Autors Tēma: Skābu kāpostu zupa. Jūs vārāt? Kā?  (Lasīts 3062 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Skābu kāpostu zupa. Jūs vārāt? Kā?
« : 2025. gada 12. februāris, 19:18:45 »

Pieskatāmais vārgdienis sīca, ka gribot skābu kāpostu zupu kā bērnībā. Izšurīju vietējā tirgus resursiņus, vienus kāpostus atradu, zupu uzvārīju (nekad nebiju vārījusi), sanāca viduvēji. Zupa pati par sevi garšīga, bet bijām gaidījušas, ka būs savādāk.

Nākamreiz specifiski jāmeklē ļoti skābi kāposti, jo no tiem, kas tirgū (mazkābēti, kas ir garšīgi tāpat) nekas labs nesanāca. Nu un vēl pāris citas nianses (putraimu par maz; cūka nepareizā, bet kas bija lētākais uz akciju, to pievācu, taču karbonādi nevajag, ir par sausu, vajag kaut ko speķaināku).

Un nevajag ticēt internetam, kur ir komentāri tipa "lai kāposti nav par skābu, tos var skalot, nospiest utt." Nemeklēju specifiski pārskābētus, bet man bija pārāk mazskābi. Nopirku, pagaršoju, likās garšīgi, bet zupai vajag nikni skābākus. Un ka nedrīkst piebērt par daudz putraimu, būšot slikti. Piemetu uz aci pēc tilpuma, bet vajadzēja proporcionāli vairāk nekā citām zupām.

Kas mani samulsināja – internetā ir ļoti dažādas receptes. Ja lielākajai daļai ēdienu pārsvarā visur vienādi ar sīkām niansēm, skābu kāpostu zupai tāda "vidējā aritmētiskā" recepte neizvilkās.

Kā jūs vārat (ja vārat)? (No svaigas gaļas.)
Opcija "apstaigāt visu tirgus paviljonu un nogaršot visus 25 veidus kāpostu" gan nav pieejama. :D Ir pilsētas tirgus un alternatīvais, tas arī viss, cik tur to zemnieku ir, tik ir. Dimdiņu u.c. veikala kāpostus neapskatīju, bet varbūt vajadzēja?

Vēlāk iedomājos, ka jāpameklē щи, varbūt krievu receptes "pareizākas".
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

Atb: Skābu kāpostu zupa. Jūs vārāt? Kā?
« Atbilde #1 : 2025. gada 12. februāris, 19:36:52 »
Atceros, ka māte vārīja ar liellopu gaļu. Un klāt piekodām bija vārīti kartupeļi. Tieši klāt, nevis zupā iekšā.
Man kā pavāram abas rokas kreisās - zupas vāru pēc receptes "visu, kas ir, samet katlā iekšā un vāra, kamēr saēdams"  :mrgr:

Kāpostus, ja pērk tirgū, var izvēlēties "skābus priekš zupas" vai "saldus priekš salātiem". Spainīši veikalos, pa manam, ir kaut kāds vidējais aritmētiskais.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2025. gada 12. februāris, 19:45:39 »

Par gaļu es neatceros, gribētāja teica, ka esot vārījuši no cūkas. Jāpadomā, varbūt atcerēšos kas mums bērnībā bija par gaļu.

