Autors Tēma: Rezistora strīpas...  (Lasīts 2604 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Rezistora strīpas...
« : 2024. gada 17. decembris, 12:27:14 »
...no kura gala lasāmas? Kā ir nosakāms, kura strīpa ir pirmā?

Šis bildēts ar kartupeli, krāsas kā zili-melni-sudraba-baltajai strīdus kleitai (īstenībā brūns (platā), melns, melns, zelts, zils), bet princips kāds?
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

Atb: Rezistora strīpas...
« Atbilde #1 : 2024. gada 17. decembris, 12:31:09 »
Rezistoru strīpas tiek lasītas no kreisās puses uz labo pusi. Lūk, kā to darīt soļos:

Turiet rezistoru tā, lai strīpas būtu horizontāli: Parasti rezistors tiks turēts tā, ka strīpas ir paralēli grīdai.
Atrodiet strīpu, kas ir vistuvākā vienam no rezistora galiem: Šī strīpa parasti ir tā, kas ir tālāk no jebkādas zelta vai sudraba strīpas, ja tāda ir. Zelta vai sudraba strīpas norāda uz toleranci un atrodas pašā beigās.
Lasiet strīpas no tā gala: Sāciet lasīt strīpas no tā rezistora gala, kur strīpas sākas, virzoties uz otru galu.

Pirmās divas strīpas norāda uz pirmo un otro nozīmīgo ciparu rezistora vērtībā.
Trešā strīpa norāda uz reizinātāju (daudzkārtību), kas jāpiemēro pirmajiem diviem cipariem (izņemot, ja rezistoram ir 5 vai 6 strīpas, kur trešā strīpa var būt trešais nozīmīgais cipars).
Ceturtā strīpa (ja tāda ir) norāda uz toleranci.
Piektais un sestais (ja ir 6 strīpu rezistors) attiecīgi norāda uz vēl vienu nozīmīgo ciparu un reizinātāju, un pēdējā strīpa - uz toleranci.

Izmantojot šo metodi, jūs varat noteikt rezistora vērtību. Atcerieties, ka zelta vai sudraba strīpa parasti ir pēdējā, un tā norāda uz toleranci, nevis vērtību.
Atbildēja: Grok MI

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2024. gada 17. decembris, 12:32:53 »
Viņas no abiem galiem ir vienādā attālumā. :D
Vienam zelta nav. :D

Ir ļoti labs noteicējs, kam izvēlas krāsas un šis pasaka pretestību, bet no kura gala...
Kaut kā ne visai palīdzēja mākslīgais intelekts... :(  To es saprotu, ka jālasa no tā gala, kur sākas, bet kurš ir tas gals? :D :D :D

Vīrs apgalvo, ka tas zelts esot pelēks. :D

Enīvej, paldies, Spārk!
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 17. decembris, 12:38:38 no Trix »

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #3 : 2024. gada 17. decembris, 12:45:20 »
10 x 1 = 10 Ω , ar toleranci ±5

Rezistors ir 10 omi .
Atbildēja Chat GPT

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2024. gada 17. decembris, 12:47:58 »
Vīrs apgalvo, ka zelts esot pelēks un ka 680 omi esot ticamāks, ka tādus viņš pircis.
Koroče, lai meklē pats (jau atnāca izbesījies, stundu meklējis, nekā nesapratis, – sieva!!! Tu man sameklē no kura gala jāskatās!!! :D )

St.c., šī vieta laba:
https://lv.mouser.com/technical-resources/conversion-calculators/resistor-color-code-calculator
(Ja nu vajag)

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #5 : 2024. gada 17. decembris, 12:52:05 »
Grok:
Pirmā josla: Brūna - norāda uz 1.
Otrā josla: Melna - norāda uz 0.
Trešā josla: Melna - norāda uz 0.
Ceturtā josla: Brūna - norāda uz reizinātāju 10^1 jeb 10.

Lasot šīs joslas, mēs iegūstam, ka šis rezistors ir 10 Ω (omi) ar reizinātāju 10, kas nozīmē, ka tā pretestība ir 100 Ω.
(Es zinu, ka nepalīdzēju, bet tikko to Groku biju nolēmusi izmēģināt, atvaino :) )

Atslēdzies Trix

« Atbilde #6 : 2024. gada 17. decembris, 12:57:44 »
Pēc visām loģikas un neloģikas pērlēm – pēdējā svītra ir atdalīta no pārējām un stāv viena ar atstarpi. Tātad man tā bilde ir pareizā virzienā.

Tas arī ir noteicējs, kurš ir priekš- un kurš pakaļgals. [Pētījuma bāze – 3 dažāda krāsojuma, bet pēc izmēra un stila vienādas pretestības :D ]

Sekojoši man ir 680, 390 un 220 omi (un zelts tomēr ir pelēks), kas ir loģiski, salīdzinot ar 10 omiem, 10 kiloomiem un trešajam vērtība nav iespējama, jo oranža nevar būt pēdējā josla.

Viss, jautājums slēgts. Paldies par piedalīšanos, Spārk!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #7 : 2024. gada 17. decembris, 14:19:29 »
lai vīrs paņem testeri un nomēra, tā būs ātrāk un precīzāk :D  es tikai tā daru.
ja nav pierakstīts uz papīrīša
...zin kāda škrobe, ja kautkas nodegs dēļ nepareiza rezistora...  :f-palm: :f-palm:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2024. gada 17. decembris, 14:48:03 »
Dak es atrisināju uzdevumu pēc pieprasītajiem raksturlielumiem – atrast lodveida lapsenei vakuumā pakaļu, nepiebāžot pirkstu. :D

Zin' tas tā kā stulbi – pie tevis atnāk meitene ar divām zivīm un saka: daddy, pasaki man kura ir līdaka un kurš ir ķīsis?

