Autors Tēma: Par veco Singeru  (Lasīts 1805 reizes)

0 lietotājiem un 1 viesis lasa šo tēmu.

Atslēdzies Trix

Par veco Singeru
« : 2025. gada 31. oktobris, 14:49:16 »
Nolēmu, ka ir atsevišķas tēmas vērts.
Nobeidzās mana šujmašīna. Aizvedīšu remontēt, bet nebija miera piebeigt vienu šujamo. Tālabad izķeksēju no pagaldes vecmāmiņas veco Singeru, ko pievācu ar mammas komentāru "tev jau nevajag, izmet". Lika drusku pagaidīt! Pagrābu kā žagata. Vairākus gadus sildīja apziņa, ka man tā šujmašīna IR. Tagad savajadzējās.

Un atklājumi pabira viens pēc otra.

Vienkārši patoloģiska laimes sajūta no tā kā viņa iet, un no tā, ka rokas atceras pilnīgi visus knifus un īpatnības, lai arī neesmu ar viņu šuvusi gandrīz 40 gadus (pirms tam gan – no gadiem 10 līdz augstskolai – dricelēju regulāri).

Cik pārdomāts ir katrs sīkums – vienkārši tehnoloģisks kaifs.
Mēlīte, kas izmet kuģīti. Husquarnai knibini spolīti ar nagiem ārā...
Diega uztīšanai uz spolītes ir sirdsveida vadula, kas diegu smuki bīda šurpu turpu, un diegs perfekti saklājas vienlaidus rindās viena uz otras...
Atpakaļgaitai pārbīdi sviru un šuj līdz apnīk, nevis turi pogu...
Fantastiski mīksta un klusa gaita. Pēc motorzāģa nepierasti mīlīgi.
Nerunājot par dizainu, apgleznojumiem un logo.

Spārka iedvesmoja pameklēt ražošanas gadu. Gadu neatradu, atradu sērijas numuru. Ja internets nemelo, – 1847. gads. Nebiju domājusi, ka TIK daudz, domāju, ka ap kādu 1910.

Piedzīvojusi viņa ir daudz. Cik zinu, vecmāmiņai viņu atdeva viena saimniece, pie kā viņa kalpoja. Paskatījos apakšā (kāpēc skrāpē galdu?) – a tur pamatā dēlīši, kam ķirmis iekodies (nomainīšu), un izskatās, ka viņa kādreiz varētu būt bijusi piestiprināta pie kājminamā galda vai uzliekama uz tā. Padomājot kas tie par dīvainiem caurumiem pamatnē (kur bērnībā vienmēr mēģināju iebāzt pirkstus) – secināju, ka viņa IR bijusi kājminamā vai ir par tādu pārtaisāma, jo ir arī šķīvis siksnai. To es bērnībā nebiju ievērojusi. Droši vien kara laikā galdu zaudējusi kā bēgļu gaitās līdzi neizvadājamu lielu objektu.

Nu un tagad domāju. Vai man vispār kaut kur vest remontēt jauno smalko šujmašīnu? Vai sameklēt dzensiksnu, atrast pa kastēm motoru un izdomāt pedāli? :D Tik un tā lietoju taisno vīli. Retu reizi zigzagu, ja slinkums vilkt ārā overloku. Pārējās fīčas tā īsti nav bijušas vajadzīgas.

Tā arī minimumu apšuvu, sēžu, ostu Singeru un kaifoju. :D
Es visu atceros, Ričard...

Atslēdzies Spārka

Atb: Par veco Singeru
« Atbilde #1 : 2025. gada 31. oktobris, 14:55:19 »
Cik ļoti es šo saprotu :yes:

Atslēdzies Trix

« Atbilde #2 : 2025. gada 31. oktobris, 15:04:54 »
...lai gan nevienā vietā neredzu uzrakatu Singer... 😆
Bet tie zīmējumi...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #3 : 2025. gada 31. oktobris, 15:11:33 »
...un vēl viens.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #4 : 2025. gada 31. oktobris, 15:18:40 »
Hmmm. Singer vispār esot dibināts 1851.
Tātad parakņāšos vēl...

Atslēdzies tuk

« Atbilde #5 : 2025. gada 31. oktobris, 15:41:08 »
Singer pārstāvniecība Rīgā, Aleksandra bulvārī tika atklāta 1875. gadā.

Atslēdzies Spārka

« Atbilde #6 : 2025. gada 31. oktobris, 15:49:47 »
Trix, aplipināji :) Mana šķiet Singer Model 27, ražota 1911. gadā Kilmarnokā, bet vēl jāpārbauda.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #7 : 2025. gada 31. oktobris, 17:21:28 »
Tu par manējo? Sērijas numuri bez burta priekšā esot pirms 1900. gada.
1847. es tā īsti neticu, bet tieši savējo internetā neatradu. Vēlāk parakņāšos vēl, šodien laiks beidzās.

Atslēdzies Aste Risks

« Atbilde #8 : 2025. gada 31. oktobris, 18:34:57 »
Biju šo tēmu jau redzējis , a tagad man pēkšņi parādījās "par veco svingeru"  :mrgr:

Atslēdzies tuk

« Atbilde #9 : 2025. gada 31. oktobris, 19:09:16 »
Kādēļ jūs neieejat singer korporācijas saitā, tur taču ievadot numuru var uzzināt gadu...

Atslēdzies Trix

« Atbilde #10 : 2025. gada 31. oktobris, 22:16:05 »
Singer saitā ir PDF. Tajā 611 000 līdz 913 999 ir ....

O, paskatījos otrreiz. Ar kuru vietu skatījos iepriekš... (Zinu, zinu, telefonā... :D  Spārku arī telefonā lasīju – neuzķēru, ka viņa par SAVU šujmašīnu, tāpēc man stulbs komentārs.)

... 1871. (Nevis 1847.). Tas gan jau ir pilnīgi reāli arī pēc dizaina.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #11 : 2025. gada 01. novembris, 01:29:18 »
Ha. Izskatās, ka tas vispār nav nekāds Singers...

Meklēju modeli. Visiem vecajiem Singeriem ir cits logo un milzu uzraksts uz sāna. Iedevu Googlei logo bildi – un dabūju info, ka šī esot
Velocitas. Pēc bildēm (cik nu dažas atradu internetā tirgojot šujmašīnas) ir gandrīz identiska.

Vēl vienā avotā šo logo minēja kā Stoewer (kas būtu ticamāk, ņemot vērā logo ar "S"). Bet tām Velocitām sludinājumos ir kaste ar uzrakstu Velocitas un šujmašīnas bilde ar tieši šo logo.

Iepēros vienā Facebook grupā, kur antīko šujmašīnu paziņēji ņemas. No turienes stāsta, ka esot Stoewer.
A es domāju....  :cry:

Labi... Rīt rakšu tālāk.

Atslēdzies Trix

« Atbilde #12 : 2025. gada 01. novembris, 02:18:08 »
Rīts pienāca.

Stoewer The Phoenix' Lion.
Ap gadu 1923.

Un arī vecums par 50 gadiem mazāks...

VISS!!! Eju gulēt.
Varbūt...

Bet tik un tā šuj kā bitīte... Vācu kvalitāte pirms 100 gadiem nav Made iekš Ķīnas.