Autors Tēma: Kapu svētki  (Lasīts 10652 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Bobs

Atb: Kapu svētki
« Atbilde #15 : 2025. gada 29. jūlijs, 10:42:32 »
cilvēki vienkārši tagad dzer mazāk, ir aizņemtāki un izklaides iespēju daudz vairāk. Kapusvētki aiziet trešajā plānā.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #16 : 2025. gada 29. jūlijs, 10:54:37 »
Tur, kur es biju, mācītāja nebija. Agrāk bija vairāku konfesiju. Tagad runātājs pieminēja, vīru ansamblis dziedāja. Samērā īsi.

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #17 : 2025. gada 29. jūlijs, 10:55:52 »
cilvēki vienkārši tagad dzer mazāk, ir aizņemtāki un izklaides iespēju daudz vairāk. Kapusvētki aiziet trešajā plānā.

Kapu svētkos jau nedzer. Izņēmums - atbēres.

Atslēdzies reno

« Atbilde #18 : 2025. gada 29. jūlijs, 11:18:18 »
Gandrīz vai neērti, bet priecājos, ka mums nav tāda tradīcija un pienākums kaut kur braukt un piedalīties. Radinieku kapi arī gandrīz visi pilsētu kapos, un tur jau neko tādu nerīko

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #19 : 2025. gada 29. jūlijs, 12:12:15 »

Kapu svētkos jau nedzer. Izņēmums - atbēres.

labrīt!  :f-palm:

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #20 : 2025. gada 29. jūlijs, 12:25:05 »
Man šķiet, ka visos novados notiek kapu svētki. Cita lieta, vai cilvēki to zina un atbrauc. Man personīgi tā kapu svētku lieta pie sirds neiet, taču tā ir iespēja satikt radus, negaidot kārtējās bēres.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #21 : 2025. gada 29. jūlijs, 13:54:16 »
mana izcelsme no kurzemniekiem. Radus nesatieku, brālēni un māsīca neizrāda vēlmi baigi tusēt jau 40 gadus, nu, es arīo negribu būt vienmēr visa organizētājs. Pa kapiem arī nedauzos, radus meklēdams. Kaut kā neinteresē man tā radu būšana.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #22 : 2025. gada 29. jūlijs, 14:35:01 »
Atceros savu episko gājienu uz kapusvētkiem Leišmalē auklītei pie rokas, pa ceļam čīkstēju, ka gribas ēst, iegājām kādās mājās, kur tiku laipni cienāta un auklīte man mācīja smalku uzvedību pie galda. Kapos spēlējos, bet atceros kā apcerīgu, nopietnu un sirsnīgu pasākumu.

Atslēdzies reno

« Atbilde #23 : 2025. gada 29. jūlijs, 14:41:00 »
Kapu bērnības atmiņas -ar koka grābeklīti drīkstēju gropītes smiltīs iespiest

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #24 : 2025. gada 29. jūlijs, 19:40:10 »
Manuprāt, kapu svētki ir tāda kopības būšana. Radu, draugu, skolasbiedru, kaimiņu satikšanās. Kas laikam nav raksturīgi lielpilsētām (cik nu mums to ir). Ja tā padomā, cilvēks lielāko mūža daļu nodzīvo Rīgā, bet vēlas tikt apglabāts dzimtas kapos, kur vecāki, radi.
Mani vecāki Meža kapos. Nemaz nezinu, kad tur kapu svētki. Un pavisam noteikti nav nodoma turp tajā dienā doties.
Mazkapsētā ir savādāk. Tur viens otru pazīst. Tā ir satikšanās, sarunas, vērošana. Mēdz būt zaļumballes pēc tam.

Bet Mirušo piemiņas dienā (svecīšu vakarā) taču mēs laikam lielākā daļa dodamies pie savējiem un ne tik savējiem?

Atslēdzies sanda

« Atbilde #25 : 2025. gada 30. jūlijs, 15:09:47 »
Kapusvētku zaļumballi grūti iedomāties, Liepājā pie poliomielīta upuru kapiem, Dienvidu kapos pie karostas atsaldeņa izvarotās un noslepkavotās meitenītes kapa.
Vēlēt priecīgus kapusvētkus var tikai ar ironiju, tā tas laikam arī bija domāts.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #26 : 2025. gada 30. jūlijs, 16:17:12 »
Sanda- nē nu vajag mācēt sajaukt pirkstu ar pii-i  :faint: :f-palm: :rat:
Priecīgus kapusvētkus.. :alt: , lūk ,kur tu esi ko tādu dzirdējusi??? Jeb tikai no dīvāna spriedelē par tēmu, kurā neko nesaproti?

Kāda vēl maza meitenīte, upuru kapi un vēl brāļu kapus nepieminēji un gulagā nomocītos :sarcasm: , kāds sakars ??
Uz pirkstiem neskaidrošu(piebesīja). Man arī ir daudzas neskaidras lietas, bet tad es uzdodu jautājumus, nevis gudreļoju.
Un iedomājies tikai ..nedz teātri spēlē kapos, nedz balli rīko starp krustiem  :talking:
Un pat gauži neraud  :?: :smoker:

p.s lai tu zinātu... piedzimšana un nomiršana ir tāds dzīves cikls..kas notiek mums nejautājot. Kapusvētkos satiekas dzīvie, piemin savus aizgājušos,  aizdedz svecīti,noliek ziedus, atminas seno dienu notikumus, pļāpā par savu šodienu. Un ak vai, nosvin dzīvi !
Svinēt dzīvi, ir forši ievazājies šodienas dažādu tusiņu reklāmas saukļos.(kas mani reāli besī, jo arī influenceri aicina to darīt)

Bet,tieši kapusvētki ir tā īstā dzīves svinēšana !
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #27 : 2025. gada 30. jūlijs, 16:29:53 »
Paldies, mellen. Man bija par sarežģītu skaidrot. Pie tam es esmu neitrāla. Bet saprotu tos, kuriem tas ir ļoti svarīgs notikums. Gada tikšanās.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #28 : 2025. gada 30. jūlijs, 16:37:47 »
Tās lustes ar tinģeliem tandeļiem šķiet ieviesās padlaikos, līdzīgi kā bērnības un pilngadības svētki... Pirmās brīvvalsts laikā kapusvētki bija vairāk reliģiozs un savu sakņu, dzimtas, savas identitātes apzināšanās pasākums...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #29 : 2025. gada 30. jūlijs, 16:39:47 »
Es gan spēju saprast arī sandas teikto.

Visi piederīgie nav spējīgi svinēt dzīvi, un sanda vnk pieminēja to citu daļu, kura arī eksistē