Autors Tēma: valoda -bagāta, nabaga, vienkārša  (Lasīts 1714 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pieslēdzies reno

valoda -bagāta, nabaga, vienkārša
« : 2025. gada 01. maijs, 09:41:07 »
       Radās pārdomas par valodas bagātību. Pārlasīju Joanna Trollope  The Rectors Wife. Sen izdota 1991.Lasu un ik pa laikam nezināmi, nesaprotami  un nepārprotami "smalki" vārdi! Parasti, kamēr saprotu jēgu, lasu vien tālāk. Te, gandrīz aiz ziņkārības, vārdnīca jāmeklē. Varu gan derēt, ka daudzi īsti angļi arī tos vārdus nemaz nezin. 
      Salīdzināju ar nupat lasīto Makfarenas "The Crash", tur gan viss viegli un saprotami. Skaidrs, ka valodas līmenis pavisam cits.
      Latviski laikam tā varētu būt ar Jaunsudrabiņu, Janševski. Kaut gan tagadējie nelasošie  nezin ne vien kas ir "skrīne" , bet arī "diezgan"

Svešvalodā lasot, meklējat nezināmos vārdus vārdnīcā?

Atslēdzies Spārka

Atb: valoda -bagāta, nabaga, vienkārša
« Atbilde #1 : 2025. gada 01. maijs, 09:50:08 »
Meklēju.
Laikam jau kādreiz stāstīju, ka man tulkotāja, poliglote teica, ka valodas apgūšanai pietiek vienu grāmatu ar vārdnīcu izlasīt. Man nenostrādāja.

Atslēdzies Luīze

« Atbilde #2 : 2025. gada 01. maijs, 13:14:05 »
Meklēju.
Laikam jau kādreiz stāstīju, ka man tulkotāja, poliglote teica, ka valodas apgūšanai pietiek vienu grāmatu ar vārdnīcu izlasīt. Man nenostrādāja.
Tas daudziem nenostrādā, ne jau visiem ir lieliska atmiņa un talants uz valodām. :?:

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #3 : 2025. gada 01. maijs, 13:31:57 »
Domāju, ka lasot neiemācīsies vis. To jau padomijas skola pierādīja ar apmācību "lasi - tulko". Valoda jāmācās, kā mācās bērni - klausās, atkārto, izrunā. Lasīšana pēc tam, kad jau runā un uztver ar dzirdi.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #4 : 2025. gada 01. maijs, 13:35:57 »
Oficiālo iestāžu dokumentos, ar tiem birokrātiskajiem tekstiem, man pat vārdnīca bieži nepalīdz izburties cauri...  :?:  nevajag nemaz svešvalodu.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #5 : 2025. gada 01. maijs, 15:04:04 »
Reno – palasi Vonnegūtu oriģinālā... Tur arī vārdnīca nelīdzēs. :D

Vairs neatceros, kura man pirmā trāpījās no viņa daiļrades, bet tā bija mana pirmā grāmata angļu valodā (nu, izņemot skolu un studijas ar adaptēto literatūru un profesionālajiem žurnāliem.) Pēc tam jebkas lasījās elementāŗi.
Es visu atceros, Ričard...

Pieslēdzies reno

« Atbilde #6 : 2025. gada 01. maijs, 15:43:58 »
No grāmatu uteņa laikiem vairākas skaidrojošās vārdnīcas iepirktas, tās labākas par klasiskajām
Tagad gan daudz mazāk lasu angliski, un krieviski pavisam reti

Atslēdzies tuk

« Atbilde #7 : 2025. gada 01. maijs, 15:56:50 »
Neredzu neko nosodāmu, ja kas lasot jāmeklē vārdnīcā... nu kaut dzimtajā valodā. Labāk ja meklē, nekā nemeklē. Bērniem angļu valoda labā līmenī, daudz lasa orģinālvalodā, bet tāpat gadās nezināmi vārdi vai izteicieni...  :?:  Man tas šķiet vien normāli, ka ko meklē un noskaidro, sliktāk, ja nemeklē...  :b:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #8 : 2025. gada 01. maijs, 18:39:37 »
Kāpēc nosodāms? Es savējos mēģinu pieradināt, ka jāprasa vai jāgūglē, ja vārds nav zināms, nevajag pat angļu valodu. Ja man ar gudru ģīmi kaut ko nolasa no skolas repertuāra, mēdzu pārjautāt, vai zina, ko nozīmē viens vai otrs vārds. Bieži vien nekuku. Gadās, ka pati nezinu precīzi, nakautrējos sameklēt un parādīt, lai nesastāstu nepareizi.

It kā angliski vervelē brīvi, bet mēdzu piesieties dažādiem izteicieniem un vērdiem, kad jūtu, ka kaut kas nav kā vajag, izrādās, pats īsti nezina jēgu...
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2025. gada 01. maijs, 19:33:44 »
Kāpēc nosodāms?

Kur saku ka nosodāms??? Tieši pretēji, saku ka nav nekā nosodāma meklēt vārdnīcās ko nezināmu...  :?:  mūžu dzīvo, mūžu mācies...

Pieslēdzies reno

« Atbilde #10 : 2025. gada 01. maijs, 20:29:43 »
Man Kursītes Vārdenes ļoti patīk

Madris ir izdevis "Blaumaņa valodas vārdnīcu"
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 04. maijs, 17:09:20 no reno »

Pieslēdzies reno

« Atbilde #11 : 2025. gada 24. augusts, 11:19:33 »
Vakar humpalniekā nopirku grāmatas. Noguru no tām ļoti gudrajām ar valodas pārpilnību. Viena īsta lubene, otra krimiķis no Veras Stanhopas autores Ann Cleeves, tā varētu būt laba

Pieslēdzies reno

« Atbilde #12 : 2025. gada 25. augusts, 10:57:04 »
Humpalniecītē viens pluss gan ir -rakstniece pie katras izdevības lieto kādu idiomu, piem. "she's stretched from pillar to post" un tamlīdzīgi.
You are so going to get it! Like a rat up a drainpipe!
to go arse over tit
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 25. augusts, 11:46:41 no reno »

Pieslēdzies reno

« Atbilde #13 : 2025. gada 26. augusts, 18:45:12 »
Lasu paralēli abas
-Pamesto noslēpumu muzejs Oksana Zabužko
Naked Truths  Jo Carnegie
un ienāca prātā salīdzināt abas ar Ziemassvētku eglēm. Oksanai kā svētku vakarā, stalta izrotāta, bet Jo it kā tā pati, bet februārī, plika nobirusi