Autors Tēma: Kapu svētki  (Lasīts 10681 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies mellene88

Atb: Kapu svētki
« Atbilde #30 : 2025. gada 30. jūlijs, 22:19:41 »
Minn- es saprotu uz ko Tu velc. Bet vienalga nav nekāda sakara kapusvētkiem ar pieminētajiem upuru/ brāļu, dažādos veidos mirušo moceklu kapavietām .
Kapusvētki ir izteikti dzimtas un ģimenes svētki. Un es nekaunos,kad saku svētki.

Tas, ka mums visiem ir tik ļoti dažadās izpratnes  gan izbrīna, gan... joprojām izbrīna( nevarēju atrast citu vārdu). It kā maza tauta un maza valsts, bet redz kā katrs aizstāv savu saprašanu par it kā vienotu tēmu.

Manā bērnībā uz kapusvētkiem brauca un nāca kā reiz tie,kam bija vismazāk iemesla kko svinēt... gandrīz visiem lielākā daļa tuvinieku bija palikuši sibīrijas plašumos, citi kara laikā apkauti tepat un citur. Daudzi nemaz negulēja latvijas kapos..bet šis bija tas brīdis,kad visa dzimta sanāca kopā un pieminēja.Neviens negaudoja žēlas asaras, jo dzīvi padarīt par nebijušu un izdzēst to,kas nepatīk nav iespējams.

Principā..kapusvētki man ir svēta lieta tieši šo, daudzo dzimtas locekļu priekšā,kuriem nevienam nepalika pēcnācēji ..jo visi tika apkauti...

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies tuk

« Atbilde #31 : 2025. gada 30. jūlijs, 22:33:02 »
Ja kaut nedaudz painteresējas par kapusvētku izcelsmi, tad tas "svētki" radies no vārda "svēts"... ar lustēm tam maz sakara... bērnības atmiņas jauki, tomēr tas bija padomijas pienesums lai novērstu skatu no reliģijas. Kapusvētki bija vienīgie baznīcu svētki ārpus baznīcas, sekoja pēc vasarsvētkiem, līdz ziemassvētkiem tukšajā laikā.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #32 : 2025. gada 30. jūlijs, 22:53:52 »
padomijas pienesums??? :confused: Mani senči uz kapusvētkiem gājuši ilgi pirms padomijas...
IG- mellenessniega

Atslēdzies tuk

« Atbilde #33 : 2025. gada 30. jūlijs, 23:20:52 »
Padomijas pienesums bija tie tingeļtangeļi. Tiešām tavi senči pēc kapusvētkiem devās uz tejāteri un citām tml izklaidēm, par kurām tu iepriekš tā jūsmoji savās bērnības atmiņās...  :?:  Nu var jau būt, svētdienās pēc dievkalpojuma jau ar mēdza pie kroga dažs labs piestāt...

Atslēdzies Minne

« Atbilde #34 : 2025. gada 30. jūlijs, 23:32:09 »
mellen, Tev spēcīga dzimta un/vai spēcīgas tradīcijas Tavā pusē.

Jau no manis pieminētajiem jaunībsdienu draudzenes apciemojumiem atceros šo pirms- un kapusvētku laiku kā tādu, kad jā - tika gaidīti radi, tika cepts un šmorēts, domāts par radu izguldīšanu, tika sakopti kapi. Viss kā uz lieliem svētkiem. Man tas viss bija/ir svešs. Bet interesanti likās, tas gan. Ka ģimene, dzimta tā turas kopā. Var tikai apskaust, bet neko darīt, mums citi likteņi

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #35 : 2025. gada 31. jūlijs, 01:41:07 »
zin tuk..man nekas nav jāpierāda. Ko kurš gribēs tas ,to atradīs.

Devās. Ne visi un ne vienmēr, bet kurš gribēja tas devās. Un balzāmiņu iedzēra. Ak vai, pat es vīna glāzi izdzeru... (Būdama ,stulbā nedzārāja )  :smej:

Un??? ko tagad?

« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 31. jūlijs, 02:31:14 no mellene88 »
IG- mellenessniega

Atslēdzies tuk

« Atbilde #36 : 2025. gada 31. jūlijs, 05:21:36 »
Bet protams, nekas nav jāpierāda. Ir kur vairāk "svin" tos kapusvētkus, ir kur mazāk, ir kas vairāk, ir kas mazāk vai nemaz. Tas taču normāli...  :?: 
Mums tuvajos kapos ir pat divi kapusvētki, jūlijā luterāņu un augustā katoļu. Gan bez visādiem teātriem un zaļumballēm...
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 31. jūlijs, 07:20:31 no tuk »

Atslēdzies sanda

« Atbilde #37 : 2025. gada 02. augusts, 16:20:59 »

mellen - atsaucos uz šo komentāru

Lielu daļu dzīves šausminājos par kapu"svētkiem".  ...
Tak pat aizgāju uz JRT izrādi "Kapusvētki", lai saprastu, kas tā par fenomenālu tradīciju Latvijā. Nepalīdzēja.   ...
Kursabiedri (no Vidzemes) ik pa laikam ķiķināja, ka bijuši kapusvētkos un ik pa laikam dzirdējuši - Priecīgus kapusvētkus!  ...

un tēmas autora pirmo komentāru
« : 2024. gada 21. jūlijs, 11:30:13 »
Citāts
izrādās tiešām notiek kapu svētku balles , ap klopēm pie tam  https://nra.lv/latvija/180450-tragedija-kapusvetku-balle-ropazos-atklajies-tas-patiesais-iemesls.htm
uz Tavu norādi - lai tu zinātu reaģēju apmēram tā kā Šerloks Holmss uz Vatsona norādi par Saules sistēmas planētām, ka viņa smadzenes nav bēniņi, kur glabājas nevajadzīgas lietas. Ķīniešu filozofs Konfūcijs pie tam ir teicis, ka gudrais krāj zināšanas, bet viedais no tām atbrīvojas.
Kā pensionāre ar vidēju prātu  vienkārši taupu smadzeņu resursus, jo manā profesijā jāmācās visu mūžu
Uz apsaukāšanu par gudrelīti ar nicinājuma un augstprātības piedevu atgādinu - čigāniem esot lāsts - kaut tu lepns paliktu.

Dzīvi fiziskajā formā uztveru kā spēles laukumu vai trasi, ko pārredzēt var tikai Visaugstākais un šķietamo nāvi kā noņemšanu no tā/tās, kapusvētki arī īsti neiederas. Nu katrs, lai svin, ko vēlas.
Kapusvētkus vairāk uztveru kā paziņu/novadnieku saietu, kas  var būt arī radu saiets.
Man varb būtu jādodas uz Turaidu, kur rada kapos neviena, bet no Inciema laikiem draugi un paziņas, nezinu, vai tur ir kapusvētki, balles nekādā gadījumā.

Šī bija atsauce uz speciāli man veltīto 30. jūlija komentāru.

« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 02. augusts, 18:41:22 no sanda »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #38 : 2025. gada 04. augusts, 09:37:20 »
kapusvētki ir pasākums, kad tie kas ir "šeit", sapulcējas un piemin tos, kas ir "tur". īzī. 
Katros kapos to organizēti rīko katru gadu, vajag tik meklēt. Manējie (līdz vectēvu/vecmammu) līmenim guļ pa visu Latviju... nereāli visus apbraukāt. bet reizi 5 gados cenšos... dzīvo paliek arvien mazāk...  :sad_smiley: [size=78%]  [/size]

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #39 : 2025. gada 04. augusts, 13:25:02 »
  dzīvo paliek arvien mazāk...  :sad_smiley:
Tieši piedomāju, kad vīrmāte aizies pa skuju taku, nebūs neviena, kurš regulāri koptu kapus tālajos laukos (gandrīz pie KF robežas) un turpat pilsētā.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #40 : 2025. gada 04. augusts, 15:00:50 »
Tieši piedomāju, kad vīrmāte aizies pa skuju taku, nebūs neviena, kurš regulāri koptu kapus tālajos laukos (gandrīz pie KF robežas) un turpat pilsētā.