Tirgū biju, tikai tur mums kāposti ir vienīgi jau safasētās kastītēs un spainīšos, no mucām neviens nesmeļ. Tur arī paņēmu, uz uzrakstu paskatījos, pārdevējai vēl pārjautāju, vai zupai der. Būšot lieliski... :D
Garšīgi ir, bet nesen ieskābēti. T.i., tos kāpostus mūsdienās saekselē kad vajag, mazliet ieskābē un stiepj uz tirgu, nevis oktobrī dižmucās saēvelē visu ražu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #3 : 2025. gada 12. februāris, 19:51:57 »
Tad tā var būt, ka vaina pavisam maigos, pusskābētos kāpostos. Man ir gadījies fasētā veidā nopirkt tādus ļoti baltus un sausus, kamēr riktīgi skābētie peld sulā, un pie vēlēšanās var ari to sulu zupā pievienot.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #4 : 2025. gada 12. februāris, 19:53:24 »
ienācu ēšanas tēmā  :) :rat:
 Lūk, skabu kāpostu zupa man domāt kā reiz ir zupa ar variācijām . Mūsmajās galvenais -zupa bieži vien aiziet skābu kāpostu stūķī(kamēr vārās, kļūst par biezu), bet to neviens nesmādē. Un vēl ,man domāt,ka kāpostu zupa katrā mājā ,bērnībā varēja citādi garšot.  :scratch:
 Mums galvenais- lietojam tikai žāvētu gaļu ar treknumiņu..jebkādu kusaku, tikai ne sausu tb kaltētu liesumu  :n+:
 Putraimus beru neskopojoties, tie noņem skābumu ,ja kāposti par ņipru. Kartupeļus nelieku, skābā vidē paliekot cieti(man tā teica un es tam ticu),tādēļ komentārs par- piekož ,klāt liekas saprātīgs.
 Nekādus mazskābētus salātu kapostus sen vairs neesmu redzējusi, mums ir tikai nikni skābie.
mazgāt kāpostus izklausās tāpat ka mazgāt rosolu  :alt: , bērnībā atceros smalkās saimnieces runāja kko par dedzināta cukura pievienošanu,lai noņemtu skābumu... nezinu kā tas ir dabā, bet es piešauju kādu karoti cukura.
 Zupu vāram kādas 6-7 x pa ziemu, biežāk nē.
 Gaļu lieku samērā daudz, tādu mežstrādnieku varianatu piekopjot. ,lai bik tauciņi peld pa virsu.
Un jā, apcepts rīvēts burkāns krāsai un smukumam.

Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2025. gada 12. februāris, 20:04:29 »
Par burkānu un sīpolu cepšanu vai necepšanu man arī nav atmiņā. Visām "savām" zupām apcepu, skābiem kāpostiem – neatceros.

Cukuru likām sautētiem kāpostiem, tas jā. Bet mums bija lielā muca pagrabā, kam noņēma slogu, nokasīja virsējos kāpostus, nogrāba cik vajag gatavošanai, uzlika tīru drēbīti un dēļus ar akmeņiem atpakaļ... Un tā līdz pavasarim. Tur kāposti jau ap ziemas vidu bija riktīgi nikni.

Vispār es joprojām gribu izsautēt kāpostus (to procesu gan arī diezgan viduvēji atceros), bet tas pasākums uz stundām četrām mani attur no mēģināšanas. Sautētajos likām cūku. Visādas speķa ādas un cik nu vēl no gaļas trāpījās.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #6 : 2025. gada 12. februāris, 20:15:03 »
Ja par skābu piegriež svaigos klāt, ja skābuma par maz, izlīdzas ar citronu vai cidoniju, vai kaut jāņogu sulu. Man arī garšo skābi, piespiežu citronu. Ja kādreiz gadās pirkos štovētos izmantot, tiem arī sildot pievienoju citronu sulu, man viņi par saldu.

Atslēdzies mellene88

« Atbilde #7 : 2025. gada 12. februāris, 20:20:37 »
Savulaik kapostus sautēties lika uz plīts malas, tā nu viņi tur lēnām stāvēja.

Anglijā populārs ir tāds slow cooker katls. principā, neko citu gandrīz viņā ar negatavoju,kā tikai kāpostus - saliec visu iekšā ,ieslēdz un šams tur lēnām čuncinās kādas 6h., vismaz nav jāsatraucas par piedegšanu.
Es nez, es zupu gadījumā vispār neiespringstu, visu pēc čuja, ņuha un iespējām . :?:
Ja Zeme tiešām būtu plakana, kaķi jau sen, visu no tās būtu nometuši lejā.
IG- mellenessniega

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2025. gada 12. februāris, 20:44:01 »
Es nez, es zupu gadījumā vispār neiespringstu, visu pēc čuja, ņuha un iespējām . :?:

Es arī. :D Bet te bija lūgums uzvārīt Tieši To zupu no cilvēka, kas ir manā pieskatīšanā. Ne nu gluži pēdējā vēlēšanās, bet apmēram tajā virzienā.

