Autors Tēma: Pensijas 2.līmenis  (Lasīts 4012 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Amālija

Pensijas 2.līmenis
« : 2024. gada 06. septembris, 18:08:52 »
Pensiju 2.līmenis. izvēle - katru mēnesi noteikta summa. Paredzēta gadiem 15. Vai apdrošināšanas līgums. Ja ātrāk pamet šo pasauli, manto mantinieki. Ko izvēlēties?

Atslēdzies daddy

Atb: Pensijas 2.līmenis
« Atbilde #1 : 2026. gada 17. aprīlis, 09:53:59 »
Saistībā ar 2. pensiju līmeni un tā izņemšanu, man sanāca, ka izdevīgāk ir izņemt:

Es no VSAA papīriem/datiem aprēķinu savam konkrētam gadījumam (katram būs savādāk!):[/size]1. Pensijas apmers (sakuma kapitals + indeksetais pensiju 1. limeņa kapitals ) /G /12 = viens cipars,

2. Prognozejamais vecuma pensijas apmers ar 2. limeni uzkrato kapitalu (sakuma kapitals + indeksetaispensiju 1. limeņa kapitals + 2. limeņa uzkrajuma kapitals )/G /12  = cits cipars, manā gadījumā par 15% lielāks nekā pirmais.3. Aprēķinu starpību mēnesī un gadā.4. Izdalu 2. līmeņa uzkrājuma summu ar 3.p. dabūto ciparu gadā un saprotu cik gadus man jāsaņem pensija, lai šo uzkrājumu iztērētu. Man sanāca 20.  Izaicinoši :) Tik ilgi nedzīvo, atdodiet manu naudiņu...man tur ļoti labs elektroauto sanāk... :)

Atslēdzies daddy

« Atbilde #2 : 2026. gada 17. aprīlis, 10:01:30 »
Pensiju 2.līmenis. izvēle - katru mēnesi noteikta summa. Paredzēta gadiem 15. Vai apdrošināšanas līgums. Ja ātrāk pamet šo pasauli, manto mantinieki. Ko izvēlēties?

Atrisināji?
Redz, viss atkarājas no pacienta vecuma, mantinieku vecuma utt.
1. Kaut ko izdarīt vajag, lai nepaliek valstij kā bezsaimnieka manta (šī opcija ir izvēlēta pēc noklusējuma!!!)  :bricks:
2. Mantošana - var novēlēt vienam, var novēlēt mantošanai pēc civillikuma. Ja vienam, teiksim vīram, un novēlējuši viens otram, bet abi ar 1 mašīnu - pļukt, Daugavā... droši vien mantošana ieslēgsies, bet būs čakarīgi. Mantošana darbojas tikai līdz poirmajai izmaksai. Ja sākta izmaksa, tb. aizej pensijā, tad 2. līmeni neko vairs nemanto...
3. Īsi pirms pensijas iestāšanās varbūt lietderīgi noslēgt to mūža pensijas apdrošināšanu, tur vēl jāpalasa un jāparēķina, man vēl mazliet laika ir!     

Atslēdzies Minne

« Atbilde #3 : 2026. gada 17. aprīlis, 15:36:02 »
Pat negribas galvu lauzīt ar daddy 2.komentāru, manai kondīcijai pārāk sarežģīti

Atslēdzies daddy

« Atbilde #4 : 2026. gada 17. aprīlis, 16:01:02 »
Pat negribas galvu lauzīt ar daddy 2.komentāru, manai kondīcijai pārāk sarežģīti

nu zin... tur VSAA lapā 1 ķeksis jāieliek. Ja Tev nav kam atstāt, atstāj man? datus aizsūtīšu!! ;)

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2026. gada 17. aprīlis, 16:07:43 »
Tu ceri, ka pārdzīvosi? Vai arī būsi pirmais aizdomās turamais :mrgr:

Atslēdzies faraons

« Atbilde #6 : 2026. gada 17. aprīlis, 16:25:30 »
Man liekas, vai nebija tā , ka ja izvēlas ikmēneša izmaksas, tad nevar mantot. Mantot var tikai tad, ja izvēlas izmaksu 2x gadā. Vai arī es jaucu?
Man ar to tagad jatiek skaidrībā, bet neesmu vēl tikusi līdz apdrošinātājam.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #7 : 2026. gada 17. aprīlis, 17:09:18 »

nu zin... tur VSAA lapā 1 ķeksis jāieliek. Ja Tev nav kam atstāt, atstāj man? datus aizsūtīšu!! ;)

Man taču nekas tāds (līmenis) nepieder, tā ka vari mantot no manis 0

Atslēdzies tuk

« Atbilde #8 : 2026. gada 17. aprīlis, 22:28:08 »
Saistībā ar 2. pensiju līmeni un tā izņemšanu,

Ko esmu palaidusi garām? LV arī akceptēta 2. pensiju līmeņa izņemšana? Vislaik tik lasīju, ka igauņi pieļāvuši kļūdu ar to izņemšanu, lielākā daļa izņēmušo pensijā dzīvos uz pabalstiem un uz kakla strādājošajiem, tā izņemtā nauda būs notrallināta nevis kur jēdzīgi ieguldīta.
Kad pieņēma ka mēs arī varam izņemt 2. pensijas līmeni, nupat?