Tā viš i... ne velti pieminēju vectēvus/vecmammas...tos it kā zinām... kur mani vec-vectēvi/vec-vecmammas - hvz... nu, iespējams turpat lokālajos kapos...

izņēmums sievas vec-vecmamma un vec-vec-vectēvs (uz kura zemes mēs sviedrus lejam un pakavus atrodam) - saldi dus Stīveru kapos, reiz pat pieminekļiem sūnas notīrījām...  :in-love:  par to mums (es ceru) ++ debesīs  :D[size=78%]  [/size]

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #41 : 2025. gada 04. augusts, 15:44:56 »
Man kā mellenei -  bērnībā un agrā jaunībā,respektīvi - padomijas laikos, kapusvētki bija ar bufeti baznīckalniņā, teātri un zaļumballi. Manuprāt, te nu ir labā nozīmē "likumu apiet ar līkumu". Varēja pulcēties pie baznīcas,  iemest kādu graķīti par aizgājušajiem, sakopt tos kapus, kuros dusēja "budži" u.c. padomijas nīdēji, pie dzimtas kapiem stāvot varēja notraust asaru par tiem , kuri neatnāca un nevajadzēja skaidroties ar varas pārstāvjiem....tie dēvējās par "laicīgajiem kapusvētkiem". Pieminēja un svinēja dzīvi. Svecīšu vakars, to nu gan tā mierīgi, kā jau veļu laikam piederās. Pēdējos gados kapusvētki  bija tādi tukši, neapmeklēti. Cilvēki ātri ātri sakop kapus un ātri dodas prom. Šogad skatos kapusvētku programmā ir gan pasākumi bērniem, gan koncerts, gan balle. Un neredzu neko sliktu un nosodāmu par "tingeļtageļiem". Varbūt ieradīsies vairāk ļaužu.

Atslēdzies sanda

« Atbilde #42 : 2025. gada 09. augusts, 15:43:15 »
kapusvētki ir pasākums...
Katros kapos to organizēti rīko katru gadu, vajag tik meklēt... ...  :sad_smiley: [size=78%]  [/size]
Mani vecvecāki ir Rīgas lielajos kapos, tur kapusvētku nav.
 Atliek aiziet, pacelt glāzi, pieminēt, it kā par agru aizgāja,  vecvectēvs 1940. gadā īsi pirms krievu okupācijas, īpašumi nebija pārrakstīti, ģimene un mana mamma  izglābās no izsūtīšanas un apcerēt - vai katrs nelaiķis ir dēvējams par nelaiķi.
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 09. augusts, 15:49:54 no sanda »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #43 : 2025. gada 09. augusts, 16:35:00 »

Kkad kkur lasīju, ka tā arī ir, divas paaudzes un nav vairs to kapu kopēju. Mūsējie tuvie kapi arī nu jau skaitās slēgtie un ik pa laikam ziņojumi par aktēšanu, kur vairs nav kopēju, tiek veikti virsapbedījumi.
Daddy, ka negadās pēc 5 gadiem aizbraukt un savējo senču vietā kādu svešu ieraudzīt... Mēs cenšamies vismaz pāris reizes gadā tālos kapus sakopt, pēc ziemas un pirms kapusvētkiem. Kur retāk, tur samaksāts kādam pieskatītājam.
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 09. augusts, 19:16:25 no tuk »

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #44 : 2025. gada 09. augusts, 20:12:02 »
Mani vecvecāki ir Rīgas lielajos kapos, tur kapusvētku nav.
Apbedīšanas vieta un pieminekļi ir saglabājušies?