Autors Tēma: Gods vai talants  (Lasīts 3646 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Pieslēdzies Amālija

Gods vai talants
« : 2025. gada 26. septembris, 09:13:12 »
Palasīju par Knutu Hamsunu.
Nobela prēmija 1920.gadā. Dedzīgs nacistu aizstāvis. Pēc kara nicināts.

Viņa vārdā nav nosaukta neviena iela, nekas.

Jautājums par svaru kausiem. Ģenialitāte un nodevība.
Kam mēs piešķiram svarīgumu?  Vai arī - mušas pa kreisi, kotletes mutē?

Atslēdzies Pifs

Atb: Gods vai talants
« Atbilde #1 : 2025. gada 26. septembris, 09:29:04 »
Nav viedokļa.
Vēsturē ir ļoti daudz piemēru par ģeniāliem cilvēkiem, kuru biogrāfijā var atrast "traipus": Koko Šanele, Hugo Boss. Mūsu pašu Lilita Bērziņa - ik gadu skatāmies "Mirtanti", zinot, ka bija pārliecināta "komuņaga". Vai Imants Kalniņš.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #2 : 2025. gada 26. septembris, 10:00:03 »
Jo senāk pagātnē autors, jo vieglāk izvēlēties mākslu, ne personību. Ko gan es zinu par Homēra politiskajiem uzskatiem?

Atslēdzies lumbergs

« Atbilde #3 : 2025. gada 26. septembris, 10:17:11 »
Es laikam vērtēju atsevišķi. Jā.

Atslēdzies daddy

« Atbilde #4 : 2025. gada 26. septembris, 10:34:13 »
vajag zāģēt 2 daļās, vai vairāk, kā Upīti piedāvāja...  :mrgr:

Atslēdzies reno

« Atbilde #5 : 2025. gada 26. septembris, 11:28:33 »
Latvija pārāk bieži visādos politikas vējos grozīta, varbūt tādēļ mēs esam iecietīgāki pret tādiem "gods vai slava". Vai arī mums tādiem liek būt.
  Es gan ne Ziedonim, ne Kalniņam nepiedodu to Ļēēņinn
  Bet par Hamsunu kaut kā vienaldzīgāk, laikam tiešām laika atkāpe. Viņa Zemes svētība vienmēr bijusi starp mīļākajām grāmatām

Atslēdzies Pifs

« Atbilde #6 : 2025. gada 26. septembris, 11:43:31 »
..... Vai arī mums tādiem liek būt.

? Kurš vai kas liek?

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2025. gada 26. septembris, 11:53:35 »
Liela daļa mākslas un mūzikas ir radīta "zem mušiņas". Mūziķu narkomānu radītais tiek slavēts un objektīvi tie ir ir dziļi izjusti darbi. Lai radītu, ir jābūt tiem kailajiem nerviem, citādi nebūs mākslas. Un komplektā saasinātajam jūtīgumam nāk blaknes – atkarības, dīvainas izvēles, slimības, apkārtējiem nepieņemami uzskati...
Ja gribi patērēt mākslu, nākas pievērt acis uz cilvēku.

Ja Hamsunu visu mūžu (pēc nacisma zaudējuma cīņā ar komunismu) bullingoja visa sabiedrība, tad man jājautā ar ko gan tā "pareizā" sabiedrība ir labāka par nacistiem? Nacisti nīdēja ebrejus, pretējā nometne – nacistus. Ak, jā, kā zināms, labais vienmēr uzvar. Bet kurš uzvar, tas arī ir labais. :sarcasm:
Staļins ar kaut ko bija labāks par Hitleru? Ak nacistiem bija baisais dakteris Mengele? Pretējā nometnē notika ne mazāk nežēlīgi eksperimenti ar cilvēkiem, tikai par to nerunā, jo tie taču nebija ļaunie nacisti, bet "savējie".

Bet ja cilvēks maina uzskatus atkarībā no tā, kas pie varas, viņš ir pelnījis vēl mazāk cieņas nekā tas, kurš paliek pie savas pārliecības par spīti ārējam spiedienam.

(Redzot kas šobrīd notiek Eiropā, Hitlera idejas par "rases tīrību" šķiet pat ļoti pareizas. Cilvēkus iznīcināt, protams, nav lāgā, pietiktu ar viņu turēšanu pa gabalu no savas teritorijas, bet liberālisms šobrīdējā izpratnē ved tikai uz Rietumu sabiedrības galu. Turklāt strauji.)
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #8 : 2025. gada 26. septembris, 11:58:24 »
Pa manam, skatīt pasauli melnbaltu ir brieduma trūkums.