Uzvārīšu pēc laiciņa vēlreiz, domāju par to, kas bija nepareizi procesā. Varbūt kādam ir garāmejošs komentārs un man rodas Doma.

Atslēdzies Minne

« Atbilde #9 : 2025. gada 12. februāris, 20:46:24 »
Mazliet samulsu, jo nekādas receptes skābu kāpostu zupai man nav. Virtuvē vispār mēdzu ļoti improvizēt un no cirvja taisīt.

Manas skābo kāpostu zupas sastāvā ir kāposti (skābēti ar burkānu), sīpoli, putraimi un trekna cūkgaļa - cūka un tikai cūka - pavēdere ar ādiņu, man tā vislabāk garšo. Tālāk - biezums, skābums - viss "uz aci". Ja par biezu (lai gan nekad nav, jo man patīk bieza un tumīga no putraimiem), vnm var piešaut ūdeni, ja par maz skābuma - citrons, pie bada arī citronskābe, galu galā (tagad vnk fantazēju), ja par skābu - ir cukurs. Bet nekad nevar būt par daudz treknuma, tā ka cauraudzītis ar krietni daudz taukuma un ādu   :nam:  Kartupeļus nekad nelieku un arī klāt neēdu

Pieslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2025. gada 12. februāris, 20:48:14 »
Gaļu noteikti cūku, ar treknumu un kādu žāvētu ribu un kamariņas klāt. Lauru lapa, kāds pipars. Kartupeļi atsevišķi. Mamma īpaši kādreiz papūlējās, tad bija krāsnī izcepti.

Šoziem skābējam paši, bet pa nelielam daudzumam,1 kāpostgalva plastmasas spainītī pastāv kādu dienu virtuvē, tad noslogo un ledusskapī. Kad apēdas, tad nopērku nākošo galviņu

Ja pirku, tad paciņās -tie parasti ir daudz ilgāk un labāk ieskābējušies

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2025. gada 12. februāris, 21:35:08 »
Es arī. :D Bet te bija lūgums uzvārīt Tieši To zupu no cilvēka, kas ir manā pieskatīšanā.

Visprātīgākais būtu pajautāt pašam pieskatāmajam kā tā ilgotā zupa tika vārīta, kā tā garšoja... pieļauju, ka kādas bērnības atmiņas.
Mēs sen vairs nevāram tik treknu kā manas mammas bērnībā, arī mamma vairs tik treknu nevāra. Bet vienalga, mammas vārītā ir visgaršīgākā...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #12 : 2025. gada 12. februāris, 22:21:01 »
Mums atmiņas no viena avota, tikai ar pārdesmit gadu starpību. Jau izrunājām ko kura atceras, es mēģināju restaurēt ko atceros es un pēc norādījumiem darboties. Mazliet aizbraucu šķērsām, šķiet, apmēram sapratu kur. Iedomājos, ka varbūt ir vēl kaut kas, ko neatceramies ne viena ne otra, bet ko zina kāds cits, un piemetīs savu artavu, bet es izlasīšu un  :fp:  ā, jā, pareizi, mēs arī tā darījām!

Atslēdzies daddy

« Atbilde #13 : 2025. gada 13. februāris, 09:22:44 »

Vēlāk iedomājos, ka jāpameklē щи, varbūt krievu receptes "pareizākas".

zupas sieva vāra, ņe carskoje eto ģelo ģetka  :m:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #14 : 2025. gada 13. februāris, 09:38:33 »
Man nav sievas...  :?: