Autors Tēma: Pensijas 2.līmenis  (Lasīts 4004 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Atb: Pensijas 2.līmenis
« Atbilde #30 : 2026. gada 07. maijs, 09:48:27 »
daļa būs neapmierināta tik un tā, jo tai daļai nekad nepietiks. Pazīstu tādus. Jebkura palielāka nauda aiziet bezjēdzīgos un dārgos pirkumos un par grādīgo, bet paši pirmie pabalstu prasītāji. Jā, tādi ir un būs. Nabadzības risku viņi sev sagādās paši jebkurā gadījumā. Un tāpēc pārējiem jācieš? [Kā vienmēr... Lai glābtu vienu pamuļķi, tiek apspiesti 100 normālo].
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #31 : 2026. gada 07. maijs, 09:54:44 »
Alkšņa mizas negraužu, jo kaut kā pietiek. Bet aģitēt par neizņemšanu gan neaģitēju. Lai gan piekrītu, ka daudzi to izņemto iztērēs nu tā - maigi sakot - nesaprātīgi. It sevišķi to var novērot pie mobilo telefonu operatoriem, kur lauku tantiņas stāv rindā un formē uz kredītu dārgos aifonus. Savukārt tantiņu laimīgie mazbērni tos nodod lombardā. Tas nu tā.
Nekad neesmu ticējusi, ka no 2. līmeņa pēkšņi bagāta palikšu, tāpēc pat neinteresējos cik uzkrājies, vai cik inflācija noēdusi. Biju sapratusi, ka iestājoties vecuma pensijai tāpat to 2.līmeni man izmaksās tikai pa daļām. Ja ļautu izņemt visu, izņemtu - tādējādi kaut cik samazinātu savu hipotekāro kredītu.

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #32 : 2026. gada 07. maijs, 10:00:31 »
Mums jau bija pieredze. Ar sertifikātiem. Mēs vismaz ieguvām nekustamo īpašumu, ko vēlāk pārdodot varēja transformēt par tagadējo dzīves telpu. Bet citiem tika šmiga, citiem veļas mašīnas (Limbažos beidzās visa elektrotehnika veikalos)

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #33 : 2026. gada 07. maijs, 10:10:56 »
Vienīgās pārdomas, JA pieņems lēmumu par atļauju izņemt, personai varētu rasties, valstij piemērojot ienākumu nodokli.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #34 : 2026. gada 07. maijs, 10:10:59 »
Ja par sertifikātiem. Jā, es privatizēju dzīvokli. Bet daudzi cilvēki, un sevišķi pamatiedzīvotāji, ne jauno guļamrajonu migranti, attapās, ka dzīvo "svešā" īpašumā, "likumīgajiem saimniekiem" atdotajās mājās un savu dzīvokli privatizēt viņiem nespīd. Protams, drīkstēja privatizēt ko citu, bet tas tomēr prasīja vairāk finanšu pratības, kura no kurienes gan būtu padomju darbaļaudīm ņēmusies.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #35 : 2026. gada 07. maijs, 10:21:27 »
Ja par sertifikātiem. Jā, es privatizēju dzīvokli. Bet daudzi cilvēki, un sevišķi pamatiedzīvotāji, ne jauno guļamrajonu migranti, attapās, ka dzīvo "svešā" īpašumā, "likumīgajiem saimniekiem" atdotajās mājās un savu dzīvokli privatizēt viņiem nespīd. Protams, drīkstēja privatizēt ko citu, bet tas tomēr prasīja vairāk finanšu pratības, kura no kurienes gan būtu padomju darbaļaudīm ņēmusies.

tā arī bija - maniem vecākiem bija kooperatīvais dzīvoklis, savs, ko nevajadzēja privatizēt. Un kaudze ar sertifikātiem.
Nu kaut ko viņi iedeva mums mūsu dzīvokļa privatizācijai, jo jauniešiem tai laikā sertifikātu nebija daudz (tos dalīja pēc nodzīvotiem gadiem), kaut ko izlietoja vasarnīcas privatizācijai, par atlikušajiem privatizēja visādas zemītes... pārdot par kapeikam gan nepārdeva, tuikdaudz "finanšu pratības" bija :)

nu, kā bija bija 

Atslēdzies tuk

« Atbilde #36 : 2026. gada 07. maijs, 10:58:24 »
Varbūt kāds jau šeit ir pensijā un var apskaidrot, ka tas notiek... Ja aiziet pensijā, tad to 2. līmeni pievieno 1., vai tas vienalga paliek bankā un neskaitot to ikmēneša piešprici pensijai turpina veidot kādu uzkrājumu? Un kas ar to 2. līmeni notiek, ja pensijā turpina strādāt, papildinās vai ir beidzis eksistēt? Un vēl man nav skaidrs - labi, izņem to 2., nomaksa bankai tos % par izņemšanu un vēl tur vid vai kam un tad to 2. atkal sāc krāt no nulles vai arī vairs nedrīksti tajā 2. neko krāt? Vispār secinu, ka man tumša bilde par to pensiju būšanu...

