Tēma pa kuru airēju jau 7(?) gadu.
Gāju googlei (kurš gan vairs googli traucē,ja ir AI) prasīt kas par jodu ir Eligen. Nu bāc..es nezinu, ko tev tur izsniedza šī kompānija un uz kādu reklāmas āķi tu tiki uzrāvusies. .Piedod

.
Paskatījos, tur tak jau reklamsauklī raksta par neandertāliešiem
Sliktā ziņa. Sis Eligens ir ļoti nepopulāra/nezināma kompānija dzimtas detektīvu vidū. Par neandertāliešiem savā DNS tagad tu zini, toties nekam citam šis viss daudz nepalīdzēja .Ja drīkst jautāt,kur DNS bija nodevis Tevis minētais radagabals( ticu,ka ne eligenā).
Bet nu ,atkal, padomāju ja nekādas padziļinātas intereses naf..tad jau nav arī svarīgi kur nodot..Pasakas par neandertāliešiem..nudien nav tas, kādēļ ļaudis šos testus veic.un arī pieminētais balkānu % neko īsti nenozīmē.
Etniskās piederības % nozīmē nevis to,ka kāds balkānietis ir tavos senčos, bet gan to,ka šāda gēnu kombinācija mūsdienās ir sastopama arī balkānos.Kas protams neizslēdz pirmo varbūtību...tomēr to neapgalvo.
Etniskās piederības karti veido no mūsdienās nodoto testu statistikas, kurā apgabalā dzīvo cilvēki ar tev pietuvināto gēnu kombināciju un neko citu.
Ja būtu patiesa interese noskaidrot vecvec(kuratur)tēva izcelsmi, tad DNS jānodod kādā no populārākajām kompanijām kur skaitliski lielāks klientu loks...Zinot ka tādas ir vismaz 3-4 ,tad vēl savus datus noderīgi ielādēt apvienotajā dns bankā(nu tagad, es po prastomu rakstu).. un tikai tad, salīdzinot savu un pārējo atklāto tālo un tuvo radu sakritības tu vari noskaidrot ,kas bija un no kurienes nāca tavi senči.
līdz 7-jai paaudzei atpakaļgaitā ejot, patiesību sakot nav nekas grūts. Bet nu darbu un laika resursus gan tas prasa ne pa jokam.
Runājot par veselību..tagad taču daudzām kaitēm veic testus ... meklejot Olguča eliganu uzkūlos GenEra, OMG!! kas par cenām

lai Dies nogrābstas...
Es, savā MyH..kur DNs nodevu jau pirms kādiem 5iem gadiem,kkādā mirkļa uzplūdā piepasūtīju klāt arī veselības apskatu...nu tur vesels saraksts ar iespējamām ģenētiski pārmantojamām un laborataoriski nosakāmam diagnozēm(kuras ar laiku papildinās)..kas es uzskatu ir ļoti oky..nevis samaksā 400,- lai pajautātu laboratorijai par diabētu..bet saņem teiksim 90,diagnožu sarakstu ar trīs krāsu atzīmēm -sarkans ,oranžs,zaļš..un visam klāt paskaidrojums.
p.s ups, aizrāvos..
p.s vienk sasmaidījos par to..medicīniskiem testiem vajag ārsta nosūtījumu. mūsdienās nekam nevajag nosūtījumu,vajag tikai naudu.
p.p.s DNS testu veselības pārskati NAV slimību diagnostika !!! tas ir DNS analīze un potenciālo iespējamo risku atlase.un te es nerunāju,par GenEra, kur meklē jau klātesošu kādas konkrētas slimības,pārmantotu gēnu vai mutāciju .
p.p.p.s Piemēram uz cistisko fibrozi mēs taisījām testu pirms bērna dzimšanas, jo vīram māsas ģimenē abi vecāki bija nēsātāji un dēliņš piedzima ar diagnozi.mēs bijām tīri no šitā draņķa. Un to man parāda arī MyH veselības apskatā...tā kā DNS kompāniju sniegtā informacija ir oky,ja zin ko ar to darīt