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #9 : 2026. gada 18. aprīlis, 12:10:38 »
Tas vēl tikai idejas līmenī. Bet noteikti kāds politiskais spēks pirms vēlēšanām to virzīs.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #10 : 2026. gada 18. aprīlis, 13:28:33 »
Leišiem esot atļauts izņemt, tad nu šie gāž apkārt bankomātus  :mrgr:
Nezinu, manuprāt, koks ar diviem galiem. Lai cik pievilcīga neliktos iespēja uz sitiena tikt pie prāvākas naudas čupiņas, paliek jautājums, ko tajā pensijas vecumā darīsi. Un ko darīs valsts, kad savu naudiņu notrallinājušie penši dosies uz sociem pēc pabalstiem, jo galus nekādi nevarēs savilkt? Tad viņiem maksās pa otram lāgam? Kad jau tāpat pensijām naudas trūkst. Varbūt jāliek tad parakstīties, ka atsakies vecumgalā no visiem pabalstiem?
Ko es darītu pie tādas izvēles? Nezinu. Laikam būtu jāredz tad summas un jādomā. Protams, kārdinoši paņemt un atļauties kko, ko citādi neatļautos.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #11 : 2026. gada 18. aprīlis, 13:34:41 »
Tās summas nav TIK lielas, izdalot uz to, kas paredzēts mēnesī. Vidēji uz cilvēku ap 7000. 25-30 mēnesī.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #12 : 2026. gada 18. aprīlis, 14:39:46 »
Lietuvā no 1. aprīļa var izņemt, lasīju ka pārsvarā izņem jaunāki cilvēki nevis pirmspensijas...
Jēga izņemt ja kur jēdzīgi iegulda, kaut īpašumā. Izvēle jau nebūtu slikti, varbūt kādam vajag to summu zālēm tieši šobrīd nevis rīt vai parīt... Es jau allaž par izvēles brīvību.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #13 : 2026. gada 18. aprīlis, 15:16:32 »
Tās summas nav TIK lielas, izdalot uz to, kas paredzēts mēnesī. Vidēji uz cilvēku ap 7000. 25-30 mēnesī.

Kad “izrakstījos” no Latvijas, man atmaksāja visu sastrādāto - kkādus 22€  :alt:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2026. gada 20. aprīlis, 09:43:45 »

Leišiem esot atļauts izņemt, tad nu šie gāž apkārt bankomātus  :mrgr:
Nezinu, manuprāt, koks ar diviem galiem. Lai cik pievilcīga neliktos iespēja uz sitiena tikt pie prāvākas naudas čupiņas, paliek jautājums, ko tajā pensijas vecumā darīsi. Un ko darīs valsts, kad savu naudiņu notrallinājušie penši dosies uz sociem pēc pabalstiem, jo galus nekādi nevarēs savilkt? Tad viņiem maksās pa otram lāgam? Kad jau tāpat pensijām naudas trūkst. Varbūt jāliek tad parakstīties, ka atsakies vecumgalā no visiem pabalstiem?
Ko es darītu pie tādas izvēles? Nezinu. Laikam būtu jāredz tad summas un jādomā. Protams, kārdinoši paņemt un atļauties kko, ko citādi neatļautos.

Par Lietuvu daudz melu sastāstīts, jo viņu "sistēmai" ir atšķirības ar LV, kaut vai, ka viņu dalība ir brīvprātīga, LV - obligāta, utt. Tas tā kā 80to sākumā salīdzināt PSRS sociālismu ar ASV kapitālismu... Naudas pensijām netrūkst, bet tās tiek nevienlīdzīgi sadalīta, dažs saņem 5000+, dažs tikai 200+, netaisnīgi izklausās...

Bet doma pareiza - ieej latvija.lv un paskaties prognozējamo pensiju, un redzēsi cik % no tās būs 1. līmenis un cik - 2.
Un tad ieej VSAA un paskaties 2. līmeņa uzkrājumu. Ja nu nonāk līdz referendumam, lai zini kā balsot, par cik lielu naudu mēs runājam :) :)

Es sarēķīnāju - man 2. līmenis dos 15%. A ja es to tagad dabūju ķepā - tā man ir gandrīz 2 gadu alga, ar visu IIN nomaksu, smuks cipars :)

Šitā "mūža pensijas apdrošināšana" ir sava veida "izņemšana", tb naudiņa pārceļo no bankām pie apdrošinātājiem...drusku pasmērēta ar plānu medus kārtiņu, ka NEIZMANTOTO daļu varēšot tomēr mantot. Jāpēta!