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #37 : 2026. gada 07. maijs, 11:03:35 »
Vienkārši nogaidi informāciju. Lietuvā un Igaunijā katrai bija citādāki nosacījumi.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #38 : 2026. gada 07. maijs, 11:03:56 »
Pensijā neesmu, bet saprotu, ka jā - kad aizej pensijā, tad tos 1. un 2. līmeņa kapitālus apvieno VSAA?  un izmaksā daļiņu katru mēnesi. Mantošanas iespēja beigusies. 2. līmenī vairs neko iemaksāt nevar, tomēr var brīvprātīgi iemaksāt 3. līmenī. Ja daudz naudas :)   

Par otro jautājumu - izņem, nomaksā, krāj nekrāj... LV izpildījumā tas jau vēl tiek apzelēts... Kā ir EE, LT, nezinu. 

Pieslēdzies Spārka

« Atbilde #39 : 2026. gada 07. maijs, 11:09:04 »
Kā ir EE, LT, nezinu. 
Igaunija 2021. gadā atļāva cilvēkiem faktiski izstāties no 2. līmeņa un izņemt naudu. Aptuveni piektā daļa to izdarīja. Daļa naudu notērēja, daļa nomaksāja kredītus, daļa ieguldīja citur.
Lietuva gāja maigākā virzienā: no 2026. gada sistēma kļūst daudz brīvāka — var izstāties pārejas periodā, izņemt daļu uzkrājuma, apturēt iemaksas, īpaši veselības problēmu gadījumos izņemt visu. (c) ChatGPT

Atslēdzies tuk

« Atbilde #40 : 2026. gada 07. maijs, 11:13:16 »
Tad tos jāņem ārā kamēr inflācija tos +/- 20 ikmēneša piešprices eiriķus nav apēdusi... Domāju, ka strādājošajiem tāpat krājas kas pensijai, var ko pārrēķināt un tā... Mantošanai atstāt ~ 20 eiriķus mēnesi gan būtu smieklīgi.

Ja pareizi no Daddy un Sparkas saprotu, tad igauņi secināja, 2.līmenis pensijām sevi nav attaisnojis un ievērojami nekāda būtiska pienesuma pensijai nav. Tad arī lietuvieši konstatēja to pašu, ka 2.līmenis bija vien banku lobēšana nevis pensionāru labklājības vairošana.
« Pēdējās izmaiņas: 2026. gada 07. maijs, 11:20:19 no tuk »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #41 : 2026. gada 07. maijs, 11:17:24 »

Mantošanas iespēja beigusies.
Ir jau vēl tā opcija "pensijas apdrošināšana", kad noslēdz līgumu ar kādu apdrošināšanas kompāniju, un tad ir gan mantošana, gan iespēja ņemt ārā ne tikai reizi mēnesī, bet lielākos periodos pa lielākai summai.
Mantotājiem, man šķiet, izmaksāja visu summu uzreiz, tikai atskaita IIN.

Es gan arī pensijā neesmu un visas tās nianses nepārzinu... :?:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #42 : 2026. gada 07. maijs, 13:12:41 »

Ir jau vēl tā opcija "pensijas apdrošināšana", kad noslēdz līgumu ar kādu apdrošināšanas kompāniju, un tad ir gan mantošana, gan iespēja ņemt ārā ne tikai reizi mēnesī, bet lielākos periodos pa lielākai summai.
Mantotājiem, man šķiet, izmaksāja visu summu uzreiz, tikai atskaita IIN.

Es gan arī pensijā neesmu un visas tās nianses nepārzinu... :?:

jā, tā saucās "mūža apdrošināšana" esmu apņēmies šo tuvākajā laikā izpētīt, nosacījumi u.c. 

Nu jau tagad skaidrs, ka būs tur IIN jāmaksā, bet citi nosacījumi??  teiksim, pensionējoties bija uzkrāti 50K. Es šito gribu 10 gados izņemt pa 5K gadā, bet apdrošinātājs grib izvilkt uz 20 gadiem (piķis ta pie viņa stāv) un maksāt tikai 2.5K gadā... ok, ja ātrāk atstiepjos, tad neiztērēto laikam var mantot. 

A ja pateikšu ka kaulaino sapnī redzēju un tāpēc gribētu visu 1 gadā dabūt?? :)

...būs jāpiesakās uz konsultāciju!

Atslēdzies Bobs

« Atbilde #43 : 2026. gada 07. maijs, 13:30:55 »
A ja pateikšu ka kaulaino sapnī redzēju un tāpēc gribētu visu 1 gadā dabūt?? :)
...būs jāpiesakās uz konsultāciju!

... kur? pie kaulainās?

Atslēdzies daddy

« Atbilde #44 : 2026. gada 07. maijs, 13:51:57 »

... kur? pie kaulainās?

PIE APDROŠINĀTĀJA  :P