzies daddy

« Atbilde #9 : 2024. gada 25. jūlijs, 11:54:58 »
es kā nespeciālists varu teikt - visas viņas ir rastēnijas...(растения)
   :smoker:

Atslēdzies Daiquiri

« Atbilde #10 : 2024. gada 25. jūlijs, 15:05:14 »
es kā nespeciālists varu teikt - visas viņas ir rastēnijas...(растения)
   :smoker:

Mans vīrs peonijas šķiro divās grupās - tās, kurām vajadzēs balstus, un otrās, kuras aug bez stutēšanas. Ja par saknēm domāju es, tad bedru rakšana un balstu gādāšana ir vīra ziņā  :m:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #11 : 2024. gada 25. jūlijs, 15:49:40 »

Mans vīrs peonijas šķiro divās grupās - tās, kurām vajadzēs balstus, un otrās, kuras aug bez stutēšanas. Ja par saknēm domāju es, tad bedru rakšana un balstu gādāšana ir vīra ziņā  :m:

es kā naturālists padomāju - 2 grupās - ĒDAMĀS UN NEĒDAMĀS :D  ...ziedus omletē iecept noteikti var, paprasiet Reno - viņa visus kabačus jau ziedos apēd... :sad_smiley:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2024. gada 25. jūlijs, 18:27:26 »
To taču visi zin, ka ziedus un saknes mēdz izmantot ārstiecībā...

Atslēdzies Camma

« Atbilde #13 : 2024. gada 26. jūlijs, 05:03:58 »
Aha, iesprauž attiecīgajā sāpošajā vietā - cēli un daiļi!
Visus sakost!

« Atbilde #14 : 2024. gada 26. jūlijs, 10:59:02 »

tie, kas siltumnīcā audzē t.s. "amatieru, delikatešu šķirņu" tomātus, pukojas ne mazāk kā peoniju fani - kaut kādu noteikumu dēļ tomātu kolekcionāri nereģistrēto tomātu šķirņu sēklas izplata labākajā gadījumā ar tulkotiem nosaukumiem (ideāli, ja tiek pievienots arī oriģinālais nosaukums), sliktākajā - nodarbojas ar jaunradi.

Gluži kā kino - pamēģini uzminēt, ja nezini - vai tā ir viena un tā pati filma vai divas?

Taisni gribēju pieminēt tomātus  :mrgr: .  Tak krievi nopērk no amerikāņiem, mūsējie no krieviem ... un katrs tulko nosaukumu. Varbūt arī apgrieztā secībā vai citu valstu cilvēki.
Pagājušo gadu biju Brenguļos uz tomātu svētkiem. Kritu kārdinājumā un nopirku divu šķirņu tomātus. Dīga labi, bet  :mrgr:  no sešām iesētām vienas šķirnes sēklām, viens stāds būs citas šķirnes. Vispār es nezinu vai tas viens būs citas šķirnes vai iesētās šķirnes  :rofl: . Jāgaida, kad parādīs krāsu. Otra tomātu šķirne izskatās būs pareiza.
Tūlīt būs peoniju sējeņi. Var jau būt, ka viņi jau ir pārpludinājuši peoniju tirgu kā "peresorti".