Tu tak nesūtīsi viņu pētīt gūgli, wikipēdiju un Lielo Padomju Enciklopēdiju, tev žēli skatās acīs un prasa, lai tu pasaki īsi un skaidri – līdaka ir liela un raiba, vot šitāda [makšķernieka žests], respektīvi, tā vobla, kas tev kreisajā rokā, ir līdaka (nebāz pirkstus mutē), bet ķīsis ir tāds pats, tikai maziņš [vot šitādiņš] un ar lielu muguras spuru, tobiš tā sņitka, kas tev ir labajā rokā, ir ķīsis (un šito nežmiedz rokā).

:?:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #9 : 2024. gada 17. decembris, 15:29:40 »
nu zin... salīdzinājumi jums, tas tā kā salīdzināt tuneļdiodi ar tiristory...  :fp: :fp: :fp:   tuneļdiode  ir maza un nejauka, bet tiristors liels un smuks! ar 3 kājiņām :)

Tavs jautājums bija - pēc strīpām mēģināt pateikt cik šitai līdakai gadu, vai ko viņa aizvakar ēdusi pusdienās :) 

PS. tikko sākas minēšana, vai zelts ir pelēks, vai brūns, tā čau!! :D
...es pat pieļauju, ka ķīniešiem ir savs krāsojums
« Pēdējās izmaiņas: 2024. gada 17. decembris, 15:46:59 no daddy »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #10 : 2024. gada 17. decembris, 16:00:50 »

Viņas no abiem galiem ir vienādā attālumā. :D
Vienam zelta nav. :D

Ir ļoti labs noteicējs, kam izvēlas krāsas un šis pasaka pretestību, bet no kura gala...
Kaut kā ne visai palīdzēja mākslīgais intelekts... :(  To es saprotu, ka jālasa no tā gala, kur sākas, bet kurš ir tas gals? :D :D :D

Vīrs apgalvo, ka tas zelts esot pelēks. :D

Enīvej, paldies, Spārk!

es iedevu chatgpt to bildi 2x (no abiem galiem). Atbildes:

1. Krāsu joslas no kreisās uz labo pusi ir šādas:
Brūna (1)
Zaļa (5)
Melna (0)
Melna (reizinātājs ×1)
Brūna (±1% tolerances josla)
Rezistora vērtības aprēķins:

Pirmās divas joslas (1 un 5) veido skaitli 15.
Trešā josla (0) pievieno nulles (150 = 150).
Ceturtā josla (Melna) norāda reizinātāju ×1.
Tātad rezistora vērtība ir 150 omi ar toleranci ±1%.

Rezultāts: 150 Ω ±1%

2. Joslas no kreisās uz labo:
Brūna (1)
Melna (0)
Melna (0)
Brūna (reizinātājs ×10)
Brūna (tolerance ±1%)
Aprēķins:
Pirmās divas joslas veido skaitli 10.
Trešā josla (Melna) pievieno vēl 0: 100.
Reizinātājs (Brūna) nozīmē ×10: 100 × 10 = 1000 omi (1 kΩ).
Tolerance:
Brūnā josla norāda toleranci ±1%.

Rezistora vērtība ir 1 kΩ ±1%. 

:D :D  tiešām būtu interesanti uzzināt cik ta bija? :)

Atslēdzies Trix

« Atbilde #11 : 2024. gada 17. decembris, 16:12:15 »
Zaļa strīpa tur nav blakus stāvējusi. :D
Es tak teicu, ka bilde ļoti attāli līdzīga kaut kam krāsainam. :D Jo gaismas nav, telefons sūdīgs un rezistors maziņš. :D Es ar lielo brilli knapi sataustīju.

Tur ir Zils, Pelēks (tas, kas tipa zelts, bet pieņemu, ka zeltam būtu jāspīd, un ka tas tiešām ir pelēks), Melns, Melns, Brūns (ar distanci no pārējām).

Pirmajā postā man bija sarakstīts otrādi. Bildi apgriezu, tekstu neizlaboju.

680 omi atbilst tam, ko laimīgais rezistoru īpašnieks atceras no pirkšanas reizes.
Kad tiks līdz mērīšanai, tad ierakstīšu.  :D

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #12 : 2024. gada 17. decembris, 16:46:07 »
Nezinu(āju) kas ir rezistori. (Kauns nav nezināt, kauns ir negribēt zināt) Intereses pēc iegoglēju. Atradu šādu info. Varbūt noder. Vismaz krāsaina bildiņa.
<https://www.orient.lv/arduino/elektrodalas/rezistori/>

Atslēdzies Trix

« Atbilde #13 : 2024. gada 17. decembris, 21:46:32 »
Ō, šāds raksts man netrāpījās, – labs! Paldies! (Man, laikam, cita gūgle, izdeva tikai visādu drazu, kas acīmredzami kopēta no vienas vietas otrā.)
Te arī ir skaidri uzrakstīts: "Pēdējā gredzena (atdalīts ar atstarpi)..."
Tātad mans secinājums ir pareizs.  :shampis:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #14 : 2024. gada 18. decembris, 09:01:11 »
Nezinu(āju) kas ir rezistori. (Kauns nav nezināt, kauns ir negribēt zināt) Intereses pēc iegoglēju. Atradu šādu info. Varbūt noder. Vismaz krāsaina bildiņa.
<https://www.orient.lv/arduino/elektrodalas/rezistori/>

pie reizes uzzināji arī, kas ir Arduino? vāaaj, tā ievelk :D