https://www.gaso.lv/plits-maina
Vai prāts -pašai skrūvēt. Uziesi gaisā ar visu jauno plīti un kaimiņus parausi līdz
Jēz, nu tak tiem, kas baidās no savas ēnas un kam nav zināšanu, ir domāti elektrisko spuldzīšu nomaiņas servisi. Es tak nevienam nebāžu stellatslēgu rokās, vienkārši paplašinu zināšanu lauku.
Tad jau lopu dakters arī nedrīkst sev plāksteri uzlīmēt, jāiet pie ārsta uz slimnīcu.
Es arī elektrību velku, ūdensvadu taisu, sienas mūrēju un jumtu lieku. Dzīva līdz šim, un pilnībā apmierināta ar rezultātu. Vismaz rozetes taisni nevis kā pēc viena otra "meistara".
Paldies, Trix!
Protams, vēl būtu labi, ja zinātu, ko pirkt. Vai arī tam nav īpašas nozīmes?
Pērc to, kas a) der pēc izmēra konkrētajā vietā (iespējams, ne 60x60, var būt šaurāka – tas tad, ja ir brīvstāvoša plīts, ne iebūvētā virsma). Iebūvētajai virsmai arī var būt būtisks izmērs, tas Tev jāmēra pašai.
b) kam attālums starp riņķu centriem ir vislielākais. Vairāk par 26 cm un arī to tikai vienā virzienā diez vai dabūsi, bet vismaz pāris lielākas pannas nekritīs nost.
c) ko vari atļauties bez žagošanās nomaksāt.
d) kas patīk pēc skata un piestāv virtuvei.
e) vai lieto cepeškrāsni. Man patīk gāzes virsa un elektriskā cepeškrāsns. Tad jautājums, vai Tev tur vadi ir pietiekami resni (ja veci vadi, tad jāskatās lai cepeškrāsnij jauda mazāka. Cep viņa tāpat, bet, šķiet, ir mazāk ekonomiska).
f) Vai kloķīši ir ērti un pierasti. Piemēram, man iepriekšējai plītij bija kloķīši ar "muguriņu" – iedomājies kanapē maizītē vertikāli iespraustu pusi gurķa šķēles. Jaunajai ir vienkārši apaļi cilindriņi. Smuki, bet nenormāli besī, ka ar slapjām rokām nevar pagriezt, jo slīd.
g) Visām jaunajām plītīm ir "muļķu aizsardzība" – aizdedzinot riņķi, jātur nospiests kloķis 5-7 sekundes, kamēr uzsilst puļķis un riņķis vairs neizslēdzas. Tas skaitās moderni un kruti, mani tracina, pārējiem, droši vien, liekas lieliski. Baidos, ka modeļu bez šitā sū vairs nav.
h) Cik viegli tīrīt – paņem nost degli, paskaties, vai nav daudz visādu smalku robu. Ja pieliesi ar zupu, būs grūti iztīrīt.
i) Mēdz būt čuguna restes un emaljētas metāla restes. Dažiem patīk vienas, dažiem otras, es neredzu starpību (čuguns trauslāks). Bet skaties, lai ir atbalsts nevis tikai 4 malās (tipa krusts pāri), bet arī stūros, jo no krusta, īpaši, ja īsāki tie zobi, lielāka panna šļūc nost virzienā uz stūriem.
j) mēdz būt dažāds riņķu izvietojums. Kam priekšējā rindā vismazākais un vislielākais, bet abi vidējie tālāk, kam savādāk (lielais tālākajā rindā). Skaties pati pēc sava pieraduma.
Ja plīts ir brīvstāvoša, jājautā kāds attālums nepieciešams līdz blakus esošajiem skapīšiem. Ja cepeškrāsns ir labi izolēta, iespējams, var iztikt bez tām spraugām, kurās viss krīt garām un iztīrīt bezcerīgi.
Pārējais puslīdz vienāds visām.
Cepeškrāsnīm mēdz būt visādas papildfīčas – tas Tev pašai pēc savām kulināres spējām jāskatās. Man pietiek ar "cep no augšas un apakšas".
Protams, ir arī cepeškrāsns ar gāzi, bet man kaut kā nav mīļas, jo nesanāk vienmmērīgs cepiens. Tas kā katrai saimniecei patīk. Ir cepējas, kas atzīst gāzes cepeškrāsni labāk.