Pieslēdzies Amālija

« Atbilde #9 : 2025. gada 26. septembris, 12:48:05 »

Es gan ne Ziedonim, ne Kalniņam nepiedodu to Ļēēņinn
  Bet par Hamsunu kaut kā vienaldzīgāk, laikam tiešām laika atkāpe. Viņa Zemes svētība vienmēr bijusi starp mīļākajām grāmatām

Ļēēņin laikam būtu tas mazākais. Tāda piga kabatā. Bet redz, cik cilvēku, tik viedokļu.

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #10 : 2025. gada 26. septembris, 13:44:54 »
Katram cilvēkam ir sava vēsture. Nebija tā, ka frontes vienā pusē bija labie cilvēki, otrā sliktie. (Man ļoti patīk JRT "Vectēvs"...) Otrkārt, cilvēki savā psihē ir ļoti, ļoti viegli manipulējami un pārliecināmi par da jebko.  Tā, ka aizstāvēs sevi pārņēmušo ideju līdz fanātismam, garavi citādi domājošos iznīcināt. (Vai neatgādina kaut ko no dažus gadus jaunas pagātnes?  :mrgr: )  Neba visi, kas salutēja Hitleram, bija savā būtīvā ļauni cilvēki.  Tāpat kā tie, kas stāvēja un krita par Staļinu. Baigajā gadā represētam latvietim būs sava vēsture, holokaustā izdzīvojušam ebrejam sava.  Tā tas ir, mainās laiki, mainās varas un ideoloģijas. Vienus karaļus un prezidentus  aizstāj citi, kas iepriekšējos nolemj bendes bluķim, cietumam vai vismaz politiskai nāvei  - atkarībā no laikmeta tradīcijām  :mrgr:   Vakar varonis, šodien nodevējs. Vakar bandīts, šodien nacionālais partizāns. Un tā ar visu.
Masu slepkava Breivīks, manuprāt, būtu drīzāk nāvessodu pelnījis, nekā komfortablo norvēģu cietumu, iespēju studēt un sūdzēties par nepietiekamu internetu vai ko tur. Bet - es pilnīgi piekrītu viņa antimultikulturālisma  uzskatiem. Pasaule ir daudzkrāsaina.

Nevajag tiesāt ne Hamsunu, ne Ziedoni. Visi esam sava laika produkti...

« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 26. septembris, 13:52:21 no kvadra »

Atslēdzies tuk

« Atbilde #11 : 2025. gada 26. septembris, 14:12:22 »
Palasīju par Knutu Hamsunu.
Nobela prēmija 1920.gadā. Dedzīgs nacistu aizstāvis. Pēc kara nicināts.

Viņa vārdā nav nosaukta neviena iela, nekas.

Jautājums par svaru kausiem. Ģenialitāte un nodevība.
Kam mēs piešķiram svarīgumu?  Vai arī - mušas pa kreisi, kotletes mutē?

Man kkur grāmatplauktā padomijas laikā izdotas nacista Hamsuna grāmatas...  :mrgr:  Atceros, cik mamma bija pārsteigta ieraugot ka grāmatnīcā tā rinda ir pēc fašista Hamsuna :D

Atslēdzies daddy

« Atbilde #12 : 2025. gada 26. septembris, 14:28:10 »
Ak, jā, kā zināms, labais vienmēr uzvar. Bet kurš uzvar, tas arī ir labais. :sarcasm:

nečiep eksistenciālus saukļus, ja!!

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #13 : 2025. gada 26. septembris, 15:18:29 »
Nepievēršoties pasaules mākslas un literatūras "labo un slikto" izvērtējumam (kas noteikti nav manos spēkos), paskatīsimies uz dažiem figurantiem. Lai tālāk no acīm, ņemsim Vāciju.
Martins Heidegers - filozofs ar milzīgu ietekmi Eiropas domāšanā. Nacists pēc pārliecības, pēc kara atbrīvots no akadēmiskajiem amatiem, vēlāk atsācis lasīt lekcijas.
Bertolds Brehts, ievērojams dramaturgs un režisors. Atklāti simpatizēja komunismam, dzīvoja trimdā ASV, pēc kara atgriezās Austrumvācijā (šķiet, kaut kad Ļeņina prēmiju saņēma).
Un Remarks, kas bēga no nacistiem, bet komunismu neslavināja.
Un Tomass Manns, arī aizlaidās no fašisma. Tādas rīcības, bet, šķiet no pasaules apmēram līdzvērtīgs vērtējums - ieguldījums novērtēts, bet politiskā nostāja netiek ķidāta.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #14 : 2025. gada 26. septembris, 16:41:41 »
Vai tomēr simpatizēt un iesaistīties nav atšķirīgi? Kaut tas pats mūsu Lācis ar parakstiem par izsūtīšanām vai Kirheršteins...  :?: