Autors Tēma: “Mūžīgās ķimikālijas”  (Lasīts 7120 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Minne

Atb: “Mūžīgās ķimikālijas”
« Atbilde #30 : 2025. gada 17. oktobris, 15:41:41 »
Tā kā zaļie (krāsa) kartupeļi ir kaitīgi, un visi to zina, tad sakot “cept zaļus kartupeļus”, normàls cilvēks saprot, kas ar to domāts  :?:

Atslēdzies reno

« Atbilde #31 : 2025. gada 17. oktobris, 15:51:59 »
Tā ēdamkarote eļļas jau nu gan nekādas taukvielu bumbu neveido. Pie tam cepoties paši kartupeļi arī savu sulu izdala. Zaļie kartupeļi, protams :mrgr:

Atslēdzies daddy

« Atbilde #32 : 2025. gada 17. oktobris, 16:06:14 »
mēs esam pārgājuši uz olīveļlu (izspaidu), pēc sajūtām mazāk vajag un garšīgāk... ar laiku jau pierod... un tad 1x olīveļla bija beigusies un uzcepu kko rapšu eļlas atlikumos...

sieva pajautāja kā O.Benders - mašīneļlā cepii?? :D   

Atslēdzies tuk

« Atbilde #33 : 2025. gada 17. oktobris, 16:27:11 »
Ar ko tā izspaidu labāka par aukstā spieduma extra virgin?

Atslēdzies daddy

« Atbilde #34 : 2025. gada 17. oktobris, 16:44:10 »
Ar ko tā izspaidu labāka par aukstā spieduma extra virgin?

a) izspaidu ir 2x lētāka
b) "pilsētā runā", ka extra virgin piemērota salātiem, bet izspaidu cepšanai

googles tante: For cooking at high heat, choose pomace oil due to its neutral flavor and higher smoke point. For health benefits and flavor, especially in raw dishes, choose olive oil because it retains more beneficial compounds and a richer, fruitier taste.   

Atslēdzies tuk

« Atbilde #35 : 2025. gada 17. oktobris, 17:04:02 »
Varbūt, ka cepšanai.  :?: Mūsu itāļu draugi gan salātiem un cepšanai izmanto vienu un to pašu extra virgin spiesto eļļu, brīnās par tādu dalījumu cepšanai un salātiem. Dalījums ir vien laba/slikta, garšīga/negaršīga... Mums litrs eļļas četriem uz gadu, nu kas tur diži ietaupās pērkot puslitru vienu un puslitru otru  :?:  jo mazāks iepakojums, jo dārgāk, tas pats vien sanāk...
p.s. Oi, nu nē... paskatījos par to izspaidu eļļu  :fp: ražo no kaltētām mizām, ap kauliņiem palikušo masu, ar ogļūdeņraža heksāna kuru iegūst no jēlnaftas, palīdzību izspiežot atlikušo eļļu... no, no, no...  :n+:  Itkā jau kādas tur heksāna pieļaujamās normas eļļā, da nu nafig.
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 17. oktobris, 17:58:20 no tuk »

Atslēdzies kvadra

« Atbilde #36 : 2025. gada 17. oktobris, 18:18:28 »
Manuprāt, izspaidu eļļu izmanto cepšanai kā lētāko variantu. Extra virgin kā kvalitatīvāko salātiem. Var, protams, cept arī iekš extra.
Man gan grūti iedomāties, kā litrs eļļas var gadam pietikt, bet nu katram jau savi gatavošanas paradumi.
Bet, ka "ar eļļu cepot jau nevajag teflonu", tas ir kā? Kā tad vispār cep, bez taukvielām, vai? Un, ja uzliesi to eļļu, tad neviena panna nepieraus klāt? Ka tik ne tā. Var domāt, ka pirmsteflona laikos uz sausām pannām bez taukvielām cepa, ka šīs piecepās klāt. Mana vecā rāva klāt, lej eļļu cik gribi. Tefloniete nepierauj, bet tāpat leju eļļu, necepu jau plikus kartupeļus bez nekā.

Atslēdzies tuk

« Atbilde #37 : 2025. gada 17. oktobris, 18:54:48 »
 Mīļā sirC, tak cep tos savus kalorijām pārbagātos kartupeļus kā vien vēlies, neviens tak tev to neliedz...  :?:
Jau minēju, ka uz pannas ceptus ēdienus daudz nelietojam un ar kalorijām pārbagātajiem arī neaizraujamies, slaidās līnijas, vai zinies, jāievēro  :mrgr:  Man neko nekur cepot nerauj klāt, ja panna labi uzkarsēta un cepšanas laikā operē ar liesmu, proti, cepšanas temperatūru...  :?:
« Pēdējās izmaiņas: 2025. gada 18. oktobris, 00:39:50 no tuk »

Atslēdzies daddy

« Atbilde #38 : 2025. gada 18. oktobris, 09:07:32 »
Varbūt, ka cepšanai.  :?: Mūsu itāļu draugi gan salātiem un cepšanai izmanto vienu un to pašu extra virgin spiesto eļļu, brīnās par tādu dalījumu cepšanai un salātiem. Dalījums ir vien laba/slikta, garšīga/negaršīga... Mums litrs eļļas četriem uz gadu, nu kas tur diži ietaupās pērkot puslitru vienu un puslitru otru  :?:  jo mazāks iepakojums, jo dārgāk, tas pats vien sanāk...
p.s. Oi, nu nē... paskatījos par to izspaidu eļļu  :fp: ražo no kaltētām mizām, ap kauliņiem palikušo masu, ar ogļūdeņraža heksāna kuru iegūst no jēlnaftas, palīdzību izspiežot atlikušo eļļu... no, no, no...  :n+:  Itkā jau kādas tur heksāna pieļaujamās normas eļļā, da nu nafig.

mani itāļu draugi par izspaidu eļlu brīnās - kas tā tāda, kā kaut ko tādu milicija vispār atļauj tirgot?? :) :)  ...bet ko darīt tiem, kam litrs eļlas aiziet mēneša laikā??   redzi rapšu/saulespuķu eļlu un atceries skaistos dzeltenos laukus?? šas... tāpat tie tavi heksāni/šmeksāni piedalās...

Atslēdzies daddy

« Atbilde #39 : 2025. gada 18. oktobris, 09:14:09 »
Man neko nekur cepot nerauj klāt, ja panna labi uzkarsēta un cepšanas laikā operē ar liesmu, proti, cepšanas temperatūru...  :?:

Taisnība. katrai pannai jāpiešaujās. Man bija LABA čuguna panna, kura, ja kārtīgi uzkarsēja, neko nerāva klāt... BET sievmātei (RIP) bija par smagu. Nopirku viņai Frankfurtē pie Mainas ritīgu vācu nerūsošā tērauda pannu. Pamēģināju pats - AAAA, puse ēdiena piedeg, bet sievmāte laimīga... domāju - pielaizās...

izrādās nē. es cepu kā parasti uz 7-8 (el plīts), bet viņa uz 4-5, un nekas nepiedeg un tāpat var apbrūnināt, ja grib, tikai mazliet pacietības :)

Atslēdzies reno

« Atbilde #40 : 2025. gada 18. oktobris, 10:05:10 »
Tagad labus uzbeku čugunus var nopirkt -laikam Bauskas 22- reklamējas> Bet smagi gan. Znotam viens katls, ko es pat tukšu knapi varu pakustināt. Ja tāds atsitas pret indukcijas plīti, viss,čau
Ar tērauda pannu būs jāpamēģina zemās t paņēmiens

Atslēdzies daddy

« Atbilde #41 : 2025. gada 18. oktobris, 10:15:40 »
Tagad labus uzbeku čugunus var nopirkt -laikam Bauskas 22- reklamējas> Bet smagi gan. Znotam viens katls, ko es pat tukšu knapi varu pakustināt. Ja tāds atsitas pret indukcijas plīti, viss,čau
Ar tērauda pannu būs jāpamēģina zemās t paņēmiens

un vispār - atkarājās ko ēd - visādus suteklīšus & maltās gaļas mērci var arī katlā uztaisīt, bet kārtīgam steikam  :steak: vajag kārtīgu pannu, ko var karsēt, teflonenes toč neder!

Atslēdzies Amālija

« Atbilde #42 : 2025. gada 18. oktobris, 10:20:31 »
Tā. Jautājums zinošajiem - čuguna pannas ir labas?
Vienkāršas lietošanā?

Atslēdzies reno

« Atbilde #43 : 2025. gada 18. oktobris, 10:29:39 »
Var uzkarsēt ātri, zvērā, pat jāuzmanās nepiededzināt. Ja gatavo vokā -neaizstājamas.  Manās acīs vienīgais mīnuss -ļoti smagas. Lielu vnk grūti lietot

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #44 : 2025. gada 18. oktobris, 10:34:44 »
Čuguns — smags, bet ilgmūžīgs un drošs; tikai prasa nelielu kopšanu.